• 2017-12-18, 09:40
  • 6

Julafton närmar sig och nu ska jag tipsa er om läckra tårtor som ni kan inspireras av eller bjuda på till jul och nyår. Den här höga chokladtårtan gjorde jag till Lisa-Maries 20-årsdag och vilken succe! Smakerna var fantastiska ihop. Inte så söt som den låter faktiskt, men väldigt hög så man tar en liten bit.

Tårtan är lite pyssel men inte alls svår. Det är Roy Fares recept och han är bland den bästa tycker jag på läckra och vackra bakverk. Jag har ändrat om en del men skriver tydligt hur ni ska göra. Skräms inte av alla steg. Följ tydligt så är det enkelt.

Tårtan är tre chokladbottnar med kaffe, saftiga och supergoda. Fyllningarna är marshmallowfyllning och kolasås, den ljusbruna runt om är chokladsmörkräm.

Marsmallowfyllning innehåller marsmallowfluff man kan köpa på burk. Jag valde att göra egen marsmallowfluff så slipper du konserveringsmedel. Busenkelt. (Man blandar alltså marshmallow med grädde och smör mm.)

Kolasåsen är ett säkert kort jag gjort många gånger, också enkelt och lätt att förbereda. Sist men inte minst, en jättegod smörkräm med mjölkchoklad.

Gör gärna bottnarna dager före så slipper du all stress. Smörkrämen kan du också göra dagen före, även kolasåsen. Allt blir bättre om du gör det dagen innan, de blir lättare att arbeta med.

Ett par timmar före du ska servera lägger du på smörkrämen runt om och dekorerar. Ställ tårtan i kylen så stelnar det lite.

Hög chokladtårta 12-14 bitar (minst)

Tårtbottnar
5 1/2 dl vetemjöl
5 dl strösocker
3 dl kakao
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 salt
3 ägg, rumsvarma
3 1/2 dl mjölk, rumsvarm
2 dl vegetabilisk olja
3 dl  kokhett kaffe

Gör bottnarna så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader (varmluft). Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

2. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet.

3. Tillsätt kaffet, lite i taget, och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formarna. Grädda dem mitt i ugnen i 50–55 min. Prova med en sticka så att bottnarna är genomgräddade. Låt de svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka. Du ska sedan lägga ihop alla tre så bättre de är raka.

Kolasås (inte från  Roy Fares recept, denna brukar jag göra och enkel och god)
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl farinsocker
1 msk smör
nypa flingsalt

Gör egen kolasås så här: Vispa ihop grädde, mjölk och socker i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar. Ta i en klick smör och en nypa flingsalt när den är klar och rör om.

Marshmallowsfyllning (Jag gjorde egen marshmallow, finns annars köpa på burk)

250 gram osaltatsmör, rumstempererat
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 burk marsmallowfluff (finns på tex ica) eller egengjord nedan som är supergod och billigare

Egen marshmallowfluff
2 dl grädde
1 dl florsocker
ca 100 gram marshmallows
en liten nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Värm grädden försiktigt i en tjockbottnad kastrull. Blanda i florsocker och marshmallows, samt salt och vaniljsocker.
Rör medan allt smälts i hop. När smeten är slät, ta av grytan från plattan och låt svalna.
Ställ sedan i kylen tills smeten är helt kall.
Vispa den blank med en elvisp under någon minut.

Gör marshmallowfyllning så här:

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallowfluffet och vispa ihop till en slät smet.

Smörkräm
300 g mjölkchoklad
1 msk vaniljsocker
4-5  äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 nypa salt
300 g osaltat smör, rumsvarmt

Gör smörkräm så här:

Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna till ljummen temperatur.

Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält. Vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat.

Vispa ner smöret, lite i taget, och därefter chokladen. Det går bra att göra fyllningen dagen innan och ha den stående i rumstemperatur. Den blir mycket smidigare att jobba med då.

Montering:

Bred ut ett jämnt lager med marshmallowsfyllning på ena bottnen och ringla över kolasås över. Upprepa med nästa botten och lägg i hop dem.(Här ser du att jag skurit på bottnarna så de blir mer jämna)

Lägg på botten nummer 3 och stryk tårtan slät med smörkräm och ställ in den i kylen i 30 min.

Dekorera som du vill, jag använde en sked och drog runt om. Ovanpå lade jag rikligt med smörkräm som jag drog med skeden så det blir som vågor. Man drar skeden uppåt över hela så märker du hur vackert det blir. Ställ kallt så det stelnar, sätt gärna marsipantomtar på nu till jul eller chokladkulor med krisp som vi hade.

Tårtan är bland den godaste vi ätit, den blev en riktig succé!

Kanske till nyår med sprakande partybloss, finns även snygga med siffror!

Nu ska jag gå ut och gå med Lucy, hon har varit hos våra fina uppfödare när vi var borta, måste visa er så söta julbilder de fotade. Full fart här dessa dagar, idag är det pappersarbete och om några timmar ska jag göra fransar, ikväll ska vi se Magnus julkonsert i Göteborg, älskar julkonserter i kyrkor.

I morgon bitti åker jag till Stockholm för att skriva ett kontrakt och ett möte, men ska även träffa Linda förstås så vi hinner ses före jul. Ska även till NK för att fixa ett par julklappar som bara finns på NK Stockholm.

Bästa att sätta fart, det händer mycket på bloggen så kika in ofta nu! Mycket julklappstips och snygga jul och nyårskläder. Hårtips också förstås.

Kram på er

 

 

 

 

 

  • 2016-06-20, 23:05
  • 8

Här kommer ett tips på en härlig moussetårta till Midsommarafton! Huuuur god som helst, vi gjorde den i helgen för att testa. Smakar lite syrligt sommar..man vill typ inte sluta äta.. haha! Så gör den om ni vågar. Jag tycker den passar perfekt på midsommar och något annorlunda än den vanliga jordgubbstårtan.

DSC_4769

Jordgubbsmoussetårta med mandelbotten och vit choklad. ca 10 bitar 

Mandelbotten: 300 g mandelmassa
3 ägg
Finrivet skal av 1 apelsin

Jordgubbssmousse:
250 gram frysta jordgubbar
3 gelatinblad
3 äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl kesella 10%
Jordgubbar till garnering

Gör så här:

1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader.  (INTE 25o som stod innan förstås, fel av mig) Riv mandelmassan och blanda med ägg och apelsinskal.
2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, grädda i nedre delen av ugnen tills mandelbotten fått färg. Ca 20 min.
3. Kör jordgubbarna till mos i matberederare eller mixerstav.
4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten
5. Vispa äggulor och socker pösigt, Vispa grädden men inte för hårt.
6. Smält gelatinbladen på svag värme med lite av jordgubbsmoset och vänd sedan ner detta i äggulorna.
7. Tillsätt kesella och blanda. Vänd till sist ner den lättvispade grädden. Lägg smeten på mandelbotten och ställ i kyl några timmar.
8: Garnera med färska jordgubbar och ev mynta eller citronmeliss.
9. Dekorera med vit choklad, jag drog med osthyveln och strödde lite silverkulor

Recept/inspiration Svensk Damtidning

Hoppas det smakar mums!

Var noga med att mjöla hela formen upp på kanterna, det var inte jag så det blev lite trasigt men supergod ändå! Mandelbotten to die for! Man måste unna sig något gott man tycker riktigt mycket om ibland.

DSC_4779

DSC_4780

DSC_4775

Vad gör ni för dessert eller tårta på Midsommar? Nu är det bara några dagar kvar. Vi kommer vara i Hunnebostrand hos goda vänner, det ska bli kul! Hoppas det inte regnar bara. Förra året var vi i Barcelona men i år ska det bli mysigt med traditionellt firande. Jag är en romantiker som älskar våra svenska fina högtider. Helst dragspel, fiol och självklart krans i håret.

Mycket jobb i morgon, även en del jobb här på bloggen som ska fixas så nu ska jag kasta mig i säng.

God natt och kram på er

  • 2016-01-31, 14:43
  • 24

Rawfood tårta med bär och krispig nötbotten gjorde Lisa-Marie igår. Jag lovar er, den var helt fantastisk!! Inte bara ljuvligt god, den var så vacker. Jag är stolt och glad över att L-M gillar den här kosten, hon tycker det är kul att baka, laga mat med rena grejer och mindre socker. Tar inte åt mig äran helt själv, hennes mormor är grym. ;-)

Här kommer några fina bilder på hennes tårta, jag gjorde inte något mer än att hålla i formen. Och njöt av en god bit förstås.

DSC_0484

Recept:

Rawfoodtårta med hallon och bär med nötbotten 

Botten: 

3 dl mandlar

1 dl kokosflingor

15 stora dadlar

1 tsk vaniljpulver

1 tsk salt

Fyllning: 

ca 300 gram hallon (frysta eller färska)

ca 250 gram blåbär (frysta eller färska)

1/2 dl kokossocker el valfri sötning

3 dl cashewnötter

1 dl vatten

1/2 dl agavesirap el honung

1 tsk vaniljpulver

1/2-1 dl kallpressad  kokosolja/fett

Färska bär till dekoration

DSC_0472

DSC_0460

Gör så här: Lägg alla bär i en skål med kokossocker medan du gör botten. Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare tills degen är jämn. Hon mixade nötterna i vår blender, sedan allt med en stavmixer. Kärna förstås ur dadlarna, jag köper alltid dom större finare i lösvikt. Mjuka och smakar seg kola. Skär dadlarna i små bitar, sedan mixa ihop med resten. Tryck ut botten i en form.

DSC_0389

Gör fyllningen, lägg sist i bären och mixa ihop allt en kort stund. Lägg i bären sist och låt det vara lite bitar i fyllningen. Blir så gott! Lägg på krämen på botten sedan in i frysen några timmar. Ta ut den i god tid innan ni skär upp.

Lovar…. den är såååååå grymt god! Ni som undrar över dadlar, kokossocker , honung mm. Det är ju kalorier även fast det är naturligt socker. Självklart bättre än det vita. Även lägre GI. Fördelarna är många. Dessutom tar man en liten bit, det är mycket energi eftersom det är nötter så man blir mätt fort. Men tänk på ni som vill gå ner i vikt, detta är också kalorier.

Jag älskar sånna här bakverk på naturliga ingredienser, ni som vill tänka på er kropp hur den mår även inuti, sänk intaget av snabba kolhydrater, socker och annat som inte kroppen behöver. Testa raw! Även mer motion, ni kommer bli av med ert sockersug, jag lovar. Motion är A och O för att få ett jämnare blodsocker ihop med rätt kost.

Hoppas det smakar! Hon hittade detta recept (ändrade bär mm) från boken Raw fika. Älskar roliga kokbäcker med fina recept och massa tips på rawfika.

Kanske någon blir inspirerad att testa något annat än en kaka med vitt socker.

Nu har darling åkt hem men vi ses i morgon igen då vi ska till Sthlm. Här ska tränas med tjejerna, sedan få undan hemma, blir rester till middag idag efter ceasarsalladen vi åt igår.

Kram på er!

DSC_0479-2

DSC_0485

 

  • 2015-12-06, 15:28
  • 9

Vilken omtumlande helg! Framförallt för Lisa-Marie, alltihop på samma gång. Men också för mig som mamma. Ord går inte beskriva vad berörd och känslosamt allt blir när sina barn går igenom olika milstolpar i livet. Dom föds, växer upp till egna individer, börjar skolan, sedan följer man det käraste man har genom hela livet. I motgång och framgång. Livet går alltid upp och ner, även barn lär sig att livet ibland inte alltid är enkelt. Men erfarenheter och svårigheter, kärlek och trygghet växer dom upp och kan stå på egna ben. Som förälder behöver vi finnas till, vi ska fostra och ge dom trygghet men också lära dom ansvar.

DSC_0410

Jag är väldig stolt över att Lisa-Marie varit målinriktad, siktet på körkort till 100%, tagit både ansvar och en vilja att få sitt körkort direkt. Man väljer sånt själv, det kanske inte passar alla att ta sitt körkort på en gång men jag har hela tiden funnits där och vi stöttar henne och Marilyn när dom kämpar för något. Det är vårt ansvar som föräldrar att det går bra för barnen. Sedan måste dom vilja och med trygghet och uppfostran tror jag alla kan nå sitt mål. Man ska aldrig sluta drömma har jag sagt, man ska också följa sitt hjärta genom livet.

Om  6 månader är det dags för glädjetårar igen. Då är det studenten. =) Sedan kan jag andas 1 år tills det är dags för Marilyn <3

Här kommer bilderna från helgens kalasande. Vår familj och släkt var här på mat och tårta igår, på kvällen hade Lisa-Marie fest för 12 tjejkompisar! Vilka härliga dagar med firande från morgon till kväll. Tack för alla fina presenter hon fick och för en minnesvärd dag.

Mamma kom med fantastiska blommor och Carolina Gynning glas som hon hade önskat sig.

Mamma kom med fantastiska blommor och Carolina Gynning glas som hon hade önskat sig.

IMG_6959.JPG

DSC_0360

Moster Linnea har varit som en liten extramamma för tjejerna när dom var yngre. Hon fick ett fantastiskt kollega med vacker text och fina bilder.

Moster Linnea har varit som en liten extramamma för tjejerna när dom var yngre. Hon fick ett fantastiskt kollage med vacker text och fina bilder.

DSC_0378

Min mamma, min syster och dotter =)

DSC_0382

Vi bjöd på plock och lite smått och gott.

DSC_0387

Testa lägg lövtunna fina salamiskivor i ugnen hög värme endast 50 sekunder. Blir chips och supergott till tex fördrinken.

DSC_0396

DSC_0403

DSC_0406

Kusin Marcel, cool och duktig crosskille.

DSC_0445

Tårta! 18 år och Ja må hon leeeeeva!  

DSC_0424

Vad tycks? Choklad är gott och den här önskade hon sig. Kommer i nästa inlägg. Älskar göra tårtor.

Lite senare kom hela tjejgänget och vi dukade upp för alla kompisar. Ska visa er bilder och vad hon bjöd på.

Hoppas ni haft en mysig helg, idag stannar vi inne hela dan och bara slappar, grejar och tar det lugnt. Kan behövas efter dom här dagarna =)

Kram och tack för att ni följer min blogg. <3

 

 

 

Här kommer tips på en riktig pangrea hos Blueco.se! Letar du efter festkläder, nya vårskor eller en gosig tröja,  nu kan du fynda! Allt finns HÄR. Massa skor, mina El Vaquero finns och…