• 2017-12-29, 13:56
  • 6

Dessert är nog höjdpunkten, eller champagne vid 12 slaget kanske. Oavsett vad man skålar i så är just desserten viktig tycker jag. Gärna något smarrigt men fräscht. Parfait, glass eller mousse!

Lingonparfait med kolasås har jag bjudit på många gånger, den är så god och fräsch. Passar även till nyår så den behöver inte bara göras till jul. Glöm inte ställa fram lite mer kolasås, den går åt.

Recept till Lingonparfait finner ni HÄR.  

Ca 10-12 bitar

En annan god dessert är ju nutellasemifreddo! Recept HÄR.

Ca 12 bitar

Jag älskar dekorera så det blir lite festligt, man kan sätta vad man känner för men noblesse, eller chokladfingers är fint.

Riv massa choklad och lägg över tårtan och sätt ett band runt om. Glass, maräng och nutella. Brukar funka hos alla, framförallt de yngre.

Lisa-Marie brukar göra vackra cakepops, det är så fint att ställa fram! Hon gjorde på Ballerina, Oreokex och blandade med Philadelphiaost. Två olika smaker, sedan doppade i mörk och vit choklad. Sist vackert strössel på.

Ca 20-30 cake pops 

2 paket chokladkex, Oreo eller Ballerina
100 gram färskost, tex philadelphia
200 gram vit choklad eller mörk choklad eller både och. (de du doppar dem i)
Strössel

30 glass eller träpinnar

Gör så här: 

Mixa kakorna i en matberedare. Tillsätt färskost och mixa till en slät deg. Rulla till 30 bollar och stick i en pinne i varje boll. Låt stå kallt minst 25 min. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Doppa försiktigt klubborna i chokladen och strö över strössel innan chokladen hinner stelna.

En annan dessert som är riktigt god är lakritspannacotta med hallon. Gör den innan och ställ i kylen, enklare kan det inte bli.

Jättegott! Recept HÄR. 

Förra året gjorde jag en jättegod Mousse från Roy Fares recept! ”Pina Colada” Så smaskig! Recept HÄR. 

 

2017-12-29 Johanna Toftby , ,
  • 2017-12-29, 11:15
  • 9

Här kommer tips på världens godaste potatistårta till nyår! Sätt tomtebloss i så firar ni in 2018 redan till varmrätten. Den är enkel att förbereda, doftar västerbottenost och är alltid en succe på middagsbordet! Tack igen min fina kund Kristina, tänk vad många recept vi delat med oss till alla läsare.

Baconlindad kycklingfile, en billig rätt men ni anar inte hur gott och festligt detta blir. Grönsaker kan man ta avd man känner för, jag gillar grillad tomat och sparris, fint med mycket färg.

Potatistårta: (räcker till minst 8 port)
ca 800g potatis
3 ägg
2 dl creme fraiché
3 dl västerbottenost
1 liten purjolök
Salt och peppar

Gör så här: 

Vispa ägg lätt, blanda ihop med crème fraîche och osten. Strimla purjolöken fint, vänd ner i smeten. Sist skalar du potatis en i taget och river på grövsta rivjärn. Blanda ner i smeten.

Rör ihop allt med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i botten på en löstagbar form. Klipp ur så det passar botten, smöra kanterna.

Fördela smeten i formen och platta till något. Lägg folie i botten på ugnen, det kan droppa i början men slutar så fort den börjar gratineras.

Gratinera tårtan i ugnen på 200 grader 1 timma. Lägg folie över det sista så den inte blir för mörk. Men jag tycker den är godast lite knaprig.

Man kan förbereda den och sedan värma den innan gästerna kommer.

Hade även grillade sparris med lite olivoilja, salt och peppar. Grillade tomater med parmesanost över, ringla lite olivolja och peppra. Sätt in de sista 15 minuterna.

Baconlindad kycklingfile  4 portioner

4 kycklingfileér
1 röd och 1 gul paprika
1 paket bacon

Gör så här:

Putsa filén och dela den på mitten. Vira bacon runt hela filén, dela på längden och pensla med soja och sweet chili, salta och peppra. Lägg i en smord och ungssäker form.

Skär paprikan i fina småbitar och strö över kycklingen.

Stek i ugn ca 20 min på 200 g.

Rosmarinsås:  4 port

2 dl creme fraiche
1 dl grädde
3,5 dl vatten
2 msk kalvfond
3 msk soja
2 tsk torkad rosmarin
1 liten pressad vitlök
1 tsk honung
2 msk mjöl

Gör så här: 

Gör en redning, sedan koka ihop resten av ingredienserna. Jag lät den koka ett tag, sedan fick såsen stå och jag värmde på den precis innan jag skulle servera. Då kommer smakerna fram mer. Den blev himmelskt god.

Jag gjorde hela menyn så här:  Såsen först, den ställde jag sedan i kylen så länge. Skönt bocka av maten man ska bjuda på. Potatistårtan minst en 1,5 timma före gästerna kom. Eller redan dagen före och värm. Sist gratinerade jag kycklingen ca 20 min före vi skulle äta varmrätten. Värm på såsen- Servera.

Nästa inlägg kommer det desserter! Vill ni söka, skriv dessert eller nyårsmiddag längst upp i sökfältet så hittar ni mer.

Nu ska jag åka ner till Göteborg och äta middag med mina svärföräldrar och Jannes barn. Lucy kommer vara hos våra uppfödare på nyår, det blir mycket bättre för henne när det smäller och hon har sina kompisar!

 

 

 

 

  • 2017-12-29, 09:00
  • 5

Vet du inte vad du ska laga till nyår kommer det massa tips här under dagen.

Nyår och oxfile hör ihop på något sätt och man kan göra så många olika såser och potatis till. Eller så byter du bara ut oxfilen mot fläskfile eller kyckling. Funkar ju jättebra det med!

Den här rätten är riktigt god och vacker att lägga upp på tallriken. Magisk pepparsås som knockar gästen, den måste ni bara göra! Servera med hasselbackspotatis eller gratäng, eller varför inte min kund Kristinas goda potatistårta som du hittar HÄR. 

Grilla tomat och grönsaker i ugn så har du en grym varmrätt att bjuda på. Mycket går att förbereda.

Grillad oxfile med pepparsås, hassebackspotatis och grillade grönsaker. 

(Välj annat kött eller kyckling om du vill. Går lika bra)

Hasselbackspotatis
8 jämnstora potatisar
2 msk smör
1/2 tsk salt
lite ströbröd
Parmesanost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd, sist den rivna osten. Man kan också lägga på riven ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Grillad Oxfile i bit eller köp en hel som du ugnsteker, finns recept HÄR.   (Gör köttet allra sist)

Jag låter köttet ligga framme en timma före. Steker det sedan i smör i en grillpanna på hög värme några minuter på varje sida och peppar och salt. Lindar sedan in det i smörgåspapper en stund så blir det ännu saftigare. (Vi kör alltid rare/medium, får gärna vara rött men inte blodigt)

Pepparsås: 4 port (Såsen kan du förbereda)

1 msk mald pepparkorn- Svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar rosépeppar. (Finns färdig på burk på kryddhyllan, sån man skruvar och maler)
3 dl grädde
1/2 dl creme Fraiche
1 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 tsk honung
3 msk rödvin
1 msk smör
skvätt soja
Smaka av med salt

Gör så här: 

Fräs malda pepparkorn  i smör, tillsätt resten av ingredienserna och koka upp. Sänk värmen, låt småkoka ca 10-15 min så det kokar ihop och smakerna sätter sig. Bästa såsen ever!

Grillad tomat: Lägg halvor i en form, ringla olivilja, salt och peppar, lite riven ost. Gratinera sist 15 minuterna från när potatisen är klar.
Grillade harricortvert, babymorötter och salladslök. Fräs grönsakerna i en panna eller lägg i en form och grilla i ugnen med lite olja, salt och svartpeppar.

 

2017-12-29 Johanna Toftby , ,
  • 2016-12-27, 18:42
  • 3

Bästa förrätten till nyår tycker jag är skaldjur. Örtgratinerade havskräftor eller hummer, herregud vad gott till bubbel! Vi brukar även göra det någon dag innan också. Tycker det finns mycket att fira, nytt år väntar och nyårsafton kan aldrig bli för glittrig.

Gillar ni skaldjur ska ni göra det här örtsmöret som är ett grymt recept i min mammas receptbok som är många år, har aldrig gjort så gott örtsmör.

Hummer!

Örtsmör recept HÄR. 

Havskräftor som vi gjorde hos Magnus och Mats förförra nyår.

Mitt bästa nyårstips om ni gillar skaldjur helt klart. Finns andra förrätter också förstås, sök förrätter i bloggen längst upp så kommer allt fram.

Har gjort glittriga naglar nu, oj oj det blev som en enda discokula men härligt att få glittra som en enda julgran på nyår. Bild kommer.

 

  • 2014-12-30, 23:20
  • 12

Dagen före Nyårsafton och nu pirrar det riktigt ordentligt i magen. Så kul det ska bli! Jag åkte ner till Göteborg i eftermiddag där jag och Janne var och fixade en grej innan vi gick till Scandinavium.

Kul att träffa krönikakollegan på GT som dessutom spelar fotboll har jag hört men gillar mest hockey.

IMG_1841.JPG

Alla heter Glenn i Göteborg!

Härlig stämning i Skandinavium och snart är det dags för min tjejkväll! Nästa vecka den 8/1 kl 17 på Berzelius ses vi ni som anmälde er först och har biljetter. Det var kaos med anmälningar och biljetterna tog slut på en gång. Jag är väldigt glad, stolt och tacksam. Tänk vad hemskt om ingen ville komma. Drömde mardrömmar innan, haha!

Nu är jag helt säker att vi kan dra igång en stor bloggträff till våren och  då jäklar kommer det bli drag! Massa pepp, träning, föreläsningar, god mat, mingel, shopping och bra musik och dans. :)

Inför tjejkvällen på hockeyn nästa vecka, vi har fått så fina tävlingsvinster.. förutom allt jag nämnt innan kommer vi även tävla ut ett helt nytt nagelset värde 1400kr! Min bästa Sukran  överraskande mig när jag var där förra veckan och gjorde fina naglar och berättade att hon ville sponsra oss med det. Härlig vinst och grymt duktig tjej! Jag gjorde fina guldnaglar sist hos henne och blir lika nöjd varje gång. Ni som inte hittat henne, hon finns nere vid bommen 6 på salong Infinum. tel 031-71 10 990 el. 0737-699683

Nyårsnaglar!

IMG_1849.JPG

Vill man blinga extra mycket ska man förstås ha lite skinblings på kroppen! Dessa är från inreda.com och kommer i ark som man sedan klipper isär och sätter precis som man vill. Dom kommer i olika delar men jag tyckte det var kul att sätta ihop som ”Kedjor”.

IMG_1807

Coolt va! Finns HÄR. 

Nu sitter vi med alla mail och betalningar för mössorna. Det är galet hur många som ville köpa och detta trodde jag nog aldrig…det är en strykande åtgång men än så länge finns det mössor kvar. Det har varit smått kaotiskt på mailen men Janne svarar och hjälper er allt eftersom.  Så kul att ni gillar dom! Jag sköter fotograferingen och bloggen, hehe. Har även lämnat veckans krönika till GT och får äran att skriva årets allra första.

Härligt med teamwork med darling men snart ska vi krypa ner. I morgon ska vi först posta ett gäng mössor och sedan ska vi åka upp till goda vänner i Stockholm för att fira NYÅR! Så kul det ska bli!

Har plockat fram smycken och kläder, dags att snart fira in 2015!!! Känns skönt att krypa ner och vakna pigg och utvilad. Peppad till max att fira årets sista dag.

DSC_0203

Vill än en gång säga, stort TACK alla fina bloggläsare för det här året. Ni är fantastiska och det värmer i hjärtat varje gång ni kommer fram, skriver eller hör av er på mail. Ni anar inte känslan….

Puss och kram

Ett riktigt Gott nytt år hälsning kommer i morgon ;)

Här kommer tips på en riktig pangrea hos Blueco.se! Letar du efter festkläder, nya vårskor eller en gosig tröja,  nu kan du fynda! Allt finns HÄR. Massa skor, mina El Vaquero finns och…