• 2018-01-04, 15:10
  • 11

Igår var vi sugna på allt annat än kött eller mastig mat, älskar asiatiskt så det fick det bli. Kul att äta ute men ännu godare hemma, dessutom spar du mycket pengar. Älskar gå ut och äta men ni förstår vad jag menar. När tjejerna var yngre så hade jag inte många kronor över så vi gjorde ofta god mat hemma och dukade fint, ibland bjöd vi hem vänner och det är väl vardagslyx om nåt.

Ljummen nudelsallad med heta räkor är så fräscht och gott så ni anar inte. Smakerna….!

Jag hade den på min asiatiska buffé i våras när tjejerna var här men den är ju god att äta som lunch eller huvudrätt också. Ibland kan jag tycka frysta stora räkor är ännu bättre,  när man inte ska sitta och plockäta. Nudlar är också billigt så här får du en lyxig men nyttig middag för 4 personer under 200kr.

Ljummen glasnudelsallad med heta chiliräkor:
300 gram räkor
250 gram glasnudlar
3/4 dl fisksås
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 -2 msk strösocker eller valfri sötning
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk sambal oelek
2 tsk riven ingefära
1 liten rödlök, skär tunna klyftor
1 litet broccolihuvud, skär av buketterna
1 rejäl klyfta vitkål, riven
1 stor näve böngroddar
Bladpersilja
Rapsolja till stekning

Gör så här:

-Koka upp vatten och dra från plattan. Lägg i nudlarna snabbt tills de börjat mjukna. Häll dem i ett durkslag och spola kallt vatten så blir de perfekta.

-Blanda räkorna med sambal oelek, ställ åt sidan

-Blanda fisksås, limeskal, pressad lime, socker, vitlök och ingefära till en dressing. Ställ åt sidan.

-Hetta upp en wokpanna. Häll på olja och fräs rödlök, vitkål och broccoli på hög värme i ca 2 minuter. Tillsätt nudlarna och stek ca 1 minut.

Häll sedan på dressing, lägg på räkorna, och böngroddar. Vänd runt så allt täcks av dressingen.

Smaka av med lite salt och dekorera med persiljebladen.

Amazing!

(Hade tyvärr inte systemkameran, ber om ursäkt för bildkvaliten.)

Från när jag hade asiatiska middagen.

 

  • 2015-11-05, 14:32
  • 18

Het räkgryta med kokosmjölk, vitlök och lime. Ni mååååååste göra denna! Fått mail från läsare som undrade om grytan jag skrev om för ett tag sedan. Här är den! (Har ändrat något)

Jag skulle kunna stå och laga mat hela dagarna, tänk om tiden fanns till mer matlagning. Älskar god mat! Älskar duka fram, göra ordning och sedan sitta i timmar. Tända ljus, njuta av en god måltid och ett gott glas vin. Familjen och vänner. <3

Den här räkgrytan är enkel, galet god och massa nyttigheter. Vill man inte ha mejeriprodukter är kokosmjölken super. Mycket grönsaker och god smak gör maten till en festmåltid utan att det är varken dyrt eller krångligt.

DSC_1558

DSC_1565

Recept 4 pers

Räkor i Thaicurrysås 

1kg räkor stora med skal

2 paprikor

100 gram sockerärtor

2 vitlöksklyftor

1 msk röd currypasta

1 msk kycklingfond

2 dl kokosmjölk (Man kan också tillsätta 1 dl crème fraîche om man vill)

1 tsk Sambal oelek

Lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna, jag använde röd och gul. Fräs grönsakerna i olja, tillsätt currypastan, fond, kokosmjölk. Låt koka ihop en stund. Vänd sedan ner räkorna hastigt. Garnera med persilja, pressa lite lime över. Det blir himmelskt.

DSC_1578

Bon apetit!

I kväll ska jag på middag med tjejkompisarna, så kul att vi kör igång vår ”halv åtta hos mig klubben igen”! Vi är 5 väninnor som har en passion för matlagning,  då passar vi på att göra något kul av det. Vi ses några gånger under året och den som har middagen gör en tre-rätters, helst lite annorlunda så vi kan inspireras och testa nya recept. Det allra viktigaste är att vi ses och har trevligt och det har vi alltid. I kväll är det Linnnie som har middagen, en mästerkock så jag vet det kommer bli lika bra som alltid.

Kram på er!

 

 

  • 2010-09-21, 23:15
  • 0

Här kommer receptet jag lovade. Räkor i en gryta med smak av curry, cayenne och vitlök. Mycket gott. :)

4 pers

1kg räkor med skal

50 g smör

2-3 tsk curry

2 krm cayenne

1/2-1 tsk paprikapulver

3 pressade vilöksklyftor

En bit purjolök

1 röd och grön paprika

3 msk tomatpure

1 msk soja

3 dl grädde

1 burk creme fraiche

Örtsalt

ca 1/2 dl torrt vitt vin (matlagnvin)

1 paket lättstuvad spenat

Fräs smöret och blanda i curry, cayenne, vitlök, tunnstrimlad purjo och paprika att knappt mjukna. Tillsätt tomatpure, soja och grädde och koka ihop något. Rör i vin och creme fraiche. Tillsätt saltet, smaka av. Lägg i de rensade räkorna att värmas hastigt. Värm spenaten för sig och lägg i botten på serveringsfatet med de heta räkorna över.

Barnen fick ris till och jag åt det som de var. Hur gott som helst. Lyxig vardagsrätt som går väldigt snabbt bara man har allt förberett.

Lycka till! Berätta vad ni tyckte :)

2010-09-21 Hälsa ,

Här kommer tips på en riktig pangrea hos Blueco.se! Letar du efter festkläder, nya vårskor eller en gosig tröja,  nu kan du fynda! Allt finns HÄR. Massa skor, mina El Vaquero finns och…