• 2017-07-22, 09:46
  • 3

Det var en tjej som mailade mig och frågade efter caesardressingen jag brukar göra, har ni gjort den här? Jag tycker det kan vara det godaste som finns nu på sommaren, en fräsch caesarsallad med knaprig kyckling och dressing med extra mycket parmesan i. Den är himmelskt god!

Ett lördagstips på en god lunch.

Caesarsallad

Marinera kycklingen en timma före i 2 dl olja, 1 krossad vitlök, 0,5 dl soja, 0,5 dl sweet chili, lite cayenne, 1 msk honung, skvätt lime och salt och peppar. Blir ljuvligt. Ställ i kyl en stund.

Lägg sedan in kycklingen i en form i ugnen ca 220 grader i 20 min beroende på ugn.

Skär upp kycklingen, lägg den på en bädd av romansallad, tomater, rödlök och strö över en god, lagrad parmesan.

Strö knaperstekt bacon på salladen

Caesardressing 

2 dl olja

1 msk vitvinsvinäger

skvätt tabasco

1 stor pressad vitlök

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

Några droppar citron

2 sardeller

1 dl riven parmesanost

Rör allt utom oljan, kör med stavmixer så allt mixas och häll oljan sakta under tiden. Det blev så vansinnigt gott….!

Första gången vi gjorde detta hemma sa tjejerna att det var det allra godaset de ätit. Haha, måste vara ett bra betyg på en god dressing.

Nu ska vi ut i solen och lägga oss vid havet här, igår hade vi över 35 grader så det blir massa bad. Jag är mer i vattnet än över, vi njuter! Vilket hav!

Lite senare kommer en uppdatering och tips från vår resa. Vilka små pärlor vi hittat här i Rovinj.

2017-07-22 Recept ,
  • 2017-06-22, 19:35
  • 13

Rabarber och jordgubbspaj med knaprigt mandeltäcke kan vara den godaste pajen vi ätit. En enkel smulpaj kryddat med kardemumma och mandelmassa och mandelspån. Sedan blev den så vacker, den är trevlig att ställa fram om man har gäster.

Ska ni bjuda på en dessert eller vill ha en magisk smulpaj i midsommar ska ni göra denna. Jag älskar både rabarber och jordgubbar ihop, då behöver man inte så mycket socker till rabarbern eftersom jordgubbarna är söta.

Smulpaj med rabarber och jordgubbspaj 6-8 portioner 

Fyllning:

250 gram rabarber
250 gram jordgubbar
1 msk potatismjöl
1/2 dl socker (jag tog något mindre)
1 dl mandelspån

Smuldeg: 

1,5 dl mjöl (vill ni göra utan mjöl har jag ett recept på en jättegod nötcrunch som jag ofta gör HÄR.)
1,5 dl havregryn
1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
75 gram mandelmassa
100 gram smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, skär rabarbern i mindre bitar, dela jordgubbarna i bitar och lägg allt i en pajform. Blanda socker och potatismjöl och strö över i formen och rör om lite. Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma i en ny skål. Riv mandelmassan grovt, finfördela mandelmassan och smöret i mjölblandningen till en smulig massa som en smulpaj.

Strö över smuldegen över rabarbern och jordgubbarna, strö sist på mandelspån och gratinera pajen i mitten av ugnen i 25 minuter. Akta så det inte bränns sista 5 minuterna.

Garnera med jordgubbar och svenska flaggan i midsommar!

Servera med vaniljvisp, grädde eller vaniljglass.

Hoppas ni får en riktigt trevlig midsommar! Skriv gärna om ni gör pajen och om i tyckte om den.

Puss och kram från oss, jag och Janne sitter i bilen och är snart framme i Stockholm.

  • 2017-06-12, 09:42
  • 10

Hoppas ni haft en riktigt go helg! I Göteborg skiner solen just nu och vi ska strax ge oss ut på en runda. Men först, ett middagstips. Lax och linsbiffar är en riktigt proteinbomb som du blir mätt och glad av. Vi åt den till middag efter träning, det är så gott med fräsch och smakrik mat när man tränar. Ni som kämpar med vikten ska testa äta mer proteinrik mat, mer rätt fett, även mycket smaker.

Vad vill ni ha för middagstips här inne? Berätta!

Inspiration från Olga Rönnberg i Elle mat & vin

Recept: 4 personer
600 gram laxfile
4 ägg (Jag tog 3 för det kan bli löst annars)
2 dl röda eller gröna linser, kokta
salt och svartpeppar efter smak
1-2 msk olivolja
2 rödlökar
2 stora paprikor
400 gram frysta mangotärningar, tinade
4 msk pressad lime eller citron
4 msk hackad färsk koriander (Jag äter inte koriander så vi hade persilja, blev gott)
Grillad färsk sparris

Gör så här: 

Kör laxfilen i matberedare. Blanda ner äggen och de kokta linserna. Salta och peppra. Klicka ut röran till små biffar och stek i oljan, cirka 2 minuter per sida.

Grilla sparrisen i olivolja, havssalt och svartpeppar.

Mangosalsa:
Hacka lök och paprika, blanda dessa med mangotärningar, citrussaft och persilja eller koriander. Salta och peppra.

Servera salsan till biffarna.

Hur gott som helst! Fräsch mat som vi stod oss länge på.

Vi körde ett roligt pass på gymet igår, jag tränar gärna med mina tjejer eller med Janne, det gör så mycket att ha träningen tillsammans. Boka in det i kalendern, se till att träningen blir av. Den ska bara bli av! Bestäm er för innan det är söndag kväll. Tvekar den ena så pushar den andra.

Jag har själv haft en träningssvacka efter halsont men när man är frisk kör man som vanligt igen. Det är så lätt att tappa motivationen, men bara ni kommer iväg så känns det ju bra, eller hur? För inte tala om efter du tränat. Finns det någon som tycker det känns tråkigt efter du tränat? Nej jag tror faktiskt inte det. Dygnet efter du träning är du fullproppad med endorfiner.

Älskar det!

Idag kör jag ben och mage.

Önskar er en fantastisk måndag!

2017-06-12 Recept , ,
  • 2017-05-31, 11:36
  • 3

Jag älskar ingefära och jag älskar jordnötssås. Slå ihop det med granatäppelkärnor och lime så har du en fräsch och god festmåltid. Enkel rätt som går snabbt att svänga ihop.

Detta lagade jag igår efter fått inspiration i Elle mat & vin. Det är en smakrik rätt som passar både fest och vardag, kanske något till helgen? Granatäppelkärnor försöker jag ofta ha i matlagning, det är supernyttigt och innehåller massor med antioxidanter. Gott att strössla över sallader som mättar.

Jordnötsdressing är inte lika mastig som den vanliga jordnötssåsen, ni måste bara göra detta!

Ingefärskyckling med granatäppelkärnor och jordnötsdressing 

4 port
500 gram kycklingfilé
3 msk finriven färsk ingefära
1 msk paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
2krm salt
1 granatäpple
140 gram babyspenat
(soja, olja och honung till marinaden)

Jordnötsdressing

4 msk olivolja
1-2 msk jordnötssmör
1/2 pressad lime
1 krm salt

Gör så här:

Blanda ingefära, paprika, peppar och salt i en skål. Häll på en skvätt soja, olja och lite honung och rör om. Lägg i kycklingfilen och rör noga så fileérna gnids in och låt gärna marinera minst en timma i kyl.

Värm ugnen till 175 grader. Stek kycklingen i ugnen i en ugnssäker form 20-25 minuter eller stek kycklingen i en panna ca 8 minuter per sida. Kycklingen blir mycket saftigare i ugnen tycker jag.

Blanda olivolja, jornötssmör, pressad lime, salt och vispa om ordentligt till en dressing.

Dela granatäpplet och pilla ur kärnorna. Blanda spenat, granatäpplekärnor med dressingen och servera med kycklingen.

Servera med fullkornsris eller grönsaker, jag fräste goda vaxbönor i pannan med lite salt och olja. Supergott!

Här är det halvmulet idag och jag sitter och jobbar vid datorn, ska strax ut på en runda med Lucy och ikväll kör jag ett pass på gymet. Vill röra på mig mer när jag sitter still vid datorn.

Lisa-Marie är hemma och är sjuk tyvärr, det är inte ofta hon är dålig men när hon fick feber igår stannade hon hemma från jobbet. Hade inte släppt iväg henne så risig även om man har hemskt dåligt samvete för bokade kunder när man är sjuk och tvingas avboka. Jag häller i mig citron och ingefära, hade ont i halsen efter flygningen men det får jag alltid. Jobbig luft i flygplan.

En dagens outfit ska ni också få men det kommer i nästa inlägg.

Puss på er, vad roligt att ni alltid skriver så mycket kommentarer. En blogg bli ännu roligare att läsa både som bloggare och bloggläsare om det är kommentarer från er.

 

  • 2017-05-27, 11:00
  • 19

Vilket sommarväder! Vi var ute på havet hela dagen igår, nu är båtsäsongen är igång! Finns ingen restaurang som slår en mysig picknick, det är ju så gott att ta med sig egengjord mat som man kan njuta av på en klippa eller på en strand. Men man måste inte bara ha med mackor, det finns ju massor med kul man kan göra. Vi gjorde en knaprig pizza med extra allt, haha. Den är enkel att skära upp i bitar och ät som den är.

Vad har ni med er ut? Visst är det mysigt med picknick nu när värmen är här.

Den här pizzan är på mandelbotten och lägg på vad du har hemma. Jag älskar gorgonzola och pinjenötter, köpte även färska fikon som vi lade på.

Jag lägger parmaskinkan på före ugnen men även lite efter.

Recept knaprig pizza HÄR

När ni ska kavla ut botten, lägg degen på ett bakplåtspapper och lägg ett över. Rulla med kavel på bakplåtspappret och be någon hjälpa dig hålla i plåten så går det galant. Botten blir jättetunn och fin och går inte sönder.

Gratinera i ugnen på 225 grader ca 10 min tills osten smält.

Galet god!

Den är så god att ha med sig ut på picknick, skär i bitar och lägg mellan smörpapper. Barnen kommer älska det!

Bilder från igår, Lucy älskar vara ute med båten! Vi ska ut strax igen, båten ligger i nere vid Långedrag så nu åker i Göteborgs södra skärgård. Ska visa er med bilder, det är så vackert så man knappt tror det är sant.

Nu ska jag göra klart potatissalladen, idag ska vi grilla kött och har med grillen ut.

Kram på er, hoppas ni har en fin lördag!

2017-05-27 Johanna Toftby, Recept
  • 2017-04-12, 08:58
  • 8

Finns det något på påskbuffén jag inte vill vara utan är det min västerbottenpaj. Den här måste ni göra. Pajskalet är knaprigt med sesamfrön och mandelmjöl istället för mjöl, både gott och nyttigt.

Vi gjorde den igår och tjuvsmakade, den blev så god. Toppa med en klick Creme fraiche, stenbitsrom och gräslök. Kanske laga något smaskigt idag när det är lill-lördag? Den är busenenkel att svänga ihop.

Jag tycker den passar perfekt till påsk.

Västerbottenpaj med gräslök 

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1/2 dl sesamfrön

lite salt

40 g smör

1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader

Gör så här: 

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna.

Låt vila i kylskåp en stund.

Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:

3 dl grädde

3 ägg

3 dl västerbottenost

salt, peppar

2 msk hackad gräslök

Gör så här:

Vispa äggen lätt, blanda ner grädde, riven västerbottenost, gräslök och smaka av med salt och peppar.

Grädde nederst 200 grader ca 25 min tills äggststanningen stelnat och den fått färg. Låt den vila en stund före servering.

Servera med en klick crème fraîche och stenbitsrom.

 

2017-04-12 Recept , ,
  • 2017-04-10, 07:55
  • 3

God morgon! Vill tipsa er om en god räkgryta som är snabb att svänga ihop en stressig vardag. Den har mycket smaker som vitlök och cayenne som passar gott ihop med räkor.

Räkor går att göra så mycket med!

Het räkgryta 4 port

ca 1 kg räkor med skal

kokosolja eller smör att steka i

3 tsk curry

1/2 tsk paprikapulver

3 pressade vitlöksklyftor

1/2 purjolök

1 röd och gul paprika

3 msk tomatpuré

1 msk soja

1/2 tsk sambal oelek el mer

2 dl grädde

1/2 dl vitt matlagnings vin

2 dl créme fraiche

1-2 krm cayennepeppar

1 paket lättstuvad bladspenat (Inte nödvändigt om du inte har hemma)

Gör så här: 

1. Skala räkorna

2. Fräs curryn, cayenne, vitlök, purjolök, paprikor knappt att mjukna. Jag finstrimlar alla grönsaker.

3. Tillsätt tomatpurén, soja, grädde och koka ihop. Rör i vin och crème fraîche. Lägg i resten av kryddorna, smak av.

4. Låt det småkoka ca 10 minuter, lägg i räkorna allra sist som bara ska i hastigt i, dra av grytan direkt.

5. Värm spenaten för sig och lägg underst på ett fat, lägg sedan på grytan.

6. Servera med valfritt tillbehör, ris, glasnudlar, blomkålsris eller em matig sallad.

Jag tycker detta är jättegott och kommer ha en matig sallad till idag.

I början på veckan drar jag alltid ner på kolhydraterna, jag äter ofta lite mer det jag känner för på helgen men så fort veckan är igång blir det nyttigare mat, inget fika eller godis.
Det var faktiskt så jag kom i form för många år sedan.

Jag började med en ”ätardag” och skrev ner goda recept jag planerade in under veckan. Planera din mat, ha mycket hemma så slipper du stoppa i dig något onödigt bara för du har blodsockerfall.

Jag valde en enda dag i veckan där jag åt lite vad jag kände för. För mig funkade det bra, det blev en dag att se fram emot, men sedan blev det mindre och mindre onyttigt den dagen. Suget försvann.

Det passar inte alla, har du ett stort sötbehov tror jag det är bättre man stryper socker helt, ersätt med annat som du tycker är gott. Det får inte bli för mycket krav, eller jobbigt för då kommer du trilla dit när du tycker din tråkiga diet är pesten. Jag är emot alla dieter där du tappar livslusten helt på grund av att du alltid räknar, väger, eller tänker på det får jag inte äta, eller det får jag inte äta.

Jag tror mer att vi ska försöka tänka på allt gott du får äta istället, positiv belöning istället för negativt. Alla är olika så pröva er fram.

 

 

  • 2017-04-05, 19:28
  • 23

Här kommer tips på en jättegod kycklinggryta vi åt när Jannes föräldrar var här på middag. Den är busenkel men väldigt god! Det är bland annat champinjoner, lök, curry, grädde och apelsin. Makalöst gott, ni måste testa.

Servera ris eller blomkålsris till med en fräsch sallad, vi hade även jordnötter och annansbitar i småskålar på bordet som gästerna kan strössla över.

Recept Kycklinggryta med curry 4 port 

3 stora kycklingfiléer

250 gram färska Champinjoner

1 msk Curry

1 gul lök

5 dl grädde

1 msk tomatpure

rivet skal från en apelsin, pressad apelsinsaft

Salt, svartpeppar

Kokosolja

Gör så här:

1. Stek kycklingen i kokosolja eller olja. Salta och peppra, ta upp kycklingen och låt den vila några minuter.

2. Skär den i mindre bitar.

3. Fräs hackad lök ihop med curryn.

4. Stek champinjonerna i bitar och lägg i kycklingen.

5. Häll på grädde och sänk plattan. Lägg i tomatpure, pressa saften från en apelsin samt rivet apelsinskal. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Späd med mer vätska om det behövs.

Smaklig måltid!

Grytan kan du göra i god tid innan middagen, jag lovar att ni kommer bli förvånade över smaken.

Ni anar inte vad gott med tillbehören till.

Recept på franska chokladtårtan kommer inför helgen om ni vill ha den. Idag har jobbat på salongen på förmiddagen och med allt kring bloggen, fotat en del som ska ut i helgen och förberett recept. Janne var här sedan igår då han varit på mässa i Örebro, mysigt när vi kan ses mitt i veckan här uppe. Saknar honom redan men fördelar och nackdelar med särbolivet.

Nu blir det middag och svenska mästerkocken!

 

 

 

2017-04-05 Johanna Toftby, Recept
  • 2017-03-15, 09:33
  • 16

Innehåller adlinks till MMsports 

Oj vad kul att ni gillar film! Ni var många som ville göra kycklinggrytan jag lagade på instagram igår. Den är så god med jordnötssmör, ingefära och vitlök. Det tar ca 20 min sedan klart. Här kommer inspiration till kvällens middag eller helgmiddagen, servera med ris eller goda grönsaker. Jag har alltid jordnötssmöret från MMsports med bitar i, det är så gott! Enkelt att beställa hem några burkar HÄR. (fritt från färgämnen och konserveringsmedel)

Kycklinggryta med jordnötssås 4 port 

3 kycklingfileér

2 hackade vitlöksklyftor

1 tsk riven ingefära

1 tsk sambal oelek

1 tsk röd currypasta

1 msk sweet chili

1/2 dl jordnötssmör

1 burk kokosmjölk

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

1-2 dl Sockerärtor

1/2 purjolök

skvätt lime

Kokosolja som du steker i.

(Ta grönsaker du har hemma, man kan lägga i morot, broccoli, sockerärtor mm)

Gör så här: 

Strimla kycklingfilleérna och stek med salt och peppar, strimla paprikorna och purjolöken och fräs snabbt i pannan med kycklingen. Lägg i alla grönsaker.

Lägg i resten av ingredienserna, allra sist jordnötssmöret. Låt koka ihop på medelsvag värme ca 10 min. Servera med en god sallad, eller ris. Gratinerad blomkål och broccoli är också gott.

Enklare kan det inte bli, men smakar gudomligt. Klicka på filmen så ser du hur jag gjorde, videon är inte filmad med videokameran utan direkt till instagram med telefonen, därför det är sämre kvalite.

 

 

 

  • 2017-02-21, 16:36
  • 26

Här kommer ett gott lunchtips. Jag älskar italienska smaker och jag älskar pasta. Jag äter dock inte lika mycket pasta som förr, det får räcka med max någon gång i veckan eller på helgen. Ibland kan jag bli riktigt sugen på en god pastasås med tomater, den här lät jag koka extra länge så satte sig smakerna bättre. Smakrika köttbullar med parmesan och goda kryddor, detta måste ni testa!

Äter ni pasta eller skippar ni det helt? När jag var betydligt tjockare så åt jag pasta och bröd varje dag. Lite godis och glass på det så smög sig kilona på mig allt mer utan att jag märkte något. Det är så jobbigt när man blundar och inte vill se. Förrän bikinisäsongen kom och jag stod i provrummet och insåg att det var dags att få ordning på mig själv. Så vill jag varken se ut eller må igen.

Jag njuter fortfarande av pasta, bröd och godis, men bara någon gång i veckan istället för flera gånger om dagen.

Här kommer veckans godaste pasta!

Köttbullar i tomat-och zucchinisås 4 port

225 g nötfärs
3/4 dl smulor av färskt fullkorsbröd
1 ägg
3/4 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk italiensk örtkrydda
6 msk riven parmesan
1 finhackad gul lök
2 finhackadd vitlöksklyftor
2 gröna zucchinier i halvmånar
400g konserverade körbärstomater
400g krossade tomater
4 msk hackad färsk basilika

Koka valfri pasta (Lagar alltid på bönpasta men idag underbar vanlig pasta)

Gör så här: 

1. Blanda färsen, brödsmulor, ägg, lite peppar, italiensk krydda och 4 msk ost i en bunke. Forma till större köttbullar. Jag gillar när de är större och inte perfekt rullade. Känns mer hemmalagat.

2. Häll lite olja i en panna och stek köttbullarna på medelvärme i ca 15 minuter eller tills de har fin färg och är helt genomstekta.

3. Lägg de färdiga köttbullarna i en skål och låt skyn vara kvar i pannan. Upprepa med resten av köttbullarna.

4. Fräs lök och vitlök i pannan i 5 minuter eller tills löken är mjuk.

5. Rör ner zucchinin, tomater (med spad) och osten. Lägg i köttbullarna. Koka upp och sänk värmen, låt småputtra 40 min.

6. Rör ner hackad färsk basilika och garnera med basilikakvistar

 

2017-02-21 Johanna Toftby, Recept ,