• 2018-01-04, 15:10
  • 11

Igår var vi sugna på allt annat än kött eller mastig mat, älskar asiatiskt så det fick det bli. Kul att äta ute men ännu godare hemma, dessutom spar du mycket pengar. Älskar gå ut och äta men ni förstår vad jag menar. När tjejerna var yngre så hade jag inte många kronor över så vi gjorde ofta god mat hemma och dukade fint, ibland bjöd vi hem vänner och det är väl vardagslyx om nåt.

Ljummen nudelsallad med heta räkor är så fräscht och gott så ni anar inte. Smakerna….!

Jag hade den på min asiatiska buffé i våras när tjejerna var här men den är ju god att äta som lunch eller huvudrätt också. Ibland kan jag tycka frysta stora räkor är ännu bättre,  när man inte ska sitta och plockäta. Nudlar är också billigt så här får du en lyxig men nyttig middag för 4 personer under 200kr.

Ljummen glasnudelsallad med heta chiliräkor:
300 gram räkor
250 gram glasnudlar
3/4 dl fisksås
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 -2 msk strösocker eller valfri sötning
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk sambal oelek
2 tsk riven ingefära
1 liten rödlök, skär tunna klyftor
1 litet broccolihuvud, skär av buketterna
1 rejäl klyfta vitkål, riven
1 stor näve böngroddar
Bladpersilja
Rapsolja till stekning

Gör så här:

-Koka upp vatten och dra från plattan. Lägg i nudlarna snabbt tills de börjat mjukna. Häll dem i ett durkslag och spola kallt vatten så blir de perfekta.

-Blanda räkorna med sambal oelek, ställ åt sidan

-Blanda fisksås, limeskal, pressad lime, socker, vitlök och ingefära till en dressing. Ställ åt sidan.

-Hetta upp en wokpanna. Häll på olja och fräs rödlök, vitkål och broccoli på hög värme i ca 2 minuter. Tillsätt nudlarna och stek ca 1 minut.

Häll sedan på dressing, lägg på räkorna, och böngroddar. Vänd runt så allt täcks av dressingen.

Smaka av med lite salt och dekorera med persiljebladen.

Amazing!

(Hade tyvärr inte systemkameran, ber om ursäkt för bildkvaliten.)

Från när jag hade asiatiska middagen.

 

  • 2017-05-11, 11:58
  • 10

(Skrev detta uppe i luften när vi flög igår och hade wi-fi men sedan strulade det när jag skulle publicera)

Jag lovade lägga ut recept på asiatiska maten vi gjorde igår, Sambalkyckling med sotade grönsaker! Detta måste ni göra om ni gillar asiatiskt. Jag gillar mat som är enkel att laga men som har mycket smaker, tjejer älskade den här maten.

Man marinerar kycklingen med bland annat soja, sambal oleak, vitlök och rostade sesamfrön. Doftar underbart!

Gillar ni asiatiskt? Har ni andra tips, dela gärna med er.

Recept: 4 portioner

600 gram kycklingfile
1 Röd och 1 gul paprika
2 morötter
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1 msk rapsolja till stekningen
1/1 msk sesamolja
1/2msk risvinäger
1/2 msk ljus soja
1 msk rostade vita sesamfrön

Marinad: 

5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven
Skvätt lime

Gör så här: 

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca 30 min. Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker. Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad. Tillsätt salladslöken, morötterna och vitlök och fräs i någon minut. Häll på sesamolja, risvinäger och soja. Rör om. Strössla över sesamfrön. Ni anar inte hur gott det doftar.

Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt. Rör ihop allt och strö mer sesamfrön och rör runt.

Jag gjorde sesamaioli till, den är busenkel!

Recept Sesamaioli: 

1 dl majonäs (god med egen om man har tid)
2 tsk japansk soja
0,5 msk rostade sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlök
Skätt lime
Salt och peppar

Rosta gärna sesamfrön i en panna på låg värme, smakerna kommer fram mer och det blir så gott!

Jag älskar goda middagar, det är bland det bästa jag vet att laga mat, duka fram och sedan sitta och umgås länge, det är ett mysigt sätt att få chansen att ”träffa sina ungdomar” för de har ofta fullt upp med plugg, aktiviteter och kompisar. Vi har gjort det till ”vår grej”. God mat där vi kan sitta och prata, men också lära dem pröva nya maträtter och upptäcka matkultur från olika världsdelar. Man måste inte åka utomlands för att barnen ska få smaka på andra smaker än det vi har i Sverige.

Nu vill jag visa er en bild precis innan jag åkte ner till flygplatsen igår. Så här frissigt är mitt hår om jag fönar det. Jag har den kvaliten, det är faktiskt inte trasigt eller slitet, vissa har kraftiga hårsterån och frissigt i ”sin kvalite”. Men jäklar vad jag ser ut, haha!

/Söt top med blommor och fjärilar (adlinks) HÄR. 

Som ett troll. Fast jag bor inte under mörka broar i mörkret som de två trollen jag har här inne på bloggen gör.

Mycket olja, krama i massa fukt och låta håret lugna ner sig. Sedan blir det bra! Mitt hår är alltid bra dagen efter, tips till er som har samma jobbiga burr: Ska ni på fest och göra era fina i håret, tvätta det alltid dagen före.

Här är jag på väg ner till Göteborg. Janne älsklingen körde mig ut till flygplatsen.

Kram från Palma!

  • 2017-01-13, 15:31
  • 15

Härlig, het kycklingrätt med sotad paprika och salladslök! Här kommer ett tips om ni vill göra en supergod asiatisk rätt! Märks det att jag är inne i det asiatiska temat just nu, haha! Men det är fräscht och enklare än vad ni tror. Detta hade jag inte på asiatiska buffén, den menyn kommer i helgen.

Gillar ni asiatiskt?

Inspirationen kommer från ”Asiatiska smaker” av Jennie Walldén.

4 portioner

600 gram kycklinglårfile eller kycklingfile
Röd och gul paprika
2 morötter
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1msk rapsolja till stekningen
1/1 msk sesamolja
1/2msk risvinäger
1/2 msk ljus soja
1 msk rostade vita sesamfrön

Marinad: 

5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven

Gör så här: 

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca 30 min. Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker. Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad. Tillsätt salladslöken, morötterna och vitlök och fräs i någon minut. Häll på sesamolja, risvinäger och soja. Rör om. Strössla över sesamfröna. Ni anar inte hur gott det doftar.

Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt.

Rosta sesamfrön höjer verkligen smakerna, det är en vanlig ingrediens i det asiatiska köket och när du rostat dom kommer den nötiga smaken fram.

Grillad sparris med brynt smör och soja 

2 buntar grön sparris
10 salladslökar
100 gram smör
2 msk soja
2 tsk sherryvinäger (funkar även med vanlig)
2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
1 dl grovt hackad rostad sötmandel
flingsalt

Gör så här: 

Bryn smöret tills det fått färg. Dra av från plattan och tillsätt soja, vinäger och vitlök. Grilla sparrisen på hög värme ca 3 minuter och häll det brynta smöret över. Strössla över mandel och flingsalt. Servera till kycklingwoken och med ris om ni vill.

Rostad, hackad mandel till grillad sparris!

 

Njut!

Så gott så jag smäller av! Osar en del när ni bränner på paprikan så akta era brandvarnare, hehe.

Nu är jag hemma i Skövde igen, helt slut efter ett hektiskt dygn i Stockholm men mycket skratt med vänner och en mysig biopremiär på kvällen hos Johan Petre och TV3. Ska visa massa bilder, nu är dessutom schemat klart för Topphälsas resa jag ska vara med på, all info kommer i helgen. Det var ett inspirerande möte med Pam på Topphälsa igår. Är så glad att jobba med det gänget!

Trevlig fredag så hörs vi lite senare!

 

 

2017-01-13 Johanna Toftby
  • 2017-01-10, 23:50
  • 26

Förlåt för min frånvaro idag, jag har haft ”halv åtta hos mig” med mina tjejer här ikväll! Snacka om kaos. Innan alltså. Jag hade möte och jobbade på salongen fram till 15. (Hur tänkte jag där?) Sedan järnet järnet hem till köket. Tack och lov hade jag dukat och städat redan igår, men jag är sämst på att planera även om detta är det allra bästa jag vet.

Jag har alltid panik, gör alltid ordning mig 10 min före gästerna kommer. Fast jag drömmer egentligen om att sitta med ett glas champagne i soffan med nymålade naglar och fönat hår en timma gästerna kommer. Det händer aldrig. Gör det någonsin det?

Men jag lägger gärna tid på att göra fint. Köper hem massa fina blommor, dukningen är hela middagen, älskar vackra dukningar och det är så trevligt att få sätta sig vid ett bord där någon lagt sin själ att göra fint för gästerna. Eller hur?

Men det viktigaste är att man har kul, och det har vi alltid. Jag älskar bjuda hem gäster!

Idag var det min tur att ha ”halv åtta hos mig”. För er som inte vet så är vi fem goa tjejer som känt varandra sedan tonåren, våra barn har växt upp och vi har gjort typ allt ihop. Nu när barnen blivit stora har vi börjat med ett nytt tema sedan några år tillbaka nämligen ”Halv åtta hos mig”.

Vi äter alltid en tre-rätters middag och goda drycker och det kan vara en vardag som helg. Det viktiga är att vi ses.

Gissa vad jag hade som tema, hehe.

Asiatiskt förstås! Det blev nog 12 rätter och mitt kök har varit kaos, haha! Lisa-Marie var gullig och hjälpte mig diska och röja, dra mig baklänges, det var som en middag för 50 pers. (Ska visa er mer bilder i morgon.)

Jag måste skriva ner vad vi åt, ni ska göra detta eller åtminstone kanske någon rätt på en buffe eller en varmrätt när ni har en bjudning. Älskar asiatiskt och det var så roligt att gästerna tyckte det var gott.

Asiatisk bordsbuffé! Vill ni ha tips? Ni kan ju plocka lite vad ni vill ha, ni behöver ju inte göra allt. Men detta blev verkligen jättegott! Jag ska skriva i ett annat inlägg vad jag gjorde för nu somnar jag vid datorn nästan…

Byxor från Mikkas com, sitter som ett smäck. Lite lagom häng och tighta ben. Leotop från Clarks. Haffa den!

Här mina vänner är världens finaste tjejgäng. Vår lilla klubb halv åtta hos mig har funnits i flera år, men inte bara det, dessa tjejer har jag haft i nästan hela mitt liv. Vi har upplevt allt. Våra barn har växt upp tillsammans, vi har gjort resor, haft galna fester, firat nyår och midsommar, lagat hundratals middagar, dykt på babysim, ätit världens godaste bullar på öppna förskolan, jagat barn på stranden, hållit tal och sjungit på bröllop, partat, gråtit, skrattat, gått långa promenader med barnvagnar, kört bil med skrikiga ungar, ätit äppelpaj i trädgården, myst under paraplyet i vardagsrummet och fiskdamm, barnkalas med alla barn och kaos.

Men det allra bästa, när vi ses är det alltid som det alltid varit. Älskar er, världens finaste vänner!

Tusen tack för så fina presenter!

 

  • 2010-10-07, 23:12
  • 0

WOW vad många svar i inlägget om vad ni tycker om blogginläggen. Jag har läst allas kommentarer och om ni visste vad glad, rörd jag blir. Vilken respons! Det är ju era kommentarer som gör att jag blir peppad och får inspiration. Även fast jag numera är väldigt bloggberoende-Jag har blivit fast. Jag verkligen älskar min blogg men framförallt den fina kontakten med er läsare.

Om vi sumerar vad ni skrev- De flesta läser Magnus Carlsson och Maria Montazami (samt min då förstås haha.) Vad roligt, då läser vi nämligen samma! Magnus och Maria är underbara. På frågan om hur ni helst vill ha en bloggdag- Hellre 1-2 med mycket bilder och gärna text. Alltså inte korta, flera men mindre arbete bakom blogginlägget. Men vad bra…! Där är vi ju också överrens. Jag bloggar nämligen hellre  med snygga välarbetade inlägg och då lite färre om dan. Självklart är det ibland kort om tid och är man på resande fot så blir det inte lika ofta tyvärr.. Men jag tycker det är jätteroligt med era tips så fortsätt gärna att skriva.

Nu ska ni få lite trevliga bilder från igår. Som sagt, vi hade ju tänkt att bowla på coola Marions på Kungsgatan. Tyvärr var det yberfullt så vi valde att bara sitta kvar och njuta av atmosfären en stund över ett glas vin. Himmel vilken bra musik de spelade! Dit måste vi gå igen men då boka bana i tid kanske. Vi strosade istället vidare och gick ner till underbaraunderbara  East. (Stureplan) Har ätit mycket sushi där men endast lunchtid. Nu var vi riktigt hungriga och jag lovar er, det var bland det godaste maten jag ätit på länge. Så gott med asiatiskt! Fråga mig inte vad vi åt för det vet jag  knappt själv haha! Det var en salig blanding av allt möjligt gott. Kolla Magnus blogg, där han beskriver maten perfekt. Älskar deras menyer eftersom jag är en sucker för smårätter där man kan äta lite av varje, sitta och plocka. Man umgås liksom över maten på ett annat sätt än med en varmrätt, en dessert osv. ( undra om jag varit italienare i förra livet)

Hemma hos Eva innan för lite fix. Bästa bästa värmestylers. Sylen är grym. Detta gjorde jag på 15 minuter och det är superenkelt. Visst blir det ganska fint?

 Ta i lite serum och red ut lite lockar med så blir det glansigt och snyggt. Burra till det lite och separera för mer bus. Älskar den här tunikan jag fick från resteröds. Snygga effekter med trådarna över ena axeln bland annat.

Vem är brunast…? hahaha

Mätta och välbelåtna avslutade vi kvällen i hyffsad tid. TACK finaste vänner för en toppenkväll.

Kolla klänning, halsband nedan! Var ju på ett spännande möte i en butik, kolla blogg i morgon.

Zzzzzzzz god natt på er mina änglar, sov gott.

KRAM J

Här kommer tips på en riktig pangrea hos Blueco.se! Letar du efter festkläder, nya vårskor eller en gosig tröja,  nu kan du fynda! Allt finns HÄR. Massa skor, mina El Vaquero finns och…