• 2010-08-12, 19:31
  • 0

Annika och per bjöd mig på denna underbara rätt för ett tag sedan! Jag hittade tyärr inte bilden men ville ändå ge er ett bra tips!

Baconlindad Fläskfile

500 g Fläskfile

2 msk smör

1 msk grovmalen senap

1 krossad vitlöksklyfta

150g bacon

salt, peppar, persilja

Sätt ugen på 250 grader. Putsa filen ren.

Skär en djup skåra i köttet på längden, Rör ihop senap, vitlök, smör, persilja och smaka. Fyll skåran med blandningen och tryck ihop köttet. Linda bacon runt och lägg i en form. Sätt in i ugnen på andra falsen nerifrån och stek i ca 25 minuter. ( öppna inte ugnsluckan i onödan. :-) Ryker rätt bra då det är hög värme men det SKA det va. Vi trodde aldrig receptet stämde men det gör faktiskt det. Vi har testat!

Skär köttet i skivor och servera med tex potatisgratäng, stekta champinjoner och grillade tomater.

Detta blir vansinnigt gott!!! Och väldigt enkelt….

2010-08-12 Hälsa, Recept
  • 2010-08-06, 15:16
  • 0

Hej vänner!
Här ska ni få ett underbart recept som ni måste testa! En västerbottenpaj med kantareller- jag gjorde den till en kräftskiva för året och letade fram det igen om ni vill ha ett tips inför era kräftskivor!

3 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 äggula
1 msk olja
3 msk kallt vatten

Blanda alla ingredienser utom vattnet i en rymlig bunke och börja knåda. När degen börjar bli grynig tillsätter du vattnet. Knåda till en smidig deg. Låt vila kallt 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform. Nagga bottnen med en gaffel, lägg i ett smort smörpapper och fyll upp med gula ärtor eller liknande (så att pajen håller formen.) Förgrädda pajskalet i 10-20 minuter på 175 grader. Plocka bort ärtor & smörpapper försiktigt.

Detta behövs till fyllningen :

1 finhackad gul lök
en klick smör
100 – 150 gram förvällda gula kantareller
2-3 dl riven Västerbottenost
2-3 msk finhackad gräslök
2 ägg
2 dl creme fraiche
ev. 1 dl vatten
salt & nymalen vitpeppar

Gör så här :

Fräs löken i smöret tills den blir glansig utan att ta färg. Tilsätt de lätt hackade kantarellerna och låt fräsa i ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt & peppar. Fördela kantarellfrädet i den förbakade pajbottnen. Strö över lite av den rivna osten. Vispa sönder ägget i en bunke och tillsätt creme fraichen och ev. lite vatten. Blanda väl och smaka av med salt & peppar. Häll äggstanningen över pajen, stgrö över gräslöken och resten av osten. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills gyllenbrun. Servera ljummen till kräftor, en köttbt eller något kallskuret vilt, t.ex rådjurstek.
Lycka till!

2010-08-06 Hälsa
  • 2010-08-01, 21:42
  • 0

Nu ska ni få receptet på blåbärspajen vi bakade i fredags! Kul att ni också gillar recept :-)

Mördeg:

(2 pajer som jag har i en stor pajform)

150 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1 ägg

1/2 msk kallt vatten

Nyp ihop tärnat kallt smör med mjölet och florsockret. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Klä ett pajskal med mördegen, nagga degen med en gaffel och tryck fast kanten med aluminiumfolie så att den inte sjunker ner. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Fyllning:

ca 250 g blåbär

2 dl blåbärssylt

1 msk balsamvinäger

2 1/2 msk potatismjöl

Knaprig topping:

75 g smör

2 1/2 dl havregryn

1 1/2 dl strösocker

Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger. Rör ner potatismjölet och fyll skalet. Smält smöret och blanda ner havregryn och strösocker, låt svälla i ca 2 minuter. Strössla toppingen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Alltså, den här pajen trillar man baklänges av. Den är vansinnigt god!

Gillar ni recept? vill ni ha mer..? :-)

Puss och kram

J

2010-08-01 Hälsa
  • 2010-07-29, 23:07
  • 0

Här kommer receptet!  En rar kund till mig som vet hur såld jag är på nya recept.

Ananaspaj med créme fraiche

Pajbotten:

3 1/2 dl krossade digistivekex- eller grahamskex

1 dryg dl smält smör

1 msk strösocker

Fyllning:

1 burk krossad ananas, varav 280g fruktkött

1 rågad dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

5 dl creme fraiche

Låt ananasen rinna av i en sil minst en timme. Gör under tiden pajskalet. Krossa kexen i en matberedare eller i plastpåse med kavel. Blanda krosset med smör och socker till en smulig deg. Pressa ut degen över formens botten och sidor. Grädda 5-8 minuter i 175 grader så att skalet blir sprött och smaken lyfts fram. Låt formen svalna på galler innan du fyller den.

Blanda ananas, socker, vaniljsocker och creme fraiche. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 25 minuter. Låt formen svalna på galler innan den ställs kallare. Servera pajen riktigt kylskåpskall.

UNDERBART GOD!!! Vaniljglass… grädde…. Njut! :-)

 

 

2010-07-29 Hälsa, Mitt liv ,
  • 2010-07-26, 19:46
  • 1

Jag fick massa trevliga recept från en utav mina kunder för ett tag sedan. TACK fina Jenny!

Underbar kladdkaka med kokostäcke, galet god. Den är söt, man tar bara en liten bit. Försöka går ju ;-)

Kladdkaka:

150 g smör

4 ägg

3 dl socker

2 dl vetemjöl

3 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Kokosfyllning:

75 g smör

1 påse kokosflingor

2 dl grädde

1 dl vit sirap

1 apelsin( rivet skal)

Sätt ugnen på 175 grader, smält smöret till kakan och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt sedan mjölet, kakao, vaniljsocker salt och det avsvalnade smälta smöret. Häll upp smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i 10 minuter.

Smält smöret till kokosfyllningen i en kastrull och blanda ner kokosflingorna med kastrullen kvar på plattan. Tillsätt grädde, sirap och rivet apelsinskal.

Ta ut kakan (efter de 10 min) och klicka på kokosfyllningen. Grädda ytterligare i 20 minuter. Låt kakan svalna innan den serveras.

Mumsigt gott även med lösvispad grädde eller vaniljglass!

  • 2010-07-03, 07:17
  • 0

God morgon solstrålar!

Äntligen kommer receptet på den supergoda midsommartårtan!  Den är ganska enkel att göra, det enda kruxet är att citronkrämen får inte koka …  men den ska sjuda ordentligt så den blir krämig. 

 Lycka till! Lova skriv en rad när ni gjort den och ge ett betyg.

Recept:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl puffat ris

Fyllning:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 pressad citron
75 g smör

Garnering:
3 dl vispgrädde
färska jordgubbar

Vispa vitorna halvhårt, tillsätt sockret och fortsätt vispa till hårt skum. Vänd ner riset. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper i en 30×40 cm stor långpanna. Grädda i 125 grader ca 1 tim och 20 min. Låt bottnen svalna lite innan du vänder upp den och drar bort pappret. Lägg allt till fyllningen utom smöret i en gryta. Vispa och sjud tills krämen tjocknar. Den får inte koka! Ta bort grytan från värmen och rör ner smöret. Låt krämen kallna. Dela bottnen på mitten och bred krämen på den ena. Lägg på den andra bottnen. Vispa grädden och bred den ovanpå. Garnera med jordgubbar! (jag hyvlade även lite vit och mörk choklad på) Det finns en anledning till att detta är bland den godaste tårtan….

  • 2010-06-21, 20:11
  • 1

I eftermiddag har det varit fullt upp med fotbollsträningar varvat med handling och sånt som jag inte hunnit med i helgen. Har precis svängt ihop en mumsig kaka som jag tänkte vi kunde fika på i morgon. Vi ska dra iväg och bada med Annika och hennes barn, det skulle ju bli VARMT…! :-)

Den här kakan är superenkel och galet god!!!!

Sommarkaka:
ca 16 bitar

6 ägg
4,5 dl socker
4,5 dl mjöl

Fyllning:
Ca 400g hallon. ( man kan ju ta vad som…. förra veckan gjorde jag på rabarber och hallon)
100g smör
3/4 dl pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, täck en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Rör ner mjölet. Bred ut smeten i långpannan.
Fördela fyllningen över och hyvla det kalla smöret över. Strö över pärlsockret.
Ställ plåten mitt i ugnen, sänk temperaturen till 175 grader och grädda 20-30 minuter.
Ta yt kakan och skär den i rutor.

Den blir lite så där frasigt god på ytan…! Glass eller vaniljvisp funkar ju också till.

Njut…!!

2010-06-21 Hälsa
  • 2010-06-10, 21:57
  • 0

Pappa och hans familj var här ikväll på lite ”födelsedagsfika”. :-) Det var ett tags sen vi sågs allihopa, så det var jättetrevligt! Mina tjejer och Carl har alltid roligt tillsammans också.
Vi käkade lite smörgåsmat och sedan tog jag fram cheescaken jag gjorde igår. Slurp! Attans vad gott det är. Gör alltid på ett grundrecept men man kan ju variera med alla möjliga smaker eller ha hallonsås till. Idag blev det björnbär och lite noblesschoklad på. Visst låter det gott!? :-)

Recept nedan om ni vill ha det. (porslin är från www. forr.se)

Titta vilken vacker bukett dom hade med sig. Härligt med blommor från trädgården.

Underbart god enkel Cheescake:

3 ägg

1 1/2 dl socker

1 litet paket Philadelfiaost

3 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker ( jag använde frön från vaniljstång, ca 1/2 tsk istället.)

ca 13 Smulade Digestivkex

Gör så här :

Dela upp äggen med äggulor och äggvitor för sig.

Vispa äggulor , socker och ost i en bunke.

Vispa grädde och vaniljsocker i en annan.

Vispa äggvitor till hårt skum i en tredje.

Rör sen ihop allt i en gemensam bunke.

Bred ut de smulade kexen i en form.

Häll på smeten och frys i minst 5 timmar.

Garnera med bär.. choklad… vad som passar smaken. :-)
Njut!

2010-06-10 Hälsa, Mitt liv ,
  • 2010-06-10, 12:08
  • 0

Jag fick så fina presenter av min goa vän Kicki när jag fyllde år! En fantastisk ”picknick bok” men så härliga recept och bilder i. Verkligen en underbar present i dessa sommartider. Hon vet att jag gillar att sitta ute i det gröna med massa gott. :-) Inte nog med det…. två vackra kaffekoppar låg också i paketen. Greengate som jag älskar och passar perfekt till mina andra muggar och fat. TUSEN tack finaste kicki för allt. Jag blev jätteglad.

Sen undrar många vart min "picknick servis" kommer ifrån som ni sett när vi fikat ute. Den är från www.forr.se – ( butiken förr i skövde)hoppas ni hittar den där. Den är av hårdplast och jag använder den även hemma för den att den är så fin. Jag vet att den finns i flera färger så något ska nog passa er i smaken.

Barcelona, mitt älskade Barcelona där jag varit så många gånger, är det senaste stället där oskyldiga människor dödats bara för att de ville ha en trevlig stund. Världen känns otäck och jag…

Innehåller reklam och adlinks för Ellos God morgon från Rhodos! Just nu är vi på väg ner till hamnen, idag ska vi till Lindos! Har varit där innan men det är så…