• 2018-02-20, 19:29
  • 13

Den här gjorde jag igår, så himla god! Grönsakspaj med ädelost och en god sallad till. Smakrik och vegetarisk. Jag lägger i lite bönor i salladen så mättar det ordentligt. Mandelbotten så du slipper vitt mjöl, den blir så fräsch och nyttig.

Grönsakspaj med ädelost 6-8 port

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1 ägg
skvätt olivolja

Gör så här: 

Rör ihop alla ingredienser och låt pajen vila i en plastpåse i kylskåp.

Fyllning: 

1/2 purjolök
1 röd och 1 grön paprika
1/2 squash
8 små babytomater
1 litet broccolihuvud
3 ägg
3 dl grädde
125 gram riven ädelost
2 dl stark god ost (Jag tog västerbotten)
1 tsk italiensk salladskrydda
paprikapulver
svartpeppar
salt

Gör så här: 

Gör pajdegen och lägg den i en plastpåse och låt den vila en stund i kyl. Tryck ut den i en pajform, gratinera den i ugnen på 175 grader ca 10 minuter. Ta ut en igen.

Strimla purjolöken, paprika, skär squash, broccolin och fräs i lite olja på hög värme några minuter så de får färg. Fyll pajen med grönsakerna.

Vispa ihop ägg med grädde, riv ädelosten och blanda i. Smaka av med salladskrydda, paprikapulver, salt och peppar. Vänd ner allt över grönsakerna i pajen. Täck hela pajen med riven ost och gratinera den i ugnen längre ner på 175 grader i ca 35 minuter.

Servera med en god sallad och gärna bönor i så mättar det riktigt bra. Pajen är vegetarisk med mandelbotten så därför jag gärna har bönor till för mer protein som är viktigt för att bli mätt.

Viktiga mail idag, oj oj så spännande detta är. Sitter fortfarande vid datorn med massa jobb, hoppas vi kan ta beslut i veckan. Lovar berätta när jag kan!

  • 2018-02-18, 10:45
  • 8

Vaknade halv tio idag, helt sjukt. Lucy går upp när vi går upp så hon väcker oss sällan. Men det är skönt att sova ut ibland. Så nu blir det kaffe och ut på en runda! Är ni ute och går varje dag?

Jag går varje morgon och ofta före frukost. Visst är det skönt att komma ut! Sover bättre och kilon försvinner om man förbränner före frukost. Jag har blivit av med 3 kilo nu, 3 är kvar. Men man märker mycket på kroppen när man tränar att det händer grejer. Jag gick upp en del i höstas när jag var sjuk, nu ska det bort. Men jag måste träna mycket för kosten och träningen går hand i hand.

Pratade mycket med Amanda, Jannes dotter om det igår för hon ville ha tips. Hon hade ingen energi och vi pratade om hur viktigt det är när man tränar att kroppen behöver bränsle. Kött klarar vi oss utan men energi är A och O. Ät vanlig mat även ris och potatis. Vitt kött och fisk och skaldjur.

Godis och kakor behöver man inte alls på veckorna, det kan man ta ibland men kroppen behöver energi om man tränar mer, sedan är alla olika, det ska ni tänka på om ni vill gå ner i vikt eller ökar på träningen. Jag skulle inte må bra av att äta allt utan kolhydrater och mer fett, jag har testat mig fram och vet vad som funkar.

Här kommer ett tips på en av mina godaste räkgrytor! Servera med ris, nudlar eller sallad. Det är räkor med grönsaker och kokosmjölk, den godaste som finns!

Är det för starkt för de små, skippa sambal oelek och chili. Det är jättegott ändå.

Räkgryta med kokosmjölk 4 port 

1 kg räkor stora med skal (ta gärna mer)
2 paprikor gul, röd
100 gram sockerärtor
1 liten purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1 tsk mango chutney
1/2 hackad chili
1 burk kokosmjölk
1 burk créme  fraiche
1 tsk sambal oelek
1 msk pressad lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna gärna i kokosolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka.

Garnera med persilja, pressa lite lime över.

Servera med ris, nudlar eller sallad till.

Njut av en god och fräsch räkgryta!

 

 

  • 2018-02-11, 15:50
  • 6

Vad kul att ni gillade att hänga med mig under mellon här inne igår. Undra hur många som kommer börja dansa shuffla på dansgolven nu, haha. Glad låt även om jag gillade tjejernas låtar.

Måste ge er ett nytt pastarecept vi gjorde i helgen, jag brukar tipsa om någon god pasta just till helgen, det är lyxmat för mig som inte äter så mycket kolhydrater på veckorna. Skulle jag äta pasta varje dag skulle jag nog rulla fram men gott är det! Den här doftade underbart.

Romantiskt med italienskt så varför inte laga en god pasta till alla hjärtans dag?

Den här pastan är ganska lik carbanara men vi hade tomat och svamp i också, så god så god!!

Pasta med bacon och tomat 4 portioner

1 paket bacon
200 gram champinjoner eller annan svamp
1 silverlök
2-3 vitlöksklyftor
10 körsbärstomater
olivolja
0,5 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
3 dl grädde
0,5 dl creme fraiche

salt och peppar
rucccola
riven parmesan

Gör så här: 

Skär eller klipp bacon i små bitar och fräs i pannan så baconet blir knaprigt. Ta upp ur pannan och lägg på ett hushållspapper. Hacka löken i mindre bitar och fräs i olivolja ihop med hackad vitlök. Skär svamp i bitar och stek utan smör eller olja, kan lätt kokas annars. Lägg i lite smör för smakens skull det sista.

Dela tomaterna och lägg ner i pannan, häll i lite olivolja och fräs ihop med lök och vitlök. Lägg i svampen. Doftar underbart. Lägg i bacon och vin, grädde och creme fraiche. Salta och peppra, låt koka ihop och smaka av.

Ställ fram grytan och riv en god parmesan, ruccola är också gott till.

Njut!

Min älskling som älskar pasta mest av allt. Hans morfar var från Italien så han är van vid god pasta.

Hoppas det smakar! Dela gärna om du vill dela med dig.

2018-02-11 Johanna Toftby , ,
  • 2018-01-28, 10:00
  • 5

Här kommer ett middagstips till söndag, grillad kyckling med chilimajonäs med focaccia. Himmelskt! Focaccia med timjan och tomat med mandelmjöl istället för vitt mjöl. Smakar lika gott om inte godare.

Vi grillade kyckling som jag hade lagt i favoritmarinaden och sedan gjorde jag en kall chilimajonäs till. Servera en god sallad så har du en riktigt härlig middag.

DSC_0688-2

Marinaden till kycklingen:

1 dl olja
1 dl soja
1/2 dl sweetchili
1 hackad vitlök
1 färsk chili
Salt och peppar.

Lägg kycklingen i marinaden en timma i kyl. Gratinera sedan kycklingen i en form i mitten av ugnen i 220 grader ca 20 min.

Focaccia (Detta kan du göra innan)

Italienskt bröd man smaksätter med färska örter, olivolja och tomat. Men man kan ta precis vad man vill. Det doftar medelhav i hela köket när man gör det.

Focaccia på mandelmjöl
2 dl mandelmjöl
3 msk sesamfrön
2,5 dl riven ost, jag tog 1 dl riven parmesan och 1 dl vanlig men stark
4 ägg
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Nypa salt
1-2 msk olivolja

Timjan och basilika

Gör så här: 

Rör i hop de torra ingredienserna för sig. Vispa ägg pösiga och tillsätt ost och de torra ingredienserna och låt stå någon minut. Smörj en form, bred ut den så att den täcker hela formen.

Jag gjorde små hål och sedan lade jag i tomater, ringlade olivolja samt strödde på basilika och lite timjan. Sist lite havssalt.

Ställ in i mitten i ugnen på 200 grader ca 15-20 min.

DSC_0689

DSC_0692

DSC_0701

Chilimajonäs 

1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 hel hackad färsk chili
Nypa cayenpeppar
1 pressad vitlök
1 tsk honung
Salt, peppar

Jag kryddade även med lite extra chilikrydda

Rör ihop, låt stå kallt ett tag så kommer smakerna fram mer.

DSC_0703

Nu ska vi ut och gå en riktig långrunda, blir en sen frukost/brunch idag. Somnade tidigt på soffan igår, så skönt att vakna utvilad och pigg idag.

Hoppas ni får en fin söndag!

 

 

 

 

  • 2018-01-26, 13:30
  • 14

Äntligen fredag! Frasiga tortillas med köttfärs ska jag göra i helgen, alltså detta är ju bara så gott. Frasiga tortillas med starkare färs och en god guacamole kan man bjuda vem som helst på. Byt ut färsen mot quornfärs så har du vegetariskt. Detta är enkelt och uppskattat av många och middagen tar inte lång tid.

Tortilla med köttfärs och stark guacamole  4port

Köttfärs

500 gram nötfärs (byt mot quorn om du vill ha vegetarisk)
1-2 msk sweet chili
1/1 hackad gul lök
1 pressad vitlök
1/2 tsk spiskummin
svartpeppar
1/2 tsk oregano
Nypa paprika
salt

Riven stark ost

Tortillabröd

Tomatsås 

1 burk krossade tomater
1 tsk oregano
1 tsk honung
salt, peppar

Hacka löken och fräs i pannan. Stek köttfärs i olja och smaka av med kryddorna, det är en smaksak hur mycket man vill att det ska smaka, men testa er fram. Jag tar gärna mycket vitlök, spiskummin, viktigt med lite sötma. Låt puttra ihop med skvätt vatten.

Tomatsås: Jag kokar ihop lite krossade tomater i en gryta, tillsätter oregano, peppar och lite salt.

Guacamole:
1 avocado
1 burk Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
salt
1/1 pressad lime
Skvätt tabasco
Nypa cayennepeppar
Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser.

Gör så här: 

Lägg stekta köttfärsen på ett tortillabröd, lägg på lite tomatsås och ost. Vik ihop, stek i olja i några minuter på svag värme på varje sida. Då blir dom knapriga och goda.

Skär i bitar och servera med fräsch sallad och guacamolen. Himmelskt!

Njut! 

 

 

 

 

 

  • 2018-01-25, 11:49
  • 11

Har ni fått en bra start på torsdag? Jag vaknade tidigt av mig själv och gick ner till gymet strax efter sju och körde förbränning före frukost. Löpning på bandet 30 min och crosstrainer 30 min. Så skönt! Jag dricker kaffe före och massor med vatten under träningen.

Till frukost efteråt blev det naturell yoghurt med min nygjorda granola jag gjorde igår.

Jag älskar rostade nötter så granola är min favorit om jag får välja. Skillnaden mellan musli och granola är att musli inte är rostad i ugn utan bara blandad. Tjejerna blev tokiga när de kände doften här i morse, my god så gott.

Detta är med kokos, goda nötter och lite kanel, doftar underbart.

Granola med nötter och kokos I plåt

1 dl hackade valnötter
1 dl hasselnötter
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
1 dl hela linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl riven kokos
1 tsk kanel
2 tsk flytande honung
1/2 tsk salt
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175-200 grader.

Hacka valnötterna, lägg i en stor bunke. Lägg i allt utom kokos och rör om noga så allt blandas. Bred ut allt på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen tills de fått ljusbrun färg. Jag vände på det ett par gånger.

Rosta kokosflingorna snabbt i en panna, de ska bli lite ljusbruna. Blir mycket godare och knapriga.

Lägg ner kokos i granolablandningen och lägg i burk.

Jag har granola på tjock yoghurt eller fil. Alltid naturell fil eller yoghurt, tex vanlig fil eller rysk eller turkisk yoghurt som är extra fet. Jag äter inte bröd eller kolhydrater på veckorna så då vill jag ha mer fett.

Rör ihop allt utom kokos. Lägg ut på en plåt.

Rosta i ugnen på 175-200 grader. (Alla är olika) Rosta tills de blivit bruna, bränn det inte.

Doftar underbart. Lägg granolan i en tätslutande burk.

Färska bär och granola, kaffe och en mysig frukost. Idag är det en hel del jobb vid datorn ett par samarbeten som ska fotas, ikväll åker jag till Stockholm för möten i morgon och på kvällen ska jag och Janne på ett roligt event på Ghd på Berns, det ska bli kul!

Vi hörs lite senare, dags att sätta fart.

 

 

2018-01-25 Recept , , , ,
  • 2018-01-23, 20:11
  • 11

Detta lagade jag till lunch igår och måste tipsa er. Ugnstekt kycklingfile som jag marinerade och gjorde en vitkålssallad med majonäs, ingefära och vitlök. Alltså det var så gott! Jag älskar vitkål och det är väldigt nyttigt med kål, dessutom billigt. Jag gillar fräsch mat som både är hälsosam, billig och enkel att göra.

Här har jag lite majonäs i men brukar ofta göra kålen med olja och vinäger. Gratinera tomater med riven parmesan över och grilla färsk sparris med havssalt och olivolja.

Så gott!

Detta är gott till vardag men funkar även till helgmiddagen, då skulle jag kanske lägga till hasselbackspotatis eller bakad potatis med vitlökssmör. Slurp!

Kyckling i ugn med coleslaw och gratinerad tomat och sparris  4 port
4 fina kycklingfileér

Färsk basilika

Marinad till kycklingen
1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl neutral olja
1 hackad vitlök
1/2 tsk chilipulver
salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop marinaden i en bunke och lägg i fileérna. Ställ i kyl en timma. Ibland har jag bråttom och en halvtimma funkar.

Sätt ugnen på 220 grader. Ta upp kycklingen från marinaden, lägg dem i en ugnssäker form och stek kycklingen i ugnen ca 20 minuter tills den fått färg.

Medan kycklingen är i ugnen gör vitkålssalladen.

Vitkålssallad (Coleslaw) 4 port
300 gram strimlad vitkål (Ca 6 dl grovriven vitkål)
3 msk majonäs
3 msk creme fraiche
1/2 tsk chilikrydda eller en 1/2 hackad chili
2 tsk finriven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk honung
1/2 pressad lime
Salt och peppar

Gör så här:
Strimla vitkålen fint, lägg i en skål och salta och peppra lite. Låt stå en stund.
Skala och pressa vitlöken, lägg i resten av ingredienserna i en skål. Krama ur vitkålen, det är lite vätska.

Lägg i vitkålen med det andra och rör runt. Blanda noga så allt blandas, smaksatt med ev mer peppar och salt.

Gratinerade tomater med parmesan
Dela två stora fina tomater och lägg i en liten form med olja. Peppra, salta och riv rikligt med parmesanost. Gratinera i ugnen 220 grader ca 15 minuter.

Grillad sparris
Fräs färsk sparris med olivolja, svartpeppar och havssalt i en panna på hög värme några minuter tills de fått färg.

Lägg upp coleslaw på en tallrik,lägg på kycklingen, tomat och sparris.

Dekorera med färsk basilika.

Hur gott som helst! Du får i dig protein, massa nyttigheter från kålen och tomaterna doftar och smakar gudomligt.

 

 

 

  • 2018-01-11, 10:57
  • 19

Här har ni en festlig och god pastarätt om ni gillar skaldjur. Finns det något godare? Jag älskar skaldjur och älskar pasta. Vi åt den i lördags och vi blev knockade. Så otroligt gott.

Kräftorna är gratinerade med örtsmör och pastan blandar man ihop med den krämiga såsen. Lägg kräftorna över pastan och njut. Tål ni inte skaldjur, byt ut tex mot mozarella som du delar i två delar och lägger en halv på varje tallrik.

Pasta med gratinerade havskräftor 4 port

8 stora havskräftor eller 2 humrar
2 klyftor vitlök
1 ask babytomater
2 dl creme fraiche
1 msk smör
1 msk honung
1 tsk vitvinsvinäger
400 gram spagetti
Färsk basilika
Olivolja
Flingsalt
Salt och svartpeppar
Skvätt vatten

Parmesanost

Pasta: Jag hade barillas Bucatini för det är tjockare än spagetti. Jättegod och passar till.

Örtsmör till kräftorna: 

200g smör (Rumsvarmt)
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ljus fransk senap
2 krm cayennepeppar
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Ställ in i kylen.

Gör så här:

Gör örtsmöret och låt det stå i kyl en stund. Dela kräftorna mitt i tu. Lägg i en form och klicka över allt smör på kräftorna.

Koka pastan i saltat vatten ca 10 min

Pastasåsen: 
Skiva vitlöken och fräs med olja i en gryta. Skär tomaterna i halvor och lägg i dem med vitlöken och fräs. Sänk plattan.
Tillsätt honung, vitvinsvinäger och koka ihop, tillsätt creme fraiche och späd med lite vatten. Låt det puttra ihop, smaka av med salt och peppar.
Gratinera kräftorna mitten av ugnen i 225 grader 4 minuter tills smöret smält. Det går snabbt. Smöret ska bara smälta.

Blanda ihop pastan med tomatsåsen, skär köttet från några kräftor i bitar och rör ner. (Ingen värme på plattan) Lägg sedan en kräfta som dekoration, toppa med färsk basilika.

Lägg allt på ett stort vackert fat och servera.

Riv parmersan och njut!

 

 

 

  • 2018-01-08, 14:53
  • 18

Alltså jag säger bara, hur gott är det inte med färsk lax? Ungsbakad lax med västerbottenost gjorde jag till middag precis och måste tipsa er genast om detta. Busenkelt men väldigt gott och fräscht. Jag skippade kolhydrater, såsen mättar och hade rejält med grönsaker till.

Ungsbakad lax med ostsås, broccoli och tomat 4-6 port 

Färsk lax 800 gram (eller fryst men finns ofta billig färsk lax)
1 broccolihuvud
1/1 liten purjolök
ca 14 små babytomater
150 gram västerbottenost
3 dl grädde
1/2 dl vatten
1 fiskbuljong
1/2 citron
salt och peppar

Gör så här: 

Lägg laxen i en ugnsäker form med lite smör i botten. Salta och peppra laxen lite. Skär ner purjolöken och strö över.
Skär av skälkarna på broccolin och lägg runtom.
Dela tomaterna och lägg i formen.
Häll grädden i en bunke och vispa ner osten, fiskbuljong, vatten, pressad citron, salt och peppar.
Häll allt över laxen och gratinera i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.

(Man kan även strö flagad mandel på laxen innan man häller ostsåsen över. Blir supergott) Servera en krispig och fräsch sallad eller ris.

Njut av en riktigt god middag!

 

 

 

 

 

2018-01-08 Johanna Toftby, Recept ,
  • 2018-01-05, 11:32
  • 10

Fredag igen, allt är upp och ner på dagarna men nu laddar vi för helg! Vad ska ni göra idag? Det är ju trettondagsafton, kanske bjuda på en god middag? Här är ett enkelt recept om ni vill göra en god gryta.

Märker att många gillar filmerna på instastories, kul! Jag älskar att babbla framför kameran så det blir det mer av. Roligt när man kan tipsa er om saker utan att skriva ner maten eller bara fota tallriken. Instagram heter jag Johanna Toftby och finns HÄR. 

Kyckling som kokar i grädde, curry, lök och apelsin. Smakerna är så goda och den tar alltid slut! Vi ställer alltid lite skålar med tillbehör, nötter och ananas passar till och igår gjorde jag även blomkål i ugn. Blir så gott.

Umgås med maten brukar jag säga, lycka att få umgås med sina stora barn och de tackar ju aldrig ner till en god middag. Hehe.

Kycklinggryta med curry 4 port
3 stora kycklingfiléer
250 gram färska Champinjoner
1 msk curry
1 gul lök
5 dl grädde
1-2 msk tomatpure
Rivet skal från en apelsin och pressad apelsinsaft (hela apelsinen)
Salt och peppar
1 msk smör

Tillbehör: 

Jordnötter
Ananas i bitar
Ris, sallad och blomkål (eller blomkålsris)

Blomkål i ugn:
Sätt ugnen på 200 grader, hacka små hål med en gaffel, ringla ner olivoja och strö havssalt och peppar, man kan även lägga på riven parmesan i slutet. Brukar ha blomkålen i ugnen va 15 min tills den fått färg. Otroligt gott och nyttigt.

Grytan: Gör så här:

-Stek kycklingen i kokosolja eller olja. Salta och peppra, ta upp kycklingen och låt den vila några minuter.
-Skär den i mindre bitar.
-Fräs hackad lök med lite smör ihop med curryn.
-Stek champinjonerna i bitar och lägg i kycklingen. Hög värme så de inte kokar av all vätska.
-Häll på grädde och sänk plattan. Lägg i tomatpure, pressa saften från en apelsin samt rivet apelsinskal. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Späd med mer vätska om det behövs.

Smaklig måltid!

 

 Jag blir så trött på alla som klagar på människor som väljer att äta nyttigt. Uppriktigt skitförbannad blir jag. Jag fick precis nu meddelanden på Instastories där en tjej klagade på att…

Migrän från helvetet slog till i eftermiddags. Finns ingenting som är värre. Jag trodde jag skulle tuppa av. Jag kände det var på gång i morse men tänkte att det bara var…