• 2014-12-14, 23:06
  • 13

I kväll gjorde vi lite mer julgodis men först drack vi glögg och konfererade vad vi skulle baka. Skrattade ihjäl mig när jag hittade mammas fina kokbok hon fick av oss på sin 30-årsdag. Jag var 11 och twinsen var 9. Det är så sjukt roliga bilder och texten ska vi inte tala om.

IMG_0756.JPG

IMG_0759.JPG

IMG_0757.JPG

”Mat och fest i glada vänners lag”. Den här boken har så mycket bra recept och jag har gjort mycket gott från den. Roligt med en del som man inte hittar ute på nätet.

Sedan kan man väl säga att tiderna förändras. Om man säger så.

IMG_0760.JPG

Tänk vad annorlunda, jag har massor av kokbocker där det står negerbollar, negerkyssar mm… och skulle man säga fel enbart pga misstag för det ”går bara av farten” tex på ett fik så blir man nog nästan nerslagen för man är rasist.

I alla fall. Vi gjorde lite allt möjligt idag, hade redan gjort mozartkulor och nutellapraliner så idag blev det pepparkakstryffel, snickers och änglakola som Lisa-Marie gjorde. Hon är en hejare på att baka för det var dom godaste jag smakat.

Marilyn gjorde fina pepparkakor och vi hittade deras gamla mått från när dom var små.

Jag har tyvärr inte mitt batteri till systemkameran och ogillar att blogga enbart från mobilbilder, mer foton och recept kommer.

IMG_0774.JPG

IMG_0769.JPG

IMG_0786.JPG

Nu har jag släckt ner, tjejerna har lagt sig och jag ska också vara duktig och lägga mig före halv tolv. Den här veckan är den allra tuffaste i år men samtidigt också mycket roliga projekt och jobb. Janne åker med mig ner till Köpenhamn på onsdag kväll och 7.30 torsdag morgon kör vi igång. Jag ska berätta vad vi ska spela in när jag vet det är grönt.

Ta hand om er och era nära. Snart är det JUL!!

 

 

 

2014-12-14 Mitt liv, Recept
  • 2014-12-12, 20:23
  • 12

Fredag underbara fredag. I Skövde snöar det men även en del regn… Snälla kan inte tomten komma med lite snö?
I morse var jag på gymmet- bästa starten jag vet och vill vara där läänge… Idag blev det överkropp, rygg och mage.

IMG_0618.JPG
Körde Lisa-Marie till kompisar precis och nu ska vi göra lite julgodis- men först; fläskfilégrytan!

IMG_0641.JPG
Har ni gjort den? Galet god. Dijonsenap … Det var faktiskt just ”Fläskfilegryta” som toppade när jag bloggade på amelia… den fick allra flest sökningar på google och ameliasajten. Kul!

Fläskfilégryta 4 pers

ca 7oo g fläskfile

2 tsk dijonsenap

1 paprika (Kan hoppa över om man inte har det hemma)

1 vitlök

1 chalottenlök

1 msk tomatpure

Färska champinjoner

1msk kalvfond

3dl Grädde

1-2 dl creme fraiche

salt peppar

Lite cayenpeppar

Stek köttet i mindre skivor, krydda. Fräs lök med vitlök, paprika. Stek champinjonerna för sig-  lägg i allt i grytan. Tillsätt resten- låt koka ihop, sänk plattan och koka under i ca 10 minuter.

Servera med vad du vill egentligen men hemmagjorda krispiga klyftpotatis slår ju allt. Inget snack. Jag tar lite olivolja, flingsalt, rosmarin och även svartpeppar. Sötpotatis är också gott.

Uppdatering-

Tittade lite på Svenska hjältargalan och lipar alltid lika mycket. Vilka hjältar! Kunde inte bli finare avslut- Ett frieri! ÅH jag döööör så fint. <3

IMG_0649.JPG

Nu blir det ett par sorter julgodis, tur jag är proppmätt. ;)

 

2014-12-12 Mitt liv, Recept
  • 2014-12-06, 13:09
  • 12

Tjo vänner den här underbara Laxen är mitt allra bästa tips just nu. Passar till vilken middag som helst. Jag får så fina recept från min kund Kristina och här kommer det jag gjorde till mina tjejkompisar för ett tag sedan.

Jag köpte färsk lax och kvantum i Skövde var även snälla att skära bort skinnet direkt. Vilken fin lax!

Hel laxfile (Funkar med fryst men färsk blir mycket godare)

1 tsk salt

2 msk sweet chili

4 msk mandelspån

2 paprikor, röd och gul är fint även som dekorationen.

Fryst sparris

Ruccola

Lägg laxen i en form som du oljat eller smörat. Salta, peppra och pensla på sweet chilin. Strö över mandeln. Skär paprikorna i små bitar och strö över. Ugnsbaka laxen i 225 grader ca 20 minuter.

Efter du tagit ut den lägg på sparrisen som du kokat innan. Jag lade på den över hela, blev jättefint. Lägg sist på ruccola.

Limesås

2 1/2 dl vatten

1 fiskbuljong

2 dl creme fraiche

2 msk mjöl

Rivet skal av lime

1/2 msk pressad lime

1 tsp sweet chili (jag tog lite mer)

2 msk dill (fryst för dom är i små bitar)

Vispa ihop allt utom dill. Koka under omkörning och låt sjuda minst 5 minuter. Rör ner dill och salt.

Jag serverade med pressad potatis till. Den här rätten är jättegod och är så glad att få tips från min snälla kund. Hoppas ni också gillar detta! Smaken av chili, gott med mandelspån på laxen… och fisken smälter i munnen. Limesåsen……

DSC_0592

DSC_0583

Alltid trevligt med middagar med familj och vänner.

Nu kom vi precis ner till Göteborg och det blir en heldag med först lunch/middag på Farellis sedan retromatchen och i kväll galamiddag med Frölunda på Clarion post. Skönt att vilat upp sig på väg ner i bilen och jag är som vanligt trevligt sällskap.

unnamed

Puss och kram från soligt Göteborg vi kanske ses om ni är här?!

 

2014-12-06 Recept
  • 2014-11-27, 20:18
  • 8

Hallå på er!

Vill börja med att säga stort tack igen för alla fina hälsningar till Annica. Hon är så tacksam. Hon kommer även göra ett inlägg här inne på lördag och i morgon ska hon ner till Sahlgrenska igen. Vi tänker på henne så mycket vi kan nu.

Många undrar över recepten från helgens middag o0h det första kommer här: Laxen kommer lite senare el i morgon.

Magisk  himmelsk Lingonparfait som passar perfekt att bjuda på nu i adventstider. Gästerna säger att ni måste göra den. Ni kommer inte bli besvikna. :)

DSC_0589

Årbro pepparkakor- Har ni testat dom? Dom är bäst.

DSC_0596

DSC_0598 2

Lingonparfait med pepparkakskross

4 ägggulor

1 dl florsocker

1 1/2 dl rårörda lingon

4 dl vispgrädde

ca 150 g pepparkakor, krossade till pulver

Vispa ihop äggulor, florsocker och rårörda lingon. Vispa grädden, blanda med lingonsmeten. Häll ett lager av smeten i en  form, (täck med plastfolie botten så lossnar den lätt). Strö över hälften av pepparkakskrosset, häll resten av smeten och avsluta med ett lager pepparkakskross.

Dra palstfolie över och frys i minst 4 timmar.

Kolasås

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 dl farinsocker

Vispa ihop grädde, mjölk och socker i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar.

Stjälp upp parfain på ett fat, låt den stå en stund före servering. Ringla över lite kolasås och garnera gärna med hela lingon. Frysta lingon över blir så gott till. Jag serverade en kall, vit glögg med is i. Smakerna var perfekta. (Vi hade även en stor skål med extra kolasås bredvid, hehe)

DSC_0621

DSC_0612

DSC_0624

Njut av en ”julig” dessert!

2014-11-27 Recept
  • 2014-11-24, 00:20
  • 21

Förlåt min frånvaro i helgen men det har varit fullt ös med matlagning och fix inför min middag med vännerna och kalas idag.

Hur har ni det? Hoppas ni haft en fin helg!

Så trevligt vi hade det på middagen. Nu var det längesen vi sågs! Vi har känt varann i många, många år och lika roligt att ses varje gång. Vi har barn i samma åldrar och har även rest en del ihop. Barnen har lekt mycket och vi har firat en del högtider tillsammans. Det är så mysigt att ses för att babbla gamla minnen och det är även vi som har ”halv 8 hos mig klubben”. =) snart drar vi igång igen!

Här kommer några bilder från middagen igår. Jag bloggar om allt i morgon, ni ska även få recepten.

DSC_0660

Jag valde en Valerieklänning i guld/svart. Även hårbandet är från melrose-finns massa olika och sitter på bra. Klänningen  finns Här. Håll utkik nu i dagarna. Vi kommer skriva om en fantastisk rolig grej som kommer hända på melrose. Ni är inblandade. ;)

DSC_0605

Nu har jag även fått upp gardiner i matsalrummet. Det tar sig och det blev så fint! Janne är gullig och hjälper mig, så fort han kommer till Skövde är det alltid massa att fixa med. Snart blir det klart hoppas jag.

DSC_0611

Dukade lite ”vintrigt” eftersom jag tycker den här tiden är så kort och älskar julen. Snart Advent!

DSC_0628

DSC_0622 DSC_0615

DSC_0630

DSC_0592

Jag fick recept av min härliga kund Kristina som ofta ger mig dom bästa tipsen som man inte kanske hört om innan. Hon som gav mig oxfile, smördegsknyten med chevre och rödbetor. Nu gjorde jag hel, färsk lax i ugnen och det blev sjukt, galet gott! Lovar ge er recep för detta måste ni göra. Till det, pressad potatis och limesås.

IMG_0563

Fina vänner!

IMG_0566

DSC_0612

Har ni fått mitt recept på Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås? Kan vara top 3 på desserter. SÅ gott. Smakerna gifte sig så det blev en fullträff med vit glögg till. Duktiga som kan hjälpa till på systemet. Den kombon …!

DSC_0598

Köp denna vitvinsglögg om ni ska ha liknande desserter. Kall med is. (God även varm)

DSC_0617

DSC_0629

Lite senare kom även Magnus och Mats upp. Dom är ute och far land och rike runt för nu är Christmas night turnén igång! (Klicka på länken för att kolla in vilken stad dom spelar i- finns biljetter till vissa kvar) Så kul att hinna ses! Vi satt läääänge uppe och pratade och det var en trevlig kväll. Magnus behövde även klippa sig så det fixade vi idag. Vi ska se showen i Göteborg. Julstämning och härlig show.

IMG_0572.JPG

IMG_0610.JPG

Nyfixad :)

Sist men inte minst- Idag fyller fina pappa år och vi har varit där och firat honom. GRATTIS!! Tack för ett trevligt kalas.

IMG_0615.JPG

Deras söt lilla Effi sover gott.

Nu ska jag släcka lampan, i morgon är det jobb på salongen och ska börja måndag med ett pass på gymet först.

God natt och kram så länge.

(Mer bilder och alla recept mm kommer)

 

 

 

2014-11-24 Mitt liv, Recept
  • 2014-11-08, 17:02
  • 16

Hallå!

Har ni en fin lördag? Här kommer ett snabbt tips, flera har frågat på instagram om kycklinglasagnen och ville göra den i kväll. Vi åt den igår- SÅ GOD. Vi hade en lugn hemmakväll med tjejerna och satt länge vid matbordet. Bästa som finns!

Titta vad jag fick av Janne när han kom hit.

DSC_0511

Vackra röda rosor! Jag älskar rosor och blir verkligen jätteglad av att få blommor. TACK älskling.

DSC_0520 2

DSC_0522 2

DSC_0531

Några frågade även mer bilder från inredning. Lägger upp några här men hinner inte skriva så mkt just nu. Stolarna är från Mio, bordet är från Design by E men det är omgjort och målat. Glasbrickan är från By leoinne (underbar) och finns hos Annelie på Inred.com. Även Tine K lamporna i bakgrunden. Porslinet är mateus från NK men finns på flera ställen.

DSC_0533

Kycklinglasagne 4 personer 

3 Kycklingfiléer

2 Charlottenlökar

1 -2 Pkt kelda ostås (Eller egen förstås.

1 Pkt fryst spenat

1/2 liten burk soltorkade tomater i olja

2 Vitlöksklyftor, pressade

1 burk Krossade tomater

*Stek kycklingen i bitar

*Stek charlottenlök, frystbladspenat, hackade soltorkade tomater, vitlök, salt peppar. Rör ner krossade tomater.

*Lägg färska lasagneplattor i en form. Gör som en lasagne- Varva kycklingröran med plattor och lägg ostsåsen mellan. Avsluta med såsen och strö lite extra ost över.

*Gratinera i ugnen ca 225 grader 25 min.

DSC_0501

Här har jag lagt på allt utom det sista lagret med ostås.

DSC_0540

DSC_0545

En god sallad, lite oliver, riven parmesan och toppa med färsk basilika.

Det är såååå gott! 

Här grejar vi för fullt. Började dagen med en långrunda och rask pw före frukost sedan har Janne fixat massor här hemma, jag assisterar och åker och köper det som fattas. Så skönt att få ordning här hemma.  Nu ska vi gå ner till gymet och träna sedan blir det mys i soffan.

Ta hand om er så länge!

Kram

 

 

 

2014-11-08 Mitt liv, Recept
  • 2014-11-07, 17:59
  • 0

Jag lovade ju er två till recept nu när det är Kladdkakans dag och allt. Dessa har jag skrivit om innan och många gillar dom. Nougaten är min favorit men After Eight med hallon är också mums. Ni får göra alla helt enkelt. ;)

Kladdkaka med nougat och kokos

Ingredienser:

  • 1,5dl vetemjöl
  • 4msk kakao
  • 1-2tsk vaniljsocker
  • 3dl socker
  • 2ägg
  • 100g smör
  • 50g mörk, fin choklad
  • Smör och kokos till formen
  • 100g nougat

Gör så här:
Smält smör och låt svalna. Vispa samman socker och ägg med handvisp och rör sedan ner mjöl, vaniljsocker, kakao. Tillsätt smöret och vispa ihop väl. Blanda slutligen ner krossad mörk choklad i smeten.

Häll smeten i en smörad form som bröats med kokos. Grädda i 18-22 minuter i 175 grader. Känn efter med sticka, när smeten inte längre fastnar är kladdkakan klar.
Låt kladdkakan svalna en stund och hyvla sedan på ett tjockt lager nougat som sedan får smälta på kladdkakan. När nougaten stelnat  är kakan färdig att servera med vaniljglass eller vispgrädde.

DSC_09671-670x445

Himelskt…

Kladdkaka med After eight och hallon 

2 ägg

3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1,5 dl vetemjöl

100 gram smält smör

ca 75 g  grovhackad vit choklad ( jag skippar det ibland och den funkar utan också)

8-10 bitar After eight

Hallon till garnering, florsocker

Gör så här:  Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret. Låt svalna. Smörj och bröa formen. Smält  after eight över ett vattenbad. Och tillsätt detta i smöret. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret.

Strö över hackade chokladen när du hällt smeten i formen.  Grädda i mitten på ugnen i ca 15-20 minuter. Den ska vara kladdig.

Kladdkakan bör stå kallt minst en timme innan servering. Kladdig och seg. MY GOD!

Garnera med färska hallon och pudra florsocker över. Servera med lättvispad grädde.

Den brukar också bli succé!

IMG_9025-670x670

DSC_03991

Nu har jag jobbat klart för idag och ska strax stänga salongen. Har haft städhjälp hemma idag, helt underbart skönt när man jobbar mycket. Varje fredag! Finns inga ord för hur skönt det är. Ska åka och handla, köpa färska blommor och börja laga mat. Lisa-Marie är nere i Göteborg och gör praktik på Main varannan fredag. SÅ KUL! Skumt när dom blir så stora.. Vi ska äta middag hemma med tjejerna och det blir Kycklinglasagne (färska lasagnelattor)med soltorkade tomater, spenat och vitlök. Jättegod! Ska ge er receptet.

Puss så länge och njut av fredag, det ska jag göra efter en intensiv vecka. Koppla av, träna och bara vara.

 

 

2014-11-07 Recept
  • 2014-11-07, 12:39
  • 10

Kladdkakans dag idag! I morse svängde jag ihop den som är mest populär här hemma. Pollykladdkakan!

Gick jag en runda på 45 min sedan hem och äta frukost och in med kakan i ugnen så ska vi njuta av en bit i kväll när Janne kommer hem. Detta recept fick jag av en bloggläsare för några år sedan och ni måste bara göra den. Lätt och hur god som helst. Kladdig och seg.

DSC_0535

Älskar vackra böcker men även en platta med recept är bra när man ska leta efter gamla recept på min gamla blogg. =)

DSC_0505

Jag smörar en form sedan ströar jag med kokosflingor.

DSC_0508

DSC_0520

 Kladdkaka med Polly!

Du behöver:
1 påse Pollykulor
1st Mörk Chokladkaka 250g
175g Smör
3 st Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Vetemjöl

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader
Smält smör och choklad tillsammans i ett vattenbad.
Vispa ihop ägg och socker poröst.
Rör ner chokladblandningen och därefter vetemjölet i äggsmeten.
Rör tills det blir en slät smet.

Häll sedan i en påse Polly. Rör om försiktigt så att det fördelas jämt i smeten.
Häll sedan smeten i en rund form med löstagbar botten.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Den ska vara riktig kladdig.

Servera med en klick grädde eller vaniljglass.

DSC_0518

DSC_0539

Lite senare kommer två till. Dags att jobba och hoppas ni får en fin fredag!

Puss

2014-11-07 Recept
  • 2014-10-30, 23:11
  • 15

Hej hopp!

Visst är det skönt att det närmar sig helg? Jag gillar också att det börjar bli lite kallare. Mysigt att ge sig ut på en kvällsrunda när det biter lite eller tidigt på morgonen.

Idag har jag jobbat på salongen i Skövde och efteråt gick jag och Marilyn en timme rask runda och det är mysigt att få ”umgås” med sina tonåringar. Dom vill ju sällan hänga med mamma men just träning och sånt funkar jättebra och det blir en ”grej man gör tillsammans”. Lisa-Marie har fixat sig galet läskig till en Halloweenfest och jag mådde nästan illa av hennes otäcka sminkning. Bra gjort att det såg så verkligt ut. Ska visa er sen. Om ni vill, hehe.

Ni är flera som frågar efter oxfilenmiddagen vi gjorde i lördags. Här kommer det!

Helstekt oxfile med smördegsknyten fyllda med rödbetor och chevré. 

Hel oxfile som jag först låter ligga framme ett tag. Gnid in peppar och flingsalt. Stek  sedan runt om så den får färg. Lägg filén i en form och stek i ugn 155 grader med kötttermometer som ska upp till 55 grader. Blir perfekt! Oxfile ska vara röd. Punkt. ;)

Det tar ca 20 minuter, lägg sedan smörpapper runt om tätt. Jag lovar er, det blir det bästa köttet ever! En dam som jag klippt länge som är över 70 år och grym i köket ger mig finfina tips och recept som jag gärna delar med mig till er. Hon tycker det är kul!

Vill ni har potatis har ni det, jag skar potatis till fyrkantiga ”pommes” och saltade och kryddade med rosmarin sedan in i ugnen samtidigt som köttet. (Om du har varmluftsugn)

Smördegsknyten: 

Ta fram smördegsplattor i tid och kavla ut på en plåt till så många som du ska ha. Lägg skivade  (jag köper färdiga) rödbetor samt chevreostbitar, ringla över lite honung och krydda med lite rosmarin. ”knyt i hop” och pensla med ägg.

Detta ska bara in snabbt i ugnen tills det bakats och fått färg. Sätt den plåten överst och höj ugnen till 200.

Lite trix när man ska ha mycket i ugnen men det fixar ni.

Rödvinsås har jag redan förberett som är gott till.

Hasselnötstopping: 

Detta är jättegott att strössla över och det blir inte bara vackert. Smakerna gifter sig….

Hackade hasselnötter

Färskfryst persilja

Lite citron

Blanda ihop allt och strö över köttet och tallriken det allra sista.

När ni skär i smördegen kommer det sprida sig en ljuvlig doft av den bakade chevren ihop med rödbetorna….

När jag bjöd tjejgänget på detta hade jag ingen potatis till för det är mättande ändå men i lördags gjorde jag lite krispiga hemmagjorda pommes. (inte friterade) Jag lägger dom på mycket olja, högre värme samt flingsalt.

DSC_0548 2

DSC_0540 2

Hoppas ni gillar detta lika mycket som jag. Det är himmelskt gott. Kanske överraska er käresta i helgen? Kanske mysa med extra gott med barnen? Det bästa som finns är en trevlig middag. Jag och Janne kan sitta i timmar, bara prata länge vid matbordet…

Det finns ju ofta bra pris på oxfile, jag hittade jättfin färsk svensk på Coop extra som jag alltid hittar fint kött. Grymt trevlig personal i butiken här i Skövde. Besök deras chark.

I morgon kommer receptet på glassen med hemmagjorda nougatsåsen.

Kram på er!

 

 

2014-10-30 Recept
  • 2014-10-29, 00:04
  • 19

Tack snälla ni för alla fina hälsningar till Annica! Såg ni cancergalan? Så mycket känslor så det gick knappt att ta in men detta är ändå verkligheten.

Igår var även en jobbig dag för mig, Louis skulle fyllt 18 år och det är lika tungt varje år. Man lär sig att leva med sorgen och det bleknar men dessa dagar är verkligen jobbiga. Jag begraver mig i massa jobb så tiden går fort, efter salongen igår åkte jag upp till minneslunden och tände ett ljus. Just idag minns jag som igår. Trauma, läkare, kaos, förlossning, förtvivlan, ångest, mjölkstockning utan barn, blodförlust. Det är som om jag går igenom alltihop igen.

Det finns många änglamammor där ute och vi känner nog samma frustation och sorg. Livet går dock vidare och jag är övertygad om att jag kommer träffa min pojk igen.

Jag tränar varje dag och det är den bästa medicinen och positiva energiner- Körde ben på gymet igår och visst är det allt lite kul att gå in och träna nu när det är rusk ute.

Helgens middag var fantastiskt god och vi tjuvstartade faktiskt med glögg och pepparkakor. Jag älskar julen så jag vill även mysa långt innan. Har ni testat pepparkakorna som finns hos inreda.com? Dom är himmelskt goda!

DSC_0545

Tips på en god ostkräm: Blanda philadelphiaost med rårörda lingon. Det blir supergott till pepparkakorna om man vill ha något annat än ädelost. Min duktiga kompis Helene som bjöd på det för ett par år sedan.

Jag gjorde även oxfile med goda tillbehör till och receptet på det och glassen kommer i nästa inlägg.

DSC_0552

Söndagsmiddag med hela familjen! Perfekt med rester. DSC_0556

Tips på en grym vattenkanna: asif har denna snygga och praktiska. Vi dricker gärna citronvatten och smart med röret inuti kannan.

Flera frågade efter mina nya stolar. Har jag missat kanske skriva det? Dom är iaf från MIO men tror dom tyvärr utgått? (Osäker) Passade så bra in i stilen och jag har även handtag liggandes som jag ska sätta fast i ryggen. Kul med förändring.

DSC_0407

DSC_0402

Litet tips- jag ser ofta bilder på när folk fotar sina matsalsgrupper och trycker in stolarna på bordet. Testa att dra ut dom istället. Jag har aldrig mina stolar inkört tätt in mot bordet. Tycker inte alls det blir snyggt och  det är SÅ mycket finare att dra ut stolarna lite. Testa får ni se,  ;) det blir mer luft och man ser sina möbler.

DSC_0400

Speglar gör rummet större…

DSC_0408

Nu måste jag sluta skriva och krypa ner i sängen. Ska bli skönt att sova efter dom här dagarna och i morgon blir det en ny dag och jag är nere på main. Lite senare på kvällen är det även eventet ihop med Löfvningkliniken. Det ska bli kul!

Vi hörs snart.

Puss och kram

2014-10-29 Johanna Toftby, Mitt liv, Recept