• 2016-12-03, 20:35
  • 11
Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås

Lingonparfait med pepparkakskross kan vara den godaste juldesserten jag vet. Syrlig med pepparkakssmak och kolasås som smälter i munnen.

Har ni gjort den?

dsc_06121-670x445

God till kaffet men också en vit kall glögg jag bjudit mina tjejkompisar på när vi hade halv åtta hos mig. Pepparkakorna kan annars vara lurigt när det kommer till dryck tycker jag men den vita glöggen var jättegod till med is.

dsc_0596-670x445

dsc_0598-2-670x445

dsc_05891-670x445

Lingonparfait med pepparkakskross

4 ägggulor

1 dl florsocker

1 1/2 dl rårörda lingon

4 dl vispgrädde

ca 150 g pepparkakor, krossade till pulver

Vispa ihop äggulor, florsocker och rårörda lingon. Vispa grädden, blanda med lingonsmeten. Häll ett lager av smeten i en form, (täck med plastfolie botten så lossnar den lätt). Strö över hälften av pepparkakskrosset, häll resten av smeten och avsluta med ett lager pepparkakskross. (Vänd den sedan efter du fryst den så kommer smeten upp och inte krosset uppåt)

Dra palstfolie över och frys i minst 4 timmar.

tarta

Kolasås

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 dl farinsocker

Vispa ihop grädde, mjölk och socker i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar.

Stjälp upp parfain på ett fat, låt den stå en stund före servering. Ringla över lite kolasås och garnera gärna med hela lingon. Glöm inte ställa fram en liten kanna med extra kolasås.

dsc_06241-670x445

dsc_07391

img_7279-980x1225

Hoppas ni gillar! Flera har frågat efter tips på juldukning, jag är långt från proffs men kan visa er hur jag brukar tänka. Jag älskar duka till middagar speciellt till jul. Vill ni har tips och bilder?

 

Kommentarer

MELLIS 8 månader sen

Den pepparkakskrosstårtan med lingon såg jättegod ut. den verkar inte vara såsöt.

Tåkigt att det hände med din kompis Annica..
Har haft inne min mamma för olika saker hon har haft mycket rundor,

Funderade på att gå upp på avdelningen och ge henne nått gott. men känner henne ju inte, men som medmänniska. Men vågade inte.. Men, nu vill jag skriva. Behandla andra människor som du vill bli behandlad
själv. Har du skrivit nått tyket,oförskämmt eller elakt, läs en gång till,,,sen tänk ,: Skulle jag vilja att mina barn får läsa om detta ? SEN OM DU ÄNDÅ TÄNKER SÄNDA- GÖR DET INTE. BYTT BLAD.

Anna 9 månader sen

Du kanske har skrivit det redan men jag undrar var du har köpt klänningen :) Sååå snyyyg!
Kram

Tanja 9 månader sen

Hej Johanna
När du säger rårörda lingon, menar du dem på burk som är som lingonsylt?
Mvh Tanja

Eva 9 månader sen

Ser väldigt gott ut..och så fina bilder! Jaaa gärna mer tips och bilder på dukningar…älskar dina recept, tips och fina bilder!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Tack!

Älskar dukningar, speciellt nu till jul!

kramar

Sara 9 månader sen

Kan man göra med tex digestive istället tro? Vi är allergiska mot pepparkakor… låter ju jättegott annars!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 månader sen

Ja gör det! Blir som cheesecake!

Susanne 9 månader sen

Älskar dina dukningar! Gärna mer tips. Kramar

Lotte 9 månader sen

Ja ja JAAAA bilder och inspirerande bilder på dukning!! Speciellt nu när vi själva ska ha julen hemma i år :-)
http://www.lotte4.blogspot.se

Annette 9 månader sen

Gjorde den parfaiten när du lade upp den första gången – den är så otroligt god! Ni som inte testat: gör den!

gud va gott de såg ut

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Relaterade inlägg

Dessert behöver inte innehålla vitt socker, det finns ju så mycket annat gott. Gårdagens dessert med ett gott rödvin till blev helgens bästa! Ostar, hemmagjorda rawfoodbollar, päron med Saint Agurd med valnötter,…

Barcelona, mitt älskade Barcelona där jag varit så många gånger, är det senaste stället där oskyldiga människor dödats bara för att de ville ha en trevlig stund. Världen känns otäck och jag…

Innehåller reklam och adlinks för Ellos God morgon från Rhodos! Just nu är vi på väg ner till hamnen, idag ska vi till Lindos! Har varit där innan men det är så…