• 2017-12-08, 16:03
  • 17

Har ni en härlig fredag? Jag lovade er recept på den goda julparfaiten jag bjöd på när vi halv åtta hos mig förra veckan. Krämig julparfait med kolasås och cashewbrittle som är populärt som godis eller dessert i många läder. Smält socker med nötter, vanligt är jordnötter och pecannötter som får stelna och man bryter dem i bitar. Detta är galet gott att ha i desserter.

En fantastisk dessert som passar att bjuda på i jul. Vacker att ställa fram och bland den godaste vi ätit.

Smält socker är det i många lyxiga desserter och jag har alltid misslyckats, men nu har jag knepet. När jag och Janne var på en Österrikisk presslunch i höstas gjorde vi bland annat en dessert där bären skulle karammeliseras och då fick jag minsann lära mig av kökschefen hur man gör på riktigt.

Tips i receptet.

Julparfait med kolasås och cashewbrittle ca 8 bitar 

Inspiration från Matmagasinet 

8 dl vispgrädde
8 äggulor
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
2 1/2 dl strösocker

Garnering se nedan

Gör så här:

Vispa grädden, ej för fast, i en bunke. Mät upp äggulor, kanel, kardemumma och socker i en bunke och vispa det vitt och pösigt. Tillsätt den vispade grädden och vänd ihop, bara tills allt blandas.

Häll parfaitmassan i en glass eller sockerkaksform som rymmer ca 1.7 liter. Sätt tillhörande lock eller platsfolie och ställ i frys minst ett dygn.

Inför serveringen, doppa formen hastigt i hett vatten och stjälp upp parfaiten på ett fat. Temperera i kylskåp ca 30 minuter

Garnera parfaiten med kolasås och krossad brittle innan servering.

Kolasås 

2 1/2 dl vispgrädde
3 msk strösocker
1/2 dl sirap
1 msk smör
lite flingsalt

Gör så här: 

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme utan lock, tills såsen tjocknat och fin brun färg ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret, smaka av med flingsalt.

Magiskt gott till parfaiten.

Servera den kall, så den kan du göra i god tid.

Cashewbrittle 

1 dl cashewnötter (Jag har även testat med pecannötter, galet gott. Ta båda)
1 msk rapsolja
3 dl strösocker

Gör så här: 

Hacka nötterna grovt. Täck en plåt med bakplåtspapper och pensla pappret med oljan.

Smält sockret i en hög stekpanna. Det ska inte riktigt vara på det högsta när du börjar, du ska röra om hela tiden. Aldrig släppa. När det blir kristaller och klumpar ska du höja värmen till högsta. Rör, rör, rör tills det smält. Ta bort direkt.

Då kommer du lyckas så det smälter till en ljusbrun fin karamell. Finns så fina lyxiga desserter med fin smält karamell men det är lätt att man tror man inte ska röra så mycket som man måste.

Så här ser det ut då:

Blir kladdigt och stekhett men bara rör hela tiden så blir den grym.

Häll genast massan på plåten och strö över nötterna direkt över hela och tryck ner dem lite i det smälta sockret.

Låt kalna och stelna. Bryt sönder eller krossa brittlen i bitar och när du är redo att servera häller du först kolasåsen över hela parfaiten och strö över den goda knäckiga brittlen!

Himelsk dessert och tjejerna bara älskade den! Kolasåsen och knäcket gör sig ihop med parfaiten som smakar jul av kanel och kardemumma.

Min smälte något ner på kanterna men inuti var den perfekt. Jag måste göra den till juldessert för den är en håll käften dessert kan jag lova er.

Nu är vi på väg till Sälen! Igår bodde vi på nya hotell Steam i Västerås och tittade på våra vänner Magnus Carlsson och Jessica Andersson som kör sin julshow där varje helg fram till jul. Grym show och ett fantastiskt hotell! Kommer ett inlägg ikväll om det. Vilket ställe…!

Vinröd klänning som passar perfekt nu i jul. Jag älskar den färgen.

(Adlinks) Ni hittar klänningen HÄR. Billig.

Stor kram från mig, fina läsare ni är.

😘

 

 

  • 2017-12-02, 09:15
  • 9

Godmorgon!

Lingonparfait med pepparkakskross kan vara den godaste juldesserten jag vet. Syrlig med pepparkakssmak och kolasås som smälter i munnen. Ska ni bjuda på adventsfika måste ni göra den här. Så god! Recept längre ner.

Här håller vi på att förbereda Lisa-Maries kalas vi ska ha i dag för både släkt och vänner, så kul det ska bli! Men 20 år, det känns galet. Jag har för första gången beställt mat, älskar laga mat och fixa inför stora kalas men nu bestämde jag mig för att släppa den biten. Väldigt ovanligt för att vara mig som är kontrollmänniska och vill göra på mitt sätt.

Men så skönt. Jag har beställt en stor buffé från Mattias golfrestaurang. De ska vara bra så vi hoppas det blir en grym buffé att duka upp här idag. Jag ska däremot baka tårtorna som jag gör just nu.

Mitt adventstips om ni ska bjuda på något gott är Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås.

Magisk!

dsc_06121-670x445

God till kaffet men också en vit kall glögg jag bjudit mina tjejkompisar på när vi hade halv åtta hos mig. Pepparkakorna kan annars vara lurigt när det kommer till dryck tycker jag men den vita glöggen var god till med is.

dsc_05891-670x445

Lingonparfait med pepparkakskross (Inte så söt)

4 ägggulor

1 dl florsocker

1 1/2 dl rårörda lingon (inte frysta)

4 dl vispgrädde

ca 150 g pepparkakor, krossade till pulver

Vispa ihop äggulor, florsocker och rårörda lingon. Vispa grädden, blanda med lingonsmeten. Häll ett lager av smeten i en form, (täck med plastfolie botten så lossnar den lätt). Strö över hälften av pepparkakskrosset, häll resten av smeten och avsluta med ett lager pepparkakskross. (Vänd den sedan efter du fryst den så kommer smeten upp och inte krosset uppåt)

Dra palstfolie över och frys i minst 4 timmar.

tarta

Kolasås

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 dl farinsocker

Vispa ihop grädde, mjölk och socker i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar.

Stjälp upp parfain på ett fat, låt den stå en stund före servering. Ringla över lite kolasås och dekorera gärna med hela lingon. (De köper jag frysta och tinar något)

Glöm inte ställa fram en liten kanna med extra kolasås.

dsc_06241-670x445

img_7279-980x1225

Säger det igen, vad glad jag är att ni trivs här inne och kan hitta någon inspiration som passar just er.

Så roligt att ni gillar mer träningstips trots vi går in i julmånaden då de flesta går all in med onyttigheter. Men tränar man kan man äta men man vräker inte i sig. Så öka träningen, det går hand i hand med vad ni vill äta. Smart alltså att köra på mer den här månaden.

Balans är viktigt, börjar ni träna så sätt inte upp för höga krav. Det blir bara tråkigt om du blir sjuk eller inte håller vad du lovat dig själv.

Jag körde ett skönt bodypump igår, älskar gruppträning om det är en bra instruktör, det gör allt! Tar ut mig totalt och känslan efteråt slår ju allt. Jag vill få bort en del trivselkilon som satt sig, men så är det, ibland går man upp och ibland ner. Jag vill få tillbaka mina vältränade armar jag hade förut,  det är en känsla när man känner sig stark och vältränad.

Bordet kom igår, världens bästa Ann-Sofie från Sparsmakat kom hem med det och vi släpade upp det tillsammans, fin service belönar sig. Hon gör allt för sina kunder, letar ni efter snygga designprylar och möbler måste ni besöka Sparsmakat i Skövde. En drömbutik! Ska visa bilder på hur allt blev, så kul förändring!

Nu ska jag sätta fart, ett inlägg om botox kommer efter idag, det ska ni inte missa.

Kram på er!

  • 2017-11-28, 23:56
  • 25

Förlåt för att jag inte varit inne här idag. Det har gått i ett! Hela förmiddagen satt jag i möten och efter lunch satte jag fart med alla förberedelser inför kvällens middag. Varannan månad ses vi, mina bästa vänner och jag och har känt varandra hur många år som helst, det är så kul med alla våra middagar. Vi kallar det för ”halv åtta hos mig klubben” och ibland sätter vi både betyg och satsar pengar.

Men det allra viktigaste- Vi älskar mat, har massor att prata om och det är en härlig känsla att få klä upp sig och få sitta ner några timmar med sina bästa vänner sedan många år.

Vi kände varann långt innan våra barn föddes, sedan har vi umgåtts på högtider med alla barn, kalas, semestrar och nu har barnen växt upp och vi fortsätter att ses. Bästa!

Ska tipsa er om ni vill ha middagen jag lagade, den blev faktiskt riktigt god, förutom potatis som jag nästan brände.

Jag älskar den här tiden och har redan börjat smyga in advent och jul. Det blev en juldukning för jag kunde inte låta bli och vill ni ha tips hur man enkelt dukar mysigt till jul så hojta till.

Mer bilder och recept på middagen kommer i morgon.

Stort tack älskade vänner för ikväll!

 

Puss och kram

  • 2017-11-24, 10:55
  • 2

Fredagsmys och god mat, det är väl det bästa. Tända ljus och varva ner efter helgen. Kycklinggryta med ingefära och vitlök är den godaste grytan som finns. Enkelt och passar de flesta, asiatiskt är så gott, dofterna är underbara.

Här kommer mitt helgtips, het kycklinggryta måste ni testa.

Het kycklinggryta med ingefära och vitlök 4 portioner

3 stora kycklingfileér
1 burk kokosmjölk
1/2 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
1 msk röd currypasta
2 tsk sambal oeleak
1 stor pressad vitlök
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk soja
1 msk sweet chili
1/2 tsk paprikapulver
1 pressad lime
1 gul paprika
1 röd paprika
1/1 purjolök
1 näve sockerärtor

1 msk kokos

Gör så här: 

Stek kycklingen i olja och låt den vila vid sidan om. Strimla grönsakerna några minuter i en stekpanna.  (ta vad ni har hemma, broccoli och morötter är också gott att ha i)

Jag älskar kokos och tycker det blir fantastiskt gott, men det är en smaksak om man gillar det i mat. Prova får ni se!

Strimla kycklingen i tunna bitar och lägg i med grönsakerna, häll på kokosmjölken och resten av ingredienserna. Sänk värmen och låt det puttra ca 10 minuter. Häll på mer vätska (vatten) om det blir för tjock.

Servera med ris, nudlar eller en god grönsallad.

Hur gott som helst!

 

 

 

  • 2017-11-19, 14:40
  • 8

Är ni sugna på något riktigt gott till söndagsmyset måste ni göra detta. Frasiga tortillas med köttfärs och goagamole! Tjejerna älskar det!

Här i  Göteborg snöar det, har ni också snö? Mysigt om det får ligga kvar nu. Sitter och jobbar och har massor att beta av så idag är det datorn nonstop här.

Först ett middagstips! Detta ska vi äta snart. Blev sugen när jag skulle tipsa er, haha.

Tortilla med köttfärs och stark guacamole  4port

Köttfärs

500 gram nötfärs (byt mot quorn om du vill ha vegetarisk)
1-2 msk sweet chili
1/1 hackad gul lök
1 pressad vitlök
spiskummin
svartpeppar
oregano
paprika
lökpulver
salt

Riven stark ost

Tortillabröd (finns glutenfria)

Tomatsås 

1 burk krossade tomater
1 tsk oregano
1 tsk honung
salt, peppar

Stek köttfärs i olja och smaka av med kryddorna, det är en smaksak hur mycket man vill att det ska smaka, men testa er fram. Jag tar gärna mycket vitlök, spiskummin, viktigt med lite sötma. Låt puttra ihop med skvätt vatten.

Tomatsås: Jag kokar ihop lite krossade tomater i en gryta, tillsätter oregano, peppar och lite salt.

Guacamole:
1 avocado
1 burk Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
salt
pressad lime
Nypa cayennepeppar
Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser.

Gör så här: 

Lägg stekta köttfärsen på ett tortillabröd, lägg på lite tomatsås och ost. Vik ihop, stek i olja i några minuter på svag värme på varje sida. Då blir dom knapriga och goda.

Skär i bitar och servera med fräsch sallad och guacamolen. Himmelskt!

 

 

 

  • 2017-11-12, 16:24
  • 16

Grattis alla fina pappor på fars dag! Extra grattis till min fina pappa! Grillad oxfile med världens godaste pepparsås och hasselbackspotatis gjorde vi igår, det är nog det godaste som finns. Har ni inte gjort pepparsåsen måste ni bara göra den!

Grillad oxfile med pepparsås, hassebackspotatis och grillade grönsaker. Välj annat kött eller kyckling om du. Går lika bra!

Hasselbackspotatis
8 jämnstora potatisar
2 msk smör
1/2 tsk salt
lite ströbröd
Parmesanost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd, sist den rivna osten. Man kan också lägga på riven ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Grillad Oxfile i bit 

Jag låter köttet ligga framme en timma före. Steker det sedan i smör i en grillpanna på hög värme några minuter på varje sida och peppar salt. Lindar sedan in det i smörgåspapper en stund så blir det ännu saftigare. (Vi kör oftast medium, får gärna vara rött men inte blodigt)

Pepparsås:

1 msk mald pepparkorn- Svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar rosépeppar (Jag hoppade rose, hade slut på det)
3 dl grädde
1/2 dl creme Fraiche
1 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 tsk honung
3 msk rödvin
1 msk smör
skvätt soja
Smaka av med salt

Gör så här: 

Fräs malda pepparkorn  i smör, tillsätt resten av ingredienserna och koka upp. Sänk värmen, låt småkoka ca 10-15 min så det kokar ihop och smakerna sätter sig. Bästa såsen ever!

Grillad tomat: Lägg halvor i en form, ringla olivilja, salt och peppar, lite riven ost. Gratinera sist 15 minuterna från när potatisen är klar.
Grillade harricortvert, babymorötter och salladslök. Fräs grönsakerna i en panna eller lägg i en form och grilla i ugnen med lite olja, salt och svartpeppar.

Vilken vinterdag vi haft i Skövde! Vi gick upp till berget i morse och där ligger snön kvar som kom igår. Älskar att vi går mot vinter, de blir så ljust och fint.

Lucy älskar leka i snön!

Ha en riktigt mysig söndag! Nu är vi snart nere i Göteborg och har plockat upp Amanda, hon är snäll och ska fota mig inför några samarbeten jag ska göra och betalar förstås så hon tjänar lite pengar.

 

 

 

 

 

2017-11-12 Johanna Toftby, Recept
  • 2017-10-30, 15:00
  • 11

Här packas för fullt, ikväll åker vi till London! Så kul det ska bli! Men först, veckans första middagstips till höstlovet! Räkgryta med chili, lime och kokosmjölk, kombon heta räkor med kokosmjölk och lime, alltså det är så gott så jag smäller av.

Jag gillar att lyxa till vardagen ibland, det behöver inte vara dyrt eller krångligt. Gör en god middag i veckan när era barn är lediga, kanske bjud hem en vän eller familj på en mysig middag och barnen är med och lagar. Tänd ljus och duka fint.

Är det för starkt för de små, skippa sambal oelek och chili. Det är jättegott ändå.

Recept: Räkgryta med kokosmjölk 4 port 

1 kg räkor stora med skal (ta gärna mer)
2 paprikor gul, röd
100 gram sockerärtor
1 liten purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1 tsk mango chutney
1/2 hackad chili
1 burk kokosmjölk
1 burk créme  fraiche
1 tsk sambal oelek
1 msk pressad lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna gärna i kokosolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka.

Garnera med persilja, pressa lite lime över.

Servera med ris, nudlar eller sallad till.

 

  • 2017-10-13, 13:20
  • 22

Gratäng är ju något utav det godaste som finns, dessutom väldigt lätt att förbereda inför en middag eller om du ska ha många gäster. Här kommer mitt helgtips! Kycklinggratäng med ädelostsås och broccoli som vi gjorde igår. Alltså detta var så gott!

Ska även visa er mer bilder från matsalsrummet nu, det börjar bli klart. Tjoho! Jag älskar mysiga matsalar där man kan sitta i timmar, massa tända ljus och nu hänger den nya Sarfattilampan på plats. Bord är beställt så det kommer före jul. Det är kul att göra om hemma.

Men först middagstips:

Kyckling i ädelost och broccoli 4 port

3 -4 kycklingfileér
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
400 gram broccoli
150 gram ädelost
3 dl grädde
salt, peppar
smör till stekning
10 babytomater
Färsk basilika
ca 100 gram riven stark ost

Gör så här:
Krydda kycklingen och bryn den i i smöret på medlevärme tills de fått fin färg, ca 5 minuter. Lägg kycklingen åt sidan. Dela champinjonerna och skär löken, lägg det tillsammans med vitlöken i pannan och fräs några minuter till de mjuknat något.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela broccolin i mindre bitar, skär tomaterna i två delar. Smula ädelosten i en liten gryta och häll på grädden. Låt koka några minuter och rör om. Bränn inte.

Skiva kycklingen i varva i en form med svampen, löken, broccolin och löken. Häll sist på ostblandningen och strö lite riven stark ost  överst.

Gratinera i ugnen ca 200 grader i ca 20-25 minuter. Servera med pressad potatis eller ris, igår hade vi klyftpotatis för jag var tvungen att testa vår nya fritös. (inte med olja)

Smaklig måltid! Detta är hur gott som helst.

 

 

  • 2017-09-25, 09:42
  • 10

Innehåller adlinks för Clarks och Cellbes 

Boosta dig med en riktigt god och nyttig smoothie! Aroniabären sägs vara de allra nyttigaste, de är fullproppade med vitaminer och forskning har visat att bären motverkar influensavirus och olika förkylningsbakterier. Jag är så tacksam att farmor har bären i sin trädgård, pappa har plockat massor och förra veckan fick vi flera lådor som ligger i frysen. Världens bästa pappa.

Nu har jag precis gjort en smootihe med blåbär, hallon och aroniabär, gott och fräscht.

Aroniabär är ganska beska men jag tycker ändå det smakar ok, vet jag något är nyttigt så äter jag oavsett hur det smakar. Men blanda i smoothien så smakar det gott ihop med andra bär.

Nyttig smoothie med Aroniabär 2 portioner

4 dl valfri vätska, tex mandelmjölk, mjölk eller yoghurt
1 dl hallon
1 dl blåbär
1 dl aroniabär
1 nypa vaniljpulver
1 tsk honung
2 tsk riven färsk ingefära

Mixa ihop i en mixer, servera och njut av en energirik och god smoothie!

Tips på den sötaste bomberjackan är ett måste i höst. Jag har redan använt min flera gånger, sätt den till jeans eller snyggbyxan. Funkar till allt, i den här är det lite lyster som gör den festligt.

Sötaste bomberjackan (Adlinks) HÄR

Blommor och fåglar, den är så fin.

Sköna kostymbyxor (Adlinks)  HÄR. Ta din vanliga storlek, de töjer sig något så gå inte upp i storlek. Underbara.

Örhängen från Caroline Swedblom, finns flera färger på stenarna, jag har svart och köpte dem på NK.

Jag och Janne måste äta på MrP snart igen, alltså deras musselsoppa var amazing!

Nu ska jag sätta fart, den här veckan är det mycket event och möten, har bara två dagar här hemma vid datorn så jag behöver beta av massa samarbeten som ska skrivas och fotas, snart släpper vi även platserna till vår nästa resa!

PARIS!

 

 

2017-09-25 Johanna Toftby , ,
  • 2017-09-11, 08:00
  • 26

 

Finns det något godare än att börja dagen med en nyttig och god smoothie! Den här tål att delas igen, jag befinner mig ju som ni vet i Palma men vill smita in och tipsa er om en god smoothie. Busenkelt men vansinnigt gott.

Jag brukar gå ut och gå eller springa varje morgon, sedan är det  så gott med en smoothie direkt efter och en dusch.

Önskar er en riktigt fin start på veckan, nu ska vi iväg på äventyr hela gänget.

Puss och kram!

Smoothie med blåbär och hallon: 2 port 

3 dl mandelmjölk eller valfri vätska
1 dl kvarg eller turkisk yoghurt
1,5 dl hallon
1,5 dl blåbär
Lite vaniljpulver
1 tsk pressad ingefära

Mixa några minuter för att det ska bli riktigt krämigt!

 

 

 

 

2017-09-11 Johanna Toftby , ,

Glad Lucia! Visst är det underbart med alla lucior vi får se nu i alla flöden, jag älskar Lucia och började spela julsånger och Natten går tunga fjät redan i september som…