• 2017-09-20, 11:16
  • 14

Igår kväll kom Janne upp för att han ska på möte i Skara idag, då passade jag på att göra lite extramys och ville pröva en paj som jag ändå skulle tipsa er på bloggen om.

Jag älskar kantareller! Vi äter nästan inget kött alls mer än fisk och vitt kött som kyckling under veckorna, det känns riktigt bra faktiskt och kantareller går ju bara inte vara utan nu.

Den här frasiga pajen är lyxigt god och passar som en mumsbit eller varför inte snittar när du ska ha gäster. Lägg upp den frasiga pajen på en skärbräda och skär i små bitar. Det är busenkelt, man bara blandar ihop ägg, grädde och stekta kantareller med västerbottenost, gör den till helgen som en starter inför en middag, jag lovar det blir succe´!

Om du vill göra den som en matigare paj byt ut smördeg och gör med mandelbotten istället.

Så galet gott, ni måste bara göra den! Recept längre ner.

Frasig kantarell och Västerbotten paj
4 port eller 10-12 småbitar till förrätt eller tilltugg

1 rullad smördeg
ca 400 gram kantareller
1,5 dl grädde
2 ägg
3 dl riven västebottenost
en näve ruccola
1 msk pinjenötter
salt och peppar

Gör så här: 

1. Kavla ut smördegen på en plåt med smörpapper under
2. Stek kantarallerna i lite smör
3. Blanda ihop grädde, ägg, västerbottenost och sist kantarellerna, rör ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg smeten på smördegen och lägg ruccola och strö pinjenötter över
5. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Det ska höja sig men sedan skunkker pajen när du tar ut den.

Låt den gärna stå en stund, strö lite mer ruccola över och skär upp i mindre bitar.

Njut! 

Köpte hem lite färska blommor och planterade en stor vacker hortensia igår, band även ihop en söt bukett med rosa och oranga rosor med några Eucalyptuskvistar, jag älskar den lösa och busiga buketten. Kul med den färgkombon både i kläder och blommor, stor trend i höst.

Visst blev den lite söt? Önskar så jag kunde ge den till Annica nu.

Visst är det underbart med alla tända ljus i mörkret, Janne skrattade åt mig igår och sa att det tar halva kvällen att gå runt och släcka alla ljus, haha. Jag vet inte hur mycket ljus jag gör av med den här tiden. Ganska galet egentligen att man eldar upp pengar men så kan inte jag tänka i alla fall. Vi måste ta till vara på tiden och njuta. I allra hösta grad när man tänker på hur svårt Annica har det nu som finns i mina tankar varje minut.

Vi måste leva i nuet brukar hon alltid säga.

 

 

 

 

 

  • 2017-09-15, 17:51
  • 9

Tack från hjärtat för alla fina hälsningar till Annica. Tack. Jag har precis varit iväg och fixat en grej till henne för att hjälpa dem med en sak, ska uppdatera i nästa inlägg men det är svintufft just nu. Usch vad jag lider med henne, jag går nästan sönder. Man får perspektiv på saker och ting när det händer något sånt här, folk ligger och kämpar för sitt liv och vi kan gnälla över småsaker. Hemskt.

Här kommer först ett snabbt middagstips om ni inte vet vad ni ska laga för mat.

Krämig laxpasta med grillad sparris och parmesan har vi ätit till lunch idag, oh herregud vad gott! Enkelt att laga och passa de flesta, vi äter ju minimalt med kött här hemma och vad slår en god pasta med färsk fisk?

Började fredagen med en löparrunda och sedan in på gymet för armar och bröst, skönt med ett rejält pass fredag morgon.

Här kommer receptet:

 

Laxpasta med sparris 4 portioner 

4 bitar färsk lax
1 burk creme fraiché
Färsk sparris
1 schalottenlök
1 stor vitlöksklyfta
10 små babytomater
10 små gula tomater
1 msk kalvfond
salt och peppar
Parmesan

God pasta eller bönpasta

Gör så här: 

1. Koka upp vatten till pastan och koka enligt anvisningar
2. Stek laxen så det blir en fin yta, lägg åt sidan eller i ugn på svag värme
3. Stek den färska sparrisen i olivolja, salt och peppar. Lägg med laxen i ugnen medan du gör såsen
4. Hacka lök och vitlök fint, fräs i olja
5. Häll i creme fraiche med löken i pannan, tillsätt ca 1 dl vatten och låt puttra ihop på svag värme
6. Dela tomaterna och lägg ner i såsen
7. Krydda med salt, peppar och kalvfond. Smaka av
8. Häll av vattnet till pastan och lägg ner den i såsen, rör ihop och lägg upp på tallrik
9.Lägg på laxen och sparrisen
10. Riv en lagrad och god parmesan över

Njut! Detta är bland den godaste pastan jag vet.

Kram på er, världens finaste läsare här inne.

 

  • 2017-09-10, 12:00
  • 12

Tidsinställt inlägg

Hej alla fina läsare från Palma! Här kommer ett riktigt gott middagstips till er jag vill dela med mig av. Gillar ni lasagne måste ni bara göra detta. Min goa kompis Kicki tipsade mig för några år sedan och den här rätten blir alltid succé på middagsbordet. Tjejerna älskar det.

Äter ni vegetariskt, ta bort kycklingen och lägg i mer spenat.

Doftar ljuvligt.

DSC_0790

DSC_0501

DSC_0785

Kycklinglasagne 4 portioner 

3 Kycklingfiléer
2 Schalottenlökar
2 paket kelda ostås (Eller egen)
1 pkt fryst spenat
10 soltorkade tomater i olja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 burk Krossade tomater
Salt och peppar

Gör så här: 

1. Stek kycklingen mindre bitar
2 .Skär löken och fräs i pannan med fryst bladspenat, hackade soltorkade tomater, vitlök, salt peppar. Rör ner krossade tomater.
3. Lägg färska lasagneplattor i en form. Gör som en klassisk lasagne, varva kycklingröran med plattor och lägg ostsåsen mellan. Avsluta med såsen och strö lite extra ost över.
4.Gratinera i ugnen ca 225 grader ca 25 min.

Strö lite parmesanost över och servera en fräsch sallad till.

Hur gott som helst!

 

2017-09-10 Recept
  • 2017-09-08, 14:27
  • 13

Härligt med fredag! Har gått en runda med Lucy och trots höstväder och ruggigt ute gillar jag ändå den här tiden. Skön luft och det är mysigt att krypa upp i soffan och tända massa ljus.

Idag jobbar jag mycket vid datorn, en hel del samarbeten som ska fixas före jag åker till Palma i morgon och mycket pappersjobb till revisorn som ska vara klart, sedan ska jag iväg och hämta det sista som ska med i tjejernas fina goodiebag alla ska få i morgon. Älskar att överraska!

Men först ett smarrigt helgtips om ni gillar kantareller och västerbottenost. Bästa kombon tycker jag och vad slår en krämig pasta när det är sånt här väder ute. Recept hittar ni längre ner.

Jag älskar den här rätten! Servera gärna ett gott rödvin till (eller alkoholfritt förstås) Vi testade ett Bourgogne, Louis Jadot 2014 och det var riktigt gott till. Passade till den krämiga pastan med kantarellerna och osten. (Runt 200kr)

Pasta med kantareller och västerbottenost 4 port 

3 dl grädde
1 liten gul lök
200 gram västerbottenost
200 gram kantareller
1 vitlök
1 stor näve färsk spenat
Timjan
Salt och peppar
4 port spagetti eller bönpasta

Gör så här: 

1. Koka spagettin enligt anvisningarna.
2. Fräs kantareller ihop med hackad lök och hackad vitlök på hög värme tills det fått fin färg. Tillsätt salt och peppar
3. Rör ner spenaten i kantarellblandningen
4. Värm grädden i en gryta eller högre stekpanna, rör ner osten. Krydda med timjan, salt och peppar, ta bort pannan från plattan när osten smält.
5. Blanda ner kantarellerna med ostsåsen och rör i pastan.
6. Lägg upp på tallrik, dekorera med en färsk timjankvist och strö riven parmesan över.

Njut!

  • 2017-08-29, 10:03
  • 41

Igår gjorde vi så god och enkel middag efter vi tränat. Kyckling med sambal oelek, frästa grönsaker i soja, sesamolja och aioli med sesamfrön. Alltså det är så gott så ni anar inte. Det ser ut att vara mycket när ni läser recept men det är busenkelt!

Älskar asiatiska smaker.

Hade förberett det mesta så det vara bara att steka på kycklingen som hade legat i marinaden ett par timmar innan så det gick snabbt att svänga ihop. Ta de grönsaker du har hemma. Går också att skära och förbereda innan.

Inspiration från Jennie Walldéns bok Asiatiska smaker 

Sambalkyckling med sotade grönsaker 4 portioner 

600 gram kycklingfile
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1 msk rapsolja till stekningen
1 msk sesamolja
1/2msk risvinäger
1/2 msk ljus soja
1 msk rostade vita sesamfrön

Marinad:

5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven
Skvätt lime

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca en timma.
Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad.
Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker.
Tillsätt salladslöken, morötterna och vitlök och fräs i någon minut. Häll på sesamolja, risvinäger och soja. Rör om. Strössla över sesamfrön. Ni anar inte hur gott det doftar.

Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt. Rör ihop allt och strö mer sesamfrön och rör runt.

Igår hade vi även sparris och  broccoli för det fanns i kylen. Lägg kycklingen och grönsaker i ett krispigt salladsblad eller servera med ris om du vill. Vi kör ofta utan.

Sesamaioli: 

1 dl majonäs (god med egen om man har tid)
2 tsk japansk soja
0,5 msk rostade sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlök
Skätt lime
Salt och peppar

Rosta gärna sesamfrön i en panna på låg värme, smakerna kommer fram mer och det blir så gott. Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt.

Svårfotad rätt men herregud vad detta är gott. Ringla den goda dressingen över och njut!

I morgon blir det fisk på bloggen! Nu ska jag ge mig ut på en runda med Lucy, fördelen med hund. Man kommer alltid ut på friska promenader.

Vår kära Annica är det många som frågar efter, hon har det svintufft nu. Idag gör hon röntgen, hon har svåra, omänskliga smärtor av tumören i magen och nu vet jag inte vad snart. Knappt sovit inatt, har bara tänkt på Annica. Idag skulle vi gjort hennes hår men hon fixar inte det. Hon har en dialog med sina läkare på Sahlgrenska så hoppas hon får hjälp idag.

 

 

 

 

  • 2017-07-22, 09:46
  • 7

Det var en tjej som mailade mig och frågade efter caesardressingen jag brukar göra, har ni gjort den här? Jag tycker det kan vara det godaste som finns nu på sommaren, en fräsch caesarsallad med knaprig kyckling och dressing med extra mycket parmesan i. Den är himmelskt god!

Ett lördagstips på en god lunch.

Caesarsallad

Marinera kycklingen en timma före i 2 dl olja, 1 krossad vitlök, 0,5 dl soja, 0,5 dl sweet chili, lite cayenne, 1 msk honung, skvätt lime och salt och peppar. Blir ljuvligt. Ställ i kyl en stund.

Lägg sedan in kycklingen i en form i ugnen ca 220 grader i 20 min beroende på ugn.

Skär upp kycklingen, lägg den på en bädd av romansallad, tomater, rödlök och strö över en god, lagrad parmesan.

Strö knaperstekt bacon på salladen

Caesardressing 

2 dl olja

1 msk vitvinsvinäger

skvätt tabasco

1 stor pressad vitlök

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

Några droppar citron

2 sardeller

1 dl riven parmesanost

Rör allt utom oljan, kör med stavmixer så allt mixas och häll oljan sakta under tiden. Det blev så vansinnigt gott….!

Första gången vi gjorde detta hemma sa tjejerna att det var det allra godaset de ätit. Haha, måste vara ett bra betyg på en god dressing.

Nu ska vi ut i solen och lägga oss vid havet här, igår hade vi över 35 grader så det blir massa bad. Jag är mer i vattnet än över, vi njuter! Vilket hav!

Lite senare kommer en uppdatering och tips från vår resa. Vilka små pärlor vi hittat här i Rovinj.

2017-07-22 Recept ,
  • 2017-06-22, 19:35
  • 13

Rabarber och jordgubbspaj med knaprigt mandeltäcke kan vara den godaste pajen vi ätit. En enkel smulpaj kryddat med kardemumma och mandelmassa och mandelspån. Sedan blev den så vacker, den är trevlig att ställa fram om man har gäster.

Ska ni bjuda på en dessert eller vill ha en magisk smulpaj i midsommar ska ni göra denna. Jag älskar både rabarber och jordgubbar ihop, då behöver man inte så mycket socker till rabarbern eftersom jordgubbarna är söta.

Smulpaj med rabarber och jordgubbspaj 6-8 portioner 

Fyllning:

250 gram rabarber
250 gram jordgubbar
1 msk potatismjöl
1/2 dl socker (jag tog något mindre)
1 dl mandelspån

Smuldeg: 

1,5 dl mjöl (vill ni göra utan mjöl har jag ett recept på en jättegod nötcrunch som jag ofta gör HÄR.)
1,5 dl havregryn
1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
75 gram mandelmassa
100 gram smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, skär rabarbern i mindre bitar, dela jordgubbarna i bitar och lägg allt i en pajform. Blanda socker och potatismjöl och strö över i formen och rör om lite. Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma i en ny skål. Riv mandelmassan grovt, finfördela mandelmassan och smöret i mjölblandningen till en smulig massa som en smulpaj.

Strö över smuldegen över rabarbern och jordgubbarna, strö sist på mandelspån och gratinera pajen i mitten av ugnen i 25 minuter. Akta så det inte bränns sista 5 minuterna.

Garnera med jordgubbar och svenska flaggan i midsommar!

Servera med vaniljvisp, grädde eller vaniljglass.

Hoppas ni får en riktigt trevlig midsommar! Skriv gärna om ni gör pajen och om i tyckte om den.

Puss och kram från oss, jag och Janne sitter i bilen och är snart framme i Stockholm.

  • 2017-06-12, 09:42
  • 10

Hoppas ni haft en riktigt go helg! I Göteborg skiner solen just nu och vi ska strax ge oss ut på en runda. Men först, ett middagstips. Lax och linsbiffar är en riktigt proteinbomb som du blir mätt och glad av. Vi åt den till middag efter träning, det är så gott med fräsch och smakrik mat när man tränar. Ni som kämpar med vikten ska testa äta mer proteinrik mat, mer rätt fett, även mycket smaker.

Vad vill ni ha för middagstips här inne? Berätta!

Inspiration från Olga Rönnberg i Elle mat & vin

Recept: 4 personer
600 gram laxfile
4 ägg (Jag tog 3 för det kan bli löst annars)
2 dl röda eller gröna linser, kokta
salt och svartpeppar efter smak
1-2 msk olivolja
2 rödlökar
2 stora paprikor
400 gram frysta mangotärningar, tinade
4 msk pressad lime eller citron
4 msk hackad färsk koriander (Jag äter inte koriander så vi hade persilja, blev gott)
Grillad färsk sparris

Gör så här: 

Kör laxfilen i matberedare. Blanda ner äggen och de kokta linserna. Salta och peppra. Klicka ut röran till små biffar och stek i oljan, cirka 2 minuter per sida.

Grilla sparrisen i olivolja, havssalt och svartpeppar.

Mangosalsa:
Hacka lök och paprika, blanda dessa med mangotärningar, citrussaft och persilja eller koriander. Salta och peppra.

Servera salsan till biffarna.

Hur gott som helst! Fräsch mat som vi stod oss länge på.

Vi körde ett roligt pass på gymet igår, jag tränar gärna med mina tjejer eller med Janne, det gör så mycket att ha träningen tillsammans. Boka in det i kalendern, se till att träningen blir av. Den ska bara bli av! Bestäm er för innan det är söndag kväll. Tvekar den ena så pushar den andra.

Jag har själv haft en träningssvacka efter halsont men när man är frisk kör man som vanligt igen. Det är så lätt att tappa motivationen, men bara ni kommer iväg så känns det ju bra, eller hur? För inte tala om efter du tränat. Finns det någon som tycker det känns tråkigt efter du tränat? Nej jag tror faktiskt inte det. Dygnet efter du träning är du fullproppad med endorfiner.

Älskar det!

Idag kör jag ben och mage.

Önskar er en fantastisk måndag!

2017-06-12 Recept , ,
  • 2017-05-31, 11:36
  • 3

Jag älskar ingefära och jag älskar jordnötssås. Slå ihop det med granatäppelkärnor och lime så har du en fräsch och god festmåltid. Enkel rätt som går snabbt att svänga ihop.

Detta lagade jag igår efter fått inspiration i Elle mat & vin. Det är en smakrik rätt som passar både fest och vardag, kanske något till helgen? Granatäppelkärnor försöker jag ofta ha i matlagning, det är supernyttigt och innehåller massor med antioxidanter. Gott att strössla över sallader som mättar.

Jordnötsdressing är inte lika mastig som den vanliga jordnötssåsen, ni måste bara göra detta!

Ingefärskyckling med granatäppelkärnor och jordnötsdressing 

4 port
500 gram kycklingfilé
3 msk finriven färsk ingefära
1 msk paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
2krm salt
1 granatäpple
140 gram babyspenat
(soja, olja och honung till marinaden)

Jordnötsdressing

4 msk olivolja
1-2 msk jordnötssmör
1/2 pressad lime
1 krm salt

Gör så här:

Blanda ingefära, paprika, peppar och salt i en skål. Häll på en skvätt soja, olja och lite honung och rör om. Lägg i kycklingfilen och rör noga så fileérna gnids in och låt gärna marinera minst en timma i kyl.

Värm ugnen till 175 grader. Stek kycklingen i ugnen i en ugnssäker form 20-25 minuter eller stek kycklingen i en panna ca 8 minuter per sida. Kycklingen blir mycket saftigare i ugnen tycker jag.

Blanda olivolja, jornötssmör, pressad lime, salt och vispa om ordentligt till en dressing.

Dela granatäpplet och pilla ur kärnorna. Blanda spenat, granatäpplekärnor med dressingen och servera med kycklingen.

Servera med fullkornsris eller grönsaker, jag fräste goda vaxbönor i pannan med lite salt och olja. Supergott!

Här är det halvmulet idag och jag sitter och jobbar vid datorn, ska strax ut på en runda med Lucy och ikväll kör jag ett pass på gymet. Vill röra på mig mer när jag sitter still vid datorn.

Lisa-Marie är hemma och är sjuk tyvärr, det är inte ofta hon är dålig men när hon fick feber igår stannade hon hemma från jobbet. Hade inte släppt iväg henne så risig även om man har hemskt dåligt samvete för bokade kunder när man är sjuk och tvingas avboka. Jag häller i mig citron och ingefära, hade ont i halsen efter flygningen men det får jag alltid. Jobbig luft i flygplan.

En dagens outfit ska ni också få men det kommer i nästa inlägg.

Puss på er, vad roligt att ni alltid skriver så mycket kommentarer. En blogg bli ännu roligare att läsa både som bloggare och bloggläsare om det är kommentarer från er.

 

  • 2017-05-27, 11:00
  • 19

Vilket sommarväder! Vi var ute på havet hela dagen igår, nu är båtsäsongen är igång! Finns ingen restaurang som slår en mysig picknick, det är ju så gott att ta med sig egengjord mat som man kan njuta av på en klippa eller på en strand. Men man måste inte bara ha med mackor, det finns ju massor med kul man kan göra. Vi gjorde en knaprig pizza med extra allt, haha. Den är enkel att skära upp i bitar och ät som den är.

Vad har ni med er ut? Visst är det mysigt med picknick nu när värmen är här.

Den här pizzan är på mandelbotten och lägg på vad du har hemma. Jag älskar gorgonzola och pinjenötter, köpte även färska fikon som vi lade på.

Jag lägger parmaskinkan på före ugnen men även lite efter.

Recept knaprig pizza HÄR

När ni ska kavla ut botten, lägg degen på ett bakplåtspapper och lägg ett över. Rulla med kavel på bakplåtspappret och be någon hjälpa dig hålla i plåten så går det galant. Botten blir jättetunn och fin och går inte sönder.

Gratinera i ugnen på 225 grader ca 10 min tills osten smält.

Galet god!

Den är så god att ha med sig ut på picknick, skär i bitar och lägg mellan smörpapper. Barnen kommer älska det!

Bilder från igår, Lucy älskar vara ute med båten! Vi ska ut strax igen, båten ligger i nere vid Långedrag så nu åker i Göteborgs södra skärgård. Ska visa er med bilder, det är så vackert så man knappt tror det är sant.

Nu ska jag göra klart potatissalladen, idag ska vi grilla kött och har med grillen ut.

Kram på er, hoppas ni har en fin lördag!

2017-05-27 Johanna Toftby, Recept