• 2017-12-18, 09:40
  • 6

Julafton närmar sig och nu ska jag tipsa er om läckra tårtor som ni kan inspireras av eller bjuda på till jul och nyår. Den här höga chokladtårtan gjorde jag till Lisa-Maries 20-årsdag och vilken succe! Smakerna var fantastiska ihop. Inte så söt som den låter faktiskt, men väldigt hög så man tar en liten bit.

Tårtan är lite pyssel men inte alls svår. Det är Roy Fares recept och han är bland den bästa tycker jag på läckra och vackra bakverk. Jag har ändrat om en del men skriver tydligt hur ni ska göra. Skräms inte av alla steg. Följ tydligt så är det enkelt.

Tårtan är tre chokladbottnar med kaffe, saftiga och supergoda. Fyllningarna är marshmallowfyllning och kolasås, den ljusbruna runt om är chokladsmörkräm.

Marsmallowfyllning innehåller marsmallowfluff man kan köpa på burk. Jag valde att göra egen marsmallowfluff så slipper du konserveringsmedel. Busenkelt. (Man blandar alltså marshmallow med grädde och smör mm.)

Kolasåsen är ett säkert kort jag gjort många gånger, också enkelt och lätt att förbereda. Sist men inte minst, en jättegod smörkräm med mjölkchoklad.

Gör gärna bottnarna dager före så slipper du all stress. Smörkrämen kan du också göra dagen före, även kolasåsen. Allt blir bättre om du gör det dagen innan, de blir lättare att arbeta med.

Ett par timmar före du ska servera lägger du på smörkrämen runt om och dekorerar. Ställ tårtan i kylen så stelnar det lite.

Hög chokladtårta 12-14 bitar (minst)

Tårtbottnar
5 1/2 dl vetemjöl
5 dl strösocker
3 dl kakao
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 salt
3 ägg, rumsvarma
3 1/2 dl mjölk, rumsvarm
2 dl vegetabilisk olja
3 dl  kokhett kaffe

Gör bottnarna så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader (varmluft). Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

2. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet.

3. Tillsätt kaffet, lite i taget, och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formarna. Grädda dem mitt i ugnen i 50–55 min. Prova med en sticka så att bottnarna är genomgräddade. Låt de svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka. Du ska sedan lägga ihop alla tre så bättre de är raka.

Kolasås (inte från  Roy Fares recept, denna brukar jag göra och enkel och god)
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl farinsocker
1 msk smör
nypa flingsalt

Gör egen kolasås så här: Vispa ihop grädde, mjölk och socker i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar. Ta i en klick smör och en nypa flingsalt när den är klar och rör om.

Marshmallowsfyllning (Jag gjorde egen marshmallow, finns annars köpa på burk)

250 gram osaltatsmör, rumstempererat
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 burk marsmallowfluff (finns på tex ica) eller egengjord nedan som är supergod och billigare

Egen marshmallowfluff
2 dl grädde
1 dl florsocker
ca 100 gram marshmallows
en liten nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Värm grädden försiktigt i en tjockbottnad kastrull. Blanda i florsocker och marshmallows, samt salt och vaniljsocker.
Rör medan allt smälts i hop. När smeten är slät, ta av grytan från plattan och låt svalna.
Ställ sedan i kylen tills smeten är helt kall.
Vispa den blank med en elvisp under någon minut.

Gör marshmallowfyllning så här:

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallowfluffet och vispa ihop till en slät smet.

Smörkräm
300 g mjölkchoklad
1 msk vaniljsocker
4-5  äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 nypa salt
300 g osaltat smör, rumsvarmt

Gör smörkräm så här:

Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna till ljummen temperatur.

Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält. Vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat.

Vispa ner smöret, lite i taget, och därefter chokladen. Det går bra att göra fyllningen dagen innan och ha den stående i rumstemperatur. Den blir mycket smidigare att jobba med då.

Montering:

Bred ut ett jämnt lager med marshmallowsfyllning på ena bottnen och ringla över kolasås över. Upprepa med nästa botten och lägg i hop dem.(Här ser du att jag skurit på bottnarna så de blir mer jämna)

Lägg på botten nummer 3 och stryk tårtan slät med smörkräm och ställ in den i kylen i 30 min.

Dekorera som du vill, jag använde en sked och drog runt om. Ovanpå lade jag rikligt med smörkräm som jag drog med skeden så det blir som vågor. Man drar skeden uppåt över hela så märker du hur vackert det blir. Ställ kallt så det stelnar, sätt gärna marsipantomtar på nu till jul eller chokladkulor med krisp som vi hade.

Tårtan är bland den godaste vi ätit, den blev en riktig succé!

Kanske till nyår med sprakande partybloss, finns även snygga med siffror!

Nu ska jag gå ut och gå med Lucy, hon har varit hos våra fina uppfödare när vi var borta, måste visa er så söta julbilder de fotade. Full fart här dessa dagar, idag är det pappersarbete och om några timmar ska jag göra fransar, ikväll ska vi se Magnus julkonsert i Göteborg, älskar julkonserter i kyrkor.

I morgon bitti åker jag till Stockholm för att skriva ett kontrakt och ett möte, men ska även träffa Linda förstås så vi hinner ses före jul. Ska även till NK för att fixa ett par julklappar som bara finns på NK Stockholm.

Bästa att sätta fart, det händer mycket på bloggen så kika in ofta nu! Mycket julklappstips och snygga jul och nyårskläder. Hårtips också förstås.

Kram på er

 

 

 

 

 

  • 2017-12-17, 08:52
  • 13

Glad tredje Advent! En vecka kvar till julafton idag! Har ni tagit in granen? Vi gjorde det igår och nu står den klädd och klar. Egentligen har vi som tradition att ta in den precis före jul men tycker tiden går så fort och vill njuta ännu mer. Stämningsfullt med ljus och pynt.

Så här blev årets gran hos oss! Vi har guld och vitt, men har varierat pyntet år från år, det är ju så kul med pynt.

Små lampor i hela granen och en rosett istället för stjärna, visst är det lite gulligt? Ett brett band med ståltråd så man kan rynka bandet. Tycker det blir så fint.

Vi hade fullt upp igår men så skönt få klart en del hemma i Skövde, ska ju ha hela familjen så vi är över 20 personer på julafton. Underbart! Och stress, haha.

Lite senare på eftermiddagen åkte vi ner till Göteborg och gick bort till Liseberg, vill man frossa in sig i julstämningen ska man gå dit. Så vackert och fint.

Mycket folk men tyckte inte det gjorde något när man inte ska åka något.

Vi åkte upp där det är julmarknad och såg fyrverkerierna där ifrån. Köpte med mig en stor vit tomte, älskar hantverk.

Kass bild från instastories men blev nermailad vart tröjan är ifrån. Det är ett underställ från Ahkka! Bästa jag haft, snygg och bra kvalite. Alla plagg(adlinks) HÄR. 

Tröjan verkar bara finnas i större storlekar kvar men tightsen (adlinks) HÄR. Så snygga att gå omkring i om man vill ta av sig ytterkläder och sticks inte. Håller värmen och fukten borta.

Vi var i säng vid 23 igår och har sovit som en stock, vaknade utvilad och sitter i soffan med kaffe och nyhetsmorgon, har en del samarbeten och annat som måste fixas idag så det blir mycket dator, men desto mer kul till er som kommer på bloggen snart.

En riktigt mysig söndag önskar jag er!

  • 2017-12-02, 09:15
  • 9

Godmorgon!

Lingonparfait med pepparkakskross kan vara den godaste juldesserten jag vet. Syrlig med pepparkakssmak och kolasås som smälter i munnen. Ska ni bjuda på adventsfika måste ni göra den här. Så god! Recept längre ner.

Här håller vi på att förbereda Lisa-Maries kalas vi ska ha i dag för både släkt och vänner, så kul det ska bli! Men 20 år, det känns galet. Jag har för första gången beställt mat, älskar laga mat och fixa inför stora kalas men nu bestämde jag mig för att släppa den biten. Väldigt ovanligt för att vara mig som är kontrollmänniska och vill göra på mitt sätt.

Men så skönt. Jag har beställt en stor buffé från Mattias golfrestaurang. De ska vara bra så vi hoppas det blir en grym buffé att duka upp här idag. Jag ska däremot baka tårtorna som jag gör just nu.

Mitt adventstips om ni ska bjuda på något gott är Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås.

Magisk!

dsc_06121-670x445

God till kaffet men också en vit kall glögg jag bjudit mina tjejkompisar på när vi hade halv åtta hos mig. Pepparkakorna kan annars vara lurigt när det kommer till dryck tycker jag men den vita glöggen var god till med is.

dsc_05891-670x445

Lingonparfait med pepparkakskross (Inte så söt)

4 ägggulor

1 dl florsocker

1 1/2 dl rårörda lingon (inte frysta)

4 dl vispgrädde

ca 150 g pepparkakor, krossade till pulver

Vispa ihop äggulor, florsocker och rårörda lingon. Vispa grädden, blanda med lingonsmeten. Häll ett lager av smeten i en form, (täck med plastfolie botten så lossnar den lätt). Strö över hälften av pepparkakskrosset, häll resten av smeten och avsluta med ett lager pepparkakskross. (Vänd den sedan efter du fryst den så kommer smeten upp och inte krosset uppåt)

Dra palstfolie över och frys i minst 4 timmar.

tarta

Kolasås

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 dl farinsocker

Vispa ihop grädde, mjölk och socker i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar.

Stjälp upp parfain på ett fat, låt den stå en stund före servering. Ringla över lite kolasås och dekorera gärna med hela lingon. (De köper jag frysta och tinar något)

Glöm inte ställa fram en liten kanna med extra kolasås.

dsc_06241-670x445

img_7279-980x1225

Säger det igen, vad glad jag är att ni trivs här inne och kan hitta någon inspiration som passar just er.

Så roligt att ni gillar mer träningstips trots vi går in i julmånaden då de flesta går all in med onyttigheter. Men tränar man kan man äta men man vräker inte i sig. Så öka träningen, det går hand i hand med vad ni vill äta. Smart alltså att köra på mer den här månaden.

Balans är viktigt, börjar ni träna så sätt inte upp för höga krav. Det blir bara tråkigt om du blir sjuk eller inte håller vad du lovat dig själv.

Jag körde ett skönt bodypump igår, älskar gruppträning om det är en bra instruktör, det gör allt! Tar ut mig totalt och känslan efteråt slår ju allt. Jag vill få bort en del trivselkilon som satt sig, men så är det, ibland går man upp och ibland ner. Jag vill få tillbaka mina vältränade armar jag hade förut,  det är en känsla när man känner sig stark och vältränad.

Bordet kom igår, världens bästa Ann-Sofie från Sparsmakat kom hem med det och vi släpade upp det tillsammans, fin service belönar sig. Hon gör allt för sina kunder, letar ni efter snygga designprylar och möbler måste ni besöka Sparsmakat i Skövde. En drömbutik! Ska visa bilder på hur allt blev, så kul förändring!

Nu ska jag sätta fart, ett inlägg om botox kommer efter idag, det ska ni inte missa.

Kram på er!

  • 2017-12-01, 11:25
  • 20

Innehåller annonslänkar 

Första december idag! Visst är det mysigt. Jag går in i julbubblan och älskar den här tiden men det tror jag de flesta förstått, haha. Har så mycket fina minnen kring jul och älskar allt som har med advent och jul att göra.

Vet att ni är många som har det jobbigt den här tiden, det gör alltid ont i hjärtat. Det är en svår tid för många men vi hjälps åt med gemenskapen, sprid gärna i kommentarsfältet vad man kan göra för välgörenhet, det finns både kyrkor och många organisationer som samlar in både julklappar och julmat till de som är utsatta.

Missa inte julklappsvagnen som åker i Göteborg i morgon och samlar in julklappar till de utsatta. Jag kan tyvärr inte vara med i år för Lisa-Marie fyller 20 på söndag och vi ska fira henne i morgon med stort kalas. Synd att de krockar för det är en fin upplevelse.

Jag har tagit fram lite adventspynt, tar gärna in röda vackra ljus redan innan jul, tycker det ger den varma och mysiga känslan.

Ljusstaken på skänken vid väggen är PR Home (raw candle)och ni hittar den HÄR.  Finns massor med julpynt och fina adventssjustakar och stjärnor HÄR. 

Höga silversjustakar är skultuna, det stora silverfatet frågar många efter men det köpte jag i en liten blomsteraffär som skulle stänga här i Skövde. Älskar det. De små söta i silver är Skogsberg & Smart från Sparsmakat i Skövde. Underbara och alla är unika. Handblåsta.

Har gärna vackra inredningsböcker framme, Lulu Carters bok har gett mig så mycket inspiration. Grym förebild nu också för många.

Runda ljusstakarna är Klong, Gloria. Snart ska jag sätta granbarr runt om.

Är så spänd på det nya matsalsbordet vi beställt, idag kommer det!! Som ett barn på julafton, haha.

Nu ska jag byta om och springa ner till gymet, klockan 12 blir det Bodypump! Roligt att ni är så många som vill ha mer träningspepp här inne.

Ha en underbar första deceember! Idag är det fullt ös här hemma, massa fix inför Lisa-Maries 20 årsdag. Så kul det ska bli, men ofattbart att det är 20 år sedan jag gick och vankade som en flodhäst en vecka över tiden. Min lilla tjej blir stor nu.

 

 

  • 2017-10-31, 09:00
  • 7

Samarbete och reklam för Bubbleroom och Ellos

God morgon från ett härligt London! Nu ska vi strax ge oss ut för en god frukost någonstans och boka upp vad vi ska göra idag, vi har tur med vädret, det är jättefint och skönt. Kul med era tips också.

Bor på ett litet boutique hotell, the Clevelend hotel! Älskar små, mindre hotell.

Har förberett några inlägg till er och har tagit fram några fina outfits som jag gillar som butikerna precis fått in.

Inte långt kvar till vinterns julfester så var snabba nu! Älskar den här tiden som vi har framför oss, julmusik, advent, lussebullar, glögg!

Uppdatering onsdag 1/11 

Hade en röd spetsblus på mig igår på instagram när vi var ute på middag här i London och många undrade vart den finns. Den är så snygg!

Bra pris, ni hittar den HÄR! Följer med ett rött linne under.

Jag gillar den röda nyansen!

Den här blå är snygg både till klänning och byxor, finns HÄR.

Kostymbyxor med revärer, jättesnygga med bra längd att ha under klänning. HÄR

Älskar allt med sammet, här är en jättefin grön från Ilse Jacobsen HÄR: Finns även vinröd och svart, jättefin för den är tuff i modellen. Kängor eller pumps med hög klack. Mina skor är Valentino.

Röd klänning är alltid rätt i höst, snyggt till det mesta. HÄR! 

(Skor och väska Valentino)

Squats dag 9 och 50 är nyss gjorda, vi får se vart jag ska göra resten. På en trevlig plats här i London blir det nog. Vad kul att ni gillar när Janne skriver, han var bra mallig igår, hehe.

Puss och kram från London

 

 

  • 2016-12-08, 17:34
  • 34

Snyggaste halsbandet i år är förstås ett choker. Jag hörde någon sa det är för yngre? Inte hos oss. I webbshopen har vi precis fyllt på igen och alla 40-plusare och äldre är varmt välkomna. Alla andra också förstås. Jag älskar choker och har mina både till vardag och fest.  Jag är fyllda 43.

Gillar du?

Detta är från Bud to Rose, du knäpper bakom och bandet som är i stretch är i sammet med en berlock som sitter fast. Finns i både guld och silver. HÄR 

dsc03842pleasejeans_-3

Visst är det fint? Kanske inte till tofflorna men det är så jag går här hemma. Jag älskar dressa upp en vanlig t-shirt till blanka byxor, sätt ett snyggt choker till så är du klar. En enkel outfit kan bli festlig med små knep.

Gillar zebra och koftan kommer från Clarks, det är lite skimmer och längre i bak. Bra pris!

dsc03794pleasejeans_-3

dsc_1002pleasejeans_-4

dsc_1034pleasejeans_

Skynda fynda nu innan det tar slut igen. Nu ska jag ta tag i julgodis, städ och förstås Jul med Ernst ikväll. Tittar ni eller är det skämskudden?

 

 

 

 

 

2016-12-08 Johanna Toftby , ,

Nu är vi hemma efter en magisk skidåkning och semester nere i Österrike! Är så glad över detta jobb och jag vet att många tycker det är lyxigt och jag blir bortskämd…