• 2017-11-30, 10:10
  • 15

Innehåller annonslänkar 

Vad roligt att ni gillar tips på dukningar och inredning, så roligt med så mycket kommentarer och en dialog med er, jag försöker svara så mycket jag kan.

Just nu är jag i Göteborg, vi var på middag igår och snart ska jag iväg på ett möte och även luncha med en kompis, mysigt att gå ut och äta nu när det är julpynt överallt.

Men det är förstås lika mysigt att äta god middag hemma. Älskar laga god mat! Här kommer tips på en vansinnigt god rödvinsås ni måste prova om ni vill göra en god middag i helgen. Vi äter gärna kött på helgen men mininalt med kött på veckorna. Det blie en hel del vegetariskt, fisk och kyckling. Rödvinssåsen passar till mer än kött!

Rödvinssås måste koka länge, men gör den under tiden som du förbereder allt annat så står den och puttrar under tiden.

Har ni testat klyftpotatis gjord på bakpotatis? Gör det! Strössla även lite chiliflakes över med havssalt och olivolja, det blev himmelskt. För att skippa kolhydraterna ta en matig sallad, grillad blomkål tex är gott till.

Grillad oxfile (alt kyckling eller vegetariskt) med rödvinsås och klyftpotatis med sting 

Hel oxfile eller bitar recept på helgrillad oxfile HÄR.

Grillad sparris

Grillad tomat

2 bakpotatisar

Rödvinsås: 4 port

1 msk olivolja
4 små schalottenlökar
4  klyftor vitlök
1 chili
2,5 dl rödvin (el matlagningsvin)
4 dl vatten
1 tsk honung
2 msk oxfond
1 tsk rosmarin
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse
0,5 dl vatten

Gör så här:

  1. Rödvinssås
    Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
  2. Tillsätt rödvin, vatten, honung, oxfond och vinäger.
  3. Reducera (koka ner) rödvinssåsen till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
  4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade rödvinssåsen.
  5. Lägg i smör och rör om

Skär potatisen i klyftor, lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ringa lite olja över. Stössla lite havssalt, chiliflakes och timjan. Gratinera i ugnen 220 grader ca 30 minuter. De ska vara knapriga.

Grilla tomaterna i en form i ugnen ca 15 minuter med havsalt, olivolja och riv gärna lite parmesanost över. Stek färsk sparris i olivolja, salt och svartpeppar.

Stek köttet det allra sista några minuter på varje sida, har du kyckling så finns det ett tips HÄR. 

Söt vit spetsblus (adlinks) HÄR. Så fräscht med vitt nu till julens fester. Superbillig. Svarta skinnbyxor och höga klackar till festen så är du pangsnygg.

Älsklingen. Tänk att vi snart varit ett par i 6 år. Ju längre tiden går desto närmare kommer man varann, visst är det en skön trygghet man har tillsammans.

Visst är hans snygg i glasögon?

Från igår! (Bilder kommer i ett annat inlägg, vilket ställe vi var på.)

Glittrig festlig topp(adlinks) HÄR. Nu kan man glittra hur mycket som helst. Vardag som fest.

Lillskruttan på tåget igår. Nästa vecka ska hon till våra uppfödare, vi kan inte ens säga namnet på hennes syster Bambi för då springer hon ut och bara vill leka. Hon älskar träffa sina kompisar där! Vi ska nämligen till Sälen och åka längdskidor men även lite utför. Janne ska på möten så vi passar på att åka upp en sväng. Mysigt med massa snö! Jag är så taggad för längskidor nu.

Dags att hoppa upp från soffan och datorn och köra sista 50 squats för idag!

KRAM

 

 

 

 

2017-11-30 Recept ,
  • 2017-11-14, 20:44
  • 20

Innehåller annonslänkar 

Har ni ätit pasta med saffran? Just den här tiden passar det perfekt, vi älskar det! Krämig pappardelle med saffran, creme friache och soltorkade tomater. Vill du ha vegetarisk tar du bort kycklingen.

Jag och tjejerna äter pasta bara ett par gånger i månaden, gärna på helgen för att lyxa till det lite. Men då njuter vi. Just den här är en av våra favoriter. Sedan har min kära fästman italienskt blod i sig, min svärmor är halvitalienska så han fullkomligt älskar pasta.

Festlig saffranspasta med kyckling och soltorkade tomater 4 port

3 kycklingfileér
2 paket saffran
2 vitlöksklyftor
1 burk soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl vatten
olivolja
salt,peppar
Färsk basilika

1 paket pappardelle

Gör så här: 

Stek kycklingen i olja,  salta och peppra. Lägg på tallrik och strimla den i mindre bitar. Koka upp vattnet till pastan med salt och lite olivolja.

Skala och hacka vitlöken och fräs den i oljan i en panna. Lägg i den strimlade kycklingen och fräs ihop med vitlöken. Lägg i saffran och hackade soltorkade tomater. Häll i vattnet och creme fraiche grädde, låt koka ihop och puttra i några minuter medan pastan kokar.

Lägg i pastan när den kokat klart och vänd ner den i den krämiga kycklingsåsen.

Himmelskt!

Adlinks Svart söt spetstop, långa ärmar. HÄR 200kr på rean! Den är grymt snygg! BH under eller ett svart linne. Kolla in den i grön också. Snygg till fest. Finns även en röd fin. Missa inte dessa innan de tar slut.

Har hängt kristallkronan i köket nu, det är så mysigt. Vi sitter ofta här när vi inte är så många. Visst är det något visst med kök? Är man på fest hamnar man av någon konstig anledning i köket, men jag älskar kök. Står gärna timmar och lagar mat .

Snart är det min tur att ha hit min vänner på halv åtta hos mig middag! Bästa vänner är väl underbart?

 

 

 

  • 2017-10-30, 15:00
  • 11

Här packas för fullt, ikväll åker vi till London! Så kul det ska bli! Men först, veckans första middagstips till höstlovet! Räkgryta med chili, lime och kokosmjölk, kombon heta räkor med kokosmjölk och lime, alltså det är så gott så jag smäller av.

Jag gillar att lyxa till vardagen ibland, det behöver inte vara dyrt eller krångligt. Gör en god middag i veckan när era barn är lediga, kanske bjud hem en vän eller familj på en mysig middag och barnen är med och lagar. Tänd ljus och duka fint.

Är det för starkt för de små, skippa sambal oelek och chili. Det är jättegott ändå.

Recept: Räkgryta med kokosmjölk 4 port 

1 kg räkor stora med skal (ta gärna mer)
2 paprikor gul, röd
100 gram sockerärtor
1 liten purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1 tsk mango chutney
1/2 hackad chili
1 burk kokosmjölk
1 burk créme  fraiche
1 tsk sambal oelek
1 msk pressad lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna gärna i kokosolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka.

Garnera med persilja, pressa lite lime över.

Servera med ris, nudlar eller sallad till.

 

  • 2017-10-29, 15:35
  • 14

Den godaste fläskfilegrytan! Servera med gratinerade potatishalvor så har du en underbar middag klar. Det är roligt hur många visningar det inlägget haft på bloggen, den är verkligen hur god som helst! Vi gjorde den i helgen och tjejerna älskar den.

Gör dubbelt och lägg i matlådor, eller om du ska ha gäster, gör den i förväg och värm på strax innan.

Busenkel, galet gott. Höstig och mustig med dijonsenap och goda kryddor. Har ni fläskfile hemma så gör den bums! Funkar även med kotlett eller kyckling.

Mitt recept hittar ni HÄR. Jag låter den alltid stå och småputtra en stund så sätter sig smakerna bättre.

Serverade en fräsch sallad till och goda krispiga potatishalvor.

Gör potatisen så här:

Skala potatisen, dela den i två delar. Ringla lite olivolja i en ungssäker form och lägg alla halvor i formen. Pudra på 1 tsk paprikapulver, lite havssalt och lite olivolja över.

Gratinera mitt i ugnen på 220 grader ca 40 minuter. Känn med en sticka om potatisen är klar.

Gratinera gärna tomater med lite olivolja, salt, peppar och parmesanost. Jag sätter in en form i ugnen när det är ca 15 minuter kvar på potatisen.

Hoppas ni har en härlig söndag, vi har varit ute hur mycket som helst idag. Vilket härligt väder!

 

  • 2017-10-13, 13:20
  • 22

Gratäng är ju något utav det godaste som finns, dessutom väldigt lätt att förbereda inför en middag eller om du ska ha många gäster. Här kommer mitt helgtips! Kycklinggratäng med ädelostsås och broccoli som vi gjorde igår. Alltså detta var så gott!

Ska även visa er mer bilder från matsalsrummet nu, det börjar bli klart. Tjoho! Jag älskar mysiga matsalar där man kan sitta i timmar, massa tända ljus och nu hänger den nya Sarfattilampan på plats. Bord är beställt så det kommer före jul. Det är kul att göra om hemma.

Men först middagstips:

Kyckling i ädelost och broccoli 4 port

3 -4 kycklingfileér
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
400 gram broccoli
150 gram ädelost
3 dl grädde
salt, peppar
smör till stekning
10 babytomater
Färsk basilika
ca 100 gram riven stark ost

Gör så här:
Krydda kycklingen och bryn den i i smöret på medlevärme tills de fått fin färg, ca 5 minuter. Lägg kycklingen åt sidan. Dela champinjonerna och skär löken, lägg det tillsammans med vitlöken i pannan och fräs några minuter till de mjuknat något.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela broccolin i mindre bitar, skär tomaterna i två delar. Smula ädelosten i en liten gryta och häll på grädden. Låt koka några minuter och rör om. Bränn inte.

Skiva kycklingen i varva i en form med svampen, löken, broccolin och löken. Häll sist på ostblandningen och strö lite riven stark ost  överst.

Gratinera i ugnen ca 200 grader i ca 20-25 minuter. Servera med pressad potatis eller ris, igår hade vi klyftpotatis för jag var tvungen att testa vår nya fritös. (inte med olja)

Smaklig måltid! Detta är hur gott som helst.

 

 

  • 2017-09-22, 12:16
  • 29

Innehåller adlinks och reklam för Ellos, Clarks och Cervera 

Vi gör ofta grytor här hemma, speciellt nu på hösten. Kyckling funkar till det mesta och det är bara fantasin som sätter stopp. Vår favoritgryta är med kokosmjölk, ingefära och lime och den gjorde jag igår. Hur god som helst! Låt den stå och puttra ett tag så sätter sig smakerna bättre. Gillar ni jordnötssmak, tillsätter ni det också. Himmelskt.

Blusen HÄR Snyggt att även dra ner den på axlarna, det var faktiskt den som låg med i alla goodiebag tjejerna fick på Palmaresan. Generöst och fint av Susanne på Clarks.

Jag håller på att göra om här hemma i matsalsrummet, jag letar efter ett större bord, nu blir det vitt. Är så otroligt trött på mörkt men kommer inte göra mig av med bordet, det är vackert och väldigt speciellt, svårt att få tag i så jag måste förvara det någonstans. Inte lätt, haha.

Letar en annan form på bordet, älskar fyrkantiga eller runda, ovalt blir svårt att kunna prata med alla men samtidigt mest praktiskt och tar mindre plats. Tips på snygga matssalsbord som inte alla har? Ska byta ut tyget som är vitt mot en dovare färg, ska ha in en stor lampa över bordet och letar som en galning efter den rätta. Tror jag bestämt mig nu.

Här är några bilder från vår middag med syster Linnea som var här en sväng, mysigt med middagar när alla är samlade.

Lucy ser ni va?

Hämtade ett jättepaket från Cervera igår, så fina tallrikar i olika mönster från märket Vista Alegre, tänk dessa och de blå stora mönstrade under, men vitt bord och andra underlägg. Dessa underlägg passar bättre till det grövre Mateus porslinet.

Recept kycklinggryta HÄR! 

Jag åt riven vitkål till, mättande och gott. Sorry för dåliga bilder, det var väldigt mörkt och då är mat svårfotat.

Är snart nere i Göteborg för invigning av Ristoria! Den nya läckra italienska restaurangen vid Ghotia.

Tack än en gång för att ni finns, för allt stöd till Annica och hennes familj och för allt ni gör här inne.

Kram

Uppdatering fredag 12.00  

Detta inlägg skulle jag lagt ut igår eftermiddag men stoppade det då Annicas mamma hade skrivit och det kändes viktigare. Jag har fortfarande inte kunnat prata med Annica, hon är för medtagen, men jag vet att barnen äntligen ska få åka ner i morgon, det kommer ge henne massa energi.

Vi var på en jättetrevlig invigning av Ristoria igår, bilder kommer. Missa inte den restaurangen i Göteborg, ligger i Ghotia huset. Väldigt mysigt och gott.

Många frågar efter jackan på instagram, den hittar ni HÄR.

 

 

 

 

 

 

  • 2017-09-20, 11:16
  • 17

Igår kväll kom Janne upp för att han ska på möte i Skara idag, då passade jag på att göra lite extramys och ville pröva en paj som jag ändå skulle tipsa er på bloggen om.

Jag älskar kantareller! Vi äter nästan inget kött alls mer än fisk och vitt kött som kyckling under veckorna, det känns riktigt bra faktiskt och kantareller går ju bara inte vara utan nu.

Den här frasiga pajen är lyxigt god och passar som en mumsbit eller varför inte snittar när du ska ha gäster. Lägg upp den frasiga pajen på en skärbräda och skär i små bitar. Det är busenkelt, man bara blandar ihop ägg, grädde och stekta kantareller med västerbottenost, gör den till helgen som en starter inför en middag, jag lovar det blir succe´!

Om du vill göra den som en matigare paj byt ut smördeg och gör med mandelbotten istället.

Så galet gott, ni måste bara göra den! Recept längre ner.

Frasig kantarell och Västerbotten paj
4 port eller 10-12 småbitar till förrätt eller tilltugg

1 rullad smördeg
ca 400 gram kantareller
1,5 dl grädde
2 ägg
3 dl riven västebottenost
en näve ruccola
1 msk pinjenötter
salt och peppar

Gör så här: 

1. Kavla ut smördegen på en plåt med smörpapper under
2. Stek kantarallerna i lite smör
3. Blanda ihop grädde, ägg, västerbottenost och sist kantarellerna, rör ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg smeten på smördegen och lägg ruccola och strö pinjenötter över
5. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Det ska höja sig men sedan skunkker pajen när du tar ut den.

Låt den gärna stå en stund, strö lite mer ruccola över och skär upp i mindre bitar.

Njut! 

Köpte hem lite färska blommor och planterade en stor vacker hortensia igår, band även ihop en söt bukett med rosa och oranga rosor med några Eucalyptuskvistar, jag älskar den lösa och busiga buketten. Kul med den färgkombon både i kläder och blommor, stor trend i höst.

Visst blev den lite söt? Önskar så jag kunde ge den till Annica nu.

Visst är det underbart med alla tända ljus i mörkret, Janne skrattade åt mig igår och sa att det tar halva kvällen att gå runt och släcka alla ljus, haha. Jag vet inte hur mycket ljus jag gör av med den här tiden. Ganska galet egentligen att man eldar upp pengar men så kan inte jag tänka i alla fall. Vi måste ta till vara på tiden och njuta. I allra hösta grad när man tänker på hur svårt Annica har det nu som finns i mina tankar varje minut.

Vi måste leva i nuet brukar hon alltid säga.

 

 

 

 

 

  • 2017-09-15, 17:51
  • 9

Tack från hjärtat för alla fina hälsningar till Annica. Tack. Jag har precis varit iväg och fixat en grej till henne för att hjälpa dem med en sak, ska uppdatera i nästa inlägg men det är svintufft just nu. Usch vad jag lider med henne, jag går nästan sönder. Man får perspektiv på saker och ting när det händer något sånt här, folk ligger och kämpar för sitt liv och vi kan gnälla över småsaker. Hemskt.

Här kommer först ett snabbt middagstips om ni inte vet vad ni ska laga för mat.

Krämig laxpasta med grillad sparris och parmesan har vi ätit till lunch idag, oh herregud vad gott! Enkelt att laga och passa de flesta, vi äter ju minimalt med kött här hemma och vad slår en god pasta med färsk fisk?

Började fredagen med en löparrunda och sedan in på gymet för armar och bröst, skönt med ett rejält pass fredag morgon.

Här kommer receptet:

 

Laxpasta med sparris 4 portioner 

4 bitar färsk lax
1 burk creme fraiché
Färsk sparris
1 schalottenlök
1 stor vitlöksklyfta
10 små babytomater
10 små gula tomater
1 msk kalvfond
salt och peppar
Parmesan

God pasta eller bönpasta

Gör så här: 

1. Koka upp vatten till pastan och koka enligt anvisningar
2. Stek laxen så det blir en fin yta, lägg åt sidan eller i ugn på svag värme
3. Stek den färska sparrisen i olivolja, salt och peppar. Lägg med laxen i ugnen medan du gör såsen
4. Hacka lök och vitlök fint, fräs i olja
5. Häll i creme fraiche med löken i pannan, tillsätt ca 1 dl vatten och låt puttra ihop på svag värme
6. Dela tomaterna och lägg ner i såsen
7. Krydda med salt, peppar och kalvfond. Smaka av
8. Häll av vattnet till pastan och lägg ner den i såsen, rör ihop och lägg upp på tallrik
9.Lägg på laxen och sparrisen
10. Riv en lagrad och god parmesan över

Njut! Detta är bland den godaste pastan jag vet.

Kram på er, världens finaste läsare här inne.

 

  • 2017-09-06, 17:37
  • 40

Nu är jag hemma från några intensiva men roliga dagar i Stockholm, har mycket att göra för på lördag åker jag till Palma! Det är äntligen dags för tjejresan! Jag arrangerar en egen tjejresa ihop med Eurotravel Sports och ser så fram emot att träffa alla. Palma, sol och bad med massa god mat och Cava. Vi har ett späckat schema så alla ska komma hem med massa energi och glädje inför hösten.

Här kommer ett riktigt gott och nyttigt middagstips! Torsk med bacon, parmesanceme och gratinerad blomkål. Vilka smaker! Ni måste bara laga detta.

Rätten kan du bjuda både som festmåltid eller lunch, en fräsch och enkel rätt men goda smaker. Vi äter stort sett inget rött kött alls på veckorna, det blir mest vegetariskt, fisk och kyckling. Tror man ska minska ner mer och mer på köttet faktiskt. Vi äter kött en gång till helgen, det räcker känns det som.

Gratinerad blomkål med parmesan, alltså hur gott?

Lucy är också med.

Torsk med bacon och parmesancremé 4 portioner

700 gram färsk torskfilé
1 paket bacon (ta bort om ni inte vill ha något kött alls)
2 dl riven lagrad parmesanost
2 dl creme fraiché
2 schalottenlökar
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
Hackade tomater till garnering
Salt och peppar

1 stort blomkålshuvud

Gör så här:

Skär bort bladen på blomkålen. Hacka i den lite med en gaffel, häll över en god olivlja, salta och peppra. Gratinera blomkålen i en form i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter. Efter 15 minuter river du 1 msk parmesanost över blomkålen och gratinerar ca 15 minuter till. Det ska få färg men inte brännas. Under tiden den är i ugnen gör du såsen.

1. Finhacka schalottenlök, lägg i en gryta och tillsätt vitt vin.

2. Låt vinet koka ihop tills bara några matskedar återstår.

3. Tillsätt crème fraiche och riven parmesanost. Värm upp så osten smälter, smaka av med salt och peppar. Drag kastrullen från värmen och varmhåll.

4. Strimla bacon i småbitar och knaperstek i panna. Häll upp det knaperstekta baconet på hushållspapper.

5. Allra sist: Lägg fiskfileérna i stekpannan och stek i 1 msk smör några minuter på varje sida. Salta och peppra.

Servera fisken med parmesancremen, bacon och ställ fram blomkålen. Jag brukar även skära lite tomater i små bitar och strössla över. Fint med färg och god smak till det salta.

 

  • 2017-08-29, 10:03
  • 41

Igår gjorde vi så god och enkel middag efter vi tränat. Kyckling med sambal oelek, frästa grönsaker i soja, sesamolja och aioli med sesamfrön. Alltså det är så gott så ni anar inte. Det ser ut att vara mycket när ni läser recept men det är busenkelt!

Älskar asiatiska smaker.

Hade förberett det mesta så det vara bara att steka på kycklingen som hade legat i marinaden ett par timmar innan så det gick snabbt att svänga ihop. Ta de grönsaker du har hemma. Går också att skära och förbereda innan.

Inspiration från Jennie Walldéns bok Asiatiska smaker 

Sambalkyckling med sotade grönsaker 4 portioner 

600 gram kycklingfile
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1 msk rapsolja till stekningen
1 msk sesamolja
1/2msk risvinäger
1/2 msk ljus soja
1 msk rostade vita sesamfrön

Marinad:

5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven
Skvätt lime

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca en timma.
Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad.
Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker.
Tillsätt salladslöken, morötterna och vitlök och fräs i någon minut. Häll på sesamolja, risvinäger och soja. Rör om. Strössla över sesamfrön. Ni anar inte hur gott det doftar.

Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt. Rör ihop allt och strö mer sesamfrön och rör runt.

Igår hade vi även sparris och  broccoli för det fanns i kylen. Lägg kycklingen och grönsaker i ett krispigt salladsblad eller servera med ris om du vill. Vi kör ofta utan.

Sesamaioli: 

1 dl majonäs (god med egen om man har tid)
2 tsk japansk soja
0,5 msk rostade sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlök
Skätt lime
Salt och peppar

Rosta gärna sesamfrön i en panna på låg värme, smakerna kommer fram mer och det blir så gott. Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt.

Svårfotad rätt men herregud vad detta är gott. Ringla den goda dressingen över och njut!

I morgon blir det fisk på bloggen! Nu ska jag ge mig ut på en runda med Lucy, fördelen med hund. Man kommer alltid ut på friska promenader.

Vår kära Annica är det många som frågar efter, hon har det svintufft nu. Idag gör hon röntgen, hon har svåra, omänskliga smärtor av tumören i magen och nu vet jag inte vad snart. Knappt sovit inatt, har bara tänkt på Annica. Idag skulle vi gjort hennes hår men hon fixar inte det. Hon har en dialog med sina läkare på Sahlgrenska så hoppas hon får hjälp idag.

 

 

 

 

Glad Lucia! Visst är det underbart med alla lucior vi får se nu i alla flöden, jag älskar Lucia och började spela julsånger och Natten går tunga fjät redan i september som…