• 2017-10-30, 15:00
  • 11

Här packas för fullt, ikväll åker vi till London! Så kul det ska bli! Men först, veckans första middagstips till höstlovet! Räkgryta med chili, lime och kokosmjölk, kombon heta räkor med kokosmjölk och lime, alltså det är så gott så jag smäller av.

Jag gillar att lyxa till vardagen ibland, det behöver inte vara dyrt eller krångligt. Gör en god middag i veckan när era barn är lediga, kanske bjud hem en vän eller familj på en mysig middag och barnen är med och lagar. Tänd ljus och duka fint.

Är det för starkt för de små, skippa sambal oelek och chili. Det är jättegott ändå.

Recept: Räkgryta med kokosmjölk 4 port 

1 kg räkor stora med skal (ta gärna mer)
2 paprikor gul, röd
100 gram sockerärtor
1 liten purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1 tsk mango chutney
1/2 hackad chili
1 burk kokosmjölk
1 burk créme  fraiche
1 tsk sambal oelek
1 msk pressad lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna gärna i kokosolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka.

Garnera med persilja, pressa lite lime över.

Servera med ris, nudlar eller sallad till.

 

  • 2017-04-10, 07:55
  • 3

God morgon! Vill tipsa er om en god räkgryta som är snabb att svänga ihop en stressig vardag. Den har mycket smaker som vitlök och cayenne som passar gott ihop med räkor.

Räkor går att göra så mycket med!

Het räkgryta 4 port

ca 1 kg räkor med skal

kokosolja eller smör att steka i

3 tsk curry

1/2 tsk paprikapulver

3 pressade vitlöksklyftor

1/2 purjolök

1 röd och gul paprika

3 msk tomatpuré

1 msk soja

1/2 tsk sambal oelek el mer

2 dl grädde

1/2 dl vitt matlagnings vin

2 dl créme fraiche

1-2 krm cayennepeppar

1 paket lättstuvad bladspenat (Inte nödvändigt om du inte har hemma)

Gör så här: 

1. Skala räkorna

2. Fräs curryn, cayenne, vitlök, purjolök, paprikor knappt att mjukna. Jag finstrimlar alla grönsaker.

3. Tillsätt tomatpurén, soja, grädde och koka ihop. Rör i vin och crème fraîche. Lägg i resten av kryddorna, smak av.

4. Låt det småkoka ca 10 minuter, lägg i räkorna allra sist som bara ska i hastigt i, dra av grytan direkt.

5. Värm spenaten för sig och lägg underst på ett fat, lägg sedan på grytan.

6. Servera med valfritt tillbehör, ris, glasnudlar, blomkålsris eller em matig sallad.

Jag tycker detta är jättegott och kommer ha en matig sallad till idag.

I början på veckan drar jag alltid ner på kolhydraterna, jag äter ofta lite mer det jag känner för på helgen men så fort veckan är igång blir det nyttigare mat, inget fika eller godis.
Det var faktiskt så jag kom i form för många år sedan.

Jag började med en ”ätardag” och skrev ner goda recept jag planerade in under veckan. Planera din mat, ha mycket hemma så slipper du stoppa i dig något onödigt bara för du har blodsockerfall.

Jag valde en enda dag i veckan där jag åt lite vad jag kände för. För mig funkade det bra, det blev en dag att se fram emot, men sedan blev det mindre och mindre onyttigt den dagen. Suget försvann.

Det passar inte alla, har du ett stort sötbehov tror jag det är bättre man stryper socker helt, ersätt med annat som du tycker är gott. Det får inte bli för mycket krav, eller jobbigt för då kommer du trilla dit när du tycker din tråkiga diet är pesten. Jag är emot alla dieter där du tappar livslusten helt på grund av att du alltid räknar, väger, eller tänker på det får jag inte äta, eller det får jag inte äta.

Jag tror mer att vi ska försöka tänka på allt gott du får äta istället, positiv belöning istället för negativt. Alla är olika så pröva er fram.

 

 

  • 2016-01-23, 12:57
  • 19

Räkgryta med chili, lime och kokosmjölk kan jag äta flera gånger i veckan. Det är bara såååå gott! Receptet har jag tipsat om tidigare men jag har ändrat om det något.

Vi åt detta hemma igår efter alla varit överens om vad vi skulle laga efter träningen. Hungriga och sugna på något starkt!

Recept:

Räkgryta med kokosmjölk 3-4 port 

1kg räkor stora med skal (ta gärna mer)

2 paprikor gul, röd

100 gram sockerärtor

liten purjolök

2-3 vitlöksklyftor

1 msk röd currypasta

1 msk kycklingfond

skvätt soja

1 tsk mango chutney

1/2 hacked chili

1 burk kokosmjölk

1 burk créme  fraiche

1 tsk Sambal oelek

1 msk pressad lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna gärna i kokosolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå en stund. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt. Garnera med persilja, pressa lite lime över.

Servera vad ni känner för att ha till.

DSC_0174

DSC_0162

Starka kryddor är även bra för din förbränning. Ta i en bit chili i maten om du gillar att det smakar lite mer.

DSC_0177

DSC_0186

DSC_0180-2

DSC_0183

Hoppas att ni gillar rätten, den är gaaaalet god! Kokosmjölken med lime….

DSC_0177

Mysigt att duka fint med tjejerna och sedan sitter vi och pratar om allt vi gjort.

Nu ska jag och L-M gå till gymet, hoppas ni har en skön lördag!

Kram kram

2016-01-23 Recept , ,

Glad Lucia! Visst är det underbart med alla lucior vi får se nu i alla flöden, jag älskar Lucia och började spela julsånger och Natten går tunga fjät redan i september som…