• 2017-10-30, 15:00
  • 11

Här packas för fullt, ikväll åker vi till London! Så kul det ska bli! Men först, veckans första middagstips till höstlovet! Räkgryta med chili, lime och kokosmjölk, kombon heta räkor med kokosmjölk och lime, alltså det är så gott så jag smäller av.

Jag gillar att lyxa till vardagen ibland, det behöver inte vara dyrt eller krångligt. Gör en god middag i veckan när era barn är lediga, kanske bjud hem en vän eller familj på en mysig middag och barnen är med och lagar. Tänd ljus och duka fint.

Är det för starkt för de små, skippa sambal oelek och chili. Det är jättegott ändå.

Recept: Räkgryta med kokosmjölk 4 port 

1 kg räkor stora med skal (ta gärna mer)
2 paprikor gul, röd
100 gram sockerärtor
1 liten purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1 tsk mango chutney
1/2 hackad chili
1 burk kokosmjölk
1 burk créme  fraiche
1 tsk sambal oelek
1 msk pressad lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna gärna i kokosolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka.

Garnera med persilja, pressa lite lime över.

Servera med ris, nudlar eller sallad till.

 

  • 2017-04-10, 07:55
  • 3

God morgon! Vill tipsa er om en god räkgryta som är snabb att svänga ihop en stressig vardag. Den har mycket smaker som vitlök och cayenne som passar gott ihop med räkor.

Räkor går att göra så mycket med!

Het räkgryta 4 port

ca 1 kg räkor med skal

kokosolja eller smör att steka i

3 tsk curry

1/2 tsk paprikapulver

3 pressade vitlöksklyftor

1/2 purjolök

1 röd och gul paprika

3 msk tomatpuré

1 msk soja

1/2 tsk sambal oelek el mer

2 dl grädde

1/2 dl vitt matlagnings vin

2 dl créme fraiche

1-2 krm cayennepeppar

1 paket lättstuvad bladspenat (Inte nödvändigt om du inte har hemma)

Gör så här: 

1. Skala räkorna

2. Fräs curryn, cayenne, vitlök, purjolök, paprikor knappt att mjukna. Jag finstrimlar alla grönsaker.

3. Tillsätt tomatpurén, soja, grädde och koka ihop. Rör i vin och crème fraîche. Lägg i resten av kryddorna, smak av.

4. Låt det småkoka ca 10 minuter, lägg i räkorna allra sist som bara ska i hastigt i, dra av grytan direkt.

5. Värm spenaten för sig och lägg underst på ett fat, lägg sedan på grytan.

6. Servera med valfritt tillbehör, ris, glasnudlar, blomkålsris eller em matig sallad.

Jag tycker detta är jättegott och kommer ha en matig sallad till idag.

I början på veckan drar jag alltid ner på kolhydraterna, jag äter ofta lite mer det jag känner för på helgen men så fort veckan är igång blir det nyttigare mat, inget fika eller godis.
Det var faktiskt så jag kom i form för många år sedan.

Jag började med en ”ätardag” och skrev ner goda recept jag planerade in under veckan. Planera din mat, ha mycket hemma så slipper du stoppa i dig något onödigt bara för du har blodsockerfall.

Jag valde en enda dag i veckan där jag åt lite vad jag kände för. För mig funkade det bra, det blev en dag att se fram emot, men sedan blev det mindre och mindre onyttigt den dagen. Suget försvann.

Det passar inte alla, har du ett stort sötbehov tror jag det är bättre man stryper socker helt, ersätt med annat som du tycker är gott. Det får inte bli för mycket krav, eller jobbigt för då kommer du trilla dit när du tycker din tråkiga diet är pesten. Jag är emot alla dieter där du tappar livslusten helt på grund av att du alltid räknar, väger, eller tänker på det får jag inte äta, eller det får jag inte äta.

Jag tror mer att vi ska försöka tänka på allt gott du får äta istället, positiv belöning istället för negativt. Alla är olika så pröva er fram.

 

 

  • 2015-11-05, 14:32
  • 18

Het räkgryta med kokosmjölk, vitlök och lime. Ni mååååååste göra denna! Fått mail från läsare som undrade om grytan jag skrev om för ett tag sedan. Här är den! (Har ändrat något)

Jag skulle kunna stå och laga mat hela dagarna, tänk om tiden fanns till mer matlagning. Älskar god mat! Älskar duka fram, göra ordning och sedan sitta i timmar. Tända ljus, njuta av en god måltid och ett gott glas vin. Familjen och vänner. <3

Den här räkgrytan är enkel, galet god och massa nyttigheter. Vill man inte ha mejeriprodukter är kokosmjölken super. Mycket grönsaker och god smak gör maten till en festmåltid utan att det är varken dyrt eller krångligt.

DSC_1558

DSC_1565

Recept 4 pers

Räkor i Thaicurrysås 

1kg räkor stora med skal

2 paprikor

100 gram sockerärtor

2 vitlöksklyftor

1 msk röd currypasta

1 msk kycklingfond

2 dl kokosmjölk (Man kan också tillsätta 1 dl crème fraîche om man vill)

1 tsk Sambal oelek

Lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna, jag använde röd och gul. Fräs grönsakerna i olja, tillsätt currypastan, fond, kokosmjölk. Låt koka ihop en stund. Vänd sedan ner räkorna hastigt. Garnera med persilja, pressa lite lime över. Det blir himmelskt.

DSC_1578

Bon apetit!

I kväll ska jag på middag med tjejkompisarna, så kul att vi kör igång vår ”halv åtta hos mig klubben igen”! Vi är 5 väninnor som har en passion för matlagning,  då passar vi på att göra något kul av det. Vi ses några gånger under året och den som har middagen gör en tre-rätters, helst lite annorlunda så vi kan inspireras och testa nya recept. Det allra viktigaste är att vi ses och har trevligt och det har vi alltid. I kväll är det Linnnie som har middagen, en mästerkock så jag vet det kommer bli lika bra som alltid.

Kram på er!

 

 

  • 2015-04-10, 16:44
  • 6

Välkommen fredag och efterlängtad helg!

Gillar ni skaldjur? Jag älskar det. Färska är allra bäst men jag gillar även mat med räkor och andra skaldjur som tex den här heta räkgrytan, speciellt med lite ”hetta”.

Jag har en del gamla, fina kokböcker som är min mammas och där kan man hitta mycket gott. Det här är en variant av Räkor Indienne som var poppis på menyn för många år sedan.

Jag kör färska räkor och skalar även fast det är lite pill. Blir mycket godare, lita större räkor och inte lika mycket vattensmak. Behöver inte vara dyrt, ofta kör butikerna bättre pris beroende på tillgång och efterfrågan.

Het räkgryta 4 pers 

ca 1 kg räkor med skal

Kokosfett/olja att steka i

2-3 tsk curry

Cayennepeppar efter tycke och smak

1/2 tsk paprikapulver

3 pressade vitlöksklyftor

Lite purjolök

1 röd och gul paprika

3 msk tomatpuré

Skvätt soja

1/2 tsk sambal oelek el mer

3 dl grädde

1/2 dl vitt vin

1 burk créme fraiche

1 Paket lättstuvad bladspenat

Gör så här:

*Fräs curryn, cayenne, vitlök, purjolök, paprikor knappt att mjukna. Jag finstrimlar allt.

*Tillsätt tomatpurén, soja, grädde och koka ihop. Rör i vin och crème fraîche. Lägg i resten av kryddorna, smak av.

*Jag lät det småkoka lite och sist i med räkorna som bara ska i hastigt i.

*Värm spenaten för sig och lägg underst på ett fat, lägg sedan på grytan.

*Man kan servera vad man vill, god sallad, ris eller glasnudlar.

SÅ gott!

DSC_0676

Väldigt svårt att fota den här rätten, ser ur som falukorv, haha! Och det är det inte…. 

DSC_0687

Bon aptit och hoppas ni gillar det!

Här har vi tränat, storstädat och jag har suttit och jobbat vid datorn en stund. Ska ner till stan med Marilyn en sväng och sedan kommer nästa inlägg om lite träningspepp. Intressant på instagram idag! =)

Kram så länge

 

2015-04-10 Recept

Glad Lucia! Visst är det underbart med alla lucior vi får se nu i alla flöden, jag älskar Lucia och började spela julsånger och Natten går tunga fjät redan i september som…