• 2014-08-08, 01:15
  • 4

Hallå på er!

Idag har det varit en hektisk dag med mina goa kunder och lite annat smått och gott. =) Vi har en som fixar vår balkong hemma och hantverkare vill ju gärna komma hem tidigt, plus att jag var ute och sprang innan för att hinna med min dagliga morgonrunda. Men jag hann och nu är renovering igång. Kommer bli så fint och jag tror vi hinner klart allt jag planerat tills Marilyn ska konfirmeras nästa lördag. Så mysigt och roligt det ska bli!

Hon och hennes kompisar läser för fullt nu och dom valde temat sport, sommar. Dom har jättekul! Igår fick dom segelflyga, dom ska även testa kickboxning och har även varit på ridläger. Hon kom hem efter lägret och hade kunnat stanna en vecka till sa hon. Jag tror det var mysigt med gemenskapen och det är lärorikt och att konfirmeras är bara bra tycker jag om man vill.

Det sista jag gjorde idag på salongen var att fixa inför lördagen brudklädsel. Jag är nämligen ledig i morgon och ska klä min vän och kund Ulrika till vacker brud lördag morgon.  <3 Så kul det ska bli! Nålar, produkter och tänger ligger redo och väntar. Ni ska förstås få se när vi är klara. (När dom är gifta ;)  Mina systrar med deras respektive ska också på bröllopsfesten och jag är övertygad om att det blir ett jättefint bröllop efter allt jag fått höra av Ulrika.

IMG_5766.JPG

Här hemma har vi grejat för fullt i kväll och jag gjorde grillade wraps till tjejerna som även L-M kompisar fick testa och det gick hem hos alla. Gott med västerbottenost och jag skrev om det för ett tag sedan här.  (Skippade kantarellerna och tog bara ost, ruccola och salami)

DSC_0333

Dom ser kanske inte mycket ut för världen men herrejesus alltså vad gott. Frasiga…. Olivoljan jag fick av min kompis Linnie kan vara den godaste jag någonsin smakat.

Nu måste jag sova även fast jag är en nattuggla som gillar att sitta uppe och jobba sent när alla sover.

Puss och god natt!

IMG_5782.JPG

2014-08-08 Mitt liv, Recept
  • 2014-08-01, 18:24
  • 5

Vill man ”unna sig” lite kollisar vilket jag förstås gör ibland är detta mums! Man ska inte sluta leva utan hitta en balans man själv trivs i. Ska jag äta kolhydrater vill jag äta något smaskigt och inte en torr brödskiva för då kan det lika gärna kvitta. En tallrik krispig pommes tex hur gott är inte det…;) Sånt kan jag njuta av någon gång men skulle jag vräka i mig det dagligen blir jag ett berg och en kropp som mår kass och det vill jag inte.

Grillade Tortillas med västerbottenost, kantareller och guaccamole fick Janne efter hans hockeyträning igår (Ja dom har redan börjat och han är överlycklig, haha) Han var ganska nöjd med den rätten och jag måste säga att herremingudars vad gott det är. Krävs nästan ingen recept utan man kan ta vad som, men västerbottenost ger så god smak. (Idag åt vi kräftor till!)

Tortilla 

Västerbottenost

Kantareller

tomater

ruccola

salt och peppar

Stek kantarellerna, lägg allt på en tortilla, vik ihop dubbelt och stek. (kokosfett från mm sport är bästa tycker jag) Jag stekte i grillpanna så blir det extra krispigt eller om man lägger dom på grillen.

Sedan skär i bitar- även gott som snittar till en fördrink.

Jag gjorde även med salami på några.

Guacamole har jag inget exakt recept men detta var gott:

1 mosad avocado

2 pressade vitlöksklyftor

1 dl creme fraiche

Några droppar citron

Några droppar Santa maria Extra hot pepparsås

Rör ihop och låt stå en stund.

DSC_0337

Jag lade dom på en salladsbädd och extra gott när dom är krispiga.

Mums!

Nu har vi kommit tillbaka från havet. Puss så länge!

20140801-182750-66470769.jpg

 

 

 

2014-08-01 Recept
  • 2014-06-21, 23:09
  • 4

Dagen efter midsommmarafton!

Har ni det bra? Vi var på middag hos vänner igår kväll och fick så god mat. Timmarna flög fram och det var supermysigt.

Lovade recept på sommarkakan jag gjorde igår. Det är inte ofta jag bakar men gjorde det mycket förr så det finns en hel del recept på både mat och bakverk som vi nu håller på att fixa ordning som ska in i den nya receptfliken. Har ni sett den? Längst till höger i menyn. Alla mina recept fylls på allt eftersom så håll utkik om ni letar efter något.

Den här kakan är jättelätt och är god med rabarber och hallon. Ni hittar mitt recept HÄR. 

20140620-125759-46679011.jpg

Västerbottenpaj med mandelbotten brukar vara en favorit på buffén.

DSC_0167

Pajdeg:

Detta är det vanligaste receptet  man hittar bland alla Lchfrecept men också det bästa. (Jag lägger ibland i ost i skalet)

3 dl mandelmjöl

1msk fiberhusk

1/2 dl sesamfrön

lite salt

40 g smör

1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare ( jag gör inte alltid det, behövs inte)

Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg.

Låt vila i kylskåp en stund.

Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:

3 dl grädde

3 ägg

3-4 dl västerbottenost

salt, peppar

Vispa ihop allt och häll i den gräddade pajskalet. Lägg i hälften av osten i botten först sedan häll på resten.

Grädde nederst 200 grader ca 25 min.

Ibland tar jag i ett par msk hackad gräslök och kantareller. Hur gott som helst….Perfekt till buffébordet! 

Bon apetit!

 

2014-06-21 Recept
  • 2014-04-24, 17:28
  • 16

Nu ska ni få min mammas recept på världens nyttigaste och godaste fröknäcke. Hon äter nästan bara rawfood och har alltid haft ett stort intresse för näringsrik mat. Vi är uppvuxna på landet med eget jordbruk och allt vad det innebär- aldrig margarin eller lightprodukter mm. Jag var inte stor när jag fick lära mig att äta groddar och varje dag otäcka vitaminer. Lördagar skulle hon alltid till den tråkiga hälsokostaffären men där upptäckte jag att dom hade nötkräm tack och lov. =)

Här kommer därför mammas grymma recept på fröknäcke. Jag har sett många recept på hemmagjorda kex men tror inte jag sett detta och jag tror också det är dom godaste jag ätit. Bra gjort mamma! Nu ska jag sprida vidare och även göra själv när vi kommit i ordning med flytt. Tur att jag får av dig så länge. ;)

ca 40 st frökex.
2 dl chiafrön (Innehåller väldigt mycket omega3!)
2 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
2 dl sesamfrön (gärna oskalade)
Lite himalayasalt (Rik på mineraler)
Kokossocker  (Lågt GI, ca 1msk)
6dl vatten

Man kan också ta i gojibär och mullbär om man vill ha fruktkex. Man kan också ta i dill, man kan även ta i hackad lök. Det finns massor beroende på vad du vill ha för smaker.

20140424-171237.jpg

Chiafrön är utmärkt att använda som bindemedel eftersom det bildar en slags gele. Vill man ha så mycket näring kvar som möjligt ska man inte använda kokt vatten och inte heller ungsbaka.

Gör så här! 

Blötlägg chiafrön i en bunke, låt stå och dra ett par timmar, rör om då och då så det blir en jämn gelé. (Använder ni torkade frukter, dill ska dom också blötläggas.) Lägg de övriga fröerna i en annan bunke täckt med vatten.  Slå sedan av vattnet från fröerna och blanda ihop med chiafrön som då blivit en gele. 

Rör sist i salt och kokossocker. 

Klicka sedan ut på bakplåtspapper tex i ett pepparkaksmått. Tryck ut och platta till, beroende på hur tunna du vill ha dom. Jag gillar när dom är tunna, kripsiga och alldeles underbara. 

Bästa är att torka dom under lång tid på svag värme tex i en dehydrator (OBH Nordica har en liten billig variant.) Man kan också torka dom i ugnen på endast 50 grader ca 12 timmar. Sätt en grytlapp mellan ugnsluckan. Torktiden varierar hur tjocka kex man gör. Man ser när dom börjat torka, när dom går att lossna från pappret kan man vända på dom och då torkar dom fortare.

Tunna och frasig! 

Det bästa är om man köper rawfoodfröer som är försiktigt behandlat från början för att behålla högsta möjliga näringsinnehåll. Det är också därför det är mycket bättre att låta dom torka under lång tid. Det kräver lite mer tid, ugnen kan man låta stå på så svag värme tex under natten eller en dag på helgen. Men det ger så otroligt bra resultat.

20140424-171228.jpg

Du behåller näringen när du inte kokar eller bakar sönder dom. Det är rawfood! Idag åt jag ett på jobbet med avocado… sååå gott! 

Sprid gärna detta vidare på fb, dela om ni gillar det.

Dags att byta om för att åka ner till Göteborg. Dagens runda gjordes i morse och ikväll ska vi på 15-årsjubileum på farellis.

Vi hörs snart!

Puss

 

2014-04-24 Hälsa, Recept
  • 2013-04-15, 23:40
  • 21

Jag jobbade till halv åtta efter att städat salongen ordentligt, bara det är ett träningspass så jag var redan uppvärmd när jag kom hem. Hade egentligen tänkt mig ett träningspass på gymmet men när äntligen värmen har kommit ville jag ut och ändrade mig. Jag fick även med mig Marilyn och vi sprang i bra tempo ca 40 minuter. Så kul att springa ihop, hon har bra kondition och jag hängde på. Hon var till och med lite imponerad över mami tror jag ;)

Detta tog jag på mig, mxdc sport och det var underbart att slippa jackan!

Äta före man springer blir inte bra men jag behövde lite energi…. tog en slurk av Jacked fuel som ger mig vingar ;) energi iaf! Eftersom det är coffein tar jag inte mycket men lite grann gör att jag orkar utan att trycka i mig något annat. Mat äter jag en stund efter löpningen.

Här kör vi igång! Min fina duktiga tjej!

Jag älskar att springa när det börjar bli vår, jag har min bästa träningsperiod vår-sommar. Vissa kanske får en svacka på våren när  det blir mer krav, men jag hävdar fortfarande att -UT i friska luften och ljuset och rör på er…. ni får endorfiner. Massor!

Och när man har sprungit blir man så här glad och svettig…Endorfiner flödar!

Nu ska jag visa vad jag fick idag. En kompis till mig lade upp ett Lchf ”bröd” på facebook och jag frågade vad det var. Hon kom sen in till mig på salongen med en skiva och recept. Jag älskade smaken och hade tänkt att baka det men hinner inte….

Därför frågade jag om Marie kunde tänka sig att baka åt mig och jag betalar istället vilket hon gjorde så gärna!

Så- idag kom hon in med 4 stora brödkakor, nybakade och doftade ljuvligt! Jag testade en skiva efter jag sprungit med en skiva ost på och jag var i himmelriket…. är man en smörgåsnisse som jag och har slutat helt med allt bröd förstår ni att jag njöt.

Detta var bland det godaste lchf jag ätit!! Blev proppmätt på en skiva? Jippie! Lade upp på instagram och ni skriker efter receptet. Klart att ni ska få det! Vill ni dock som jag, låta Marie baka så ni hinner med annat så kan hon ta beställningar om ni bor häromkring.

En plåt med västerbottenost ( Ni hör ju… gott va!) tar hon 180kr för.  Vill ni ha med keso istället 140-160kr (Jag kommer inte ihåg exakt pris.)

Recept Maries goda lchf bröd-

1 1/2 dl Hasselnötter

1 1/2 dl Mandel

2 dl sesamfrön

ca 4dl linfrö

Kör detta i en mixer.

 

100g smält smör

7 ägg

150 g riven västerbottenost (kan bytas ut mot 500gkeso)

1 liten burk vitlöksost

2 dl turkisk yoghurt

Blanda ihop detta.

 

1 1/2 dl fiberhusk

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

1 tsk örtsalt

Blanda ihop.

 

1. Mixa alla nötterna och lägg i en skål.

2. Blanda ner saltet, bakpulvret och fiberhusket.

3. Blanda sen ner äggblandningen

4. Bred ut på en långpanna med bakplåtspapper näst längst ner i ugnen på 175 grader. 50-55 minuter.

 

Man kan även lägga i tex oliver, det finns ju massa gott man kan blanda ner… solt tomater kanske?

Tack snälla Marie!

Jag hoppas ni gillar detta, nötterna i brödet gör dig verkligen mätt och det känns inte så där svullet och äckligt i magen efter man ätit en macka som innehåller mjöl. Perfekt på morgonen så står man sig länge.  Ni som vill ha brödet men inte hinner baka, maila mig så ska jag vb till Marie!

Nu kommer jag sova gott, i morgon börjar jag redan kl 8 så bäst att sova.

Puss

GOTT GOTT GOTT!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013-04-15 Hälsa, Recept
  • 2013-02-04, 23:54
  • 63

Hej vänner! Hur har ni det? Visst är det skönt när måndagen är gjord, nu är man i gång och veckan kommer gå jättefort. Längtar så mycket till helgen… :) Jag har fortfarande lite ont i halsen, blir inte klok på det snart och vill inget hellre än komma igång med mina intervaller. Jag är inte sjuk, känner mig inte ens sjuk och därför kommer jag i morgon köra igång lite försiktigt. Kollade med en läkare idag om det bara är en myt det där med halsont och träning… både ja och nej. Jag har opererat bort mina halsmandlar och får därför sällan halsfluss men difust jäkla halsont (virus) kan jag ha länge tydligen men – det är ingen fara att träna lite försikigt… som jag trodde, ingen hårdträning förstås. Får abstinens snart, tänk att man kan längta så mycket efter träning… vill springa, svettas, förbränna. För att det ger mig så mycket positivt av allting.

I höstas började jag träna ordentligt och plockade bort kolhydraterna. Inte allt men en del… har aldrig mått så bra. I julas testade jag att ”jag äter lite vad jag vill”. Jag ville testa vad som händer. Boom! Jag gick rakt i fällan… Det lilla jag unnade mig satte sig som en limpa runt midjan på en gång, jag kände mig nästan förkyld, täppt i näsan och jättetrött. Det gick overkligt fort och det är lustigt vad det där lilla extra ”jag tar bara en liten chokladbit” vad det kan göra… för tar du en vill du ha en till.

Man får testa sig fram, nu har limpan rasat av igen och vet ni, jag har egentigen inte gjort så mycket mer än dragit in helt på gluten. På veckorna tar jag inte en enda macka, inte någon pasta och inget socker . Varför skulle jag när jag mår så mycket bättre? Till helgen tar jag lite av något jag gillar , vin, lite godis eller någon chokladbit sen stopp. Men det krävs disciplin, tålamod och karaktär. Men efter ett tag hittade jag balansen, det går bara man själv vill.

Man måste lyssna på sin kropp, det finns ju massor av dieter och vad är rätt och vad är fel? Alla har olika mål med sin träning och sin diet. Vad vill jag? Det bestämmer ju bara jag själv. Mådde jag bra med mina 12, extra kilon? Mådde jag bra av att äta massa mackor? Mådde jag bra av att hellre ta en kaka än att gå en promenad? Nej. Jag mådde skit… Jag såg och kände mig sliten och var trött. Pluffsig och grinig.

Gluten och sockret är verkligen inte bra om man äter för mycket.. Men hitta din balans! Bestäm dig. Det tog sin tid och allting är individuellt. Jag mår så mycket bättre och det där dallret lägger sig inte som extra vadd runt kroppen längre trots jag äter massor! Framförallt jag känner mig yngre, piggare och starkare, vem vill inte det?!

Jag lade igår ut en bild på en grym lchf bok jag köpt på instagram. Ett jävla liv blev det. Igen. Av en LCHF BOK??

Åse och jag ”pratar” ibland på instagram, hon är helt galet duktig och jag bara älskar boken redan. Hon är nämligen en helt ”vanlig kvinna” som är som oss alla andra stressade morsor och varit enormt sockerberoende. Det är en grym resa hon har gjort och nu har hon en egen bok. Wow!

Är det känsligt när jag lägger ut en bok om Lchf? Vi bestämmer själva över våra kroppar och om jag kan hjälpa någon på vägen blir jag väldigt glad. Jag vet hur det känns att inte komma över tröskeln. Det jag däremot inte begriper mig på är varför man måste säga -du var mycket finare förut när du va rundare, nu är du inte fin.

Fine, jag bryr mig inte det minsta om vad folk tycker hur jag ser ut. Men frågan är, skulle ni säga samma sak om jag gick upp 12 kilo?  Du var MYCKET finare när du var smal. Du är inte alls fin så där mullig.

Skulle inte tro det va…

Detta är intressant och inget jag skriver för att få empati eller sympati, mer som ett intressant litet fenomen hur vi människor tänker och fungerar.

Detta lagade jag till mig och barnen ikväll, tacopaj med guacemole och fräsch sallad. Allt hemmagjort från grunden till och med tacokryddorna, köttfärs med lök vitlök tomater, jalapeno…. pajbotten av mandelmjöl, sesamfrön ägg mm,,, en oströra ovan och sen in i ugnen. Under tiden gjorde jag Åses GRYMMA guacemole. MY GOD. Vilka smaker….

Alltså jag tror på riktigt att detta var det godaste jag ätit på länge. Barnen åt massor och blev imponerade hehe…

Inget socker, inget gluten. Det bästa- jag känner mig inte pluffsig som man gör efter en ”vanlig” paj annars.. hua…

Stark och mumsig och inte onyttig. Receptet hittar ni i boken som jag själv köpte på Icamaxi. Tips, köp den.

Ska visa er en bild vad sockret kan ställa till med. 4 år imellan bilderna och inte det minsta pigg på den första.  Sliten, trött och 15 kilo extra.

Det är sånna här bilder som gör att man liksom inte vill tillbaka……

Nu ska jag sova, lång dag på salongen i morgon.

Puss och god natt

 

 

 

2013-02-04 Hälsa, Recept ,
  • 2012-03-26, 18:13
  • 12

Har ni fått en bra start på måndagen? Tack för era fina kommentarer. Ni är så gulliga och roliga…! Här kommer recepten från helgen.

Förrätt Gratinerade havskräftor med örtsmör

Kräftorna klyfs och grillas hastigt med ett gott aromsmör. Servera med sprödvarmt bröd att doppa i det goda smöret. Beräkna 2-3 havskräftor per person till förrätt.

Örtsmör:

200g smör

4 pressade vitlöksklyftor

1-2 msk ljus fransk senap

2-3 krm cayennepeppar

2 tsk dragon

1 tsk italiensk salladskrydda

ca 4 msk finhackad persilja

Rör ihop örtsmöret i god tid. Klyv, klipp itu havskräftorna på längden. Lägg kräftorna tätt i en ungspanna med folie i botten. Klicka över örtsmöret och grilla eller gratinera hastigt i het ugn. (några minuter till smöret smält)

Servera med en skiva bröd och något gott bubbel till- Finns massor av märken som kostar runt hundralappen och ÄR som champagne. Jag har detta recept i en gammal bok jag fick av mamma för tusen år sedan. Bästa boken för alla rätter är fantastiska så jag är så glad för att ha kvar den. Örtsmöret… havskräftor. Kärlek och en smakupplevelse.

 

Varmrätten  helstekt oxfile som  jag hade i ugnen ca 15 minuter. ( stekte först i pannan) Till det serverade jag ungstekta rotfruktgrönsaker med färsk timjan, olivolja och flingsalt. Grön färsk sparris, pepparsås och hummersmör. Hummersmöret rörde jag ner finhackad hummer (köpte en fryst) en knippe klippt färsk gräslök, en skvätt worshestersås och salt och peppar. MUMSIGT!

Dessert Receptet kommer från boken ” Taste by Louise” Hon som vann Sveriges mästerkock förra året. Duktig tjej!

 

 
Ingredienser
50 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
2 msk strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm bikarbonat
1.75 dl havregryn
1 st ägg
90 g mörk choklad, hackad
Cheesecakefyllning
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 krm salt
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde, vispad
100 g nougat, hyvlad
Rårörda hallon
2 dl hallon
1 msk strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
2. Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål.
3. Tillsätt havregryn och ägg i smör- och sockersmeten och rör om. Vänd i mjölblandningen och tillsätt chokladen sist.
4. Smöra en stor form med löstagbar kantoch klicka ut smeten. Grädda i cirka 12 minuter mitt i ugnen.
5. Stjälp försiktigt över kakan på ett fat. Klä ugnsformen med plastfilm och lägg sedan tillbaka kakan.
6.
Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst.
7. Tillsätt Philadelphiaoste och vispa ytterligare någon minut.
8. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
9. Vänd i grädden i ostsmeten och vänd därefter ner äggviteskummet. .
10. Bred ut lite av ostsmeten på kakbotten och lägg på några skivor nougat. Varva ytterligare två gånger.
11. Frys in cheesecaken i cirka 3 timmar, den ska vara halvfrusen vid servering.
12. Rör hallon och socker tills sockret är helt upplöst.

Uppläggning
servera cheesecaken antingen som en hel tårta toppad med hallonen, eller lägg upp bitar på tallrikar och ringla över rårörda hallon.

Bon apetit :-)

2012-03-26 Hälsa, Recept
  • 2011-11-08, 10:32
  • 0

God morgon vänner! Hur mår ni?  Jag vaknade utvilad och hade sovit mer än 7 timmar. Ovanligt men väldigt skönt. Oftast snittar jag på 6 och blir det 8 mår jag därefter. Så, 6-7  funkar bäst. Jag har varit ute på en timmes rask morgonpromenad, helt underbar start! Har haft lite halsont till och från i två veckor så jag har inte tränat någonting. Och det KÄNNS. Det blir aldrig bra, jag stoppar i mig det jag går förbi och då kommer dallret på magen. BLÄ. Nu ska det bort, och det blir gymmet direkt efter jobbet.

Har tagit fram recepten jag lovade på tal om god mat hehe. Men helgen är tillåtet att njuta.

Fläskfilemedaljonger med kryddgratienerad hasselbackspotatis. 

1 kg skalad fast potatis

2 msk ströbröd

100 g smör

1tsk kajennpeppar

1 msk paprikapulver

1 riven vitlöksklyfta

1 kg fläskfile

100g röda steklökar

2 dl vitt vin

1 msk dijonsenap

3 dl creme fraiche ( jag tog även 1 dl grädde)

smör till stekning

Blanda ströbröd, kajenpeppar, paprikapulver, vitlök med smöret.

Snitta potatisen i tunna skivor utan att skära rakt igenom. Oh lallala underbara 90 tal;-)

Lägg potatisarna i en ugnssäker form och fördela smöret över.

Skala lökarna och stek med smör, salta.

Stek fläskfilemedaljonger och salta, peppra väl, stek tillsammans med lökarna.

Slå på vit vin och låt det reducera till hälften, tillsätt senap och creme fraiche ( grädden har jag för att ta ner lite syrlig smak från creme fraiche)  och låt sjuda under lock på svag värme i 15 minuter.

Smaka av med salt och servera med hasselbackpotatisen. Jag serverade även brysselkål till. Mums!

Härlig höst middag! Hur gott som helst...

Vet ni, jag har äntligen hittat jättevackra tallrikar. Har letat länge efter en romantisk, vit enkel tallrik. Tycker de flesta är asdyra om om man vill ha flera än 6 kostar det skjortan. Nu jäklar hittade jag så fina på Hem och Hobby för 28 kr styck. 28 KR STYCK?! Servetterna är från Edvins corner, även ljusstakarna.

Lingonparfait recept kommer i nästa inlägg. Hej så länge, nu måste jag rusa!

 

 

 

2011-11-08 Hälsa, Recept
  • 2011-09-28, 08:25
  • 0

Jag älskar nya recept och i helgen fick jag en super god middag hos Helen och Pontus som jag vill dela med mig av. Hon har alltid roliga recept och jag får mycket inspiration  som jag sen vill dela med mig av till er…!

Vackert, hennes nya tabletter finns på Hemtex tog jag reda på :)

Förrätten var en ” falsk hummersoppa” som smakade riktigt mums!

Recept till er förstås:

700 gram morötter

4 dl vatten

1 tsk salt

1 gul lök

1, 5 msk smör

7 dl hönsbuljong

2.3 msk konjak

1, 5 dl vispgrädde

Cayeneppar och vitpeppar

Dill

Skala och hacka löken och fräs. Koka upp morötter och spadet, mixa morötterna till puré.

Skala och hacka löken och fräs. Dutta över mjöl och späd med buljong och morotspuren´. Låt

soppan sjuda, ej koka. Rör ner konjak och grädde. Krydda.

Garnera med dill.

Detta var så gott! Sen hade hon garnerat med grissini samt två goda pilgrimsmusslor på en spenatbädd.. oh shit vilken god förrätt. Jag är annars ganska ” tråkig” när det gäller soppor men detta måste jag göra hemma.

Varmrätten bestod av kycklingfile och  spenat och potatistortilla med en smaskig örtsås!

Recept: Tortillan c a 8 pers

2 Stora tortillabröd

1/2 kg potatis

3 scharlottenlökar

2 dl bladspenat

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Koka potatisen. Finhacka löken och fräs utan att bryna. Tillsätt spenaten.

Blanda spenat, lök och potatisen så det blir en grov puré. Krydda.

Bred puren på en av tortillabröden, lägg den andra över. Stek på spisen och skär upp i bitar.

Sås:

100 g philadelfiaost

1 tärning ört och vitlöksbuljong

1 dl grädde

 

Koka ihop! ( den här såsen kan man även servera kall! Jättegod)

Glöm inte en fräsch sallad. Bon apetit vänner!

 

Lite senare kom Pontus fotbollslag, han är tränare i Våmb och dem skulle ha lite partaj.. :)

Trevlig kväll, som alltid! Barnen har också så kul ihop!

 

Ledsen för suddiga bilder… men svårt när det är mörkt med mycket ljus inomhus..

TACK Helen för alla dina tips och goda middagar, ses snart igen och då blir det i mitt nya kök! :-)

2011-09-28 Hälsa, Recept , ,
  • 2011-05-16, 12:01
  • 0

 Här kommer två recept som jag tror ni gillar, kycklingen blev jag bjuden av Helen när jag var där för en vecka sen- så gott och fräscht.

Tack Helen för all din matinspiration!

400g kyckling

1 msk torkad rosmarin

1 msk torkad oregano

salt och svartpeppar

2 msk smör

3 msk olivolja

Sätt ugnen på 225 grader. Krydda kycklingfileerna, var noga med att det är kryddor runt om. Salta , peppra försiktigt. Stek på båda sidorna på hög värme i stekpanna i smör och olivolja. Lägg kycklingen i ugnssäker form och stek i ugnen i 10 minuter.

Tomatsalsa

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk torka rosmarin eller oregano ( eller både ock)

2 msk tomatpure

1 palsternacka, skalad och skivad

1 morot, skalad och skivad

1 burk krossade tomater

salt och peppar

Fräs lök, vitlök, kryddor och tomatpure i olja på medelvärme i 5 minuter. Tillsätt rotfrukterna och låt fräsa ytterligare i 5 minuter. Häll på krossade tomater och låt koka i minst1 5 minuter. Mixa det hela slätt med en stavmixer, smaka av med salt och peppar.

Helen serverade kycklingen med bulgur och det var så otroligt gott och även nyttigt. Perfekt middag som man inte blir så där tungt mätt av och salsan var jättegod.

I torsdags kväll  gjorde jag en plåt mintrutor som jag sedan skar i småbitar och fick  ut närmare 100 stycken som vi hade på buffén inne på clarks. Kakan hittade jag på amelia.se och den är hur god som helst- men det räcker men en liten bit och en klick grädde till. Mycket choklad och mintsmak och en krämig glasyr. Suss hade gjort himmelskt goda kärleksmums och de hade även massa annat gott på deras buffe. Inget mingel utan choklad! :-)

Himmelskt!

Du behöver:
300 gram smält smör
4 dl socker
2 dl kakao
3 dl vetemjöl
3 ägg
Några droppar pepparmintsessans ( Jag tog ca 8 aftereight istället)
1 nypa salt
1 1/2 tsk bakpulver

Glasyr:
2 dl vispgrädde
1/2 dl cane syrup (eller mörk sirap)
100 gram mörk choklad
1 dl socker
1 dl brun farin
100 gram smör

Gör så här:
Sikta mjölet, kakaon, salt och bakpulver. Smält smöret, blanda ned socker och ägg däri. Vispa fluffigt och blanda ned mjölblandningen. Rör om så att det är ordentligt blandat och häll sedan smeten i en smord och papperklädd långpanna. Grädda på 175 grader i ca 30 minuter.

 Medan du väntar kan du alltid göra glasyr! Häll alla glasyringredienserna utom smöret i en kastrull och låt det småputtra i ca 20 minuter, vispa hela tiden. När det blivit lite tjockt och ordentligt hopblandat rör du ned smöret så att det smälter ihop så där smarrigt. Dra glasyren av värmen och vänta på att kakan blir klar. När den är färdig så häller du glasyren över kakan och låter den stå över natten och gosa ihop sig. Servera gärna med en klick vispad grädde.

Voila! Nu har du en god middag med dessert, hoppas ni gillar!

Puss & kram

 ( inne på clarks stod denna vackra buffe uppdukad för alla gäster)

2011-05-16 Mitt liv, Recept

Hej då Rhodos! Nu åker vi hem till Sverige, ska sitta och lägga in alla tips jag har till er här på bloggen när vi flyger. Vilken fantastisk vecka med min stora…