• 2018-01-20, 09:00
  • 7

Här kommer ett tips om ni vill på att bjuda på en god lasagne i helgen. Kycklinglasagne med spenat och soltorkade tomater. Så gott! Gör den i förväg så är det bara att värma på den. Älskar smakerna!

Min goa kompis Kicki tipsade mig för några år sedan och den här rätten blir alltid succé på middagsbordet. Tjejerna älskar det. Äter ni vegetariskt, ta bort kycklingen och lägg i mer spenat.

Kycklinglasagne 4 portioner 

3 Kycklingfiléer
2 Schalottenlökar
2 paket kelda ostås (eller egen)
1 pkt fryst spenat
10 soltorkade tomater i olja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 burk krossade tomater
Salt och peppar

Gör så här: 

1. Stek kycklingen mindre bitar
2 .Skär löken och fräs i pannan med fryst bladspenat, hackade soltorkade tomater, vitlök, salt peppar. Rör ner krossade tomater.
3. Lägg färska lasagneplattor i en form. Gör som en klassisk lasagne, varva kycklingröran med plattor och lägg ostsåsen mellan. Avsluta med såsen och strö lite extra ost över.
4.Gratinera i ugnen ca 225 grader ca 25 min.

Strö lite parmesanost över och servera en fräsch sallad till.

Hur gott som helst!

DSC_0501

 

 

2018-01-20 Recept
  • 2018-01-13, 14:00
  • 23

Efter en riktigt bra träningsvecka är vi värda en smarrig dessert! Nougatparfait med hallonsås och crisp gjorde vi förra helgen, åh hjälp, den blev så god! Vill göra den igen, haha.

Nougat är ju så gott, men med hallonsås blir det ännu godare. Krokantströssel strör jag över allt, ni vet det där goda ovanpå 88:an glassen. Min favorit.

Nougatparfait ca 8 port 

3 äggulor
3 dl grädde
1 dl florsocker
1/2 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver
150g Nougat

2 dl frysta hallon
ca 1/2 dl florsocker
Skvätt vatten
Krokant (Finns vid bakhyllan där nötter finns)

Pudra med florsocker

Gör så här: Smält nougaten i vattenbad. Vispa äggulor med florsockret fluffigt. Skrapa fröna ur vaniljstången och blanda i smeten. Vispa grädden, inte för kraftigt. Vänd försiktigt ner nougaten i äggsmeten och sedan grädden. Klä en form med plast, häll i smeten och frys minst 5 timmar. Jag tog en avlång sockerkaksform.

Koka upp hallon med lite florsocker och vatten i en gryta.  Såsen kan du förbereda och ställa i kylen. Ta fram parfaiten i god tid, ringla sedan hallonsåsen över. Strössla krokantströssel över tallriken.

Servera!

Hoppas ni har en fin lördag, jag och tjejerna körde två träningspass i morse, Tabata och löpning och nu städar jag ut julen för fullt, nu ska rubbet ut. Har suttit en del med pappersarbete och det är så skönt att åka och lämna allt till revisorn. Puh. Härligt med helg efter en jobbig vecka.

Stor kram till er alla! (Outfit kommer sen som många frågat efter)

  • 2018-01-12, 10:14
  • 12

Äntligen fredag, yeah! Varför inte göra en härlig charkbricka till fredagsmys? Vi älskar charkbrickor och tjejerna tycker det är  mysigt att sitta och plocka. Man äter alltid med ögat så lägg upp fint på ett fat och duka fram.

Charkbrickor är populära sökningar här inne, det är så roligt att ni gillar all matinspiration här på bloggen.

Man kan lägga på det man tycker om, vi älskar goda ostar och längre ner finner ni vad vi har på just den här brickan.

Jag har olika sorters ostar, parmaskinka, salami (finns massor av fina olika i charken, ni kan välja vad ni känner för) och alltid en fin brieost för det är Marilyns favorit med marmelad. Alltid en Saint Agur,  lite jordgubbar och passionsfrukt, sedan tog jag stora päronskivor som jag rinvglade olivolja över och strösslade lite hackade valnötter på. Det blev galet gott.
Missa inte prova tryffelbrie, den är så god. De små oststängerna är gruyére som tillverkas i Schweiz och Frankrike, en hårdost med starkare smak. Favorit. Tryffelbrie är också gott.

De små krustaderna:

Räcker till ca 10 Krustader

1 dl creme fraiche
1/2 dl riven parmesanost
ett par baconskivor
1/2 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här: Stek bacon knaprigt. Rör ihop allt till en smet och portionera ut i de små krustaderna, klipp bacon i små bitar och strö över. Lägg i röran strax innan du ska servera annars blir krustaderna mjuka.

Så goda och är även gott till fördrinken om ni ska ha middag. Finns massor av charkbrickor på bloggen vi gjort, här är några. Man kan ju göra små och inte så mycket på om man vill.

(Denna hade vi igår, lagom när man bara vill ha en mindre bricka en vardag) Den runda brickan fick jag av tjejerna är julklapp.  Visst är den fin?

 

 

 

 

 

 

  • 2018-01-11, 10:57
  • 18

Här har ni en festlig och god pastarätt om ni gillar skaldjur. Finns det något godare? Jag älskar skaldjur och älskar pasta. Vi åt den i lördags och vi blev knockade. Så otroligt gott.

Kräftorna är gratinerade med örtsmör och pastan blandar man ihop med den krämiga såsen. Lägg kräftorna över pastan och njut. Tål ni inte skaldjur, byt ut tex mot mozarella som du delar i två delar och lägger en halv på varje tallrik.

Pasta med gratinerade havskräftor 4 port

8 stora havskräftor eller 2 humrar
2 klyftor vitlök
1 ask babytomater
2 dl creme fraiche
1 msk smör
1 msk honung
1 tsk vitvinsvinäger
400 gram spagetti
Färsk basilika
Olivolja
Flingsalt
Salt och svartpeppar
Skvätt vatten

Parmesanost

Pasta: Jag hade barillas Bucatini för det är tjockare än spagetti. Jättegod och passar till.

Örtsmör till kräftorna: 

200g smör (Rumsvarmt)
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ljus fransk senap
2 krm cayennepeppar
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Ställ in i kylen.

Gör så här:

Gör örtsmöret och låt det stå i kyl en stund. Dela kräftorna mitt i tu. Lägg i en form och klicka över allt smör på kräftorna.

Koka pastan i saltat vatten ca 10 min

Pastasåsen: 
Skiva vitlöken och fräs med olja i en gryta. Skär tomaterna i halvor och lägg i dem med vitlöken och fräs. Sänk plattan.
Tillsätt honung, vitvinsvinäger och koka ihop, tillsätt creme fraiche och späd med lite vatten. Låt det puttra ihop, smaka av med salt och peppar.
Gratinera kräftorna mitten av ugnen i 225 grader 4 minuter tills smöret smält. Det går snabbt. Smöret ska bara smälta.

Blanda ihop pastan med tomatsåsen, skär köttet från några kräftor i bitar och rör ner. (Ingen värme på plattan) Lägg sedan en kräfta som dekoration, toppa med färsk basilika.

Lägg allt på ett stort vackert fat och servera.

Riv parmersan och njut!

 

 

 

  • 2018-01-08, 14:53
  • 17

Alltså jag säger bara, hur gott är det inte med färsk lax? Ungsbakad lax med västerbottenost gjorde jag till middag precis och måste tipsa er genast om detta. Busenkelt men väldigt gott och fräscht. Jag skippade kolhydrater, såsen mättar och hade rejält med grönsaker till.

Ungsbakad lax med ostsås, broccoli och tomat 4-6 port 

Färsk lax 800 gram (eller fryst men finns ofta billig färsk lax)
1 broccolihuvud
1/1 liten purjolök
ca 14 små babytomater
150 gram västerbottenost
3 dl grädde
1/2 dl vatten
1 fiskbuljong
1/2 citron
salt och peppar

Gör så här: 

Lägg laxen i en ugnsäker form med lite smör i botten. Salta och peppra laxen lite. Skär ner purjolöken och strö över.
Skär av skälkarna på broccolin och lägg runtom.
Dela tomaterna och lägg i formen.
Häll grädden i en bunke och vispa ner osten, fiskbuljong, vatten, pressad citron, salt och peppar.
Häll allt över laxen och gratinera i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.

(Man kan även strö flagad mandel på laxen innan man häller ostsåsen över. Blir supergott) Servera en krispig och fräsch sallad eller ris.

Njut av en riktigt god middag!

 

 

 

 

 

2018-01-08 Johanna Toftby, Recept ,
  • 2018-01-05, 11:32
  • 10

Fredag igen, allt är upp och ner på dagarna men nu laddar vi för helg! Vad ska ni göra idag? Det är ju trettondagsafton, kanske bjuda på en god middag? Här är ett enkelt recept om ni vill göra en god gryta.

Märker att många gillar filmerna på instastories, kul! Jag älskar att babbla framför kameran så det blir det mer av. Roligt när man kan tipsa er om saker utan att skriva ner maten eller bara fota tallriken. Instagram heter jag Johanna Toftby och finns HÄR. 

Kyckling som kokar i grädde, curry, lök och apelsin. Smakerna är så goda och den tar alltid slut! Vi ställer alltid lite skålar med tillbehör, nötter och ananas passar till och igår gjorde jag även blomkål i ugn. Blir så gott.

Umgås med maten brukar jag säga, lycka att få umgås med sina stora barn och de tackar ju aldrig ner till en god middag. Hehe.

Kycklinggryta med curry 4 port
3 stora kycklingfiléer
250 gram färska Champinjoner
1 msk curry
1 gul lök
5 dl grädde
1-2 msk tomatpure
Rivet skal från en apelsin och pressad apelsinsaft (hela apelsinen)
Salt och peppar
1 msk smör

Tillbehör: 

Jordnötter
Ananas i bitar
Ris, sallad och blomkål (eller blomkålsris)

Blomkål i ugn:
Sätt ugnen på 200 grader, hacka små hål med en gaffel, ringla ner olivoja och strö havssalt och peppar, man kan även lägga på riven parmesan i slutet. Brukar ha blomkålen i ugnen va 15 min tills den fått färg. Otroligt gott och nyttigt.

Grytan: Gör så här:

-Stek kycklingen i kokosolja eller olja. Salta och peppra, ta upp kycklingen och låt den vila några minuter.
-Skär den i mindre bitar.
-Fräs hackad lök med lite smör ihop med curryn.
-Stek champinjonerna i bitar och lägg i kycklingen. Hög värme så de inte kokar av all vätska.
-Häll på grädde och sänk plattan. Lägg i tomatpure, pressa saften från en apelsin samt rivet apelsinskal. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Späd med mer vätska om det behövs.

Smaklig måltid!

 

  • 2018-01-04, 15:10
  • 11

Igår var vi sugna på allt annat än kött eller mastig mat, älskar asiatiskt så det fick det bli. Kul att äta ute men ännu godare hemma, dessutom spar du mycket pengar. Älskar gå ut och äta men ni förstår vad jag menar. När tjejerna var yngre så hade jag inte många kronor över så vi gjorde ofta god mat hemma och dukade fint, ibland bjöd vi hem vänner och det är väl vardagslyx om nåt.

Ljummen nudelsallad med heta räkor är så fräscht och gott så ni anar inte. Smakerna….!

Jag hade den på min asiatiska buffé i våras när tjejerna var här men den är ju god att äta som lunch eller huvudrätt också. Ibland kan jag tycka frysta stora räkor är ännu bättre,  när man inte ska sitta och plockäta. Nudlar är också billigt så här får du en lyxig men nyttig middag för 4 personer under 200kr.

Ljummen glasnudelsallad med heta chiliräkor:
300 gram räkor
250 gram glasnudlar
3/4 dl fisksås
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 -2 msk strösocker eller valfri sötning
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk sambal oelek
2 tsk riven ingefära
1 liten rödlök, skär tunna klyftor
1 litet broccolihuvud, skär av buketterna
1 rejäl klyfta vitkål, riven
1 stor näve böngroddar
Bladpersilja
Rapsolja till stekning

Gör så här:

-Koka upp vatten och dra från plattan. Lägg i nudlarna snabbt tills de börjat mjukna. Häll dem i ett durkslag och spola kallt vatten så blir de perfekta.

-Blanda räkorna med sambal oelek, ställ åt sidan

-Blanda fisksås, limeskal, pressad lime, socker, vitlök och ingefära till en dressing. Ställ åt sidan.

-Hetta upp en wokpanna. Häll på olja och fräs rödlök, vitkål och broccoli på hög värme i ca 2 minuter. Tillsätt nudlarna och stek ca 1 minut.

Häll sedan på dressing, lägg på räkorna, och böngroddar. Vänd runt så allt täcks av dressingen.

Smaka av med lite salt och dekorera med persiljebladen.

Amazing!

(Hade tyvärr inte systemkameran, ber om ursäkt för bildkvaliten.)

Från när jag hade asiatiska middagen.

 

  • 2018-01-03, 09:00
  • 7

Är ni lediga eller jobbar ni? Jag vet knappt vad det är för dag, haha. Rensade kylen igår när vi kom hem, visst är det skönt att börja få in sina rutiner och mer nyttigt i kylen igen.

Vi lagar gärna vegetariskt några gånger i veckan, tycker det känns rätt att minska med kött och här kommer en snabb och god vegetarisk rätt ni måste prova.

Quornfärs med goda tomater och kryddor, koka pasta och riv massa god parmesan över. Hur gott som helst!

Låt färsen koka ett tag så sätter sig smakerna bättre. Galet gott och fräscht!

Quornfärssås 4 portioner

400 g quornfärs
250 g små färska champinjoner
1 gul lök
1 röd spansk peppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 matsked tomatpuré
10 gula körsbärstomater
10 röda körsbärstomater
Skvätt soja
2 burkar Mutti krossade tomater
Färsk basilika
Fullkornspasta eller bönpasta
Lagrad parmesan

Gör så här: 

Skiva champinjonerna och lägg i en stor gryta på mellanvärme tills vätskan försvunnit. Ha inget matfett i grytan, det är gott om vätska inuti svampen.

Hacka lök och spansk peppar fint, ta bort fröna ur pepparn. Fräs tillsammans med svampen i lite smör eller olja tills löken mjuknat men inte fått färg.

Häll i fortfarande fryst quornfärs och riv ned vitlöken. Salta lite. Tillsätt mer matfett om det behöver och stek tills färsen fått lite färg.

Strimla en rejäl näve färsk basilika, ungefär halva krukan, och blanda ned. Häll i tomaterna och skölj ur burkarna med vatten så konsistensen bli lite lösare. Ta i tomatpuré och smaka av så tomatsåsen inte är sur. Tillsätt mer tomatpuré eller i värsta fall lite socker om den fortfarande är sur.

Koka upp pastavattnet och häll i pastan, den tar förmodligen 10 minuter. Jag valde fullkornspasta men har även bönpasta som är gott till.

Halvera körsbärstomaterna, helst tio av varje ur ett trepack med olika färger, det blir snyggast och ger jättefin smak, de gula är lite sötare. Låt puttra i ca 20 minuter medan pastan blir klar.

Blanda ihop pastan och såsen i grytan. Garnera med färska basilikablad.

Riv parmesan över. Njut!

Vill du inte ha pasta kör grönsaker. Det brukar vi ha dagen efter till resterna.

 

 

  • 2017-12-29, 11:15
  • 9

Här kommer tips på världens godaste potatistårta till nyår! Sätt tomtebloss i så firar ni in 2018 redan till varmrätten. Den är enkel att förbereda, doftar västerbottenost och är alltid en succe på middagsbordet! Tack igen min fina kund Kristina, tänk vad många recept vi delat med oss till alla läsare.

Baconlindad kycklingfile, en billig rätt men ni anar inte hur gott och festligt detta blir. Grönsaker kan man ta avd man känner för, jag gillar grillad tomat och sparris, fint med mycket färg.

Potatistårta: (räcker till minst 8 port)
ca 800g potatis
3 ägg
2 dl creme fraiché
3 dl västerbottenost
1 liten purjolök
Salt och peppar

Gör så här: 

Vispa ägg lätt, blanda ihop med crème fraîche och osten. Strimla purjolöken fint, vänd ner i smeten. Sist skalar du potatis en i taget och river på grövsta rivjärn. Blanda ner i smeten.

Rör ihop allt med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i botten på en löstagbar form. Klipp ur så det passar botten, smöra kanterna.

Fördela smeten i formen och platta till något. Lägg folie i botten på ugnen, det kan droppa i början men slutar så fort den börjar gratineras.

Gratinera tårtan i ugnen på 200 grader 1 timma. Lägg folie över det sista så den inte blir för mörk. Men jag tycker den är godast lite knaprig.

Man kan förbereda den och sedan värma den innan gästerna kommer.

Hade även grillade sparris med lite olivoilja, salt och peppar. Grillade tomater med parmesanost över, ringla lite olivolja och peppra. Sätt in de sista 15 minuterna.

Baconlindad kycklingfile  4 portioner

4 kycklingfileér
1 röd och 1 gul paprika
1 paket bacon

Gör så här:

Putsa filén och dela den på mitten. Vira bacon runt hela filén, dela på längden och pensla med soja och sweet chili, salta och peppra. Lägg i en smord och ungssäker form.

Skär paprikan i fina småbitar och strö över kycklingen.

Stek i ugn ca 20 min på 200 g.

Rosmarinsås:  4 port

2 dl creme fraiche
1 dl grädde
3,5 dl vatten
2 msk kalvfond
3 msk soja
2 tsk torkad rosmarin
1 liten pressad vitlök
1 tsk honung
2 msk mjöl

Gör så här: 

Gör en redning, sedan koka ihop resten av ingredienserna. Jag lät den koka ett tag, sedan fick såsen stå och jag värmde på den precis innan jag skulle servera. Då kommer smakerna fram mer. Den blev himmelskt god.

Jag gjorde hela menyn så här:  Såsen först, den ställde jag sedan i kylen så länge. Skönt bocka av maten man ska bjuda på. Potatistårtan minst en 1,5 timma före gästerna kom. Eller redan dagen före och värm. Sist gratinerade jag kycklingen ca 20 min före vi skulle äta varmrätten. Värm på såsen- Servera.

Nästa inlägg kommer det desserter! Vill ni söka, skriv dessert eller nyårsmiddag längst upp i sökfältet så hittar ni mer.

Nu ska jag åka ner till Göteborg och äta middag med mina svärföräldrar och Jannes barn. Lucy kommer vara hos våra uppfödare på nyår, det blir mycket bättre för henne när det smäller och hon har sina kompisar!

 

 

 

 

  • 2017-12-28, 21:31
  • 4

Har ni julskinka kvar sedan jul? Jag hade en ganska stor bit kvar och skar ner den igår. Nu räcker det med julsmörgås även om det är gott, Janne tipsade om en god italiensk pasta som jag svängde ihop! Strimla ner skinkan och låt det koka med krossade tomater, vitlök mm så har du en riktigt god pasta. Jag älskar rester som man kan göra nya maträtter av.

Pasta med strimlad (jul) skinka

Strimla skinkan i mindre bitar
1 burk krossade tomater
2 krossade vitlök
1 msk tomatpure
1 nypa cayennepeppar
1 tsk honung
2 msk olivolja
salt och peppar

Riven parmesan
Färsk oregano eller basilika

Gör så här: 

Strimla julskinkan i mindre bitar. Fräs snabbt i oljan, sänk plattan och rör ner krossade tomater och resten av ingredienserna. Späd med lite vatten.

Rör ihop och koka på svag värme med lock i ca en timma. Funkar på kortare tid men ju längre desto godare. Smaka av och späd med vatten under tiden om det blir för tjockt.

Gnocci passar bra när det är sås för det fastnar i pastan, det är gott. Men man kan ju ha vad som helst, bönpasta är också gott.

Riv rikligt med parmesan och lägg på en oreganokvist så har julskinkan fått nytt liv igen genom en grymt god pasta!

Riktigt gott! Smaklig måltid!

2017-12-28 Recept ,

Nu är vi hemma efter en magisk skidåkning och semester nere i Österrike! Är så glad över detta jobb och jag vet att många tycker det är lyxigt och jag blir bortskämd…