• 2017-12-29, 11:15
  • 9
Potatistårta med kyckling och rosmarinsås till nyår!

Här kommer tips på världens godaste potatistårta till nyår! Sätt tomtebloss i så firar ni in 2018 redan till varmrätten. Den är enkel att förbereda, doftar västerbottenost och är alltid en succe på middagsbordet! Tack igen min fina kund Kristina, tänk vad många recept vi delat med oss till alla läsare.

Baconlindad kycklingfile, en billig rätt men ni anar inte hur gott och festligt detta blir. Grönsaker kan man ta avd man känner för, jag gillar grillad tomat och sparris, fint med mycket färg.

Potatistårta: (räcker till minst 8 port)
ca 800g potatis
3 ägg
2 dl creme fraiché
3 dl västerbottenost
1 liten purjolök
Salt och peppar

Gör så här: 

Vispa ägg lätt, blanda ihop med crème fraîche och osten. Strimla purjolöken fint, vänd ner i smeten. Sist skalar du potatis en i taget och river på grövsta rivjärn. Blanda ner i smeten.

Rör ihop allt med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i botten på en löstagbar form. Klipp ur så det passar botten, smöra kanterna.

Fördela smeten i formen och platta till något. Lägg folie i botten på ugnen, det kan droppa i början men slutar så fort den börjar gratineras.

Gratinera tårtan i ugnen på 200 grader 1 timma. Lägg folie över det sista så den inte blir för mörk. Men jag tycker den är godast lite knaprig.

Man kan förbereda den och sedan värma den innan gästerna kommer.

Hade även grillade sparris med lite olivoilja, salt och peppar. Grillade tomater med parmesanost över, ringla lite olivolja och peppra. Sätt in de sista 15 minuterna.

Baconlindad kycklingfile  4 portioner

4 kycklingfileér
1 röd och 1 gul paprika
1 paket bacon

Gör så här:

Putsa filén och dela den på mitten. Vira bacon runt hela filén, dela på längden och pensla med soja och sweet chili, salta och peppra. Lägg i en smord och ungssäker form.

Skär paprikan i fina småbitar och strö över kycklingen.

Stek i ugn ca 20 min på 200 g.

Rosmarinsås:  4 port

2 dl creme fraiche
1 dl grädde
3,5 dl vatten
2 msk kalvfond
3 msk soja
2 tsk torkad rosmarin
1 liten pressad vitlök
1 tsk honung
2 msk mjöl

Gör så här: 

Gör en redning, sedan koka ihop resten av ingredienserna. Jag lät den koka ett tag, sedan fick såsen stå och jag värmde på den precis innan jag skulle servera. Då kommer smakerna fram mer. Den blev himmelskt god.

Jag gjorde hela menyn så här:  Såsen först, den ställde jag sedan i kylen så länge. Skönt bocka av maten man ska bjuda på. Potatistårtan minst en 1,5 timma före gästerna kom. Eller redan dagen före och värm. Sist gratinerade jag kycklingen ca 20 min före vi skulle äta varmrätten. Värm på såsen- Servera.

Nästa inlägg kommer det desserter! Vill ni söka, skriv dessert eller nyårsmiddag längst upp i sökfältet så hittar ni mer.

Nu ska jag åka ner till Göteborg och äta middag med mina svärföräldrar och Jannes barn. Lucy kommer vara hos våra uppfödare på nyår, det blir mycket bättre för henne när det smäller och hon har sina kompisar!

 

 

 

 

Kommentarer

Sofie 3 veckor sen

Hej
En undran kan man göra potatistårtan dagen innan och bara värma på ?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Jajamen!! :-)

Katarina 3 veckor sen

Bortbjuden på nyårsafton, men banne mig, jag tror jag ska göra potatistårtan till nyårsdagen. Alltså, den slår ju nyårspizzan ned hästlängder. Önskar dig ett gott slut och gott nytt år!

Kijan 3 veckor sen

Åååh, så mycket gott ! Gillar att läsa din blogg trots att vi är mkt.olika.Botox,smink,träningträning och en Karl som fjanttantbleker tänder nääehejdu,men du verkar fin och glad i ungarna och skriver bra så glad i din blogg och tack för så många tips.

Nina 3 veckor sen

Tack för tips👌🏼Denna potatistårta ska vi göra på nyårsafton.Önksar er ett gott slut på 2017 och ett riktigt gott nytt 2018 🎉🍾

Åsa 3 veckor sen

Den där potatistårtan kan vara bland det godaste jag ätit. Jag har dock gjort ett par förändringar. Gul lök istället för purjo och sedan har jag timjan i. Kram Åsa

anonym 3 veckor sen

Nu stod det inte. Vad bra du ber jag om ursäkt och allt är ok.

anonym 3 veckor sen

Ser gott ut. Du som vill ha ett levande kommentars fält och jag haft åsikter med respekt. Ändå står det inväntar granskning?? Handling säger mer änn ord. Larvigt och inte ok.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Eh va? Din kommentar syns direkt?
Kommentarer stängs av mellan 24-07 så där mellan kan inte trollen gå loss som de gärna vill.
De kryper nämligen fram runt 04 tiden och jag accepterar inte skit till tex Annica eller någon utomstånde.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Relaterade inlägg

Härligt med fredag! Här kommer ett riktigt helgtips till er. Gör en god potatistårta till något gott kött eller kyckling, detta är en riktig succe! Min fina kund Kristina gav mig receptet…

Här kommer tips på en riktig pangrea hos Blueco.se! Letar du efter festkläder, nya vårskor eller en gosig tröja,  nu kan du fynda! Allt finns HÄR. Massa skor, mina El Vaquero finns och…