• 2017-09-20, 11:16
  • 17

Igår kväll kom Janne upp för att han ska på möte i Skara idag, då passade jag på att göra lite extramys och ville pröva en paj som jag ändå skulle tipsa er på bloggen om.

Jag älskar kantareller! Vi äter nästan inget kött alls mer än fisk och vitt kött som kyckling under veckorna, det känns riktigt bra faktiskt och kantareller går ju bara inte vara utan nu.

Den här frasiga pajen är lyxigt god och passar som en mumsbit eller varför inte snittar när du ska ha gäster. Lägg upp den frasiga pajen på en skärbräda och skär i små bitar. Det är busenkelt, man bara blandar ihop ägg, grädde och stekta kantareller med västerbottenost, gör den till helgen som en starter inför en middag, jag lovar det blir succe´!

Om du vill göra den som en matigare paj byt ut smördeg och gör med mandelbotten istället.

Så galet gott, ni måste bara göra den! Recept längre ner.

Frasig kantarell och Västerbotten paj
4 port eller 10-12 småbitar till förrätt eller tilltugg

1 rullad smördeg
ca 400 gram kantareller
1,5 dl grädde
2 ägg
3 dl riven västebottenost
en näve ruccola
1 msk pinjenötter
salt och peppar

Gör så här: 

1. Kavla ut smördegen på en plåt med smörpapper under
2. Stek kantarallerna i lite smör
3. Blanda ihop grädde, ägg, västerbottenost och sist kantarellerna, rör ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg smeten på smördegen och lägg ruccola och strö pinjenötter över
5. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Det ska höja sig men sedan skunkker pajen när du tar ut den.

Låt den gärna stå en stund, strö lite mer ruccola över och skär upp i mindre bitar.

Njut! 

Köpte hem lite färska blommor och planterade en stor vacker hortensia igår, band även ihop en söt bukett med rosa och oranga rosor med några Eucalyptuskvistar, jag älskar den lösa och busiga buketten. Kul med den färgkombon både i kläder och blommor, stor trend i höst.

Visst blev den lite söt? Önskar så jag kunde ge den till Annica nu.

Visst är det underbart med alla tända ljus i mörkret, Janne skrattade åt mig igår och sa att det tar halva kvällen att gå runt och släcka alla ljus, haha. Jag vet inte hur mycket ljus jag gör av med den här tiden. Ganska galet egentligen att man eldar upp pengar men så kan inte jag tänka i alla fall. Vi måste ta till vara på tiden och njuta. I allra hösta grad när man tänker på hur svårt Annica har det nu som finns i mina tankar varje minut.

Vi måste leva i nuet brukar hon alltid säga.

 

 

 

 

 

  • 2017-08-26, 14:50
  • 16

Igår kom Janne upp och jag svängde ihop en god västerbottenpaj med kantareller. Älskar det! Lägg till vackra kräftor så har du en pangmiddag som dessutom går fort och passar den här tiden perfekt.

Västerbottenpaj med kantareller (glutenfri)

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
40 g smör
1 ägg
nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader

Gör så här: 

Mixa mandelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare (har du ingen så rör ihop som vanligt) nyp ihop resten av ingredienserna. Låt vila i kylskåp en stund. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och grädda den i ca 10 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:
2 dlgrädde
1 dl mjölk
4 ägg
2,5 dl västerbottenost
500 gram kantareller
1 gul lök
salt, peppar
gräslök

Gör så här:

Fräs delade kantareller och hackad lök gyllenbryn. Vispa äggen lätt, blanda ner grädde och mjölk, riven västerbottenost och smaka av med salt och peppar. Häll allt i skalet och grädda i mitten på 200 grader ca 25 min tills äggstanningen stelnat och fått fin färg. Klipp färsk gräslök över pajen och låt den gärna vila en stund före servering.

Servera med en klick gräddfil, mer gräslök och ett fat med härliga kräftor.

Gott och mysigt. Love you darling!

I helgen är det matfestivalen i Skövde, ska möta upp min bästis Hanna lite senare, solen skiner och då är det ganska mysigt att strosa runt bland alla mattält.

Vi har varit på gymet och funderade på en utmaning faktiskt. Tror jag ska dra igång igen. Hoppas ni är med!

Tack alla läsare för varma kommentarer. Mycket sorg och ledsna tankar här de sista dagarna men det är ju också livet. Åkte till kyrkogården igår igen för att se alla vackra blommor vid graven, allt var så fint och orört, bara lite regn över natten.

Annica är tacksam för alla som tänker på henne, det hon går igenom önskar jag ingen. Hjärtat slits sönder. Det enda vi kan göra nu är att fortsätta peppa henne och familjen. I veckan ska jag och Annica träffas, jag ska göra henne extra fin i håret. Vi har en bra plan inför att hon kommer tappa det under behandlingen men jag stöttar henne massor och allt kommer gå bra.

Kram på er alla, ni är så fina.

  • 2017-04-12, 08:58
  • 9

Finns det något på påskbuffén jag inte vill vara utan är det min västerbottenpaj. Den här måste ni göra. Pajskalet är knaprigt med sesamfrön och mandelmjöl istället för mjöl, både gott och nyttigt.

Vi gjorde den igår och tjuvsmakade, den blev så god. Toppa med en klick Creme fraiche, stenbitsrom och gräslök. Kanske laga något smaskigt idag när det är lill-lördag? Den är busenenkel att svänga ihop.

Jag tycker den passar perfekt till påsk.

Västerbottenpaj med gräslök 

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1/2 dl sesamfrön

lite salt

40 g smör

1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader

Gör så här: 

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna.

Låt vila i kylskåp en stund.

Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:

3 dl grädde

3 ägg

3 dl västerbottenost

salt, peppar

2 msk hackad gräslök

Gör så här:

Vispa äggen lätt, blanda ner grädde, riven västerbottenost, gräslök och smaka av med salt och peppar.

Grädde nederst 200 grader ca 25 min tills äggststanningen stelnat och den fått färg. Låt den vila en stund före servering.

Servera med en klick crème fraîche och stenbitsrom.

 

2017-04-12 Recept , ,
  • 2015-08-18, 12:35
  • 7

Hur många gillar västerbottenpaj upp med en hand! Jag älskar det. Den här är med mandelmjöl istället för vitt mjöl. Har ofta i kantareller och gräslök, blir vansinnigt god. Vill man ha den till kräftskivan kan man bara göra på västerbottenost om man vill.

Västerbottenpaj med kantareller och gräslök (Lchf)

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl

1msk fiberhusk

1/2 dl sesamfrön

lite salt

40 g smör

1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader

Gör så här: 

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna.

Låt vila i kylskåp en stund.

Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:

3 dl grädde

3 ägg

3 dl västerbottenost

salt, peppar

1-2 msk hackad gräslök

Kantareller

1 gul lök

Gör så här:

Bryn kantarellerna och löken gyllenbrun. Vispa äggen lätt, blanda ner grädde, kantareller, lök, riven västerbottenost, gräslök och smaka av med salt och peppar.

Grädde nederst 200 grader ca 25 min tills äggststanningen stelnat och den fått färg. Låt den vila en stund före servering.

Vill man lyxa till det, servera med en klick crème fraîche och stenbitsrom.

DSC_1186

Bon apetit! Jag tycker den är underbaaaaaar! Frasig botten.. 

 

  • 2010-08-06, 15:16
  • 0

Hej vänner!
Här ska ni få ett underbart recept som ni måste testa! En västerbottenpaj med kantareller- jag gjorde den till en kräftskiva för året och letade fram det igen om ni vill ha ett tips inför era kräftskivor!

3 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 äggula
1 msk olja
3 msk kallt vatten

Blanda alla ingredienser utom vattnet i en rymlig bunke och börja knåda. När degen börjar bli grynig tillsätter du vattnet. Knåda till en smidig deg. Låt vila kallt 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform. Nagga bottnen med en gaffel, lägg i ett smort smörpapper och fyll upp med gula ärtor eller liknande (så att pajen håller formen.) Förgrädda pajskalet i 10-20 minuter på 175 grader. Plocka bort ärtor & smörpapper försiktigt.

Detta behövs till fyllningen :

1 finhackad gul lök
en klick smör
100 – 150 gram förvällda gula kantareller
2-3 dl riven Västerbottenost
2-3 msk finhackad gräslök
2 ägg
2 dl creme fraiche
ev. 1 dl vatten
salt & nymalen vitpeppar

Gör så här :

Fräs löken i smöret tills den blir glansig utan att ta färg. Tilsätt de lätt hackade kantarellerna och låt fräsa i ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt & peppar. Fördela kantarellfrädet i den förbakade pajbottnen. Strö över lite av den rivna osten. Vispa sönder ägget i en bunke och tillsätt creme fraichen och ev. lite vatten. Blanda väl och smaka av med salt & peppar. Häll äggstanningen över pajen, stgrö över gräslöken och resten av osten. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills gyllenbrun. Servera ljummen till kräftor, en köttbt eller något kallskuret vilt, t.ex rådjurstek.
Lycka till!

2010-08-06 Hälsa