• 2018-01-30, 16:18
  • 10

Igår gjorde jag en riktigt god lasagne ni måste testa. Fick ett spännande recept av en kompis på en vegetarisk lasagne med spenat, grönkål, morötter, svamp och tomatsås. Tar en stund att laga men väldigt enkelt, sedan har du 10 portioner lasagne klart.

Alltså den blev så god och fräsch! Vi äter minimalt med kött under veckorna, en del tror att man måste få i sig kött men det är fel. Det är snarare tvärtom.

Jag älskar kött men kommer ifrån det mer och mer, kan nästan ha svårt för det ibland om det är tungt. Vi får i oss det vi behöver i så mycket annat och äter det ofta bara en gång i veckan. (Kyckling funkar bättre men det är inte rött kött)

Ska du gå ner i vikt är det smart att äta vegetariskt och dra ner rejält på kött eftersom vegetariskt kost innehåller förre kalorier än vid en köttbaserad diet. Jag tycker även kroppen mår bättre och känner sig både lättare och sover bättre.

Vegetarisk lasagne med grönkål och spenat 8-10 port

Lasagneplattor av fullkorn eller durumvete

4 morötter
250 g champinjoner
1 purjolök
2 gula lökar
1 färsk spansk peppar
2 msk tomatpuré
250 g grönkål
100 g färsk spenat
3 färska vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
Salt
Svartpeppar
1-2 tsk torkad oregano
1-2 tsk torkad basilika
200 gram ost för gratinering
100 gram ost till såsen
2,5 msk mjöl
2 msk smör

Färsk basilika
Riven parmesanost

Gör så här:

Tomatsås

Fräs upp två hackade gula lökar, två hackade vitlöksklyftor och en hackad spansk peppar med kärnorna uttagna i olja tills de mjuknar men inte får färg. Använd mellanvärme i ungefär fem minuter. Rör i två matskedar tomatpuré och fräs tills den gått in i löken.

Häll i två burkar krossade tomater. Smaksätt med salt, peppar, torkad oregano och torkad basilika. Ta i lite honung om det är för surt från tomaterna. Låt puttra tills konsistensen känns bra.

Skiva champinjonerna och får ut vätskan i en torr stekpanna. När vätskan nästan är borta, ta i en klick smör och stek dem ett par minuter med salt och peppar.

Strimla en halv stor purjolök och lägg i tillsammans med champinjonerna när de nästan är klara. Använd både vit och grön del av purjon för fin färg. Låt purjon bara mjukna, ställ sedan bort pannan.

Rensa bort den hårda mitten i grönkålsbladen, den blir träig. Hacka en vitlöksklyfta och släng i pannan med grönkålen och en klick smör. Stek på mellanvärme tills kålen fått en mörkare färg och börjat mjukna. Vänd ned spenaten och låt dem mjukna lite snabbt. Ställ åt sidan.

Riv fyra morötter fint.

Koka snabbt upp lasagneplattorna så de mjuknar, annars kan de bli håra i lasagnen om inte såsen täcker riktigt överallt. Ta tillräckligt många för fyra lager i din form.

Bechamelsås

Smält två matskedar smör i en gryta. Rör ned två och en halv matsked vetemjöl och värm tills de får en limliknande konsistens. Rör ned fem deciliter treprocentig mjölk lite i sänder medan du rör runt så konsistensen håller. Smula 100 g av en smakrik ost och smält ned i röran. Smaka av med salt och peppar.

Gör lasagnen

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg ett lager tomatsås på botten och sedan första lagret lasagneplattor. Lägg röran med grönkål och spenat i nästa lager med tomatsås ovanpå. Ta nästa lager lasagne. Lägg på de rivna morötterna.

Ta nästa lager lasagne och tomatsås. Ta röran med champinjoner och purjo i nästa lager och lägg sista lagret av lasagneplattor och tomatsås. Häll över bechamelsåsen. Toppa med en god gratängost, ungefär 150-200 gram.

Ställ formen i nedre delen i ugnen,  det tar mellan 20 och 30 minuter att göra den klar, plattorna ska vara helt mjuka, lite vätska ska ha kokat bort och osten ska ha fått fin färg. Behöver den vara inne mer än 20 minuter, lägg på ett bakplåtspapper så inte osten bränner vid. Ta ut formen och låt den svalna tio minuter, den är otroligt varm.

Servera med en sallad som gärna får innehålla fetaost, sältan därifrån blir jättefin till lasagnen.

Så gott så gott!  

 Njut av en riktigt god och läcker lasagne med sallad och riven parmesan. 

Vilken fin vinterdag vi har, håller på att fota samarbeten men nu tar jag en paus med kaffe och njuter av tulpanerna, visst är det en läcker färg?

 

2018-01-30 Recept ,
  • 2010-10-03, 22:45
  • 0

Vad kul att ni kommit igång med kommentarer! Nu blir jag taggad :-)

Helgen har rusat förbi, vi har haft en riktig fixarhelg och det känns som om jag har spackel och lim överallt. Men åå så fint det blir. Skönt när man tar tag i projekt och får hjälp av nära och kära. Vi tog en paus mitt på dan och Magnus kom hem på en fika innan han skulle med tåget igen. Hade han stannat en stund till hade ha fått en pensel i näven. :)

 Fina vänner, goda kanelbullar och greengate porslin. Humöret på topp!

Massa folk på stan-Magnus nya skiva måste ni köpa förresten. Disco, svängig med  massa bra låtar! + en bonusDVD från inspelningen av videon. Moi, me är faktiskt med på den hörrni. Min engelska går inte av för hacke, att jag inte skrattade ihjäl mig när jag fick se den.

Väl hemma efter en liten runda på stan så åkte våra jobbarkläder på igen, carro frågade om jag hade nån gammal trasa som hon kunde skita ner, självklart rotade jag fram en- av misstag i sopsäcken med kläder som ska hivas fick jag fram den här.

Barnen var sugna på ”riktig lasagne” ikväll så det fick det bli.  M ville inte ha nån konstig spenat eller kyckling  talade hon om bestämt så det blev en alldeles vanlig med smak av goda örtkryddor. Lite mozarellaost och tomater till sen är man tillfredställd. Vill ni ha recept- säg till.

Ringla lite olivolja, krydda med basilika. Ljuvligt. (Har tyvärr ingen bild på lasagnen då jag helt enkelt missade det. Sen tar jag inte bilder på en form där det ligger lite rester- det är bilder jag bläddrar förbi när andra bloggare gör missen att fota en tallrik med lite kladdiga rester….blä.)

Henke kom ikväll och hämta Carro, självklart fick han skruva lite lister emot en timjandoftande lasagne. Han gapskrattde även åt hennes  tshirt.

Hoppas ni har haft en underbar helg, nu ska jag alldeles strax krypa ner. Ser fram emot en ny spännande vecka.

KRAM

ps puss Carro, vilken girlpower efter all tapetsering och fixandes i helgen. :)TACK!

 

2010-10-03 Mitt liv , ,

Den här gjorde jag igår, så himla god! Grönsakspaj med ädelost och en god sallad till. Smakrik och vegetarisk. Jag lägger i lite bönor i salladen så mättar det ordentligt. Mandelbotten så…

Innehåller annonslänkar Ellos  Nu har jag ätit frukost efter morgonens träningspass. Jag kör en timma förbränning varje morgon före frukost. Älskar den starten och blir pigg och glad efteråt. I kväll blir…

Innehåller annonslänkar Ellos och Clarks  Inte klokt att detta inlägg kommer ut nu, 23.01. Vilken dag. Från början var det meningen det skulle komma ut efter morgonens träningspass men hann inte ens…