• 2017-08-29, 10:03
  • 41

Igår gjorde vi så god och enkel middag efter vi tränat. Kyckling med sambal oelek, frästa grönsaker i soja, sesamolja och aioli med sesamfrön. Alltså det är så gott så ni anar inte. Det ser ut att vara mycket när ni läser recept men det är busenkelt!

Älskar asiatiska smaker.

Hade förberett det mesta så det vara bara att steka på kycklingen som hade legat i marinaden ett par timmar innan så det gick snabbt att svänga ihop. Ta de grönsaker du har hemma. Går också att skära och förbereda innan.

Inspiration från Jennie Walldéns bok Asiatiska smaker 

Sambalkyckling med sotade grönsaker 4 portioner 

600 gram kycklingfile
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1 msk rapsolja till stekningen
1 msk sesamolja
1/2msk risvinäger
1/2 msk ljus soja
1 msk rostade vita sesamfrön

Marinad:

5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven
Skvätt lime

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca en timma.
Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad.
Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker.
Tillsätt salladslöken, morötterna och vitlök och fräs i någon minut. Häll på sesamolja, risvinäger och soja. Rör om. Strössla över sesamfrön. Ni anar inte hur gott det doftar.

Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt. Rör ihop allt och strö mer sesamfrön och rör runt.

Igår hade vi även sparris och  broccoli för det fanns i kylen. Lägg kycklingen och grönsaker i ett krispigt salladsblad eller servera med ris om du vill. Vi kör ofta utan.

Sesamaioli: 

1 dl majonäs (god med egen om man har tid)
2 tsk japansk soja
0,5 msk rostade sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlök
Skätt lime
Salt och peppar

Rosta gärna sesamfrön i en panna på låg värme, smakerna kommer fram mer och det blir så gott. Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt.

Svårfotad rätt men herregud vad detta är gott. Ringla den goda dressingen över och njut!

I morgon blir det fisk på bloggen! Nu ska jag ge mig ut på en runda med Lucy, fördelen med hund. Man kommer alltid ut på friska promenader.

Vår kära Annica är det många som frågar efter, hon har det svintufft nu. Idag gör hon röntgen, hon har svåra, omänskliga smärtor av tumören i magen och nu vet jag inte vad snart. Knappt sovit inatt, har bara tänkt på Annica. Idag skulle vi gjort hennes hår men hon fixar inte det. Hon har en dialog med sina läkare på Sahlgrenska så hoppas hon får hjälp idag.

 

 

 

 

Glad Lucia! Visst är det underbart med alla lucior vi får se nu i alla flöden, jag älskar Lucia och började spela julsånger och Natten går tunga fjät redan i september som…