• 2013-02-04, 23:54
  • 63

Hej vänner! Hur har ni det? Visst är det skönt när måndagen är gjord, nu är man i gång och veckan kommer gå jättefort. Längtar så mycket till helgen… :) Jag har fortfarande lite ont i halsen, blir inte klok på det snart och vill inget hellre än komma igång med mina intervaller. Jag är inte sjuk, känner mig inte ens sjuk och därför kommer jag i morgon köra igång lite försiktigt. Kollade med en läkare idag om det bara är en myt det där med halsont och träning… både ja och nej. Jag har opererat bort mina halsmandlar och får därför sällan halsfluss men difust jäkla halsont (virus) kan jag ha länge tydligen men – det är ingen fara att träna lite försikigt… som jag trodde, ingen hårdträning förstås. Får abstinens snart, tänk att man kan längta så mycket efter träning… vill springa, svettas, förbränna. För att det ger mig så mycket positivt av allting.

I höstas började jag träna ordentligt och plockade bort kolhydraterna. Inte allt men en del… har aldrig mått så bra. I julas testade jag att ”jag äter lite vad jag vill”. Jag ville testa vad som händer. Boom! Jag gick rakt i fällan… Det lilla jag unnade mig satte sig som en limpa runt midjan på en gång, jag kände mig nästan förkyld, täppt i näsan och jättetrött. Det gick overkligt fort och det är lustigt vad det där lilla extra ”jag tar bara en liten chokladbit” vad det kan göra… för tar du en vill du ha en till.

Man får testa sig fram, nu har limpan rasat av igen och vet ni, jag har egentigen inte gjort så mycket mer än dragit in helt på gluten. På veckorna tar jag inte en enda macka, inte någon pasta och inget socker . Varför skulle jag när jag mår så mycket bättre? Till helgen tar jag lite av något jag gillar , vin, lite godis eller någon chokladbit sen stopp. Men det krävs disciplin, tålamod och karaktär. Men efter ett tag hittade jag balansen, det går bara man själv vill.

Man måste lyssna på sin kropp, det finns ju massor av dieter och vad är rätt och vad är fel? Alla har olika mål med sin träning och sin diet. Vad vill jag? Det bestämmer ju bara jag själv. Mådde jag bra med mina 12, extra kilon? Mådde jag bra av att äta massa mackor? Mådde jag bra av att hellre ta en kaka än att gå en promenad? Nej. Jag mådde skit… Jag såg och kände mig sliten och var trött. Pluffsig och grinig.

Gluten och sockret är verkligen inte bra om man äter för mycket.. Men hitta din balans! Bestäm dig. Det tog sin tid och allting är individuellt. Jag mår så mycket bättre och det där dallret lägger sig inte som extra vadd runt kroppen längre trots jag äter massor! Framförallt jag känner mig yngre, piggare och starkare, vem vill inte det?!

Jag lade igår ut en bild på en grym lchf bok jag köpt på instagram. Ett jävla liv blev det. Igen. Av en LCHF BOK??

Åse och jag ”pratar” ibland på instagram, hon är helt galet duktig och jag bara älskar boken redan. Hon är nämligen en helt ”vanlig kvinna” som är som oss alla andra stressade morsor och varit enormt sockerberoende. Det är en grym resa hon har gjort och nu har hon en egen bok. Wow!

Är det känsligt när jag lägger ut en bok om Lchf? Vi bestämmer själva över våra kroppar och om jag kan hjälpa någon på vägen blir jag väldigt glad. Jag vet hur det känns att inte komma över tröskeln. Det jag däremot inte begriper mig på är varför man måste säga -du var mycket finare förut när du va rundare, nu är du inte fin.

Fine, jag bryr mig inte det minsta om vad folk tycker hur jag ser ut. Men frågan är, skulle ni säga samma sak om jag gick upp 12 kilo?  Du var MYCKET finare när du var smal. Du är inte alls fin så där mullig.

Skulle inte tro det va…

Detta är intressant och inget jag skriver för att få empati eller sympati, mer som ett intressant litet fenomen hur vi människor tänker och fungerar.

Detta lagade jag till mig och barnen ikväll, tacopaj med guacemole och fräsch sallad. Allt hemmagjort från grunden till och med tacokryddorna, köttfärs med lök vitlök tomater, jalapeno…. pajbotten av mandelmjöl, sesamfrön ägg mm,,, en oströra ovan och sen in i ugnen. Under tiden gjorde jag Åses GRYMMA guacemole. MY GOD. Vilka smaker….

Alltså jag tror på riktigt att detta var det godaste jag ätit på länge. Barnen åt massor och blev imponerade hehe…

Inget socker, inget gluten. Det bästa- jag känner mig inte pluffsig som man gör efter en ”vanlig” paj annars.. hua…

Stark och mumsig och inte onyttig. Receptet hittar ni i boken som jag själv köpte på Icamaxi. Tips, köp den.

Ska visa er en bild vad sockret kan ställa till med. 4 år imellan bilderna och inte det minsta pigg på den första.  Sliten, trött och 15 kilo extra.

Det är sånna här bilder som gör att man liksom inte vill tillbaka……

Nu ska jag sova, lång dag på salongen i morgon.

Puss och god natt

 

 

 

2013-02-04 Hälsa, Recept ,
  • 2012-03-26, 18:13
  • 12

Har ni fått en bra start på måndagen? Tack för era fina kommentarer. Ni är så gulliga och roliga…! Här kommer recepten från helgen.

Förrätt Gratinerade havskräftor med örtsmör

Kräftorna klyfs och grillas hastigt med ett gott aromsmör. Servera med sprödvarmt bröd att doppa i det goda smöret. Beräkna 2-3 havskräftor per person till förrätt.

Örtsmör:

200g smör

4 pressade vitlöksklyftor

1-2 msk ljus fransk senap

2-3 krm cayennepeppar

2 tsk dragon

1 tsk italiensk salladskrydda

ca 4 msk finhackad persilja

Rör ihop örtsmöret i god tid. Klyv, klipp itu havskräftorna på längden. Lägg kräftorna tätt i en ungspanna med folie i botten. Klicka över örtsmöret och grilla eller gratinera hastigt i het ugn. (några minuter till smöret smält)

Servera med en skiva bröd och något gott bubbel till- Finns massor av märken som kostar runt hundralappen och ÄR som champagne. Jag har detta recept i en gammal bok jag fick av mamma för tusen år sedan. Bästa boken för alla rätter är fantastiska så jag är så glad för att ha kvar den. Örtsmöret… havskräftor. Kärlek och en smakupplevelse.

 

Varmrätten  helstekt oxfile som  jag hade i ugnen ca 15 minuter. ( stekte först i pannan) Till det serverade jag ungstekta rotfruktgrönsaker med färsk timjan, olivolja och flingsalt. Grön färsk sparris, pepparsås och hummersmör. Hummersmöret rörde jag ner finhackad hummer (köpte en fryst) en knippe klippt färsk gräslök, en skvätt worshestersås och salt och peppar. MUMSIGT!

Dessert Receptet kommer från boken ” Taste by Louise” Hon som vann Sveriges mästerkock förra året. Duktig tjej!

 

 
Ingredienser
50 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
2 msk strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm bikarbonat
1.75 dl havregryn
1 st ägg
90 g mörk choklad, hackad
Cheesecakefyllning
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 krm salt
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde, vispad
100 g nougat, hyvlad
Rårörda hallon
2 dl hallon
1 msk strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
2. Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål.
3. Tillsätt havregryn och ägg i smör- och sockersmeten och rör om. Vänd i mjölblandningen och tillsätt chokladen sist.
4. Smöra en stor form med löstagbar kantoch klicka ut smeten. Grädda i cirka 12 minuter mitt i ugnen.
5. Stjälp försiktigt över kakan på ett fat. Klä ugnsformen med plastfilm och lägg sedan tillbaka kakan.
6.
Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst.
7. Tillsätt Philadelphiaoste och vispa ytterligare någon minut.
8. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
9. Vänd i grädden i ostsmeten och vänd därefter ner äggviteskummet. .
10. Bred ut lite av ostsmeten på kakbotten och lägg på några skivor nougat. Varva ytterligare två gånger.
11. Frys in cheesecaken i cirka 3 timmar, den ska vara halvfrusen vid servering.
12. Rör hallon och socker tills sockret är helt upplöst.

Uppläggning
servera cheesecaken antingen som en hel tårta toppad med hallonen, eller lägg upp bitar på tallrikar och ringla över rårörda hallon.

Bon apetit :-)

2012-03-26 Hälsa, Recept
  • 2011-11-08, 10:32
  • 0

God morgon vänner! Hur mår ni?  Jag vaknade utvilad och hade sovit mer än 7 timmar. Ovanligt men väldigt skönt. Oftast snittar jag på 6 och blir det 8 mår jag därefter. Så, 6-7  funkar bäst. Jag har varit ute på en timmes rask morgonpromenad, helt underbar start! Har haft lite halsont till och från i två veckor så jag har inte tränat någonting. Och det KÄNNS. Det blir aldrig bra, jag stoppar i mig det jag går förbi och då kommer dallret på magen. BLÄ. Nu ska det bort, och det blir gymmet direkt efter jobbet.

Har tagit fram recepten jag lovade på tal om god mat hehe. Men helgen är tillåtet att njuta.

Fläskfilemedaljonger med kryddgratienerad hasselbackspotatis. 

1 kg skalad fast potatis

2 msk ströbröd

100 g smör

1tsk kajennpeppar

1 msk paprikapulver

1 riven vitlöksklyfta

1 kg fläskfile

100g röda steklökar

2 dl vitt vin

1 msk dijonsenap

3 dl creme fraiche ( jag tog även 1 dl grädde)

smör till stekning

Blanda ströbröd, kajenpeppar, paprikapulver, vitlök med smöret.

Snitta potatisen i tunna skivor utan att skära rakt igenom. Oh lallala underbara 90 tal;-)

Lägg potatisarna i en ugnssäker form och fördela smöret över.

Skala lökarna och stek med smör, salta.

Stek fläskfilemedaljonger och salta, peppra väl, stek tillsammans med lökarna.

Slå på vit vin och låt det reducera till hälften, tillsätt senap och creme fraiche ( grädden har jag för att ta ner lite syrlig smak från creme fraiche)  och låt sjuda under lock på svag värme i 15 minuter.

Smaka av med salt och servera med hasselbackpotatisen. Jag serverade även brysselkål till. Mums!

Härlig höst middag! Hur gott som helst...

Vet ni, jag har äntligen hittat jättevackra tallrikar. Har letat länge efter en romantisk, vit enkel tallrik. Tycker de flesta är asdyra om om man vill ha flera än 6 kostar det skjortan. Nu jäklar hittade jag så fina på Hem och Hobby för 28 kr styck. 28 KR STYCK?! Servetterna är från Edvins corner, även ljusstakarna.

Lingonparfait recept kommer i nästa inlägg. Hej så länge, nu måste jag rusa!

 

 

 

2011-11-08 Hälsa, Recept
  • 2011-09-28, 08:25
  • 0

Jag älskar nya recept och i helgen fick jag en super god middag hos Helen och Pontus som jag vill dela med mig av. Hon har alltid roliga recept och jag får mycket inspiration  som jag sen vill dela med mig av till er…!

Vackert, hennes nya tabletter finns på Hemtex tog jag reda på :)

Förrätten var en ” falsk hummersoppa” som smakade riktigt mums!

Recept till er förstås:

700 gram morötter

4 dl vatten

1 tsk salt

1 gul lök

1, 5 msk smör

7 dl hönsbuljong

2.3 msk konjak

1, 5 dl vispgrädde

Cayeneppar och vitpeppar

Dill

Skala och hacka löken och fräs. Koka upp morötter och spadet, mixa morötterna till puré.

Skala och hacka löken och fräs. Dutta över mjöl och späd med buljong och morotspuren´. Låt

soppan sjuda, ej koka. Rör ner konjak och grädde. Krydda.

Garnera med dill.

Detta var så gott! Sen hade hon garnerat med grissini samt två goda pilgrimsmusslor på en spenatbädd.. oh shit vilken god förrätt. Jag är annars ganska ” tråkig” när det gäller soppor men detta måste jag göra hemma.

Varmrätten bestod av kycklingfile och  spenat och potatistortilla med en smaskig örtsås!

Recept: Tortillan c a 8 pers

2 Stora tortillabröd

1/2 kg potatis

3 scharlottenlökar

2 dl bladspenat

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Koka potatisen. Finhacka löken och fräs utan att bryna. Tillsätt spenaten.

Blanda spenat, lök och potatisen så det blir en grov puré. Krydda.

Bred puren på en av tortillabröden, lägg den andra över. Stek på spisen och skär upp i bitar.

Sås:

100 g philadelfiaost

1 tärning ört och vitlöksbuljong

1 dl grädde

 

Koka ihop! ( den här såsen kan man även servera kall! Jättegod)

Glöm inte en fräsch sallad. Bon apetit vänner!

 

Lite senare kom Pontus fotbollslag, han är tränare i Våmb och dem skulle ha lite partaj.. :)

Trevlig kväll, som alltid! Barnen har också så kul ihop!

 

Ledsen för suddiga bilder… men svårt när det är mörkt med mycket ljus inomhus..

TACK Helen för alla dina tips och goda middagar, ses snart igen och då blir det i mitt nya kök! :-)

2011-09-28 Hälsa, Recept , ,
  • 2011-05-16, 12:01
  • 0

 Här kommer två recept som jag tror ni gillar, kycklingen blev jag bjuden av Helen när jag var där för en vecka sen- så gott och fräscht.

Tack Helen för all din matinspiration!

400g kyckling

1 msk torkad rosmarin

1 msk torkad oregano

salt och svartpeppar

2 msk smör

3 msk olivolja

Sätt ugnen på 225 grader. Krydda kycklingfileerna, var noga med att det är kryddor runt om. Salta , peppra försiktigt. Stek på båda sidorna på hög värme i stekpanna i smör och olivolja. Lägg kycklingen i ugnssäker form och stek i ugnen i 10 minuter.

Tomatsalsa

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk torka rosmarin eller oregano ( eller både ock)

2 msk tomatpure

1 palsternacka, skalad och skivad

1 morot, skalad och skivad

1 burk krossade tomater

salt och peppar

Fräs lök, vitlök, kryddor och tomatpure i olja på medelvärme i 5 minuter. Tillsätt rotfrukterna och låt fräsa ytterligare i 5 minuter. Häll på krossade tomater och låt koka i minst1 5 minuter. Mixa det hela slätt med en stavmixer, smaka av med salt och peppar.

Helen serverade kycklingen med bulgur och det var så otroligt gott och även nyttigt. Perfekt middag som man inte blir så där tungt mätt av och salsan var jättegod.

I torsdags kväll  gjorde jag en plåt mintrutor som jag sedan skar i småbitar och fick  ut närmare 100 stycken som vi hade på buffén inne på clarks. Kakan hittade jag på amelia.se och den är hur god som helst- men det räcker men en liten bit och en klick grädde till. Mycket choklad och mintsmak och en krämig glasyr. Suss hade gjort himmelskt goda kärleksmums och de hade även massa annat gott på deras buffe. Inget mingel utan choklad! :-)

Himmelskt!

Du behöver:
300 gram smält smör
4 dl socker
2 dl kakao
3 dl vetemjöl
3 ägg
Några droppar pepparmintsessans ( Jag tog ca 8 aftereight istället)
1 nypa salt
1 1/2 tsk bakpulver

Glasyr:
2 dl vispgrädde
1/2 dl cane syrup (eller mörk sirap)
100 gram mörk choklad
1 dl socker
1 dl brun farin
100 gram smör

Gör så här:
Sikta mjölet, kakaon, salt och bakpulver. Smält smöret, blanda ned socker och ägg däri. Vispa fluffigt och blanda ned mjölblandningen. Rör om så att det är ordentligt blandat och häll sedan smeten i en smord och papperklädd långpanna. Grädda på 175 grader i ca 30 minuter.

 Medan du väntar kan du alltid göra glasyr! Häll alla glasyringredienserna utom smöret i en kastrull och låt det småputtra i ca 20 minuter, vispa hela tiden. När det blivit lite tjockt och ordentligt hopblandat rör du ned smöret så att det smälter ihop så där smarrigt. Dra glasyren av värmen och vänta på att kakan blir klar. När den är färdig så häller du glasyren över kakan och låter den stå över natten och gosa ihop sig. Servera gärna med en klick vispad grädde.

Voila! Nu har du en god middag med dessert, hoppas ni gillar!

Puss & kram

 ( inne på clarks stod denna vackra buffe uppdukad för alla gäster)

2011-05-16 Mitt liv, Recept
  • 2010-10-11, 23:32
  • 50

ÅÅÅÅ den här är så god. Jag är ju en sann matälskare och den här grytan gjorde jag ofta då barnen var små, typ 10 år sedan när man inte åt så mycket mer än fläskfile, hasselbacks… ni vet… 90tals middag.  Nu ska man ju äta sushi o wushi och kengpang och pingpong  eller vad nu allt heter. Älskar förresten nya smaker och gillar det mesta. MEN. En gryta med grädde och lite kärlek- Fy sjutton vad gott det är.

Här får ni min fläskfilegryta- mycket enkel och det mesta har man hemma.

4 pers

ca 7oo g fläskfile

2 tsk dijonsenap

1 paprika

1 vitlök

2msk hackad persilja ( kan uteslutas om man vill, det funkar bra ändå)

1 lök

1msk tomatpure

färska champinjoner

ca 1msk kalvfond

skvätt honung

3dl mellangrädde

2 dl creme fraiche

salt peppar

Stek köttet i minder skivor, krydda. Fräs lök med vitlök, paprika. Stek champinjonerna, lägg i allt i grytan. Tillsätt resten- låt koka ihop, sänk plattan och koka under lock i ca 10 minuter.

Jag serverar ofta med klyftpotatis, ringla olivolja och strö lite havssalt, timjan. Glöm inte en fräsch sallad till! Detta blir så vansinnigt gott. Dijonsenapen är stommen. Testa, skriv och berätta. :)

Puss

( bild finns då jag lagade denna i lördags i tidigare inlägg)

2010-10-11 Hälsa, Recept ,
  • 2010-08-12, 19:31
  • 0

Annika och per bjöd mig på denna underbara rätt för ett tag sedan! Jag hittade tyärr inte bilden men ville ändå ge er ett bra tips!

Baconlindad Fläskfile

500 g Fläskfile

2 msk smör

1 msk grovmalen senap

1 krossad vitlöksklyfta

150g bacon

salt, peppar, persilja

Sätt ugen på 250 grader. Putsa filen ren.

Skär en djup skåra i köttet på längden, Rör ihop senap, vitlök, smör, persilja och smaka. Fyll skåran med blandningen och tryck ihop köttet. Linda bacon runt och lägg i en form. Sätt in i ugnen på andra falsen nerifrån och stek i ca 25 minuter. ( öppna inte ugnsluckan i onödan. :-) Ryker rätt bra då det är hög värme men det SKA det va. Vi trodde aldrig receptet stämde men det gör faktiskt det. Vi har testat!

Skär köttet i skivor och servera med tex potatisgratäng, stekta champinjoner och grillade tomater.

Detta blir vansinnigt gott!!! Och väldigt enkelt….

2010-08-12 Hälsa, Recept