• 2017-12-29, 09:00
  • 5

Vet du inte vad du ska laga till nyår kommer det massa tips här under dagen.

Nyår och oxfile hör ihop på något sätt och man kan göra så många olika såser och potatis till. Eller så byter du bara ut oxfilen mot fläskfile eller kyckling. Funkar ju jättebra det med!

Den här rätten är riktigt god och vacker att lägga upp på tallriken. Magisk pepparsås som knockar gästen, den måste ni bara göra! Servera med hasselbackspotatis eller gratäng, eller varför inte min kund Kristinas goda potatistårta som du hittar HÄR. 

Grilla tomat och grönsaker i ugn så har du en grym varmrätt att bjuda på. Mycket går att förbereda.

Grillad oxfile med pepparsås, hassebackspotatis och grillade grönsaker. 

(Välj annat kött eller kyckling om du vill. Går lika bra)

Hasselbackspotatis
8 jämnstora potatisar
2 msk smör
1/2 tsk salt
lite ströbröd
Parmesanost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd, sist den rivna osten. Man kan också lägga på riven ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Grillad Oxfile i bit eller köp en hel som du ugnsteker, finns recept HÄR.   (Gör köttet allra sist)

Jag låter köttet ligga framme en timma före. Steker det sedan i smör i en grillpanna på hög värme några minuter på varje sida och peppar och salt. Lindar sedan in det i smörgåspapper en stund så blir det ännu saftigare. (Vi kör alltid rare/medium, får gärna vara rött men inte blodigt)

Pepparsås: 4 port (Såsen kan du förbereda)

1 msk mald pepparkorn- Svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar rosépeppar. (Finns färdig på burk på kryddhyllan, sån man skruvar och maler)
3 dl grädde
1/2 dl creme Fraiche
1 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 tsk honung
3 msk rödvin
1 msk smör
skvätt soja
Smaka av med salt

Gör så här: 

Fräs malda pepparkorn  i smör, tillsätt resten av ingredienserna och koka upp. Sänk värmen, låt småkoka ca 10-15 min så det kokar ihop och smakerna sätter sig. Bästa såsen ever!

Grillad tomat: Lägg halvor i en form, ringla olivilja, salt och peppar, lite riven ost. Gratinera sist 15 minuterna från när potatisen är klar.
Grillade harricortvert, babymorötter och salladslök. Fräs grönsakerna i en panna eller lägg i en form och grilla i ugnen med lite olja, salt och svartpeppar.

 

2017-12-29 Johanna Toftby , ,
  • 2017-02-25, 10:15
  • 17

Här kommer inspiration till Mellon ikväll. Vi gjorde detta igår, det var så gott! Gillar ni grillat kött med pepparsås måste ni bara göra det här. Vi hade oxfilé men det går lika gärna bra med ryggbiff. Vill man ha billigare kött funkar faktiskt rostas perfekt som påminner om oxfilén.

Vi älskar sötpotatis men de måste vara krispiga och frasiga, just sötpotatis blir lätt blöta. För att få dem krispiga utan fritering brukar jag göra så här:

Lägg ut sötpotatisen i mindre stavar på en plåt, separera potatisen annars blir de inte krispiga. Kör plåten i ugnen på lägre värme ca 130 grader i ca 30 min. Ta ut potatisen, ringla lite olivolja, strö havssalt och in i ugnen igen. Höj upp värmen till 220 grader (beroende på ugn) och ta ut dem efter 20 minuter, ha koll så de inte bränns. Låt sedan potatisen stå en stund och ”torka”.

Det blir så gott! Krispigt och frasigt utan ströbröd eller fritering.

Grillad oxfilé med krispig sötpotatis och pepparsås 

Börja med potatisen, se ovan. Under tiden gör såsen så den får stå och puttra ett tag. Ställ in en form med tomater på kvist när det är ca 10-15 min kvar på potatisen. Ringla lite olivolja på tomaterna. Gott och trevligt med kvisten på tallriken.

Pepparsås: 4 port 

-5 dl grädde
-1 msk peppar (vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rose)
-1 msk smör
-1-2 msk oxfond
-1-2 tsk dijonsenap
-1 msk tomatpure
-skvätt soja
-skvätt rödvin
-1 tsk honung
-nypa salt

Fräs smöret med krossad peppar, tillsatt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 15 min så de tjocknar något, fyll på med grädde under tiden.

4 fina bitar oxfilé eller valfritt kött

Låt köttet vila minst en timma i rumstemperatur. Stek köttet i smör på högre värme några minuter på varje sida. Salta och peppra. Jag virar alltid in köttet i bakplåtspapper en stund så blir det saftigt innan du serverar. Jag steker alltid köttet rare/medium.

Fräs färsk sparris i en stekpanna på hög värme några minuter i olivolja, salt och peppar.

Som sagt, tomaterna glömde jag i ugnen men de smakade lika gott för det.

Fler som fotar maten, hehe.

En liten Lucy är med och brukar sitta på stolen med ett ben hon tuggar på. Hon älskar sitta med vid matbordet och det får hon så gärna.

Hoppas ni får en mysig lördag, jag och Lucy har varit ute på en powerwalk, vilket härligt väder! Klarblå himmel, bara 25 grader kallare än förra lördagen. Oj vad jag saknar värmen men det är vackert med vinter också. Ska sätta fart med städning här hemma sedan tar vi bilen ner mot Göteborg.

 

 

 

 

 

 

 

  • 2015-10-23, 23:59
  • 16

Finns det något skönare än en hemmakväll just på fredagen. Få krypa upp i soffan, kolla IDOL och hasa runt i myskläder. Jag har grejat med mina garderober snart en hel vecka. Varje dag har jag hållt på, har haft Elfa här några gånger som bytt ut till helt nya garderober och jag trodde inte mina ögon när jag fick hur fint det blev. Gör ett roligt samarbete med dom!

Vilken skillnad mot min hemska kaosgarderober. Börjar bli ganska klar, ska bara putsa speglarna på dom stora skjutdörrarna sedan ska jag visa er.

Hela kontoret är fullproppat med väskor högt och lågt med kläder jag inte använder längre. Ett par märken jag valt bort och inte använder alls, dom kommer jag ge bort. Resten blir till Bloppis som snart är på G efter önskemål från många.  Kommer bli i Göteborg.  Inom kort. =)

Har en förkärlek till via liljor, bara dom inte luktar mycket men just den här sorten gör det inte. Vackra och pampiga.

DSC_0536

DSC_0566

Gott med ett glas Ripasso.

Är löjlig med färger hemma, har inget med färg mer än någon tavla. Allt måste vara beige, svart eller grå. Tråkigt va? Enstaka tavlor funkar däremot.

DSC_0554

Bästa tiden kommer nu. Älskar sätta fart med inredning, ändra och göra om. Det blir inga krav att man måste vara ute på kvällarna som på våren. Nu blir det träning och greja här hemma. Bara darling som saknas men tiden går fort. 4 år snart har vi varit ett par. <3 Älskar dig mer och mer. Längre fram blir det Göteborg.

DSC_0588

Vi grillade oxfile och gjorde en riktig ”vinterrätt” som jag har bjudit mina vänner på en gång. Den är så gooood och jag fick tipset av min kund Kristina.

DSC_0625

Grillad Oxfile med rödbetor och chevré med rödvinsås och nötkross. 

Valfritt kött, vi valde oxfile idag som jag grillade i pannan snabbt. (Rostas är också riktigt bra) Steker i smör, mycket peppar och salt. Hög värme. Köttet ska ligga framme länge innan, pensla med olja, oh my god vad bra det blir. Både jag och tjejerna gillar riktigt rött men inte blodigt. Köpte köttet på coop extra, det var hur fint som helst. Tack o lov, men dom och Kvantum har alltid bra kött.

Rödvinsås gör man själv enkelt, basen är rödvin, rosmarin, lök, chili. Jättegod HÄR. 

Rödbetor skär jag i små bitar, även osten. Lägg i en form , ringla lite honung och lägg hackade valnötter ovan.

Vill man ha ännu festligare rätt gör man mördegsknyten och lägger chevreröran i. Det har jag bjudit på många ggr och det blir en härlig doft när man skär i knytet….. Kavla ut smördeg, lägg rödbetorna mm på och knyt ihop. Pensla med ägg, gratinera i ugnen 220 grader tills den fått färg.

Hasselnötskross 

Hacka hasselnötter, rör ihop med hackad persilja och några droppar citron. Strössla detta över köttet.

Nötter gör att smakerna kommer fram, det blir en god crunch och pricken över i.

Sötpotatisen kör vi i ugnen, salt, örter och lite olivolja. Så här gör jag för att få sötpotatisen knapriga. Grillad färsk sparris i olja, salta och peppra.

IMG_2791.JPG

Tog en fin bild på L-M, Marilyn var på Bio med kompisar. Måste fråga L-M om lov först om jag får lägga upp fotot här men nu har hon gått och lagt sig.

Kram och god natt alla

 

 

 

 

 

 

2015-10-23 Mitt liv, Recept , , ,

Nu är vi hemma efter en magisk skidåkning och semester nere i Österrike! Är så glad över detta jobb och jag vet att många tycker det är lyxigt och jag blir bortskämd…