• 2017-11-22, 08:20
  • 9

God morgon! Sitter på tåget ner mot Göteborg för ett möte men även ett återbesök hos hudkliniken SKIN, ska berätta mer om det.

Har ni börjat smyga in julmyset än?

Blev sugen på raw chokladbollar igår så nu har jag gjort första julgodiset! Dessa är utan vitt socker med dadlar istället, lägg i pepparkakskrydda så får du ljuvliga chokladbollar som smakar jul. Hur goda som helst!

Chokladbollar med pepparkakssmak 

12 st stora dadlar, färska urkärnade
1 dl mandelmjöl
1/2 dl hackade nötter (jag brukar ha hasselnötter men funkar med alla slags nötter)
1/2 dl havregryn
1 msk kokosfett
2 msk kakao
nypa vaniljpulver
1-2 msk starkt kaffe
1/2 tsk pepparkakskrydda

Kärna ur dadlarna och mixa dem till en smet, Rör ihop alla ingredienser och forma till små bollar. Rulla i kokos och ställ i kylen.

Lucy sover gott på sätet bredvid.

Annica har skrivit till er, kommer i nästa inlägg.

Kram från oss

 

 

  • 2017-11-14, 20:44
  • 20

Innehåller annonslänkar 

Har ni ätit pasta med saffran? Just den här tiden passar det perfekt, vi älskar det! Krämig pappardelle med saffran, creme friache och soltorkade tomater. Vill du ha vegetarisk tar du bort kycklingen.

Jag och tjejerna äter pasta bara ett par gånger i månaden, gärna på helgen för att lyxa till det lite. Men då njuter vi. Just den här är en av våra favoriter. Sedan har min kära fästman italienskt blod i sig, min svärmor är halvitalienska så han fullkomligt älskar pasta.

Festlig saffranspasta med kyckling och soltorkade tomater 4 port

3 kycklingfileér
2 paket saffran
2 vitlöksklyftor
1 burk soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl vatten
olivolja
salt,peppar
Färsk basilika

1 paket pappardelle

Gör så här: 

Stek kycklingen i olja,  salta och peppra. Lägg på tallrik och strimla den i mindre bitar. Koka upp vattnet till pastan med salt och lite olivolja.

Skala och hacka vitlöken och fräs den i oljan i en panna. Lägg i den strimlade kycklingen och fräs ihop med vitlöken. Lägg i saffran och hackade soltorkade tomater. Häll i vattnet och creme fraiche grädde, låt koka ihop och puttra i några minuter medan pastan kokar.

Lägg i pastan när den kokat klart och vänd ner den i den krämiga kycklingsåsen.

Himmelskt!

Adlinks Svart söt spetstop, långa ärmar. HÄR 200kr på rean! Den är grymt snygg! BH under eller ett svart linne. Kolla in den i grön också. Snygg till fest. Finns även en röd fin. Missa inte dessa innan de tar slut.

Har hängt kristallkronan i köket nu, det är så mysigt. Vi sitter ofta här när vi inte är så många. Visst är det något visst med kök? Är man på fest hamnar man av någon konstig anledning i köket, men jag älskar kök. Står gärna timmar och lagar mat .

Snart är det min tur att ha hit min vänner på halv åtta hos mig middag! Bästa vänner är väl underbart?

 

 

 

  • 2017-11-12, 16:24
  • 16

Grattis alla fina pappor på fars dag! Extra grattis till min fina pappa! Grillad oxfile med världens godaste pepparsås och hasselbackspotatis gjorde vi igår, det är nog det godaste som finns. Har ni inte gjort pepparsåsen måste ni bara göra den!

Grillad oxfile med pepparsås, hassebackspotatis och grillade grönsaker. Välj annat kött eller kyckling om du. Går lika bra!

Hasselbackspotatis
8 jämnstora potatisar
2 msk smör
1/2 tsk salt
lite ströbröd
Parmesanost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd, sist den rivna osten. Man kan också lägga på riven ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Grillad Oxfile i bit 

Jag låter köttet ligga framme en timma före. Steker det sedan i smör i en grillpanna på hög värme några minuter på varje sida och peppar salt. Lindar sedan in det i smörgåspapper en stund så blir det ännu saftigare. (Vi kör oftast medium, får gärna vara rött men inte blodigt)

Pepparsås:

1 msk mald pepparkorn- Svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar rosépeppar (Jag hoppade rose, hade slut på det)
3 dl grädde
1/2 dl creme Fraiche
1 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 tsk honung
3 msk rödvin
1 msk smör
skvätt soja
Smaka av med salt

Gör så här: 

Fräs malda pepparkorn  i smör, tillsätt resten av ingredienserna och koka upp. Sänk värmen, låt småkoka ca 10-15 min så det kokar ihop och smakerna sätter sig. Bästa såsen ever!

Grillad tomat: Lägg halvor i en form, ringla olivilja, salt och peppar, lite riven ost. Gratinera sist 15 minuterna från när potatisen är klar.
Grillade harricortvert, babymorötter och salladslök. Fräs grönsakerna i en panna eller lägg i en form och grilla i ugnen med lite olja, salt och svartpeppar.

Vilken vinterdag vi haft i Skövde! Vi gick upp till berget i morse och där ligger snön kvar som kom igår. Älskar att vi går mot vinter, de blir så ljust och fint.

Lucy älskar leka i snön!

Ha en riktigt mysig söndag! Nu är vi snart nere i Göteborg och har plockat upp Amanda, hon är snäll och ska fota mig inför några samarbeten jag ska göra och betalar förstås så hon tjänar lite pengar.

 

 

 

 

 

2017-11-12 Johanna Toftby, Recept
  • 2017-11-05, 18:43
  • 11

Nu är vi hemma från en underbar vecka i London. Vilken resa! Det är så kul att resa med tjejerna och Linnea, de har ett starkt band och är som syskon. Bilder kommer efter helgen.

Tipsade om potatistårtan i veckan och blev sugen att göra den när vi kom hem! Jag gjorde Baconlindad kycklingfilé med potatistårta och rosmarinsås.

Såg många läsare gjorde potatistårtan när jag lade ut den i fredags. Gillade ni den?

Tjejerna åkte vidare hem till Skövde och jag stannade kvar i Göteborg i helgen för att även hämta Lucy som varit hos våra fina uppfödare.

Självklart vill hon sitta med på middag. Lillfisen.

(Adlinks, kolla in tröjan från second female, vinröd vacker sammet HÄR. )

Satt i flera timmar med Janne och Amanda, det är mysigt att sitta och prata om allt mellan himmel och jord med en tonåring. Roligt att få förtroende och sitta och prata om allt. Det tror jag är viktigt, att inte bara tjata sönder sina tonåringar utan lyssna och umgås. Älskar det! Roligt när de blir stora.

Ni anar inte hur gott… Ursäkta för dåliga bilder, var mörkt igår så svårt fota mat.

Potatistårta:
ca 800g potatis
3 ägg
2 dl creme fraiché
3 dl västerbottenost
1 liten purjolök
Salt och peppar

Gör så här: 

Vispa ägg lätt, blanda ihop med crème fraîche och osten. Strimla purjolöken fint, vänd ner i smeten. Sist skalar du potatis en i taget och river på grövsta rivjärn. Blanda ner i smeten.

Rör ihop allt med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i botten på en löstagbar form. Klipp ur så det passar botten, smöra kanterna.

Fördela smeten i formen och platta till något. Gratinera tårtan i ugnen på 200 grader 1 timma. Lägg folie över det sista så den inte blir för mörk. Men jag tycker den är godast lite knaprig.

Man kan förbereda den och sedan värma den innan gästerna kommer.

Hade även grillade sparris med lite olivoilja, salt och peppar. Grillade tomater med parmesanost över, ringla lite olivolja och peppra. Sätt in de sista 15 minuterna.

Baconlindad kycklingfile med rosmarinås och potatistårta. 4 portioner

4 kycklingfileér
1 röd och 1 gul paprika
1 paket bacon

Gör så här:

Putsa filén och dela den på mitten. Vira bacon runt hela filén, dela på längden och pensla med soja och sweet chili, salta och peppra. Lägg i en smord och ungssäker form.

Skär paprikan i fina småbitar och strö över kycklingen.

Stek i ugn ca 20 min på 200 g.

Rosmarinsås: 

2 dl creme fraiche

1 dl grädde

3,5 dl vatten

3 msk kalvfond

3 msk soja

2 tsk torkad rosmarin

1 liten pressad vitlök

1 tsk honung

2 msk mjöl

Gör så här: 

Gör en redning, sedan koka ihop resten av ingredienserna. Jag lät den koka ett tag, sedan fick såsen stå och jag värmde på den precis innan jag skulle servera. Då kommer smakerna fram mer. Den blev himmelskt god.

Jag gjorde så här: Såsen först, den ställde jag sedan i kylen så länge. Skönt bocka av maten man ska bjuda på. Potatistårtan minst en 1,5 timma före gästerna kom. Sist gratinerade jag kycklingen ca 20 min före vi skulle äta varmrätten. Dom sista 10 minuterna ställde jag in potatisen längst ner så den blir varm. Värm på såsen- Servera.

 

 

 

 

  • 2017-11-03, 12:00
  • 12

Härligt med fredag! Här kommer ett riktigt helgtips till er. Gör en god potatistårta till något gott kött eller kyckling, detta är en riktig succe! Min fina kund Kristina gav mig receptet och ni är många kunder som gjort den efteråt.

Receptet hittar ni HÄR.  Här har du även recept på kyckling och en god rosmarinsås.

Så god och fin att duka fram på bordet. Vi älskar den! Krispig och gott med västerbottenost i.

Vi har även haft den till nyår. Festligt!

Nu blir det sightseeing i London.

2017-11-03 Recept ,
  • 2017-10-30, 15:00
  • 11

Här packas för fullt, ikväll åker vi till London! Så kul det ska bli! Men först, veckans första middagstips till höstlovet! Räkgryta med chili, lime och kokosmjölk, kombon heta räkor med kokosmjölk och lime, alltså det är så gott så jag smäller av.

Jag gillar att lyxa till vardagen ibland, det behöver inte vara dyrt eller krångligt. Gör en god middag i veckan när era barn är lediga, kanske bjud hem en vän eller familj på en mysig middag och barnen är med och lagar. Tänd ljus och duka fint.

Är det för starkt för de små, skippa sambal oelek och chili. Det är jättegott ändå.

Recept: Räkgryta med kokosmjölk 4 port 

1 kg räkor stora med skal (ta gärna mer)
2 paprikor gul, röd
100 gram sockerärtor
1 liten purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1 tsk mango chutney
1/2 hackad chili
1 burk kokosmjölk
1 burk créme  fraiche
1 tsk sambal oelek
1 msk pressad lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna gärna i kokosolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka.

Garnera med persilja, pressa lite lime över.

Servera med ris, nudlar eller sallad till.

 

  • 2017-10-13, 13:20
  • 22

Gratäng är ju något utav det godaste som finns, dessutom väldigt lätt att förbereda inför en middag eller om du ska ha många gäster. Här kommer mitt helgtips! Kycklinggratäng med ädelostsås och broccoli som vi gjorde igår. Alltså detta var så gott!

Ska även visa er mer bilder från matsalsrummet nu, det börjar bli klart. Tjoho! Jag älskar mysiga matsalar där man kan sitta i timmar, massa tända ljus och nu hänger den nya Sarfattilampan på plats. Bord är beställt så det kommer före jul. Det är kul att göra om hemma.

Men först middagstips:

Kyckling i ädelost och broccoli 4 port

3 -4 kycklingfileér
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
400 gram broccoli
150 gram ädelost
3 dl grädde
salt, peppar
smör till stekning
10 babytomater
Färsk basilika
ca 100 gram riven stark ost

Gör så här:
Krydda kycklingen och bryn den i i smöret på medlevärme tills de fått fin färg, ca 5 minuter. Lägg kycklingen åt sidan. Dela champinjonerna och skär löken, lägg det tillsammans med vitlöken i pannan och fräs några minuter till de mjuknat något.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela broccolin i mindre bitar, skär tomaterna i två delar. Smula ädelosten i en liten gryta och häll på grädden. Låt koka några minuter och rör om. Bränn inte.

Skiva kycklingen i varva i en form med svampen, löken, broccolin och löken. Häll sist på ostblandningen och strö lite riven stark ost  överst.

Gratinera i ugnen ca 200 grader i ca 20-25 minuter. Servera med pressad potatis eller ris, igår hade vi klyftpotatis för jag var tvungen att testa vår nya fritös. (inte med olja)

Smaklig måltid! Detta är hur gott som helst.

 

 

  • 2017-09-20, 11:16
  • 17

Igår kväll kom Janne upp för att han ska på möte i Skara idag, då passade jag på att göra lite extramys och ville pröva en paj som jag ändå skulle tipsa er på bloggen om.

Jag älskar kantareller! Vi äter nästan inget kött alls mer än fisk och vitt kött som kyckling under veckorna, det känns riktigt bra faktiskt och kantareller går ju bara inte vara utan nu.

Den här frasiga pajen är lyxigt god och passar som en mumsbit eller varför inte snittar när du ska ha gäster. Lägg upp den frasiga pajen på en skärbräda och skär i små bitar. Det är busenkelt, man bara blandar ihop ägg, grädde och stekta kantareller med västerbottenost, gör den till helgen som en starter inför en middag, jag lovar det blir succe´!

Om du vill göra den som en matigare paj byt ut smördeg och gör med mandelbotten istället.

Så galet gott, ni måste bara göra den! Recept längre ner.

Frasig kantarell och Västerbotten paj
4 port eller 10-12 småbitar till förrätt eller tilltugg

1 rullad smördeg
ca 400 gram kantareller
1,5 dl grädde
2 ägg
3 dl riven västebottenost
en näve ruccola
1 msk pinjenötter
salt och peppar

Gör så här: 

1. Kavla ut smördegen på en plåt med smörpapper under
2. Stek kantarallerna i lite smör
3. Blanda ihop grädde, ägg, västerbottenost och sist kantarellerna, rör ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg smeten på smördegen och lägg ruccola och strö pinjenötter över
5. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Det ska höja sig men sedan skunkker pajen när du tar ut den.

Låt den gärna stå en stund, strö lite mer ruccola över och skär upp i mindre bitar.

Njut! 

Köpte hem lite färska blommor och planterade en stor vacker hortensia igår, band även ihop en söt bukett med rosa och oranga rosor med några Eucalyptuskvistar, jag älskar den lösa och busiga buketten. Kul med den färgkombon både i kläder och blommor, stor trend i höst.

Visst blev den lite söt? Önskar så jag kunde ge den till Annica nu.

Visst är det underbart med alla tända ljus i mörkret, Janne skrattade åt mig igår och sa att det tar halva kvällen att gå runt och släcka alla ljus, haha. Jag vet inte hur mycket ljus jag gör av med den här tiden. Ganska galet egentligen att man eldar upp pengar men så kan inte jag tänka i alla fall. Vi måste ta till vara på tiden och njuta. I allra hösta grad när man tänker på hur svårt Annica har det nu som finns i mina tankar varje minut.

Vi måste leva i nuet brukar hon alltid säga.

 

 

 

 

 

  • 2017-09-15, 17:51
  • 9

Tack från hjärtat för alla fina hälsningar till Annica. Tack. Jag har precis varit iväg och fixat en grej till henne för att hjälpa dem med en sak, ska uppdatera i nästa inlägg men det är svintufft just nu. Usch vad jag lider med henne, jag går nästan sönder. Man får perspektiv på saker och ting när det händer något sånt här, folk ligger och kämpar för sitt liv och vi kan gnälla över småsaker. Hemskt.

Här kommer först ett snabbt middagstips om ni inte vet vad ni ska laga för mat.

Krämig laxpasta med grillad sparris och parmesan har vi ätit till lunch idag, oh herregud vad gott! Enkelt att laga och passa de flesta, vi äter ju minimalt med kött här hemma och vad slår en god pasta med färsk fisk?

Började fredagen med en löparrunda och sedan in på gymet för armar och bröst, skönt med ett rejält pass fredag morgon.

Här kommer receptet:

 

Laxpasta med sparris 4 portioner 

4 bitar färsk lax
1 burk creme fraiché
Färsk sparris
1 schalottenlök
1 stor vitlöksklyfta
10 små babytomater
10 små gula tomater
1 msk kalvfond
salt och peppar
Parmesan

God pasta eller bönpasta

Gör så här: 

1. Koka upp vatten till pastan och koka enligt anvisningar
2. Stek laxen så det blir en fin yta, lägg åt sidan eller i ugn på svag värme
3. Stek den färska sparrisen i olivolja, salt och peppar. Lägg med laxen i ugnen medan du gör såsen
4. Hacka lök och vitlök fint, fräs i olja
5. Häll i creme fraiche med löken i pannan, tillsätt ca 1 dl vatten och låt puttra ihop på svag värme
6. Dela tomaterna och lägg ner i såsen
7. Krydda med salt, peppar och kalvfond. Smaka av
8. Häll av vattnet till pastan och lägg ner den i såsen, rör ihop och lägg upp på tallrik
9.Lägg på laxen och sparrisen
10. Riv en lagrad och god parmesan över

Njut! Detta är bland den godaste pastan jag vet.

Kram på er, världens finaste läsare här inne.

 

  • 2017-09-10, 12:00
  • 12

Tidsinställt inlägg

Hej alla fina läsare från Palma! Här kommer ett riktigt gott middagstips till er jag vill dela med mig av. Gillar ni lasagne måste ni bara göra detta. Min goa kompis Kicki tipsade mig för några år sedan och den här rätten blir alltid succé på middagsbordet. Tjejerna älskar det.

Äter ni vegetariskt, ta bort kycklingen och lägg i mer spenat.

Doftar ljuvligt.

DSC_0790

DSC_0501

DSC_0785

Kycklinglasagne 4 portioner 

3 Kycklingfiléer
2 Schalottenlökar
2 paket kelda ostås (Eller egen)
1 pkt fryst spenat
10 soltorkade tomater i olja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 burk Krossade tomater
Salt och peppar

Gör så här: 

1. Stek kycklingen mindre bitar
2 .Skär löken och fräs i pannan med fryst bladspenat, hackade soltorkade tomater, vitlök, salt peppar. Rör ner krossade tomater.
3. Lägg färska lasagneplattor i en form. Gör som en klassisk lasagne, varva kycklingröran med plattor och lägg ostsåsen mellan. Avsluta med såsen och strö lite extra ost över.
4.Gratinera i ugnen ca 225 grader ca 25 min.

Strö lite parmesanost över och servera en fräsch sallad till.

Hur gott som helst!

 

2017-09-10 Recept

Black week är i full gång och idag får ni förtur hos Blueco.se! Ni får 25% rabatt på allt! Passa på att fynda julklappar eller hitta vinterns festklänning. Skriv koden JOHANNABLK25 vid kassan…