• 2017-11-22, 08:20
  • 9

God morgon! Sitter på tåget ner mot Göteborg för ett möte men även ett återbesök hos hudkliniken SKIN, ska berätta mer om det.

Har ni börjat smyga in julmyset än?

Blev sugen på raw chokladbollar igår så nu har jag gjort första julgodiset! Dessa är utan vitt socker med dadlar istället, lägg i pepparkakskrydda så får du ljuvliga chokladbollar som smakar jul. Hur goda som helst!

Chokladbollar med pepparkakssmak 

12 st stora dadlar, färska urkärnade
1 dl mandelmjöl
1/2 dl hackade nötter (jag brukar ha hasselnötter men funkar med alla slags nötter)
1/2 dl havregryn
1 msk kokosfett
2 msk kakao
nypa vaniljpulver
1-2 msk starkt kaffe
1/2 tsk pepparkakskrydda

Kärna ur dadlarna och mixa dem till en smet, Rör ihop alla ingredienser och forma till små bollar. Rulla i kokos och ställ i kylen.

Lucy sover gott på sätet bredvid.

Annica har skrivit till er, kommer i nästa inlägg.

Kram från oss

 

 

  • 2015-12-12, 08:32
  • 8

God morgon! Choklad, nötter, fikon och digestivekex. Ljuvlig kombo för det blir som crunch. Något ”nyttigare” än om man har i massa vitt socker men både chokladen och kex innehåller lite socker förstås. Men jag tycker dom blev vansinnigt goda eftersom det även är lite fikon i. Recept nedan.

Här är vi uppe tidigt, la oss före elva igår. Så skönt att komma isäng tidigt en fredag så är man laddad för en fullspäckad helg. Knappt återhämtat mig från allt kalasande för L-M förra helgen :)

Vi ska iväg på en del grejer idag, strax ska jag upp till Sukran och göra naglarna sedan fransar direkt efter. Eftersom jag gör allt sånt i Gbg tar jag ofta allt på en gång. Sparar mycket tid på vardagen att ha fransar sedan tycker jag det blir väldigt snyggt.

Vi var hemma igår och blev sugna på lite julmat, älskar skaldjur så Janne gick iväg och köpte några kräftor och räkor.

DSC_0760

Har ni också börjat med julmaten? Sååååå gott!

Här kommer enkelt recept till gott Julgodis.

Chokladtoppar ca 25 stycken 

1,5 dl mandel

1 dl hasselnötter

4 digestivkex

3 torkade fikon

200 g mörk, fin choklad

Gör så här: 

1. Hacka nötterna och fikon fint, jag ville ha något större bitar så jag körde inte i mixern.

2. Krossa kexen, smält chokladen.

3. Rör ihop allt och klicka ut antingen i formar eller på ett bakplåtspapper.

Ställ kallt.

Busenkelt, en läsare som tipsade mig och detta var hur gott som helst. Blanda i ljus choklad om ni hellre vill ha det.

DSC_0770

Nu ska jag gå iväg, ska vara hos Sukran 9!

Ha en fin lördag, bilderna från vår halv åtta hos mig middag kommer.

Kram!

 

 

 

 

2015-12-12 Recept , ,
  • 2011-12-20, 00:43
  • 0

Det som inte får hända hände. Jag skulle lämna min krönika idag som jag alltid gör måndagar vid lunch och upptäcker att datorskärmen är helt blå och konstig. Hinner inte fixa med datorn utan hoppas på att den är ok när jag öppnar den på jobbet. Men nej. Den är lika blå och jag får inte fram någonting. Skriver man texter som ska in till en tidning har man självklart en plan B men inte Johanna. Numera har jag det dock.

Jag har fått skriva om hela krönikan men det mesta satt faktiskt kvar i minnet och det gick ändå ganska bra. Datorn har en bekant tagit hand om och ikväll har vi gått igenom via telefonen vad som är fel. Förhoppningsvis får jag ut det på drulleförsäkrningen då det var en brytning i skärmen och det verkar inte vara jättekatastrof. Men nu är den knallblå och ingenting syns.

Jag och barnen har fått mycket gjort ikväll. Det känns mer och mer avstressande trots det bara är några dagar kvar till jul. Med snön kom också julstömningen. Underbart! Jag har fått upp tavellistor ovanför soffan, stora väggar sväljer mycket och jag gillar inte småsaker som blir som krimskrams… därför tror jag detta blir bra. Mina underbara foton på barnen sitter fint där!

 

Kuddarna är från bland annat MIO, Design by E och Edvins Corner. Mio har tre betala för två, (200kr styck) supersnygga vit-svarta med liten aning nyans syren. Jag älskar ansikten och stora motiv. Dom är fina i kvaliten och mjuka och gossiga.

Marilyn gjorde Mozartkulor och Lisa-Marie knäck ikväll. På Julafton ska vi ha hela familjen här på eftermiddagen när vi har varit på julmiddag hos mamma så då måste vi baka mer julgodis, i morgon blir det ett par sorter till tror jag. Har ni bra tips? Vore kul med något nytt.

 

Barnen har gjort godiset alldeles själva och jag fick äran att provsmaka.

2011-12-20 Mitt liv ,
  • 2010-12-19, 09:51
  • 0

God morgon fjärde advent! Jag har hittat några trevliga recept från min gamla blogg på mama.nu och tänkte dela med mig dom till er. Alla recept ligger sedan i kategorin ”recept bakning”.

Mammas snickers

ca 30 bitar

I burk Jordnötssmör

1dl kokosflingor

2dl ljus sirap

1dl socker

1 liter puffade riskorn

500g ljus mjölkchoklad

Rör ihop jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull under upphettning. Vänd ner de puffade riskornen. Bred ut massan i en form som är ca 20x30cm. Ställ kallt ett tag. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Bred över chokladen. Gör gärna mönster med hjälp av en gaffel. ställ kallt en stund, skär i lagom stora bitar.

Supergott. :)

Lycka till!

 MARIANNETRYFFEL ca 40 st

2 dl grädde
200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
150 g (ca 30 st) Mariannekarameller eller 1 påse marianne crush om du får tag på det
Florsocker alt. kakao till dekoration

Gör så här:
Koka upp grädden.
Tillsätt chokladen i bitar. Låt dem smälta och blanda jämnt tills det blir en tjock blank smet.
Låt blandningen svalna lite.
Krossa Mariannekaramellerna i matberedaren och blanda ner mariannekrosset i grädd/chokladsmeten.

Låt blandningen stelna i kylen.
Rulla små kulor av smeten som du slutligen vänder runt i florsocker (eller kakao).

Förvara svalt.

Jag skulle försöka kopiera bilden men hur jag än gjorde gick det inte! Nu gav jag upp, klicka istället HÄR så får du se recept och bild. Du kommer då till min gamla blogg på mama. :)

Nougatrutor 

150 g smör
6 dl havregryn
1 dl strösocker
4 msk ljus sirap
2-3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
250 g nougat

Gör så här
Smält smöret. Blanda alla ingredienser utom nougaten i en bunke, platta ut i en liten plåt, gör dubbel sats om du har en större plåt.

Grädda kakan mitt i ugen i 200 grader i ca 5-10 minuter.

Hyvla nougaten och lägg den på den varma kakan.
Bred ut nougaten jämnt över hela kakan och skär i lika stora bitar.
Låt kakan svalna och bryt sedan bitarna när den är kall.
Servera och njut…Dessa små kondisbitar är så där krispigt goda.

 
Lycka till!
  • 2010-12-13, 23:24
  • 0

 

Svenska hjältar! Såg ni galan? Jag har gråtit konstant. Blir så himla rörd och man får sig en riktig tankeställare, vilka hjältar och fantastiska människor det finns. Tjejen som blev så sjuk och låg nersövd i 4 månader…. hon fick amputera både armar och ben men kom tillbaka starkare än någonsin. Vilken kämpe och förebild! Sanna som räddade de små flickornas liv, som höll på att drunkna…Mamman som förlorade sina två tjejer i tsunamin och startade ett barnhem för att hjälpa andra barn och orka gå vidare.

Fantastiska insatser.

Innan vi tittade på programmet fick vi för oss att göra lite julgodis. Julen närmar sig med stormsteg :-) Eftersom vi ska fira delvis julen hos oss vill vi förbereda gottebordet! Idag blev det ljuvlig knäck och mozartkulor. Barnen gjorde även små konstverk av marsipan och doppade i choklad.

Söta små figurer :)

Mozartkulor gör vi av lika delar nougat/marsipan och rullar ihop. Smält ljus och  mörk, fin choklad i vattenbad. Doppa ner kulorna och låt stelna. Ljuvligt!

Knäck är det klassiska receptet, 2dl grädde, 2 dl socker och 2 dl sirap. Låt koka på svag värme, rör inte för ofta. Ta ett kulprov, häll lite knäck i ett glas kallt vatten. Går det att rulla en kula är den klar. Idag blev den ÄNTLIGEN perfekt. Annars brukar den ju alltid bli för lös, fastnar bara i tänderna. Eller också stenhård så tänderna går sönder. Hackad, skållad mandel ska det också vara så klart. ( om man inte är allergisk!)

Jag har lovat att skriva ner alla mina julrecept- kanske ska se till att lägga dom i en kategori till höger om bloggen så ni hittar dom lätt?

Nu är det läggdags och hoppas ni haft en mysig Lucia. PUSS

J:)

  • 2010-11-29, 23:09
  • 0

Väl hemma satte vi igång med läxor och matlagning. Inte så avancerat idag, oxpytt funkar perfekt. Eftråt kom jag på smarta idén att dra igång med lite julgodis mitt bland allt stök. Men vet ni, det är sånt jag kopplar av med. Jag älskar att tillbringa en stund i köket, på med lite julmusik och sen gjorde vi mozartkulor och saffranskola! Haha nu tror ni jag är galen… men man behöver ju inte krångla till det. Vipps så var det klart och doften är underbar. Smaken med för den delen men vi sparar det mesta. Ett tag iaf.

Mmmmmmmozartkulor!

2 dl grädde, 1 dl ljus sirap, 1 dl socker, 1 g saffran. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka tills smeten klarar kulprovet. Häll kolan i en klädd plåt med bakplåtspapper. Skär kolan innan den svalnat helt. Saffranskola! Ljuvligt.

Ikväll skulle jag egentligen lagt upp en tävling på jättefina armband, men nu får ni skälla på mig för minneskortet ligger kvar på jobbet. Med bilderna i…  :-(  Tävlingen får starta i morgon bitti istället.

Tjejerna är förväntansfulla inför helgen, L-M min stora tjej fyller 13 år på fredag- Gissa om hon är spänd och glad inför hennes stora dag, så det håller vi på att planera för fullt.

Nu ska jag krypa ner och sova gott, hoppas ni mår bra och haft en strålande helg.

2010-11-29 Hälsa , ,

Här har vi en ny text från Annica. Hon har haft en riktigt tuff period nu, med så mycket smärta och illamående från cellgifterna. Dessutom har läkarna hittat en ny tumör, den…