• 2017-10-29, 15:35
  • 14

Den godaste fläskfilegrytan! Servera med gratinerade potatishalvor så har du en underbar middag klar. Det är roligt hur många visningar det inlägget haft på bloggen, den är verkligen hur god som helst! Vi gjorde den i helgen och tjejerna älskar den.

Gör dubbelt och lägg i matlådor, eller om du ska ha gäster, gör den i förväg och värm på strax innan.

Busenkel, galet gott. Höstig och mustig med dijonsenap och goda kryddor. Har ni fläskfile hemma så gör den bums! Funkar även med kotlett eller kyckling.

Mitt recept hittar ni HÄR. Jag låter den alltid stå och småputtra en stund så sätter sig smakerna bättre.

Serverade en fräsch sallad till och goda krispiga potatishalvor.

Gör potatisen så här:

Skala potatisen, dela den i två delar. Ringla lite olivolja i en ungssäker form och lägg alla halvor i formen. Pudra på 1 tsk paprikapulver, lite havssalt och lite olivolja över.

Gratinera mitt i ugnen på 220 grader ca 40 minuter. Känn med en sticka om potatisen är klar.

Gratinera gärna tomater med lite olivolja, salt, peppar och parmesanost. Jag sätter in en form i ugnen när det är ca 15 minuter kvar på potatisen.

Hoppas ni har en härlig söndag, vi har varit ute hur mycket som helst idag. Vilket härligt väder!

 

  • 2017-03-03, 10:34
  • 18

Jag har lagt upp massor av recept här, men denna fläskfilégryta verkar vara det ni tycker allra bäst om, så jag kör en lite repris på den. Sedan jag la upp receptet på bloggen första gången 2010 har jag tappat räkningen på hur många visningar det fått – och hur många som tappat bort receptet och vill ha det igen. Så här kommer er och min favorit igen.

Är det något särskilt ni vill ha i receptväg? Tipsa mig gärna här på bloggen!

Fredag= fredagsmys! Här kommer tips till kvällens middag.

Vi älskar den här grytan med fläskfile, champinjoner, grädde, dijonsenap och goda kryddor. Servera med hasselbackspotatis så har du helgmiddagen klar. Hasselbackspotatis är det godaste jag vet, men vill ni skippa kolhydrater eller bara att det ska gå lite snabbare så kan ni gratinera en fin blomkål i ugnen istället. 

Fläskfilegryta med hasselbackspotatis och grillad sparris 4 port 

7oog fläskfile

3 dl grädde

1 dl creme fraiche

2 tsk dijonsenap

1 vitlöksklyfta

1 chalottenlök

1 msk tomatpure

färska champinjoner

1 msk kalv eller oxfond

salt peppar

nypa cayennepeppar

Hasselbackspotatis 

8 jämnstora potatisar

2 msk smör

1/2 tsk salt

lite ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd. Man kan också lägga på riven ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Fläskfilegrytan

Gör så här:

Stek fläskfilen i bitar, lägg åt sidan. Fräs löken och champinjoner, lägg i fläskfilen och rör ner resten av ingredienserna. Låt koka ihop, smaka av. Sänk värmen och låt grytan stå och småkoka under lock 15 minuter. Fyll på med grädde under tiden.

Grilla färsk sparris i olivolja några minuter i en stekpanna med lite havssalt och svartpeppar.