• 2017-01-03, 16:51
  • 26

Såhär efter jul är det skönt att äta mindre kolhydrater igen. Jag äter allt jag känner för i december, så det är skönt att vara tillbaka i vardagsrutinerna igen. En smakrik bolognese och vitkålsstuvning med parmesan kan man bjuda en kung på om det skulle behövas.

Hur gör ni, lägger ni om kosten helt eller kör ni på som vanligt? Berätta! 

Storkok är ett bra sätt att skona både kropp och plånbok efter jul. Lisa-Marie kan få med sig lunchlåda och gör man det rätt mår magen också bra. Till exempel en bolognese med vitlök, oxfond och lite rödvin som kokat länge ihop med krämig vitkål och parmesan Vad kan gå fel? 

Recept 

Bolognese: 4 portioner
500g nötfärs
1 1/2 burk krossade tomater
1 dl rödvin el 3 msk vitvinsvinäger (jag tog båda men minskade på rödvinet)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
oxfond  2msk
2 msk ketchup eller 1 msk sweet chili (Går utan om du vill ta bort det söta)
salt och peppar, jag tog även lite paprikapulver
1 dl vatten (fyll på under koktiden)

Skär löken i mindre bitar och hacka vitlöken, fräs i pannan i olivolja eller smör. Fräs köttfärsen, koka ihop allt och låt stå på spisen och koka i 2 timmar på låg värme. Det blir galet gott när det får koka länge, det går förstås på kortare tid men ni måste testa. Blir mycket godare. Fyll på med vatten under koktiden.

Det blir en mustig god bolognese!

Parmesanstuvad vitkål 4 portioner
1 litet vitkålshuvud
3 dl grädde
1 dl parmesan
salt, peppar

Fräs kålen med lite smör, rör i grädden och parmesanosten med lite salt och peppar. Koka ihop på svag värme så det blir en stuvning. Behövs inget mjöl, låt den stå en stund så tjocknar den.

Tack världens bästa Linnie (linnielagar på instagram) för dina inspirerande tips, du är en en fin vän till mig och lagar så grym mat. Här kommer receptet för er som vill prova veckans godaste lunch. 

Dela gärna med dig av dina egna favoriter såhär efter helgerna!

 

 

 

  • 2016-11-14, 15:58
  • 6

Jag älskar libanesisk mat! Goda kryddor och lätt att laga ihop snabbt. Jag kör lite rivstart på måndagar med mindre kolhydrater och det onyttiga, istället lägger jag till goda nya smaker. Maten ska smaka gott! Särskilt när man har en jobbig vecka framför sig och behöver lite tröst i förväg.

Vad har ni för tröstmat?

img_2750

Jag och Lucy åkte ner till Göteborg igår kväll efter bodypump, Janne har varit hos oss hela helgen, jag älskar hemmahelger med god mat och mys med tjejerna. Jag har viktiga möten i veckan och kommer att åka till Stockholm på onsdag. Det är alltid roligt men också stressande att veta att veckan kommer att bli fullbokad. Då behöver jag ladda med mat, sömn och energi.

Och varför inte börja veckan med värmande och tröstande libanesiskt?

dsc03058-2

Libanesiska favoriter:

Tabbouleh: Underbar libanesisk sallad med hackade goda tomater, lök, massor med bladpersilja, citron, vinäger, olivolja och lite salt. Låt stå en stund, lägg i löken sist. Jag brukar även ha hackad mynta.

Hummus: Skulle kunna äta varje dag, bland det bästa jag vet. En sås gjord av kikärtor, sesampasta, olivolja, färsk vitlök, salt och citron. Idag köpte jag en jättegod som dom gör inne på Saluhallen i Gbg. Köp den om ni är där, så god om ni inte hinner göra egen.

Libanesiskt Kafta: Köttfärsbiffar med persilja. Jag blandar 500g nötfärs med 1 gul hackad lök, 1dl finhackad persilja, 3/4 krm cayenpeppar, 3 krm paprikapulver, salt, peppar. Blanda alla ingredienser i en  bunke, forma dom till små korvar med händerna, grilla i ugnen på ca 220 grader tills dom fått färg och är genomstekta. Pensla med olivolja då och då och vänd på dom.

Taouk: Smarriga kycklingspett i en yoghurtmarinad. Kycklingen blir mör och smakar ljuvligt av marinaden. Skär kycklingen i mindre bitar eller trä på spett. Gör marinaden: 4 port. 2 dl turkisk yoghurt, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 msk paprikapulver, 0,5 dl olivolja, 0,5 tsk kummin, 1 tsk salt, 1 tsk svartpeppar, 0,5 tsk kanel, 1 msk Ajvar. Blanda alla ingredienser till marinaden, lägg kycklingen i en form och häll marinaden över. Blanda ordentligt. Låt stå i kylen minst ett par timmar, då blir dom som godast. Ta upp kycklingen, låt mycket av marinaden vara kvar på kycklingen, grilla i ugn ca 220 grader tills dom fått fin färg och är genomstekta. Ni kommer älska doften!

Servera med goda stora oliver.

Hoppas det smakar! 

dsc03056-2

Nu är jag mätt och måste ta tag i veckan. Jag har massor av kläder att fota, L-M hjälpte mig igår så några plagg har vi betat av. På torsdag kör jag vidare med min fotograf, jag har så mycket fint att visa er inför kommande julfester.

dsc02625-kopia-2

dsc02634-kopia-2

Idag går mina tankar till Annica, snälla, det måste komma ett bra besked nu så hon kan får svar på varför hon har så ont. Tusen tack för alla hälsningar, de betyder så mycket för henne.

Hur gör ni för att ladda inför en tuff vecka? Tipsa i kommentarfältet!

2016-11-14 Johanna Toftby, Recept
  • 2016-10-07, 10:28
  • 6

Hemmagjorda friterade pommes med en grillad köttbit och pepparsås är det godaste jag vet. Gör en fräsch, syrlig tomatsallad så bryter det av mot den mustiga pepparsåsen. Detta gjorde vi i onsdags när jag och tjejerna hade onsdagsmys. Den här gången lyxade vi till det med oxfile.

dsc00861

Grillad oxfile med pepparsås, tomatsallad och hemmagjorda Pommesfrites. 

Grillad oxfile Jag låter köttet ligga framme en timma före. Steker det sedan i smör i en grillpanna på hög värme, peppar salt. Lindar sedan in det i smörgåspapper en stund så blir det ännu saftigare. (Vi kör oftast medium, får gärna vara rött men inte blodigt)

Tomatsallad:

Hacka eller skär tomater i mindre bitar, skär upp en lök och blanda ihop. Jag tog schalottenlök. Ringla lite vit balsamvinäger, salt lite olivolja. Rör ihop så det får stå och dra sig.
Himmelskt gott till kötträtten.

dsc00840

Pepparsås  Min favorit. (Ca 4 pers)

5 dl grädde
1 1/2msk peppar (vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rose)
1 msk smör
1 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
1-2 tsk tomatpure
skvätt soja
skvätt rödvin (ett par msk)
salt

Fräs smöret med krossad peppar, (finns färdig) tillsatt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 15min så de tjocknar något.

Krispiga hemmagjorda pommes 

Skär stora potatisar eller bakpotatis i tjocka stavar. Koka dom nästan klart i saltat vatten. Häll av vattnet i ett durkslag, lägg dom på en bricka med papper. Ställ in dom i kylen ett par timmar så dom får torka till. Ingen plast över.

Värm upp ca 1 liter matolja i en stor (viktigt med stor) kastrull. Värm till ca 180 grader. Fritera potatisen i omgångar. Jag tog upp och lade dom på brickan, sedan ner i oljan igen. Då får man den allra bästa friterade potatisen.  (Om man inte har en fritös förstås.)

dsc00841

Så gott så jag smäller av!

Strö lite havssalt och torkad dill över, servera och njut! Det blir stor skillnad när man gör egen potatis.

dsc00851

dsc00856

Hoppas det smakar! Tomatsalladen blir magiskt till. Dom flesta som följer min blogg vet min passion för träning och bra mat. Vi äter ofta nyttig mat, men det hindrar oss inte att lyxa till det med något riktigt smaskigt när vi känner för det ibland. Jag tror det är viktigt att hitta en balans, lagom av allt.

Håller ni med?

Önskar er en riktigt fin fredag. Kommer ett inlägg om Annica lite senare.

Kram

 

 

2016-10-07 Recept ,
  • 2016-09-30, 11:28
  • 7

Hemmagjord pizza med extra allt på knaprig mandelbotten kan man bjuda en kund på. Vårt traditionella onsdagsmys rubbar vi inte på. Det har blivit en mysig grej vi gör tillsammans. Bara jag och tjejerna. Bryter av vardagen med något extra gott som alla är med och bestämmer, Charkbrickan är ofta återkommande men en nu blev det pizza. Tips och recept längre ner.

dsc00416

Igår fyllde min andra hälft år, Grattis älskling på din dag! Han är långt från mig som helst inte vill fira alls, jag tycker födelsedagar är det bästa som finns, haha! Sedan barn har jag älskat både ge och få uppvaktning. Kommer aldrig tycka det är tråkigt.  Men god mat är hans önskan men presenter och blommor har jag med ändå som han blev glad över.

Åkte ner sent igår, sliten efter en helt hysterisk vecka. Mycket jobb, möten och mycket projekt just nu men också mycket nytt som händer, det gillar jag!

Röda rosor till älsklingen som önskade sig sin favoriträtt- kyckling med en gryta jordnötssås typ. Alltid om han får välja.

dsc00431

dsc00434

Av mig fick han några bra hudkrämer  (Alla karlar tar typ det närmsta att tvätta sig mig och typ en hudlotion till ansiktet, haha om man ens tar något!) Sedan ska vi även åka till Köpenhamn till en utav våra favoritrestauranger Stick´s and Sushi på Tivoli. Bästa bästa! Det blev han glad över, även jag ;-)

Grattis igen älskling på födelsedagen!

Här kommer tips på godaste pizzan till fredagsmyset. Recept finns HÄR. Den blir knaprig och supergod utan vitt mjöl men med mandelmjöl istället.

dsc00373

Ta vad ni har hemma, jag hade parmaskinka, gorgonzola, sparris, paprika, champinjoner, kryddor och ruccola. Gaaaalet gott!

dsc00379

dsc00382

dsc00405-kopia

dsc00410

Nu är jag framme i Sthlm, åkte tidigt från Gbg i morse och ska upp en blixtvisit för möten och event, sedan hem igen. Ska upp igen på söndag kväll för att medverka i Malou efter tio så nu är det mycket fläng upp till Sthlm. Men superkul!

Måste kliva av, hoppas ni gillar pizzan och TACK för allt stöd till Annica. Ska skriva en grej om det lite senare efter några saker i kommentarsfältet.

Marilyn och hennes bästa kompis är här uppe två dagar, GISSA om dom är taggade för Justin Bieber!! Jag är avis!! Ångrar mig jag inte köpte fler biljetter. Kommer bli en supershow är jag hundra på.

IMG_5755.JPG

Stor fredagskram och ha det fantastiskt ni som ska på konserten.

 

 

 

2016-09-30 Johanna Toftby, Recept
  • 2016-09-18, 16:59
  • 18

Dessa ljuvliga kondisbitar gjorde vi igår som vi fikat på idag. Seg kladdkaka med chokladkräm som fyllning. Alltså, dom var sååå goda! Jag har alltid älskat att baka, det roligaste är små lyxiga kondisbitar med mycket choklad. Sedan några år tillbaka lade jag om kosten och allt bakadet, men sedan kan jag smyga in det ibland på helgerna. Att förbjuda tror jag skapar mer ångest, man tar en bit och njuter sedan är det bra. Men det handlar om balans, man måste pröva sig fram. Alla fungerar olika. Träna, ät nyttigt och ta något gott ibland. Mår man bra, håller vikten så funkar det ju. Eller hur? :)

img_5026

Recept:

Kladdkaka: (Hel plåt) Alltså mer än dubbel sats. ca 40 bitar
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
3 tsk vaniljsocker (vaniljpulver men mindre mängd)
4 tsk bakpulver

Chokladkräm: 
400 gram valfri choklad, jag tog Marabou digistive för crisp
2 dl grädde
1,5 tsk honung
50 g smör
nypa havssalt

Sätt ugnen på 150-165 grader ca 25 minuter

Gör så här: 
Koka först chokladkrämen. Grovhacka chokladen. Koka upp grädden snabbt, ta bort kastrullen från plattan, rör i den hackade chokladen och rör tills den smälter. Vänd i smöret och resten av ingredienserna. Låt stå kallt i kylen minst en timma.

Kladdkakan: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Blanda i en annan skål mjölet, bakpulver, vaniljpulver och kakao. Vänd ner det i äggsmeten. Bred ut allt på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen. Känn med en sticka, kakan ska vara kladdig.

Låt kakan svalna, dela den sedan i två stora bitar. Bred den kalla chokladkrämen på ena delen. Vänd sedan över den andra delen ovanpå så det blir rätt sida uppåt.

Lägg kakan i frys eller kyl 30 min innan ni skär upp den i små kondisbitar. Kakan är mäktig, men så god så jag svimmar. En riktig läcker kondisbit att bjuda på. Pudra på liteflorsocker.

Njut! 

img_5016-2

img_5029

Hur gör ni med godis och sånt där onyttigt. Bakar ni? Jag älskar ju det så måste nog göra mer, men får nog ge bort eller lägga i frysen, hehe. Jag kan ju gå bananans helt om jag sätter fart och det vill jag inte. Idag tog jag en bit sedan bra. För när jag provsmakade igår när jag bakade räknas väl inte…?

Nu ska jag åka upp till morfar som ligger på sjukhus. Mycket sjukhusbesök i helgen…. Ska visa bilder från när jag hälsade på Annica igår. <3 Hon är något bättre idag än igår. Puh..Nu hoppas vi det går åt rätt håll så hon kan börja sin behandling mot det andra i kroppen.

img_4435

Ska ni kolla hockey i kväll? Janne är på plats i Toronto! Heja Sverige!

Puss och kram

 

 

 

 

2016-09-18 Recept , ,
  • 2016-08-11, 23:30
  • 44

Ni var många som önskade recept på maten vi lagade förra helgen efter film på snap och insta. Vad slår en god köttbit och pepparsås, hehe? Vi har dock minskat på rött kött, det äter vi 1-2 gånger i veckan max. Blir oftast kyckling, fisk och skaldjur, därför njuter jag till max när vi äter riktigt gott, svenskt kött. Kommer aldrig kunna bli vegetarian tror jag även om jag älskar grönsaker och gärna vegetariska rätter ibland.

DSC_0933

Rotgrönsaker, vi hade även potatis. Ibland kör jag sötpotatis, det är lika mycket kolhydrater men mer näring. God smak.  Ibland bara grönsaker. Men jag älskar all slags potatis och ska jag minska på kolhydrater så äter jag mer av potatis och mycket mindre av pasta och ris. Pasta är värst fast godast. Äter lite det jag känner för till helgen så balanserar vi upp det under veckan.

Här kommer recept på god pepparsås: 

3 dl grädde
1 msk peppar (vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rose)
1 msk smör
1/2 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
2 tsk tomatpure
skvätt soja
skvätt rödvin (ett par msk)
salt

Fräs smöret med krossad peppar, tillsatt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 15 min så de tjocknar något.
DSC_0940

Vill ni hellre ha krispig sötpotatis till?  Det är galet gott. Vet ni hur man enkelt får dom krispiga och inte mjuka? Klicka HÄR.

DSC_13171-670x314

Det sista jag gör är att steka köttet. Jag steker i smör på hög värme, vill gärna ha medium/rare. (Låt alltid köttet vila minst 30 min i rumstemperatur innan ni steker)

DSC_0944

 Alltså huuuuuur gott?! 

DSC_0945

Idag har jag jobbat lång dag på salongen, har massor med hårtips till er som vill få lite inspiration och råd efter sommaren när våra hår är ganska sommarslitna. Även mitt… skomakarens barn. Hinner varken klippa eller färga trots vi är två (!) frisörer i familjen. Blir alltid snabb färg framför spegeln kanske bara i kronpartiet och lite snabb nyansering på längderna i duschen. Ingen skön avslappning i frisörstolen här inte. Men jag njuter av andra behandlingar istället som massage, fransar, ansiktsbehandling mm..

Älskar dom stunderna, då vill jag helst inte prata alls. Bara njuta, slappna av. Tänk när jag hade panikångest i alla år…. hjälp alltså. Gick inte ens till affären på ett år tror jag. Massage var inte att tänka på, inte gym eller stora butiker. Mardröm. Har man haft det vet man hur långt tid det tar att komma tillbaka, men man lär sig på vägen. Mycket av detta är med i Topphälsa detta nummer som vi gjorde i maj i år. Tidningen kom ut idag och ska berätta mer i helgen om reportaget.

IMG_1264.JPG

Hämtade Marilyn på fotbollsträning, Lucy vill stå i fram på två ben innan vi går ur bilen. SÅ spännande med allt =) Lilla tjejen, vår älskling är en riktig liten kärleksboll.

Har precis ”vaknat” upp ur en fullkomligt vidrig hormonbubbla. Galen migrän, deppig, tomhet, arg, ledsen. Ägglossningen från helvetet varade i 3 dygn, hade det fortsatt en timma till hade jag nog tagit in mig på psyket. Detta är inte varje månad tack och lov, men när det slår sönder hela min kropp blir jag mörkrädd. Botox är ur kroppen. Det hjälper mig mot migrän så mycket och måndag har jag äntligen tid så vi kan mota Olle i grind till nästa hormonsmäll. Inte mer än 4 månader få gå utan botox vid migrän. Tänk att ägglossning kan ge SÅ hemska hormonsvängingar.. jag är ju liksom färdig med barnafödandet. Men den här gången tog nog priset. Kanske för jag ätit för mycket skräp under semestern, kanske för jag börjat jobba precis, kanske för jag sovit för lite…

Ja. Allt stämmer… hade jag inte tränat så mycket dom här dagarna hade jag bara legat och gråtit. Det räddar allt.

Någon mer som känner igen sig? Migränhelvetet vid ägglossning, sedan kommer mer deppigt vid mens….

Inte lätt att vara kvinna, eller hur? Men ganska härligt ändå, allt som oftast. I morgon ska jag ta hand om fina Pernilla som ska få gå på Diggiloo med sin man. Åh så kul det ska bli att få rå om henne innan showen. När jag tänker på andra som kämpar med cancer eller hemska tuffa besked. Då är mina jobbiga hormoner ingenting. Jag nästan skäms. Hormoner är en riktigt skitsak när jag tänker på hur dom kämpar.

Kram på er och sov gott,  skönt med fredag!

 

 

2016-08-11 Hälsa, Recept
  • 2016-08-03, 19:00
  • 14

 Här kommer ett supertips på goda proteinpannkakor från MMsports. Jag har alltid detta hemma när vi vill lyxa till det med goda pannkakor med extra protein och bra kolhydrater. Jag äter två pannkakor med bär tex efter träning, vill du ha ännu mer protein lägg i ett ägg. Smakar vanilj och tjejerna älskar dom.

DSC_0831

Ni hittar detta HÄR.  Ni måste testa. Snabbt och gott mellanmål, jag varierar ofta det jag äter för annars tröttnar jag. Ibland blir det keso med bär, ibland en avocado, några nötter och granatäpplekärnor. Men har man kanske inte något snabbt mellanmål hemma är en burk Pancake mix grymt att ha i skafferiet.

DSC_0837

Slurp! Nu ska vi till gymet, idag blir det biceps och rygg. Efteråt blir det faktiskt dessa pannkakor. Vad äter ni för mellanmål efter tex träning? Förr åt jag bara mackor… dessa mackor alltså. Sätter sig som en limpa på magen direkt.

Jag har varit ute på Blueco i Kungsbacka hela dagen, älskar det gänget och mina vänner där ute, vi har alltid så roligt tillsammans. Har fått se bilderna från plåtningen, dom blev så fina! Henrik är en duktig fotograf.

Fotade snabbt med mobilen så detta är alltså inte hans bilder, detta är fotat på datorn.

IMG_0860.JPG

IMG_0868.JPG

Mycket skratt!

Kikar in lite senare, kram så länge

2016-08-03 Hälsa, Johanna Toftby, Recept
  • 2016-06-29, 19:28
  • 36

Annica har skrivit till er. Jag fick läsa det två gånger för även om jag visste vad som hade hänt behövde jag läsa igen. Hon har fått beskedet ingen vill höra. Något har växt.

Jag läser hennes meddelande i telefonen,  mitt i allt elände skriver hon glada smileys och hjärtan. Hon skriver ett blogginlägg i bilen för hon vill sammanfatta och berätta för alla som undrar hur det går. Tänker alltid på andra först. Tänker på alla som har frågor. Hon tycker det är lättare att sammanfatta allting i ett enda inlägg.

Inga småsaker betyder något längre, Annica inspirerar andra till ett bättre liv. Hon lever med sin obotliga cancer, men ger så mycket hopp, kärlek och framtid så man kan nästan inte förstå. Hon borde bli föreläsare. Jag är helt hundra på att hon skulle inspirera med sin livsglädje trots det svåra hon går igenom. Man får ett helt annat perspektiv på saker. Jag vill lyfta fram hennes styrka som kanske kan peppa fler. För det är många som kämpar med cancer men också många som kan få hjälp som inte är sjuka. Här kommer hennes gästinlägg från idag och hoppas vi kämpar tillsammans med henne nu.

//

IMG_7679.JPG

Sitter nu i bilen påvägen hem efter ännu en behandling på Sahlgrenska. Försöker tänka och vända och vrida på orden för det är så svårt att sammanfatta detta med några rader.På väg till sahlgrenska idag satt jag och älsklingen i bilen och pratade röntgenbeskeden, oro, läkarbesöket, och om det som är kanske det svåraste… Jo nämligen FRAMTIDEN!

IMG_7678.JPG

Då precis då väljs låten ”allting ordnar sig” på shuffle. Vilket underbart tecken.

Idag gick behandlingen snabbt och jag fick svar på många frågor av mina underbara sköterskor. Jag vet helt ärligt inte vad jag skulle gjort utan dem. Några av de vackraste änglarna på jorden jobbar nämligen där. Vi har i särklass världen bästa team omkring oss och jag känner mig SÅ trygg med dem, även fast de kanske snart tröttnar på mina miljoner frågor och funderingar och egna analyser. Jag kan verkligen inte ”ta det lugnt” om jag har hjärtat fullt av oro och frågor. Men när jag får svar, då vet jag. Och så orkar tom jag släppa cancern för en stund. Just nu har min fantastiska sköterska Elwira semester, och det såklart är hon supervärd även fast hon är saknad av oss där livet med cancern går vidare trots semester. Så många omkring oss som faktiskt undrar det om ” vi ändå trots semester måste åka på behandling”. Ja så är det. Tyvärr.. Cancern tar inte semester trots vi såklart skulle tycka den borde det!

Bilden nedan: Två av mina hjältinnor på Sahlgrenska Ann-Sofie och Pilar. <3

IMG_7682.JPG

Men när vår stjärna Elwira är på semester så har vi fått underbaraste Pilar som tagit så bra hand om oss, och gett mig den medicin och tryggheten jag behöver och dessutom svarat på alla mina jobbiga frågor. Så härligt de försöker göra så att man får samma sköterska hela tiden, för det betyder oerhört mycket för oss som patienter. Och vi har turen att bara träffat riktiga änglar på sjukhuset, Ann-Sofie är också en av dem. Hon brukar ringa mig när jag söker sahlgrenska för jag är orolig för nåt. Det är ett sånt oerhört viktigt jobb de gör. Trodde aldrig jag skulle behöva komma i kontakt med detta i livet, men när det väl blev så är jag oerhört tacksam att det finns människor som finns där. Finns där PÅ RIKTIGT. Där för mig, för min Kristian och våra barn. Alla Goa peppsamtal är helt enormt och idag behövdes det!

IMG_7675.JPG

Nya cancerprover då Skövde åter igen missat. Tog prover förra veckan så allt ska vara klart när vi kommer till min läkare på Sahlgrenska men här hade dom inte fått några. Smidigt att ta prover genom porten men jobbigt att vänta.

IMG_7677.JPG

IMG_7673.JPG

Varje gång sätts en nål i porten. Man kan ha nålen kvar om man ska får behandling många gånger nära varandra men jag vill inte ha  den kvar då jag har små barn som ”kan komma åt den”.

I väntan på sjätte behandlingen av immunterapi.

IMG_7681.JPG

Skiten i lungan har växt. Likaså har det tillkommit en i levern.

MEN.. Vi vet inte exakt vad än. Antingen har cancern växt eller så har immunterapi börjat fungera. Stor skillnad, jag vet. Men det är den verkligheten vi lever i nu, antingen eller… Vi väljer att TRO på det sista alternativet. För detta är lite typiskt att det kan bli så. Det kan börja växa och sprida sig innan det fungerar och om det fungerar. Eller så kan det vara de vita blodkropparna som nu ”anfaller” cancern, så det är därför det syns på röntgen. Så den i levern på 1 cm kan mycket väl ha varit där innan, men syns först nu då immunterapibehandling startat. Vi vet inte… Tre månader till innan vi vet mer. Då nya röntgenbilder ska tas! Lite terror men efter peppsamtal med Sahlgrenska och Krille så känns det okej! Det känns bra, trots lite halvdana besked. Jag hade så önskat att få cancervärdena som jag skulle fått idag, det hade knutit ihop min påse så jag blev lugn. För om de håller sig stabila, hade det varit ett gott tecken. Men tyvärr har det åter igen blivit fel från Skövde, nån miss som kostar mig mer oro! Tyvärr hänt lite för ofta!

Nu tog Pilar nya prover på sahlgrenska så Goa Ann-Sofie skulle ha koll!

Tack fina Mia som ringde mig om röntgenbeskeden och att du är så lugn i allt och inger trygghet. Tack fina Ann-Sofie och fina Pilar för idag. För en mysig stund med er. Och fina Elwira hoppas din semester är mer än GRYM! Vi ses om tre veckor då det är nästa omgång behandling då vi dessutom firar bröllopsdag! 14-årig bröllopsdag med min hjälte, mannen i mitt liv min alldeles egna kristian❤️.

IMG_7672.JPG

Nu på väg hem för att fira semester med mina tre superhjältar, våra underbara ungar och åter igen hålla telefonen i handen för KANSKE ringer sahlgrenska med nya cancervärden. Denna väntan. När, ja när ska denna ballongen kunna släppa lite luft? Känns som jag sprängs snart… En dag i taget, nu är det som räknas! Lev livet fullt ut, det gör sannerligen jag!

Kram från E20

  • 2016-04-04, 16:00
  • 24

Tusen tack för alla kommentarer på bloggen, FB och instagram! Så roligt att ni gillar valpbilderna, just nu är det lite som bebisbubblan och livet kretsar förstås mycket kring vår lilla valp. Känner mig lika snurrig och vimsig som när jag fick barn. Allt är ju nytt, men det är underbart! Natten gick jättebra, hon sov i ett sträck till 06, där åt hon och lekte lite men sedan somnade hon igen. Då kröp jag ner och vi sov ända till 9.30, haha! Min tjej det ;) Hon sover i sin lilla bur på golvet bredvid mig som hon kryper in i.

Självklart jobbar jag som vanligt men hemifrån, tur att jag har det jobbet så jag kan sitta vid datorn, däremot har jag lite ledigt från salongen med kunder. Men vi har pusslat ihop det så jag hoppar in några eftermiddagar när tjejerna är hemma.

Matlagning tex funkar alldeles perfekt eftersom vi är mycket i köket, där har jag även datorn, alla papper och Tv mm så det blir mycket kök nu. Alla andra rum förutom sovrum är hon inte alls i. I dag ska jag hämta hagen vi köpt, en valphage som är godkänd man sätter ihop och kan flytta med. Den ska vi verkligen vänja henne vid, det blir hennes trygghet tex när vi har student mm längre fram. Tänk alltid på avståndet mellan galler när ni köper hagar, jag har letat typ i hela Sverige efter en sådan som denna som är för riktigt små valpar. Konstigt det inte finns i djurbutiker. Hört skräckhistorier där små valpar fastnat i gallren och kvävts till döds eller stora skador. Fruktansvärt.

Nu till dagens middag! Jag var sugen på grillad marinerad lax så det fick det bli. Ni måste testa om ni gillar fisk. Marinaden var lime, ingefära och soja. Urgott! Kall, yoghurtsås med lime.

Marinerad Lax med yoghurt och lime 

Färsk lax eller frysta laxfilér, tina dom långsamt

Marinad:
1 dl olja
skvätt soja
1msk Sweet chili
1 msk färsk riven ingefära
1 pressad lim plus rivet skal
salt och peppar
Lite chilikrydda

Låt laxen stå en stund i kylen och dra åt sig marinaden. Torka sedan av laxen, grilla i ugn i folie eller stek den.

Yoghurtsås:
2 dl turkisk yoghurt
2 msk creme fraiche
1 pressad lime
1 tsk smbal oelek
salt och peppar
1/2 tsk honung

Låt stå kallt innan servering

DSC_0988

Jag hade en salladsbädd, broccoli och lite ris då jag ska träna ett hårt pass senare i kväll så jag ville ha mer kolhydrater idag.

DSC_0989

Hoppas det smakar! Det var jättegoda smaker.

Kan inte låta bli att visa några valpbilder också…Mormor har varit här en kort stund idag, hon ingår också i familjen som den lilla ska vänja sig vid. Mamma är en riktig hundälskare som haft flera hundar så hon kan mycket, känns tryggt för mig. =) Lillan blev så glad i mormor. Vi kommer inte ta emot besök annars första tiden, vill att hon ska lära känna oss först. Men det är extra kul att visa upp henne för er, alla som har hundar eller bebisar. Man är ju så stolt <3

DSC_0950

DSC_0959-3

DSC_0961

Lilla plutten, hon förstår inte än hur mycket vi redan älskar henne.

Nu ska jag sätta fart att röja lite här, tjejerna är hemma och hon blev så glad när dom kom hem så hon nästan slog volter av glädje.

Kram från oss

 

 

2016-04-04 Johanna Toftby, Recept
  • 2016-03-10, 23:00
  • 9

Färsk ananas, passionsfrukt och mango med kokos, lime och ingefära. Woooohoooo säger jag! Vilken fräsch kickstart. Den gjorde vi i morse och stod mig tills 15 då jag åt lunch. Här har ni ett enkelt, men nyttigt mellanmål eller till frukost.

DSC_0835-2

Jag äter inte ofta frukt, desto mer bär. Har ni tex minskat på socker, eller det ”onödiga” på veckorna men kanske sötsuget ändå är jobbigt att bli av med? Ha tålamod! Det kommer gå över, jag lovar. Det gäller bara att hålla i. Man kan säga nej när det bjuds. Var stolt över dig själv istället och lockas inte av alla som tjatar på att du måste ta en kaka. Under veckorna är det inget onyttigt som gäller (om du bestämt dig för det) och jag lovar, det kommer gå bra. Klarar du av att fika, ta något sött ja då gör du det och inget dåligt samvete för det. Vet du med dig att det inte går, att du mår dåligt, vill äta ännu mer, mm. Då får du fundera över om den där kakan var värt det?

DSC_0821

Tänk på att kanske vara lite försiktiga med för mycket frukt, den vanligaste orsaken att man inte minskar i vikt om man viktminskar. Man byter ut godis mot massa frukt. Banan eller tex vindruvor, äpple.. det är massor med fruktsocker som triggar dig att vilja ha ännu mer sött. Ät hellre tex mer bär, hallon, björnbär eller blåbär som är super

Exotiska frukter är dock bättre, det har jag i smoothie ibland om jag ska ha frukt i. (Gör oftast på bär)  När dricker jag smoothie? Jag kan ta det till frukost, ihop med tex ägg om jag inte äter gröt. Jag kan ta det efter träning, men med proteinpulver i. Eller om jag är vansinnigt sugen på något men det kanske är långt till middag. Jag försöker också att inte dricka smoothie i ”onödan”. Har du kilon du vill gå ner ska du även räkna in denna i ditt dagliga kaloriintag. Men jag tycker det är mycket bättre än att man tex ska dyka ner i kakburken, tror många känner igen sig. Man stillar suget.

Tjejerna gör det gärna som mellanmål, tex efter skolan när dom är trötta efter en lång dag, ska ladda inför träning eller sitta och plugga mycket.

Exotisk smoothie 2 port
2 dl ananas, jag hade skivad färsk (finns även fryst)
1 dl mango
1 passionsfrukt
1 dl kokosmjölk
2 dl osötad mandelmjölk
1 pressad lime plus rivet skal
2 tsk riven ingefära
1 tsk Nyponpulver (Har man inte hemma, gör ändå. Bra för leder, mina knän är bättre)
Nypa vaniljpulver
1 msk kokosflingor

Mixa samman allting i en blender en stund, servera iskall och njut! Späd med mer eller mindre vätska för önskad konsistens. Jag gillar när den är riktigt fluffig som milkshake.

DSC_0828

Strör även lite kokos över, den var så hysteriskt god så jag måste göra en till i morgon fredag.

DSC_0837

Nu ropar sängen, hoppas ni får en riktigt fin fredag och gillar dagens Smoothie.

Pöss!

 

 

 

2016-03-10 Johanna Toftby, Recept

Barcelona, mitt älskade Barcelona där jag varit så många gånger, är det senaste stället där oskyldiga människor dödats bara för att de ville ha en trevlig stund. Världen känns otäck och jag…

Innehåller reklam och adlinks för Ellos God morgon från Rhodos! Just nu är vi på väg ner till hamnen, idag ska vi till Lindos! Har varit där innan men det är så…