• 2017-03-03, 10:34
  • 18
Fredagsmys med min fläskfilégryta

Jag har lagt upp massor av recept här, men denna fläskfilégryta verkar vara det ni tycker allra bäst om, så jag kör en lite repris på den. Sedan jag la upp receptet på bloggen första gången 2010 har jag tappat räkningen på hur många visningar det fått – och hur många som tappat bort receptet och vill ha det igen. Så här kommer er och min favorit igen.

Är det något särskilt ni vill ha i receptväg? Tipsa mig gärna här på bloggen!

Fredag= fredagsmys! Här kommer tips till kvällens middag.

Vi älskar den här grytan med fläskfile, champinjoner, grädde, dijonsenap och goda kryddor. Servera med hasselbackspotatis så har du helgmiddagen klar. Hasselbackspotatis är det godaste jag vet, men vill ni skippa kolhydrater eller bara att det ska gå lite snabbare så kan ni gratinera en fin blomkål i ugnen istället. 

Fläskfilegryta med hasselbackspotatis och grillad sparris 4 port 

7oog fläskfile

3 dl grädde

1 dl creme fraiche

2 tsk dijonsenap

1 vitlöksklyfta

1 chalottenlök

1 msk tomatpure

färska champinjoner

1 msk kalv eller oxfond

salt peppar

nypa cayennepeppar

Hasselbackspotatis 

8 jämnstora potatisar

2 msk smör

1/2 tsk salt

lite ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd. Man kan också lägga på riven ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Fläskfilegrytan

Gör så här:

Stek fläskfilen i bitar, lägg åt sidan. Fräs löken och champinjoner, lägg i fläskfilen och rör ner resten av ingredienserna. Låt koka ihop, smaka av. Sänk värmen och låt grytan stå och småkoka under lock 15 minuter. Fyll på med grädde under tiden.

Grilla färsk sparris i olivolja några minuter i en stekpanna med lite havssalt och svartpeppar.

 

 

Kommentarer

Cath 2 veckor sen

Vilken vin rekommenderar du till denna rätt?

Jenny 3 veckor sen

Gjorde grytan ikväll och den var underbart god så tummen upp!

Anna 9 månader sen

Hej fina Johanna,

Hade hemmalördag och lagade grytan till familjen – stor succee!

Verkligen gott, tack för tips och recept :)

Kram Anna

SZ 9 månader sen

Tog kyckling istället, annars allt annat enligt receptet. Blev supergott!!!

Helene 9 månader sen

Låter jätte gott😊I kväll ska jag laga ditt recept med kyckling, jordnötssmör och kokosmjölk. Har beställt hem samma jordnötssmör och kokosfett som du använder. Hoppas du får en skön helg! Stor kram

Lisa 9 månader sen

Har precis bokat en vecka vid Gardasjön på monte baldo där ni bodde😊 Ska bli sååå mysigt! Du la ut så fina bilder därifrån. Vet du om man kan hyra cyklar där? Rekommenderar du något vid Gardasjön som man inte ska missa? Tack för en fin och peppande blogg😊 Kram

Nilla 9 månader sen

Hasselbackspotatis blir ännu godare om man blandar smör med färsk vitlök och lägger i springorna med strömjöl överst. Bjöd på det när jag bodde i England och hade en gäst som skrev i en veckotidning. Hon ville absolut ha receptet för att kunna lägga ut det till sina läsare. Så gott – min mamma lärde mig detta.

Petra 9 månader sen

Har precis gjort denna, undrar hur du får till den märka färgen? Min blev grå typ 😊

Svar på kommentaren:
Ann 9 månader sen

soya:)

Susanne 9 månader sen

Den är jättegod 😊 Kan rekommenderas att laga.
Trevlig helg!

Anne 9 månader sen

Ser verkligen galet gott ut. Mat helt i min smak. Ha en fin helg!

Nina 9 månader sen

Hej! Ser supergott ut 😀

Ska till Skövde om ngn vecka undrar om du eller ngn annan har tips på ngn god restaurang. Jag gillar kött och bea. Har dock en vegetarian med mig också så gärna ngt som passar en sådan med 🤗

Tack tack! Hälsningar Nina

Siv Åhlin 9 månader sen

Jag smäller av 😀 Skulle ju göra kycklinggryta, men blev så jädra sugen när jag såg din film, in o handla fläskfile, du lägger verkligen upp fina matbilder👍🏻👍🏻

Cissi 9 månader sen

Har du tänkt på att ifall du lägger potatisen i en ”träslev/sked” när du ska skära potatisen så slipper man va rädd att skära för djupt – för hur många gånger har man inte, av misstag, skurit rakt igenom den och stått där och varit sur. Lätt fixat med en träslev.😊
Trevlig helg!

Malin 9 månader sen

Tips på goda soppor skulle vara roligt :)
Mvh Malin

Lajnda 9 månader sen

Jag gjorde din chevrépaj igår kväll. Mycket uppskattat av både stora och små!! Det enda jag la till var lite ingefära i stanningen.
Tack så mycket för alla goda tips!
Gjorde citron-fudgen till jul och den slog alla rekord – SUPERGOD!!
Eftersom vi äter väldigt lite socker i familjen så är det ändå de tipsen som går under ”LCHF” som vi gillar mest på din blogg.
Och att du lägger upp allt så smakfullt och fint på tallrikarna inspererar också.
Kram!

Eva 9 månader sen

Ser gott ut! Måste göra hasselbackspotatis nån dag, inte ätit det på många år men blev sugen nu, gud så gott! Ha en härlig fredag och trevlig helg!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Relaterade inlägg