Så lever du på din blogg: Del 1

Jobba som bloggare går det verkligen? Ja! Men, tro inte att det är vare sig lätt eller lyxigt.

Eftersom så många blev intresserade när jag skrev om att bloggen är mitt jobb och hörde av sig om olika tips tänkte jag göra en liten miniserie här. Jag försöker så gott jag kan förklara hur man gör, eller hur jag gör åtminstone.

Det finns säkert andra sätt som fungerar, men såhär tänker jag om att vara influencer på heltid. Jag återkommer senare med fler delar. Kanske det kan inspirera fler att våga testa annat, det är kul med nya utmaningar oavsett yrke! 

Vad vill du att jag ska ta upp i den här lilla miniserien? Fråga här så gör jag mitt bästa för att svara i nya delar av serien! 

Det viktigaste är att du på något vis går genom rutan, eller skärmen då, så att du når fram till dina läsare. Du måste göra din grej och vara dig själv, inte försöka vara någon annan. Det håller aldrig, i bästa fall blir du en bra kopia medan någon annan alltid kommer att vara originalet. Vad vill just du med din blogg? Om du inte kan svara på det själv är risken stor att ingen annan förstår vad den är bra för heller.

Håll en bra ton. Jag vet att det är svårt när man blir arg över något, men ta hjälp om du inte kan hålla fingrarna i styr på tangentbordet. Be någon läsa vad du skrivit innan du klickar på publicera. Det sämsta du kan göra är att hålla på och hänga ut folk, som dina kollegor.

Vem gör så på en arbetsplats och kommer undan med det?

Jobbar du för någon annan som äger bloggen kan du få sparken om du inte tänker dig för när du blir arg. Och äger du bloggen själv kan du bli åtalad om du tar i för mycket. Jag är ingen jurist men sunt förnuft räcker ganska långt med vad man kan och inte kan skriva på sin blogg utan att råka illa ut – och dessutom förtjäna det.

Se till att jobba med dina bilder, det är jätteviktigt att de är snygga. Väldigt få bloggare kommer undan med suddiga festbilder. Jag fotar med mobilkameran ibland eftersom jag inte vill ha perfekta studiobilder, det känns lite opersonligt och passar inte riktigt min stil. Har jag ett val lägger jag inte ut suddiga och mörka bilder. Bilden är ofta det som fångar ögat först, så underskatta den inte.

Så här glamouröst kan det vara när Linda försöker fotografera snygga bilder i ett 40-gradigt Barcelona och klänningen fastar! En klännig som du dessutom ska lämna tillbaka.

Överskatta inte dig själv och dina läsares intresse för det du skriver heller. Du har bara några få sekunder på dig att fånga läsarens intresse så kom till sak i stället för att gömma det du vill ha sagt långt nere i en text som är lång som en telefonkatalog.

Och smileys är förbjudet. Enligt mig.

Rubriken är jätteviktig för att få någon intresserad, men den måste ha något med texten att göra. Clickbait funkar inte hur många gånger som helst, läsarna är inte dumma. Inte mina läsare åtminstone.

Just rubriken måste du jobba mycket med. Den ska säga tillräckligt mycket för att locka någon att läsa vidare, men inte vara en lång mening som sammanfattar hela texten. Om du redan berättat allting du vill säga, varför ska jag då läsa vidare?

Passa nu på att fråga vad ni vill att jag ska ta upp i den här lilla miniserien, jag fyller på i takt med att frågorna kommer in och gör ett par inlägg till i veckan. Eller så länge ni är intresserade.