• 2017-06-15, 16:13
  • 11
Studenten!

Lyckan i ögonen hos en student är speciell. I fredags tog min systers dotter Alicia studenten efter 3 år på hästgymnasiet. Hela familjen var med hela dagen för att fira henne och vilken glädje och lycka! Stort Grattis igen Alica! Lisa-Marie tog förra året, nästa år är det Marilyns tur som går ur samhällsprogrammet. Då har vi nog rutin, hehe.

Här är våra tre ”storkusiner” som lekte och växte upp tillsammans.

Känslan när man springer ut, höga musiken och familj och vänner som står och väntar med blommor och uppvaktning med skylten.

Jag minns känslan även om det är många år sedan, herregud vad kul att gå ur gymnasiet och få ta studenten.

Stolta föräldrar!

Mina älsklingar.

Twinsen!

Jag med goa Hanna som är frisör och bor i Norge, hon är syrrans bästis och bodde mycket hos oss när de var tonåringar. Galet rolig tjej som också alltid är med i Varberg varje sommar.

Efter kortegen var det fest och massa god mat hemma hos syrran, så fint de hade gjort.

Här skålar vi för studenten som precis kommit hem!

Alla är så uppklädda och fina, vädret var med oss tack och lov.

Klicka på bilderna för att förstora.

Hon önskade sig saker till hemmet, smart att börja bygga bo. Av oss fick hon rosa mateusmuggar.

Tusen tack Alica för en jättefin student!

I morgon är det dags igen för nästa studentfirande men här i Skövde.

Många som slutar skolan idag, det är något speciellt och överallt är det glada sommarlovsbarn!

 

2017-06-15 Johanna Toftby

Kommentarer

Barbro 8 månader sen

Alltid kul med studenten tycker att jag känner igen omgivningen -och vilka fina bilder.
Var tog Alica studenten nån stans?
Ha en fortsatt bra dag.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

Underbart med studenten!

Hon gick i Skara.
Ha en fin dag du också!

Eva 8 månader sen

Så mycket fina härliga bilder! Så fint, ser ut som ett trevligt studentfirande!

AnnaE 8 månader sen

Vi hade studentfirande igår! Härlig dag blev det med underbart väder! Idag är vi trötta hehe……

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

ÅH vilket fint väder ni fick! Det gör ju så mycket även om vädret är inget vi kan påverka. Men det är så underbart med student!
Nu hör jag visselpipor utanför fönstret här så snart drar Skövdes student igång!

Förstår ni är trötta…. jag var halvt död dagen efter förra året, haha

Ann 8 månader sen

Vilket år tog du studenten och vad gick du för utbildning? Visst är det roligt med student! Har du inga bilder från din egen?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

Haha det är många år sedan ;) Tog studenten 92 och gick musikgymnasiet! Roligaste jag gjort!

Ska se om jag har bilder. Hehe

Anne 8 månader sen

Grattis till Alicia! Hon såg ut att gilla hästar redan som liten. ;-) Härliga bilder, ni såg ut att ha en fin dag.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

Tack snälla! Ja det gjorde hon :)

Kram Johanna

Kerstin 8 månader sen

Hej, jag vet inte om du är den rätta att svara på det här, men vi försöker!
Jag är finlandssvensk och här i Finland har vi kvar studentexamen med nationella prov, som eleverna förbereder dig för, har läsledigt en tid före. På dimissionsdagen, som är den samma för alla skolor, sista lördagen vecka 22, får då eleverna sitt studentbetyg med vitsord från approbatur till laudatur och sitt dimissionsbetyg från gymnasiet.Jag har läst att Sverige avskaffade studentexamen 1968 redan, men ändå talar ni om att ”ta studenten”. Skulle det inte vara mer korrekt med att ”gå ut gymnasiet”? Studentmössan och utspringet tycks också hänga kvar från gamla tider då vissa inte kunde springa ut, för de hade inte klarat av ”muntan” som skedde samma dag.
Det här är ingen kritik, givetvis ska man festa då man hår ut gymnasiet, det är självklart! Mina funderingar rör mera dessa benämningar som inkorrekt hänger kvar. Missförstånd mellan länderna kan lätt uppstå.
För inte så hemskt länge sedan fanns ju realexamen också i Sverige, men den är avskaffad sedan 1972. Den firades då på nästan samma vis som studenten med liknande mössa men grå. Finland har inte haft motsvarande, vi gick helt enkelt ut mellanskolan som det hette och många sökte då som nu till gymnasium eller yrkesutbildningar.
Men grattis till alla som gått ut gymnasiet! Kanske någon känner till varför dessa traditioner kvarstår? Och till Johanna tack för en trevlig blogg, läser alla dagar!

Svar på kommentaren:
Marie 8 månader sen

Du har så rätt i det du skriver….jag kommer ihåg då jag var liten att det var en folkfest i Lidköping på just studenten. På en balkong högt upp på skolbyggnade De la Gardieskolan fästes det ett knippe ballonger och det var med spänd väntan Lidköpingsborna gick man ur huse för att se om vaktmästaren kom ut och klippte av snöret så ballongknippet steg upp i luften…eller om det satt kvar på balkongen. Steg ballongerna upp i luften innebar det att alla studenter hade klarat sig om det satt kvar var det någon/ några som inte klarat provet och fick smyga ut bakvägen. Själv har jag aldrig gått en högre utbildning men läst på äldre dagar. Mina barn har gått ur gymnasiet men nån större kalas har jag inte haft…eftersom det inte ens var påtänkt då jag var ensam och min lön är sådär medan skulderna var höga. En enkel matpaket och en hemsnickrad tårta och vår lilla familj….barnen var dock glada och äldsta sonen har doktorerat…i Barcelona. Gått genom Chalmers utan att ta ett enda studielån. Lillgrabben ensam pappa till en 5 åring jobbar och gnor på så jag är mäkta stolt över dom.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar Ellos  Nu har jag ätit frukost efter morgonens träningspass. Jag kör en timma förbränning varje morgon före frukost. Älskar den starten och blir pigg och glad efteråt. I kväll blir…

Innehåller annonslänkar Ellos och Clarks  Inte klokt att detta inlägg kommer ut nu, 23.01. Vilken dag. Från början var det meningen det skulle komma ut efter morgonens träningspass men hann inte ens…

Den här gjorde jag igår, så himla god! Grönsakspaj med ädelost och en god sallad till. Smakrik och vegetarisk. Jag lägger i lite bönor i salladen så mättar det ordentligt. Mandelbotten så…

Innehåller annonslänkar Ellos  Nu har jag ätit frukost efter morgonens träningspass. Jag kör en timma förbränning varje morgon före frukost. Älskar den starten och blir pigg och glad efteråt. I kväll blir…

Innehåller annonslänkar Ellos och Clarks  Inte klokt att detta inlägg kommer ut nu, 23.01. Vilken dag. Från början var det meningen det skulle komma ut efter morgonens träningspass men hann inte ens…