• 2018-02-22, 18:30
  • 12

Vad ska ni äta till fredagsmys? Redan snart helg! Jag ser fram emot en mysig after work i morgon! Vill tipsa er om en grym pasta vi gör ibland. Krämig pasta med kyckling, soltorkade tomater och saffran. Ta den bredare bandpastan, blir så gott och festligt. Ta bort kycklingen och lägg i mer grönsaker för vegetariskt.

Idag har jag kört träning före frukost och det blev löpning på bandet och 30 min på crosstrainern. Den ska man inte glömma, men det gör man gärna för den är så galet jobbig.

Men ta den på morgonen och variera er träning, jag kan vara så trög och seg och känner inte för att gå ner, men redan efter 15 minuter så kickar endorfinerna in och jag blir så glad!

Älskar laga mat och älskar unna mig lite lyxig pasta när det blir helg.

Här kommer recepet.

Festlig saffranspasta med kyckling och soltorkade tomater 4 port

3 kycklingfileér
1-2 paket saffran
2 vitlöksklyftor
1 burk soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl vatten
Olivolja
Salt,peppar
Färsk basilika

1 paket pappardelle

Gör så här: 

Stek kycklingen i olja, salta och peppra. Lägg på tallrik och strimla den i mindre bitar. Koka upp vattnet till pastan med salt och lite olivolja.

Skala och hacka vitlöken och fräs den i oljan i en panna. Lägg i den strimlade kycklingen och fräs ihop med vitlöken. Lägg i saffran och hackade soltorkade tomater. Häll i vattnet och creme fraiche grädde, låt koka ihop och puttra i några minuter medan pastan kokar.

Lägg i pastan i krämiga såsen och vänd runt allt. Servera i en gryta eller stor fat mitt på bordet.

 

 

 

 

 

 

  • 2018-02-18, 10:45
  • 8

Vaknade halv tio idag, helt sjukt. Lucy går upp när vi går upp så hon väcker oss sällan. Men det är skönt att sova ut ibland. Så nu blir det kaffe och ut på en runda! Är ni ute och går varje dag?

Jag går varje morgon och ofta före frukost. Visst är det skönt att komma ut! Sover bättre och kilon försvinner om man förbränner före frukost. Jag har blivit av med 3 kilo nu, 3 är kvar. Men man märker mycket på kroppen när man tränar att det händer grejer. Jag gick upp en del i höstas när jag var sjuk, nu ska det bort. Men jag måste träna mycket för kosten och träningen går hand i hand.

Pratade mycket med Amanda, Jannes dotter om det igår för hon ville ha tips. Hon hade ingen energi och vi pratade om hur viktigt det är när man tränar att kroppen behöver bränsle. Kött klarar vi oss utan men energi är A och O. Ät vanlig mat även ris och potatis. Vitt kött och fisk och skaldjur.

Godis och kakor behöver man inte alls på veckorna, det kan man ta ibland men kroppen behöver energi om man tränar mer, sedan är alla olika, det ska ni tänka på om ni vill gå ner i vikt eller ökar på träningen. Jag skulle inte må bra av att äta allt utan kolhydrater och mer fett, jag har testat mig fram och vet vad som funkar.

Här kommer ett tips på en av mina godaste räkgrytor! Servera med ris, nudlar eller sallad. Det är räkor med grönsaker och kokosmjölk, den godaste som finns!

Är det för starkt för de små, skippa sambal oelek och chili. Det är jättegott ändå.

Räkgryta med kokosmjölk 4 port 

1 kg räkor stora med skal (ta gärna mer)
2 paprikor gul, röd
100 gram sockerärtor
1 liten purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1 tsk mango chutney
1/2 hackad chili
1 burk kokosmjölk
1 burk créme  fraiche
1 tsk sambal oelek
1 msk pressad lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna gärna i kokosolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka.

Garnera med persilja, pressa lite lime över.

Servera med ris, nudlar eller sallad till.

Njut av en god och fräsch räkgryta!

 

 

  • 2018-02-11, 15:50
  • 6

Vad kul att ni gillade att hänga med mig under mellon här inne igår. Undra hur många som kommer börja dansa shuffla på dansgolven nu, haha. Glad låt även om jag gillade tjejernas låtar.

Måste ge er ett nytt pastarecept vi gjorde i helgen, jag brukar tipsa om någon god pasta just till helgen, det är lyxmat för mig som inte äter så mycket kolhydrater på veckorna. Skulle jag äta pasta varje dag skulle jag nog rulla fram men gott är det! Den här doftade underbart.

Romantiskt med italienskt så varför inte laga en god pasta till alla hjärtans dag?

Den här pastan är ganska lik carbanara men vi hade tomat och svamp i också, så god så god!!

Pasta med bacon och tomat 4 portioner

1 paket bacon
200 gram champinjoner eller annan svamp
1 silverlök
2-3 vitlöksklyftor
10 körsbärstomater
olivolja
0,5 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
3 dl grädde
0,5 dl creme fraiche

salt och peppar
rucccola
riven parmesan

Gör så här: 

Skär eller klipp bacon i små bitar och fräs i pannan så baconet blir knaprigt. Ta upp ur pannan och lägg på ett hushållspapper. Hacka löken i mindre bitar och fräs i olivolja ihop med hackad vitlök. Skär svamp i bitar och stek utan smör eller olja, kan lätt kokas annars. Lägg i lite smör för smakens skull det sista.

Dela tomaterna och lägg ner i pannan, häll i lite olivolja och fräs ihop med lök och vitlök. Lägg i svampen. Doftar underbart. Lägg i bacon och vin, grädde och creme fraiche. Salta och peppra, låt koka ihop och smaka av.

Ställ fram grytan och riv en god parmesan, ruccola är också gott till.

Njut!

Min älskling som älskar pasta mest av allt. Hans morfar var från Italien så han är van vid god pasta.

Hoppas det smakar! Dela gärna om du vill dela med dig.

2018-02-11 Johanna Toftby , ,
  • 2018-01-23, 20:11
  • 11

Detta lagade jag till lunch igår och måste tipsa er. Ugnstekt kycklingfile som jag marinerade och gjorde en vitkålssallad med majonäs, ingefära och vitlök. Alltså det var så gott! Jag älskar vitkål och det är väldigt nyttigt med kål, dessutom billigt. Jag gillar fräsch mat som både är hälsosam, billig och enkel att göra.

Här har jag lite majonäs i men brukar ofta göra kålen med olja och vinäger. Gratinera tomater med riven parmesan över och grilla färsk sparris med havssalt och olivolja.

Så gott!

Detta är gott till vardag men funkar även till helgmiddagen, då skulle jag kanske lägga till hasselbackspotatis eller bakad potatis med vitlökssmör. Slurp!

Kyckling i ugn med coleslaw och gratinerad tomat och sparris  4 port
4 fina kycklingfileér

Färsk basilika

Marinad till kycklingen
1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl neutral olja
1 hackad vitlök
1/2 tsk chilipulver
salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop marinaden i en bunke och lägg i fileérna. Ställ i kyl en timma. Ibland har jag bråttom och en halvtimma funkar.

Sätt ugnen på 220 grader. Ta upp kycklingen från marinaden, lägg dem i en ugnssäker form och stek kycklingen i ugnen ca 20 minuter tills den fått färg.

Medan kycklingen är i ugnen gör vitkålssalladen.

Vitkålssallad (Coleslaw) 4 port
300 gram strimlad vitkål (Ca 6 dl grovriven vitkål)
3 msk majonäs
3 msk creme fraiche
1/2 tsk chilikrydda eller en 1/2 hackad chili
2 tsk finriven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk honung
1/2 pressad lime
Salt och peppar

Gör så här:
Strimla vitkålen fint, lägg i en skål och salta och peppra lite. Låt stå en stund.
Skala och pressa vitlöken, lägg i resten av ingredienserna i en skål. Krama ur vitkålen, det är lite vätska.

Lägg i vitkålen med det andra och rör runt. Blanda noga så allt blandas, smaksatt med ev mer peppar och salt.

Gratinerade tomater med parmesan
Dela två stora fina tomater och lägg i en liten form med olja. Peppra, salta och riv rikligt med parmesanost. Gratinera i ugnen 220 grader ca 15 minuter.

Grillad sparris
Fräs färsk sparris med olivolja, svartpeppar och havssalt i en panna på hög värme några minuter tills de fått färg.

Lägg upp coleslaw på en tallrik,lägg på kycklingen, tomat och sparris.

Dekorera med färsk basilika.

Hur gott som helst! Du får i dig protein, massa nyttigheter från kålen och tomaterna doftar och smakar gudomligt.

 

 

 

  • 2018-01-03, 09:00
  • 7

Är ni lediga eller jobbar ni? Jag vet knappt vad det är för dag, haha. Rensade kylen igår när vi kom hem, visst är det skönt att börja få in sina rutiner och mer nyttigt i kylen igen.

Vi lagar gärna vegetariskt några gånger i veckan, tycker det känns rätt att minska med kött och här kommer en snabb och god vegetarisk rätt ni måste prova.

Quornfärs med goda tomater och kryddor, koka pasta och riv massa god parmesan över. Hur gott som helst!

Låt färsen koka ett tag så sätter sig smakerna bättre. Galet gott och fräscht!

Quornfärssås 4 portioner

400 g quornfärs
250 g små färska champinjoner
1 gul lök
1 röd spansk peppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 matsked tomatpuré
10 gula körsbärstomater
10 röda körsbärstomater
Skvätt soja
2 burkar Mutti krossade tomater
Färsk basilika
Fullkornspasta eller bönpasta
Lagrad parmesan

Gör så här: 

Skiva champinjonerna och lägg i en stor gryta på mellanvärme tills vätskan försvunnit. Ha inget matfett i grytan, det är gott om vätska inuti svampen.

Hacka lök och spansk peppar fint, ta bort fröna ur pepparn. Fräs tillsammans med svampen i lite smör eller olja tills löken mjuknat men inte fått färg.

Häll i fortfarande fryst quornfärs och riv ned vitlöken. Salta lite. Tillsätt mer matfett om det behöver och stek tills färsen fått lite färg.

Strimla en rejäl näve färsk basilika, ungefär halva krukan, och blanda ned. Häll i tomaterna och skölj ur burkarna med vatten så konsistensen bli lite lösare. Ta i tomatpuré och smaka av så tomatsåsen inte är sur. Tillsätt mer tomatpuré eller i värsta fall lite socker om den fortfarande är sur.

Koka upp pastavattnet och häll i pastan, den tar förmodligen 10 minuter. Jag valde fullkornspasta men har även bönpasta som är gott till.

Halvera körsbärstomaterna, helst tio av varje ur ett trepack med olika färger, det blir snyggast och ger jättefin smak, de gula är lite sötare. Låt puttra i ca 20 minuter medan pastan blir klar.

Blanda ihop pastan och såsen i grytan. Garnera med färska basilikablad.

Riv parmesan över. Njut!

Vill du inte ha pasta kör grönsaker. Det brukar vi ha dagen efter till resterna.

 

 

  • 2017-11-30, 10:10
  • 15

Innehåller annonslänkar 

Vad roligt att ni gillar tips på dukningar och inredning, så roligt med så mycket kommentarer och en dialog med er, jag försöker svara så mycket jag kan.

Just nu är jag i Göteborg, vi var på middag igår och snart ska jag iväg på ett möte och även luncha med en kompis, mysigt att gå ut och äta nu när det är julpynt överallt.

Men det är förstås lika mysigt att äta god middag hemma. Älskar laga god mat! Här kommer tips på en vansinnigt god rödvinsås ni måste prova om ni vill göra en god middag i helgen. Vi äter gärna kött på helgen men mininalt med kött på veckorna. Det blie en hel del vegetariskt, fisk och kyckling. Rödvinssåsen passar till mer än kött!

Rödvinssås måste koka länge, men gör den under tiden som du förbereder allt annat så står den och puttrar under tiden.

Har ni testat klyftpotatis gjord på bakpotatis? Gör det! Strössla även lite chiliflakes över med havssalt och olivolja, det blev himmelskt. För att skippa kolhydraterna ta en matig sallad, grillad blomkål tex är gott till.

Grillad oxfile (alt kyckling eller vegetariskt) med rödvinsås och klyftpotatis med sting 

Hel oxfile eller bitar recept på helgrillad oxfile HÄR.

Grillad sparris

Grillad tomat

2 bakpotatisar

Rödvinsås: 4 port

1 msk olivolja
4 små schalottenlökar
4  klyftor vitlök
1 chili
2,5 dl rödvin (el matlagningsvin)
4 dl vatten
1 tsk honung
2 msk oxfond
1 tsk rosmarin
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse
0,5 dl vatten

Gör så här:

  1. Rödvinssås
    Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
  2. Tillsätt rödvin, vatten, honung, oxfond och vinäger.
  3. Reducera (koka ner) rödvinssåsen till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
  4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade rödvinssåsen.
  5. Lägg i smör och rör om

Skär potatisen i klyftor, lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ringa lite olja över. Stössla lite havssalt, chiliflakes och timjan. Gratinera i ugnen 220 grader ca 30 minuter. De ska vara knapriga.

Grilla tomaterna i en form i ugnen ca 15 minuter med havsalt, olivolja och riv gärna lite parmesanost över. Stek färsk sparris i olivolja, salt och svartpeppar.

Stek köttet det allra sista några minuter på varje sida, har du kyckling så finns det ett tips HÄR. 

Söt vit spetsblus (adlinks) HÄR. Så fräscht med vitt nu till julens fester. Superbillig. Svarta skinnbyxor och höga klackar till festen så är du pangsnygg.

Älsklingen. Tänk att vi snart varit ett par i 6 år. Ju längre tiden går desto närmare kommer man varann, visst är det en skön trygghet man har tillsammans.

Visst är hans snygg i glasögon?

Från igår! (Bilder kommer i ett annat inlägg, vilket ställe vi var på.)

Glittrig festlig topp(adlinks) HÄR. Nu kan man glittra hur mycket som helst. Vardag som fest.

Lillskruttan på tåget igår. Nästa vecka ska hon till våra uppfödare, vi kan inte ens säga namnet på hennes syster Bambi för då springer hon ut och bara vill leka. Hon älskar träffa sina kompisar där! Vi ska nämligen till Sälen och åka längdskidor men även lite utför. Janne ska på möten så vi passar på att åka upp en sväng. Mysigt med massa snö! Jag är så taggad för längskidor nu.

Dags att hoppa upp från soffan och datorn och köra sista 50 squats för idag!

KRAM

 

 

 

 

2017-11-30 Recept ,
  • 2017-10-29, 15:35
  • 14

Den godaste fläskfilegrytan! Servera med gratinerade potatishalvor så har du en underbar middag klar. Det är roligt hur många visningar det inlägget haft på bloggen, den är verkligen hur god som helst! Vi gjorde den i helgen och tjejerna älskar den.

Gör dubbelt och lägg i matlådor, eller om du ska ha gäster, gör den i förväg och värm på strax innan.

Busenkel, galet gott. Höstig och mustig med dijonsenap och goda kryddor. Har ni fläskfile hemma så gör den bums! Funkar även med kotlett eller kyckling.

Mitt recept hittar ni HÄR. Jag låter den alltid stå och småputtra en stund så sätter sig smakerna bättre.

Serverade en fräsch sallad till och goda krispiga potatishalvor.

Gör potatisen så här:

Skala potatisen, dela den i två delar. Ringla lite olivolja i en ungssäker form och lägg alla halvor i formen. Pudra på 1 tsk paprikapulver, lite havssalt och lite olivolja över.

Gratinera mitt i ugnen på 220 grader ca 40 minuter. Känn med en sticka om potatisen är klar.

Gratinera gärna tomater med lite olivolja, salt, peppar och parmesanost. Jag sätter in en form i ugnen när det är ca 15 minuter kvar på potatisen.

Hoppas ni har en härlig söndag, vi har varit ute hur mycket som helst idag. Vilket härligt väder!

 

  • 2017-10-13, 13:20
  • 23

Gratäng är bland det godaste som finns! Dessutom lätt att förbereda om du ska ha många gäster. Kycklinggratäng med ädelostsås och broccoli, servera med en sallad eller potatis. Lagar jag den på vardag blir det en fräsch sallad till. Snabbt och enkelt, vansinnigt gott.

 

Kyckling i ädelost och broccoli 4 port

3 -4 kycklingfileér
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
400 gram broccoli
150 gram ädelost
3 dl grädde
salt, peppar
smör till stekning
10 babytomater
Färsk basilika
ca 100 gram riven stark ost

Gör så här:
Krydda kycklingen och bryn den i i smöret på medlevärme tills de fått fin färg, ca 5 minuter. Lägg kycklingen åt sidan. Dela champinjonerna och skär löken, lägg det tillsammans med vitlöken i pannan och fräs några minuter till de mjuknat något.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela broccolin i mindre bitar, skär tomaterna i två delar. Smula ädelosten i en liten gryta och häll på grädden. Låt koka några minuter och rör om. Bränn inte.

Skiva kycklingen i varva i en form med svampen, löken, broccolin och löken. Häll sist på ostblandningen och strö lite riven stark ost  överst.

Gratinera i ugnen ca 200 grader i ca 20-25 minuter. Servera med pressad potatis eller ris, igår hade vi klyftpotatis för jag var tvungen att testa vår nya fritös. (inte med olja)

Smaklig måltid! Detta är hur gott som helst.

 

 

  • 2017-09-22, 12:16
  • 29

Innehåller adlinks och reklam för Ellos, Clarks och Cervera 

Vi gör ofta grytor här hemma, speciellt nu på hösten. Kyckling funkar till det mesta och det är bara fantasin som sätter stopp. Vår favoritgryta är med kokosmjölk, ingefära och lime och den gjorde jag igår. Hur god som helst! Låt den stå och puttra ett tag så sätter sig smakerna bättre. Gillar ni jordnötssmak, tillsätter ni det också. Himmelskt.

Blusen HÄR Snyggt att även dra ner den på axlarna, det var faktiskt den som låg med i alla goodiebag tjejerna fick på Palmaresan. Generöst och fint av Susanne på Clarks.

Jag håller på att göra om här hemma i matsalsrummet, jag letar efter ett större bord, nu blir det vitt. Är så otroligt trött på mörkt men kommer inte göra mig av med bordet, det är vackert och väldigt speciellt, svårt att få tag i så jag måste förvara det någonstans. Inte lätt, haha.

Letar en annan form på bordet, älskar fyrkantiga eller runda, ovalt blir svårt att kunna prata med alla men samtidigt mest praktiskt och tar mindre plats. Tips på snygga matssalsbord som inte alla har? Ska byta ut tyget som är vitt mot en dovare färg, ska ha in en stor lampa över bordet och letar som en galning efter den rätta. Tror jag bestämt mig nu.

Här är några bilder från vår middag med syster Linnea som var här en sväng, mysigt med middagar när alla är samlade.

Lucy ser ni va?

Hämtade ett jättepaket från Cervera igår, så fina tallrikar i olika mönster från märket Vista Alegre, tänk dessa och de blå stora mönstrade under, men vitt bord och andra underlägg. Dessa underlägg passar bättre till det grövre Mateus porslinet.

Recept kycklinggryta HÄR! 

Jag åt riven vitkål till, mättande och gott. Sorry för dåliga bilder, det var väldigt mörkt och då är mat svårfotat.

Är snart nere i Göteborg för invigning av Ristoria! Den nya läckra italienska restaurangen vid Ghotia.

Tack än en gång för att ni finns, för allt stöd till Annica och hennes familj och för allt ni gör här inne.

Kram

Uppdatering fredag 12.00  

Detta inlägg skulle jag lagt ut igår eftermiddag men stoppade det då Annicas mamma hade skrivit och det kändes viktigare. Jag har fortfarande inte kunnat prata med Annica, hon är för medtagen, men jag vet att barnen äntligen ska få åka ner i morgon, det kommer ge henne massa energi.

Vi var på en jättetrevlig invigning av Ristoria igår, bilder kommer. Missa inte den restaurangen i Göteborg, ligger i Ghotia huset. Väldigt mysigt och gott.

Många frågar efter jackan på instagram, den hittar ni HÄR.

 

 

 

 

 

 

  • 2017-09-20, 11:16
  • 17

Igår kväll kom Janne upp för att han ska på möte i Skara idag, då passade jag på att göra lite extramys och ville pröva en paj som jag ändå skulle tipsa er på bloggen om.

Jag älskar kantareller! Vi äter nästan inget kött alls mer än fisk och vitt kött som kyckling under veckorna, det känns riktigt bra faktiskt och kantareller går ju bara inte vara utan nu.

Den här frasiga pajen är lyxigt god och passar som en mumsbit eller varför inte snittar när du ska ha gäster. Lägg upp den frasiga pajen på en skärbräda och skär i små bitar. Det är busenkelt, man bara blandar ihop ägg, grädde och stekta kantareller med västerbottenost, gör den till helgen som en starter inför en middag, jag lovar det blir succe´!

Om du vill göra den som en matigare paj byt ut smördeg och gör med mandelbotten istället.

Så galet gott, ni måste bara göra den! Recept längre ner.

Frasig kantarell och Västerbotten paj
4 port eller 10-12 småbitar till förrätt eller tilltugg

1 rullad smördeg
ca 400 gram kantareller
1,5 dl grädde
2 ägg
3 dl riven västebottenost
en näve ruccola
1 msk pinjenötter
salt och peppar

Gör så här: 

1. Kavla ut smördegen på en plåt med smörpapper under
2. Stek kantarallerna i lite smör
3. Blanda ihop grädde, ägg, västerbottenost och sist kantarellerna, rör ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg smeten på smördegen och lägg ruccola och strö pinjenötter över
5. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Det ska höja sig men sedan skunkker pajen när du tar ut den.

Låt den gärna stå en stund, strö lite mer ruccola över och skär upp i mindre bitar.

Njut! 

Köpte hem lite färska blommor och planterade en stor vacker hortensia igår, band även ihop en söt bukett med rosa och oranga rosor med några Eucalyptuskvistar, jag älskar den lösa och busiga buketten. Kul med den färgkombon både i kläder och blommor, stor trend i höst.

Visst blev den lite söt? Önskar så jag kunde ge den till Annica nu.

Visst är det underbart med alla tända ljus i mörkret, Janne skrattade åt mig igår och sa att det tar halva kvällen att gå runt och släcka alla ljus, haha. Jag vet inte hur mycket ljus jag gör av med den här tiden. Ganska galet egentligen att man eldar upp pengar men så kan inte jag tänka i alla fall. Vi måste ta till vara på tiden och njuta. I allra hösta grad när man tänker på hur svårt Annica har det nu som finns i mina tankar varje minut.

Vi måste leva i nuet brukar hon alltid säga.

 

 

 

 

 

 Jag blir så trött på alla som klagar på människor som väljer att äta nyttigt. Uppriktigt skitförbannad blir jag. Jag fick precis nu meddelanden på Instastories där en tjej klagade på att…

Migrän från helvetet slog till i eftermiddags. Finns ingenting som är värre. Jag trodde jag skulle tuppa av. Jag kände det var på gång i morse men tänkte att det bara var…