• 2018-02-01, 17:05
  • 16

Finns det något godare än nygjorda chokladbollar? Jag brukar göra dessa utan vitt socker, det är lika goda om inte ännu godare. Passar perfekt att svänga ihop när sötsuget slår till.

Går snabbt att svänga ihop och man mår inte lika illa som efter en ”vanlig” chokladboll. Jag har precis fotat klart ett nytt recept till er och sitter och dricker kaffe. Och en god chokladboll.

Krämiga och alldeles underbara.

Chokladbollar med kokos 14 stycken 

10 dadlar, köp gärna de färska mjuka
1 dl hackade nötter, jag blandar. Ibland hasselnötter, mandlar.
1 dl rågflingor eller havregryn
1 msk kokosfett (eller olja)
1-2 msk kakao vill du ha mer chokladsmak tar du 2 msk
1 krm vaniljpulver

Gör så här: 

Ta bort kärnan från dadlarna, mixa ihop så det blir krämigt. Funkar med stavmixer om man inte har blender/mixer. Bästa är om de är rumsvarma så är det lättare att arbeta in sen.

Rör ihop alla ingredienser och rulla till små bollar. Rulla dem i kokos. Tips, ta lite kokosfett eller olja på händerna när du rullar dem i kokos, de fastnar mer kokos då. Vanliga chokladbollar innehåller med fett(smör) så därför de är lättare att rulla.

Ställ kallt och ta fram en chokladboll till kaffet och njut. Galet goda med nötterna!

Mixade dadlar ovan. En del tror chokladbollarna smakar dadlar, det gör de alltså inte!

 

 

 

2018-02-01 Recept
  • 2018-01-30, 16:18
  • 10

Igår gjorde jag en riktigt god lasagne ni måste testa. Fick ett spännande recept av en kompis på en vegetarisk lasagne med spenat, grönkål, morötter, svamp och tomatsås. Tar en stund att laga men väldigt enkelt, sedan har du 10 portioner lasagne klart.

Alltså den blev så god och fräsch! Vi äter minimalt med kött under veckorna, en del tror att man måste få i sig kött men det är fel. Det är snarare tvärtom.

Jag älskar kött men kommer ifrån det mer och mer, kan nästan ha svårt för det ibland om det är tungt. Vi får i oss det vi behöver i så mycket annat och äter det ofta bara en gång i veckan. (Kyckling funkar bättre men det är inte rött kött)

Ska du gå ner i vikt är det smart att äta vegetariskt och dra ner rejält på kött eftersom vegetariskt kost innehåller förre kalorier än vid en köttbaserad diet. Jag tycker även kroppen mår bättre och känner sig både lättare och sover bättre.

Vegetarisk lasagne med grönkål och spenat 8-10 port

Lasagneplattor av fullkorn eller durumvete

4 morötter
250 g champinjoner
1 purjolök
2 gula lökar
1 färsk spansk peppar
2 msk tomatpuré
250 g grönkål
100 g färsk spenat
3 färska vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
Salt
Svartpeppar
1-2 tsk torkad oregano
1-2 tsk torkad basilika
200 gram ost för gratinering
100 gram ost till såsen
2,5 msk mjöl
2 msk smör

Färsk basilika
Riven parmesanost

Gör så här:

Tomatsås

Fräs upp två hackade gula lökar, två hackade vitlöksklyftor och en hackad spansk peppar med kärnorna uttagna i olja tills de mjuknar men inte får färg. Använd mellanvärme i ungefär fem minuter. Rör i två matskedar tomatpuré och fräs tills den gått in i löken.

Häll i två burkar krossade tomater. Smaksätt med salt, peppar, torkad oregano och torkad basilika. Ta i lite honung om det är för surt från tomaterna. Låt puttra tills konsistensen känns bra.

Skiva champinjonerna och får ut vätskan i en torr stekpanna. När vätskan nästan är borta, ta i en klick smör och stek dem ett par minuter med salt och peppar.

Strimla en halv stor purjolök och lägg i tillsammans med champinjonerna när de nästan är klara. Använd både vit och grön del av purjon för fin färg. Låt purjon bara mjukna, ställ sedan bort pannan.

Rensa bort den hårda mitten i grönkålsbladen, den blir träig. Hacka en vitlöksklyfta och släng i pannan med grönkålen och en klick smör. Stek på mellanvärme tills kålen fått en mörkare färg och börjat mjukna. Vänd ned spenaten och låt dem mjukna lite snabbt. Ställ åt sidan.

Riv fyra morötter fint.

Koka snabbt upp lasagneplattorna så de mjuknar, annars kan de bli håra i lasagnen om inte såsen täcker riktigt överallt. Ta tillräckligt många för fyra lager i din form.

Bechamelsås

Smält två matskedar smör i en gryta. Rör ned två och en halv matsked vetemjöl och värm tills de får en limliknande konsistens. Rör ned fem deciliter treprocentig mjölk lite i sänder medan du rör runt så konsistensen håller. Smula 100 g av en smakrik ost och smält ned i röran. Smaka av med salt och peppar.

Gör lasagnen

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg ett lager tomatsås på botten och sedan första lagret lasagneplattor. Lägg röran med grönkål och spenat i nästa lager med tomatsås ovanpå. Ta nästa lager lasagne. Lägg på de rivna morötterna.

Ta nästa lager lasagne och tomatsås. Ta röran med champinjoner och purjo i nästa lager och lägg sista lagret av lasagneplattor och tomatsås. Häll över bechamelsåsen. Toppa med en god gratängost, ungefär 150-200 gram.

Ställ formen i nedre delen i ugnen,  det tar mellan 20 och 30 minuter att göra den klar, plattorna ska vara helt mjuka, lite vätska ska ha kokat bort och osten ska ha fått fin färg. Behöver den vara inne mer än 20 minuter, lägg på ett bakplåtspapper så inte osten bränner vid. Ta ut formen och låt den svalna tio minuter, den är otroligt varm.

Servera med en sallad som gärna får innehålla fetaost, sältan därifrån blir jättefin till lasagnen.

Så gott så gott!  

 Njut av en riktigt god och läcker lasagne med sallad och riven parmesan. 

Vilken fin vinterdag vi har, håller på att fota samarbeten men nu tar jag en paus med kaffe och njuter av tulpanerna, visst är det en läcker färg?

 

2018-01-30 Recept ,
  • 2018-01-28, 10:00
  • 5

Här kommer ett middagstips till söndag, grillad kyckling med chilimajonäs med focaccia. Himmelskt! Focaccia med timjan och tomat med mandelmjöl istället för vitt mjöl. Smakar lika gott om inte godare.

Vi grillade kyckling som jag hade lagt i favoritmarinaden och sedan gjorde jag en kall chilimajonäs till. Servera en god sallad så har du en riktigt härlig middag.

DSC_0688-2

Marinaden till kycklingen:

1 dl olja
1 dl soja
1/2 dl sweetchili
1 hackad vitlök
1 färsk chili
Salt och peppar.

Lägg kycklingen i marinaden en timma i kyl. Gratinera sedan kycklingen i en form i mitten av ugnen i 220 grader ca 20 min.

Focaccia (Detta kan du göra innan)

Italienskt bröd man smaksätter med färska örter, olivolja och tomat. Men man kan ta precis vad man vill. Det doftar medelhav i hela köket när man gör det.

Focaccia på mandelmjöl
2 dl mandelmjöl
3 msk sesamfrön
2,5 dl riven ost, jag tog 1 dl riven parmesan och 1 dl vanlig men stark
4 ägg
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Nypa salt
1-2 msk olivolja

Timjan och basilika

Gör så här: 

Rör i hop de torra ingredienserna för sig. Vispa ägg pösiga och tillsätt ost och de torra ingredienserna och låt stå någon minut. Smörj en form, bred ut den så att den täcker hela formen.

Jag gjorde små hål och sedan lade jag i tomater, ringlade olivolja samt strödde på basilika och lite timjan. Sist lite havssalt.

Ställ in i mitten i ugnen på 200 grader ca 15-20 min.

DSC_0689

DSC_0692

DSC_0701

Chilimajonäs 

1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 hel hackad färsk chili
Nypa cayenpeppar
1 pressad vitlök
1 tsk honung
Salt, peppar

Jag kryddade även med lite extra chilikrydda

Rör ihop, låt stå kallt ett tag så kommer smakerna fram mer.

DSC_0703

Nu ska vi ut och gå en riktig långrunda, blir en sen frukost/brunch idag. Somnade tidigt på soffan igår, så skönt att vakna utvilad och pigg idag.

Hoppas ni får en fin söndag!

 

 

 

 

  • 2018-01-26, 13:30
  • 14

Äntligen fredag! Frasiga tortillas med köttfärs ska jag göra i helgen, alltså detta är ju bara så gott. Frasiga tortillas med starkare färs och en god guacamole kan man bjuda vem som helst på. Byt ut färsen mot quornfärs så har du vegetariskt. Detta är enkelt och uppskattat av många och middagen tar inte lång tid.

Tortilla med köttfärs och stark guacamole  4port

Köttfärs

500 gram nötfärs (byt mot quorn om du vill ha vegetarisk)
1-2 msk sweet chili
1/1 hackad gul lök
1 pressad vitlök
1/2 tsk spiskummin
svartpeppar
1/2 tsk oregano
Nypa paprika
salt

Riven stark ost

Tortillabröd

Tomatsås 

1 burk krossade tomater
1 tsk oregano
1 tsk honung
salt, peppar

Hacka löken och fräs i pannan. Stek köttfärs i olja och smaka av med kryddorna, det är en smaksak hur mycket man vill att det ska smaka, men testa er fram. Jag tar gärna mycket vitlök, spiskummin, viktigt med lite sötma. Låt puttra ihop med skvätt vatten.

Tomatsås: Jag kokar ihop lite krossade tomater i en gryta, tillsätter oregano, peppar och lite salt.

Guacamole:
1 avocado
1 burk Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
salt
1/1 pressad lime
Skvätt tabasco
Nypa cayennepeppar
Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser.

Gör så här: 

Lägg stekta köttfärsen på ett tortillabröd, lägg på lite tomatsås och ost. Vik ihop, stek i olja i några minuter på svag värme på varje sida. Då blir dom knapriga och goda.

Skär i bitar och servera med fräsch sallad och guacamolen. Himmelskt!

Njut! 

 

 

 

 

 

  • 2018-01-25, 11:49
  • 11

Har ni fått en bra start på torsdag? Jag vaknade tidigt av mig själv och gick ner till gymet strax efter sju och körde förbränning före frukost. Löpning på bandet 30 min och crosstrainer 30 min. Så skönt! Jag dricker kaffe före och massor med vatten under träningen.

Till frukost efteråt blev det naturell yoghurt med min nygjorda granola jag gjorde igår.

Jag älskar rostade nötter så granola är min favorit om jag får välja. Skillnaden mellan musli och granola är att musli inte är rostad i ugn utan bara blandad. Tjejerna blev tokiga när de kände doften här i morse, my god så gott.

Detta är med kokos, goda nötter och lite kanel, doftar underbart.

Granola med nötter och kokos I plåt

1 dl hackade valnötter
1 dl hasselnötter
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
1 dl hela linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl riven kokos
1 tsk kanel
2 tsk flytande honung
1/2 tsk salt
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175-200 grader.

Hacka valnötterna, lägg i en stor bunke. Lägg i allt utom kokos och rör om noga så allt blandas. Bred ut allt på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen tills de fått ljusbrun färg. Jag vände på det ett par gånger.

Rosta kokosflingorna snabbt i en panna, de ska bli lite ljusbruna. Blir mycket godare och knapriga.

Lägg ner kokos i granolablandningen och lägg i burk.

Jag har granola på tjock yoghurt eller fil. Alltid naturell fil eller yoghurt, tex vanlig fil eller rysk eller turkisk yoghurt som är extra fet. Jag äter inte bröd eller kolhydrater på veckorna så då vill jag ha mer fett.

Rör ihop allt utom kokos. Lägg ut på en plåt.

Rosta i ugnen på 175-200 grader. (Alla är olika) Rosta tills de blivit bruna, bränn det inte.

Doftar underbart. Lägg granolan i en tätslutande burk.

Färska bär och granola, kaffe och en mysig frukost. Idag är det en hel del jobb vid datorn ett par samarbeten som ska fotas, ikväll åker jag till Stockholm för möten i morgon och på kvällen ska jag och Janne på ett roligt event på Ghd på Berns, det ska bli kul!

Vi hörs lite senare, dags att sätta fart.

 

 

2018-01-25 Recept , , , ,
  • 2018-01-23, 20:11
  • 11

Detta lagade jag till lunch igår och måste tipsa er. Ugnstekt kycklingfile som jag marinerade och gjorde en vitkålssallad med majonäs, ingefära och vitlök. Alltså det var så gott! Jag älskar vitkål och det är väldigt nyttigt med kål, dessutom billigt. Jag gillar fräsch mat som både är hälsosam, billig och enkel att göra.

Här har jag lite majonäs i men brukar ofta göra kålen med olja och vinäger. Gratinera tomater med riven parmesan över och grilla färsk sparris med havssalt och olivolja.

Så gott!

Detta är gott till vardag men funkar även till helgmiddagen, då skulle jag kanske lägga till hasselbackspotatis eller bakad potatis med vitlökssmör. Slurp!

Kyckling i ugn med coleslaw och gratinerad tomat och sparris  4 port
4 fina kycklingfileér

Färsk basilika

Marinad till kycklingen
1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl neutral olja
1 hackad vitlök
1/2 tsk chilipulver
salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop marinaden i en bunke och lägg i fileérna. Ställ i kyl en timma. Ibland har jag bråttom och en halvtimma funkar.

Sätt ugnen på 220 grader. Ta upp kycklingen från marinaden, lägg dem i en ugnssäker form och stek kycklingen i ugnen ca 20 minuter tills den fått färg.

Medan kycklingen är i ugnen gör vitkålssalladen.

Vitkålssallad (Coleslaw) 4 port
300 gram strimlad vitkål (Ca 6 dl grovriven vitkål)
3 msk majonäs
3 msk creme fraiche
1/2 tsk chilikrydda eller en 1/2 hackad chili
2 tsk finriven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk honung
1/2 pressad lime
Salt och peppar

Gör så här:
Strimla vitkålen fint, lägg i en skål och salta och peppra lite. Låt stå en stund.
Skala och pressa vitlöken, lägg i resten av ingredienserna i en skål. Krama ur vitkålen, det är lite vätska.

Lägg i vitkålen med det andra och rör runt. Blanda noga så allt blandas, smaksatt med ev mer peppar och salt.

Gratinerade tomater med parmesan
Dela två stora fina tomater och lägg i en liten form med olja. Peppra, salta och riv rikligt med parmesanost. Gratinera i ugnen 220 grader ca 15 minuter.

Grillad sparris
Fräs färsk sparris med olivolja, svartpeppar och havssalt i en panna på hög värme några minuter tills de fått färg.

Lägg upp coleslaw på en tallrik,lägg på kycklingen, tomat och sparris.

Dekorera med färsk basilika.

Hur gott som helst! Du får i dig protein, massa nyttigheter från kålen och tomaterna doftar och smakar gudomligt.

 

 

 

  • 2018-01-20, 09:00
  • 7

Här kommer ett tips om ni vill på att bjuda på en god lasagne i helgen. Kycklinglasagne med spenat och soltorkade tomater. Så gott! Gör den i förväg så är det bara att värma på den. Älskar smakerna!

Min goa kompis Kicki tipsade mig för några år sedan och den här rätten blir alltid succé på middagsbordet. Tjejerna älskar det. Äter ni vegetariskt, ta bort kycklingen och lägg i mer spenat.

Kycklinglasagne 4 portioner 

3 Kycklingfiléer
2 Schalottenlökar
2 paket kelda ostås (eller egen)
1 pkt fryst spenat
10 soltorkade tomater i olja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 burk krossade tomater
Salt och peppar

Gör så här: 

1. Stek kycklingen mindre bitar
2 .Skär löken och fräs i pannan med fryst bladspenat, hackade soltorkade tomater, vitlök, salt peppar. Rör ner krossade tomater.
3. Lägg färska lasagneplattor i en form. Gör som en klassisk lasagne, varva kycklingröran med plattor och lägg ostsåsen mellan. Avsluta med såsen och strö lite extra ost över.
4.Gratinera i ugnen ca 225 grader ca 25 min.

Strö lite parmesanost över och servera en fräsch sallad till.

Hur gott som helst!

DSC_0501

 

 

2018-01-20 Recept
  • 2018-01-19, 10:30
  • 21

Den här enkla men goda tacopajen gjorde jag och tjejerna i fredags. Paj med mandelbotten är godare än vanlig med mjöl tycker vi, det blir inte så mättsamt. För man äter mycket av pajen för den är så galet god, haha!

Fredagsmys och tacopaj. Den här måste ni testa!

Tacopaj 6-8 port 

Pajdeg: Glutenfri

3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1  ägg
1/2 dl riven ost

Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här: 

Rör ihop mandelmjöl, fiberhusk, sesamfrön, (gärna mixa) rör ner resten av ingredienserna. Låt vila i kylskåp en stund. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda (finns osockrad)
250 g körsbärstomater
1/2 dl green jalapeño
1 dl vatten
2 dl crème fraiche paprika chili
2 dl crème fraiche
150 g riven stark ost
1 tsk paprikapulver

Gör så här: 

Bryn köttfärsen i lite olja. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt puttra ihop ca 5 min. Blanda crème fraîche paprika & chili med crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen.

Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.

Höj upp ugnen till 200 grader och gratinera i ca 25 minuter tills den fått färg.

Guacamole:
1 avocado
1 burk Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
Skvätt Tabasco
1/2 pressad lime
salt

Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser. Denna blir så god!

 

 

2018-01-19 Recept ,
  • 2018-01-13, 14:00
  • 23

Efter en riktigt bra träningsvecka är vi värda en smarrig dessert! Nougatparfait med hallonsås och crisp gjorde vi förra helgen, åh hjälp, den blev så god! Vill göra den igen, haha.

Nougat är ju så gott, men med hallonsås blir det ännu godare. Krokantströssel strör jag över allt, ni vet det där goda ovanpå 88:an glassen. Min favorit.

Nougatparfait ca 8 port 

3 äggulor
3 dl grädde
1 dl florsocker
1/2 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver
150g Nougat

2 dl frysta hallon
ca 1/2 dl florsocker
Skvätt vatten
Krokant (Finns vid bakhyllan där nötter finns)

Pudra med florsocker

Gör så här: Smält nougaten i vattenbad. Vispa äggulor med florsockret fluffigt. Skrapa fröna ur vaniljstången och blanda i smeten. Vispa grädden, inte för kraftigt. Vänd försiktigt ner nougaten i äggsmeten och sedan grädden. Klä en form med plast, häll i smeten och frys minst 5 timmar. Jag tog en avlång sockerkaksform.

Koka upp hallon med lite florsocker och vatten i en gryta.  Såsen kan du förbereda och ställa i kylen. Ta fram parfaiten i god tid, ringla sedan hallonsåsen över. Strössla krokantströssel över tallriken.

Servera!

Hoppas ni har en fin lördag, jag och tjejerna körde två träningspass i morse, Tabata och löpning och nu städar jag ut julen för fullt, nu ska rubbet ut. Har suttit en del med pappersarbete och det är så skönt att åka och lämna allt till revisorn. Puh. Härligt med helg efter en jobbig vecka.

Stor kram till er alla! (Outfit kommer sen som många frågat efter)

  • 2018-01-12, 10:14
  • 12

Äntligen fredag, yeah! Varför inte göra en härlig charkbricka till fredagsmys? Vi älskar charkbrickor och tjejerna tycker det är  mysigt att sitta och plocka. Man äter alltid med ögat så lägg upp fint på ett fat och duka fram.

Charkbrickor är populära sökningar här inne, det är så roligt att ni gillar all matinspiration här på bloggen.

Man kan lägga på det man tycker om, vi älskar goda ostar och längre ner finner ni vad vi har på just den här brickan.

Jag har olika sorters ostar, parmaskinka, salami (finns massor av fina olika i charken, ni kan välja vad ni känner för) och alltid en fin brieost för det är Marilyns favorit med marmelad. Alltid en Saint Agur,  lite jordgubbar och passionsfrukt, sedan tog jag stora päronskivor som jag rinvglade olivolja över och strösslade lite hackade valnötter på. Det blev galet gott.
Missa inte prova tryffelbrie, den är så god. De små oststängerna är gruyére som tillverkas i Schweiz och Frankrike, en hårdost med starkare smak. Favorit. Tryffelbrie är också gott.

De små krustaderna:

Räcker till ca 10 Krustader

1 dl creme fraiche
1/2 dl riven parmesanost
ett par baconskivor
1/2 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här: Stek bacon knaprigt. Rör ihop allt till en smet och portionera ut i de små krustaderna, klipp bacon i små bitar och strö över. Lägg i röran strax innan du ska servera annars blir krustaderna mjuka.

Så goda och är även gott till fördrinken om ni ska ha middag. Finns massor av charkbrickor på bloggen vi gjort, här är några. Man kan ju göra små och inte så mycket på om man vill.

(Denna hade vi igår, lagom när man bara vill ha en mindre bricka en vardag) Den runda brickan fick jag av tjejerna är julklapp.  Visst är den fin?

 

 

 

 

 

 

 Jag blir så trött på alla som klagar på människor som väljer att äta nyttigt. Uppriktigt skitförbannad blir jag. Jag fick precis nu meddelanden på Instastories där en tjej klagade på att…

Migrän från helvetet slog till i eftermiddags. Finns ingenting som är värre. Jag trodde jag skulle tuppa av. Jag kände det var på gång i morse men tänkte att det bara var…