• 2017-04-12, 08:58
  • 8

Finns det något på påskbuffén jag inte vill vara utan är det min västerbottenpaj. Den här måste ni göra. Pajskalet är knaprigt med sesamfrön och mandelmjöl istället för mjöl, både gott och nyttigt.

Vi gjorde den igår och tjuvsmakade, den blev så god. Toppa med en klick Creme fraiche, stenbitsrom och gräslök. Kanske laga något smaskigt idag när det är lill-lördag? Den är busenenkel att svänga ihop.

Jag tycker den passar perfekt till påsk.

Västerbottenpaj med gräslök 

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1/2 dl sesamfrön

lite salt

40 g smör

1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader

Gör så här: 

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna.

Låt vila i kylskåp en stund.

Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:

3 dl grädde

3 ägg

3 dl västerbottenost

salt, peppar

2 msk hackad gräslök

Gör så här:

Vispa äggen lätt, blanda ner grädde, riven västerbottenost, gräslök och smaka av med salt och peppar.

Grädde nederst 200 grader ca 25 min tills äggststanningen stelnat och den fått färg. Låt den vila en stund före servering.

Servera med en klick crème fraîche och stenbitsrom.

 

2017-04-12 Recept , ,
  • 2015-08-18, 12:35
  • 7

Hur många gillar västerbottenpaj upp med en hand! Jag älskar det. Den här är med mandelmjöl istället för vitt mjöl. Har ofta i kantareller och gräslök, blir vansinnigt god. Vill man ha den till kräftskivan kan man bara göra på västerbottenost om man vill.

Västerbottenpaj med kantareller och gräslök (Lchf)

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl

1msk fiberhusk

1/2 dl sesamfrön

lite salt

40 g smör

1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader

Gör så här: 

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna.

Låt vila i kylskåp en stund.

Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:

3 dl grädde

3 ägg

3 dl västerbottenost

salt, peppar

1-2 msk hackad gräslök

Kantareller

1 gul lök

Gör så här:

Bryn kantarellerna och löken gyllenbrun. Vispa äggen lätt, blanda ner grädde, kantareller, lök, riven västerbottenost, gräslök och smaka av med salt och peppar.

Grädde nederst 200 grader ca 25 min tills äggststanningen stelnat och den fått färg. Låt den vila en stund före servering.

Vill man lyxa till det, servera med en klick crème fraîche och stenbitsrom.

DSC_1186

Bon apetit! Jag tycker den är underbaaaaaar! Frasig botten.. 

 

  • 2010-08-06, 15:16
  • 0

Hej vänner!
Här ska ni få ett underbart recept som ni måste testa! En västerbottenpaj med kantareller- jag gjorde den till en kräftskiva för året och letade fram det igen om ni vill ha ett tips inför era kräftskivor!

3 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 äggula
1 msk olja
3 msk kallt vatten

Blanda alla ingredienser utom vattnet i en rymlig bunke och börja knåda. När degen börjar bli grynig tillsätter du vattnet. Knåda till en smidig deg. Låt vila kallt 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform. Nagga bottnen med en gaffel, lägg i ett smort smörpapper och fyll upp med gula ärtor eller liknande (så att pajen håller formen.) Förgrädda pajskalet i 10-20 minuter på 175 grader. Plocka bort ärtor & smörpapper försiktigt.

Detta behövs till fyllningen :

1 finhackad gul lök
en klick smör
100 – 150 gram förvällda gula kantareller
2-3 dl riven Västerbottenost
2-3 msk finhackad gräslök
2 ägg
2 dl creme fraiche
ev. 1 dl vatten
salt & nymalen vitpeppar

Gör så här :

Fräs löken i smöret tills den blir glansig utan att ta färg. Tilsätt de lätt hackade kantarellerna och låt fräsa i ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt & peppar. Fördela kantarellfrädet i den förbakade pajbottnen. Strö över lite av den rivna osten. Vispa sönder ägget i en bunke och tillsätt creme fraichen och ev. lite vatten. Blanda väl och smaka av med salt & peppar. Häll äggstanningen över pajen, stgrö över gräslöken och resten av osten. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills gyllenbrun. Servera ljummen till kräftor, en köttbt eller något kallskuret vilt, t.ex rådjurstek.
Lycka till!

2010-08-06 Hälsa

Barcelona, mitt älskade Barcelona där jag varit så många gånger, är det senaste stället där oskyldiga människor dödats bara för att de ville ha en trevlig stund. Världen känns otäck och jag…

Innehåller reklam och adlinks för Ellos God morgon från Rhodos! Just nu är vi på väg ner till hamnen, idag ska vi till Lindos! Har varit där innan men det är så…