• 2018-01-11, 10:57
  • 19

Här har ni en festlig och god pastarätt om ni gillar skaldjur. Finns det något godare? Jag älskar skaldjur och älskar pasta. Vi åt den i lördags och vi blev knockade. Så otroligt gott.

Kräftorna är gratinerade med örtsmör och pastan blandar man ihop med den krämiga såsen. Lägg kräftorna över pastan och njut. Tål ni inte skaldjur, byt ut tex mot mozarella som du delar i två delar och lägger en halv på varje tallrik.

Pasta med gratinerade havskräftor 4 port

8 stora havskräftor eller 2 humrar
2 klyftor vitlök
1 ask babytomater
2 dl creme fraiche
1 msk smör
1 msk honung
1 tsk vitvinsvinäger
400 gram spagetti
Färsk basilika
Olivolja
Flingsalt
Salt och svartpeppar
Skvätt vatten

Parmesanost

Pasta: Jag hade barillas Bucatini för det är tjockare än spagetti. Jättegod och passar till.

Örtsmör till kräftorna: 

200g smör (Rumsvarmt)
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ljus fransk senap
2 krm cayennepeppar
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Ställ in i kylen.

Gör så här:

Gör örtsmöret och låt det stå i kyl en stund. Dela kräftorna mitt i tu. Lägg i en form och klicka över allt smör på kräftorna.

Koka pastan i saltat vatten ca 10 min

Pastasåsen: 
Skiva vitlöken och fräs med olja i en gryta. Skär tomaterna i halvor och lägg i dem med vitlöken och fräs. Sänk plattan.
Tillsätt honung, vitvinsvinäger och koka ihop, tillsätt creme fraiche och späd med lite vatten. Låt det puttra ihop, smaka av med salt och peppar.
Gratinera kräftorna mitten av ugnen i 225 grader 4 minuter tills smöret smält. Det går snabbt. Smöret ska bara smälta.

Blanda ihop pastan med tomatsåsen, skär köttet från några kräftor i bitar och rör ner. (Ingen värme på plattan) Lägg sedan en kräfta som dekoration, toppa med färsk basilika.

Lägg allt på ett stort vackert fat och servera.

Riv parmersan och njut!

 

 

 

  • 2018-01-08, 14:53
  • 18

Alltså jag säger bara, hur gott är det inte med färsk lax? Ungsbakad lax med västerbottenost gjorde jag till middag precis och måste tipsa er genast om detta. Busenkelt men väldigt gott och fräscht. Jag skippade kolhydrater, såsen mättar och hade rejält med grönsaker till.

Ungsbakad lax med ostsås, broccoli och tomat 4-6 port 

Färsk lax 800 gram (eller fryst men finns ofta billig färsk lax)
1 broccolihuvud
1/1 liten purjolök
ca 14 små babytomater
150 gram västerbottenost
3 dl grädde
1/2 dl vatten
1 fiskbuljong
1/2 citron
salt och peppar

Gör så här: 

Lägg laxen i en ugnsäker form med lite smör i botten. Salta och peppra laxen lite. Skär ner purjolöken och strö över.
Skär av skälkarna på broccolin och lägg runtom.
Dela tomaterna och lägg i formen.
Häll grädden i en bunke och vispa ner osten, fiskbuljong, vatten, pressad citron, salt och peppar.
Häll allt över laxen och gratinera i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.

(Man kan även strö flagad mandel på laxen innan man häller ostsåsen över. Blir supergott) Servera en krispig och fräsch sallad eller ris.

Njut av en riktigt god middag!

 

 

 

 

 

2018-01-08 Johanna Toftby, Recept ,
  • 2018-01-07, 11:31
  • 15

God morgon söndag! Vilken dag vi har här i Skövde, strålande sol och runt -6 grader. Vi ska snart ge oss ut på en promenad med Lucy sedan åker vi upp till berget. Massor med snö där uppe. Jag pratade med några som jobbade vid spåret och de sa att de kör med snökanoner för fullt och spåren öppnar kanske i em. Men de sa också att man kan åka kortare sträckor neråt sjön innan hela spåret öppnar.

Tjejerna ska åka skridskor, härligt med vintersporter och ta med sig varm ch0klad upp.

Först, pannkakor! Vi brukar göra olika varianter, dessa är med proteinpulver och mycket ägg, men har ni inte proteinpulver gör vi även på kokosmjöl HÄR.  Perfekt utan vitt mjöl. Gör ni kokospannkakor var försiktiga när ni vänder dem, ganska sköra. Men så goda!

Proteinpannkakor 2 port 

5 ägg
3 dl mjölk eller valfri vätska
1 tsk bakpulver
1 skopa vaniljproteinpulver
nypa salt
(nypa kardemumma är också gott)

Gör så här: 

Blanda mjölk, proteinpulver och bakpulver i en shaker, lägg i äggen och skaka om ordentligt. Hetta upp en stekpanna med kokosfett eller smör. Häll smeten direkt från shakern i pannan och stek som vanliga pannkakor 2-3 minuter på varje sida.

Vi brukar värma frysta bär utan socker, hade även färska blåbär.

 

 

 

2018-01-07 Recept
  • 2018-01-06, 19:07
  • 15

Innehåller adlinks och annonslänkar

Oj vilket firande igår, men när man tar sitt körkort är man väl värd att fira. Den dagen glömmer man ju aldrig. När jag säger fira menar jag matkoma, herrejösses vad vi åt. Mina tjejer gillar god mat lika mycket som jag.

Vi dukade fram skaldjur och en västerbottenpaj och lite plock, satt och pratade i timmar och hade en mysig kväll. Grattis Marilyn igen till körkortet! Så bra kämpat. Stort tack alla fina läsare för era fina hälsningar.

Tallrikarna känns kul att ta fram nu när julen är slut, visst är de vackra? Ganska dyra men jag köpte 2 åt gången, smart att önska sig eller köpa då och då. De heter Vista alegre och finns (Adlink) HÄR. Underbara att duka med.

Kvantum hade extrapris på både färska räkor och kräftor, de var jättefina.

Zebratunika (adlinks) HÄR.  Finns både zebrarandigt och svart. Så snygg! Funkar till tights, skinnbyxor, strumpbyxor.

Sist men inte minst en galet god marängswviss! De som känner mig vet att jag inte kan vara i samma rum som banan, kräks direkt. Haha. Värsta jag vet, men det är också det enda jag faktiskt inte äter.

Vi hittade kola havssalt, har ni testat den glassen? Marilyn sa de hade den när hon jobbade på Moster Elins i somras, åh hjälp vad gott. Vi vispade grädde, krossad maräng och ringlade chokladsås över och krokantströssel. Sällan jag äter så maffig dessert men desto mindre portion. Räcker med pytte, men gott var det.

Idag har vi varit uppe på billingen,vilken vinter vi har här i Skövde! I morg0n blir det skidåkning, Janne är på ingång så nu ska jag sätta fart med kvällens middag.

Ha en riktigt fin trettondagskväll!

 

 

  • 2018-01-05, 11:32
  • 10

Fredag igen, allt är upp och ner på dagarna men nu laddar vi för helg! Vad ska ni göra idag? Det är ju trettondagsafton, kanske bjuda på en god middag? Här är ett enkelt recept om ni vill göra en god gryta.

Märker att många gillar filmerna på instastories, kul! Jag älskar att babbla framför kameran så det blir det mer av. Roligt när man kan tipsa er om saker utan att skriva ner maten eller bara fota tallriken. Instagram heter jag Johanna Toftby och finns HÄR. 

Kyckling som kokar i grädde, curry, lök och apelsin. Smakerna är så goda och den tar alltid slut! Vi ställer alltid lite skålar med tillbehör, nötter och ananas passar till och igår gjorde jag även blomkål i ugn. Blir så gott.

Umgås med maten brukar jag säga, lycka att få umgås med sina stora barn och de tackar ju aldrig ner till en god middag. Hehe.

Kycklinggryta med curry 4 port
3 stora kycklingfiléer
250 gram färska Champinjoner
1 msk curry
1 gul lök
5 dl grädde
1-2 msk tomatpure
Rivet skal från en apelsin och pressad apelsinsaft (hela apelsinen)
Salt och peppar
1 msk smör

Tillbehör: 

Jordnötter
Ananas i bitar
Ris, sallad och blomkål (eller blomkålsris)

Blomkål i ugn:
Sätt ugnen på 200 grader, hacka små hål med en gaffel, ringla ner olivoja och strö havssalt och peppar, man kan även lägga på riven parmesan i slutet. Brukar ha blomkålen i ugnen va 15 min tills den fått färg. Otroligt gott och nyttigt.

Grytan: Gör så här:

-Stek kycklingen i kokosolja eller olja. Salta och peppra, ta upp kycklingen och låt den vila några minuter.
-Skär den i mindre bitar.
-Fräs hackad lök med lite smör ihop med curryn.
-Stek champinjonerna i bitar och lägg i kycklingen. Hög värme så de inte kokar av all vätska.
-Häll på grädde och sänk plattan. Lägg i tomatpure, pressa saften från en apelsin samt rivet apelsinskal. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Späd med mer vätska om det behövs.

Smaklig måltid!

 

  • 2018-01-04, 15:10
  • 11

Igår var vi sugna på allt annat än kött eller mastig mat, älskar asiatiskt så det fick det bli. Kul att äta ute men ännu godare hemma, dessutom spar du mycket pengar. Älskar gå ut och äta men ni förstår vad jag menar. När tjejerna var yngre så hade jag inte många kronor över så vi gjorde ofta god mat hemma och dukade fint, ibland bjöd vi hem vänner och det är väl vardagslyx om nåt.

Ljummen nudelsallad med heta räkor är så fräscht och gott så ni anar inte. Smakerna….!

Jag hade den på min asiatiska buffé i våras när tjejerna var här men den är ju god att äta som lunch eller huvudrätt också. Ibland kan jag tycka frysta stora räkor är ännu bättre,  när man inte ska sitta och plockäta. Nudlar är också billigt så här får du en lyxig men nyttig middag för 4 personer under 200kr.

Ljummen glasnudelsallad med heta chiliräkor:
300 gram räkor
250 gram glasnudlar
3/4 dl fisksås
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 -2 msk strösocker eller valfri sötning
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk sambal oelek
2 tsk riven ingefära
1 liten rödlök, skär tunna klyftor
1 litet broccolihuvud, skär av buketterna
1 rejäl klyfta vitkål, riven
1 stor näve böngroddar
Bladpersilja
Rapsolja till stekning

Gör så här:

-Koka upp vatten och dra från plattan. Lägg i nudlarna snabbt tills de börjat mjukna. Häll dem i ett durkslag och spola kallt vatten så blir de perfekta.

-Blanda räkorna med sambal oelek, ställ åt sidan

-Blanda fisksås, limeskal, pressad lime, socker, vitlök och ingefära till en dressing. Ställ åt sidan.

-Hetta upp en wokpanna. Häll på olja och fräs rödlök, vitkål och broccoli på hög värme i ca 2 minuter. Tillsätt nudlarna och stek ca 1 minut.

Häll sedan på dressing, lägg på räkorna, och böngroddar. Vänd runt så allt täcks av dressingen.

Smaka av med lite salt och dekorera med persiljebladen.

Amazing!

(Hade tyvärr inte systemkameran, ber om ursäkt för bildkvaliten.)

Från när jag hade asiatiska middagen.

 

  • 2018-01-03, 09:00
  • 7

Är ni lediga eller jobbar ni? Jag vet knappt vad det är för dag, haha. Rensade kylen igår när vi kom hem, visst är det skönt att börja få in sina rutiner och mer nyttigt i kylen igen.

Vi lagar gärna vegetariskt några gånger i veckan, tycker det känns rätt att minska med kött och här kommer en snabb och god vegetarisk rätt ni måste prova.

Quornfärs med goda tomater och kryddor, koka pasta och riv massa god parmesan över. Hur gott som helst!

Låt färsen koka ett tag så sätter sig smakerna bättre. Galet gott och fräscht!

Quornfärssås 4 portioner

400 g quornfärs
250 g små färska champinjoner
1 gul lök
1 röd spansk peppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 matsked tomatpuré
10 gula körsbärstomater
10 röda körsbärstomater
Skvätt soja
2 burkar Mutti krossade tomater
Färsk basilika
Fullkornspasta eller bönpasta
Lagrad parmesan

Gör så här: 

Skiva champinjonerna och lägg i en stor gryta på mellanvärme tills vätskan försvunnit. Ha inget matfett i grytan, det är gott om vätska inuti svampen.

Hacka lök och spansk peppar fint, ta bort fröna ur pepparn. Fräs tillsammans med svampen i lite smör eller olja tills löken mjuknat men inte fått färg.

Häll i fortfarande fryst quornfärs och riv ned vitlöken. Salta lite. Tillsätt mer matfett om det behöver och stek tills färsen fått lite färg.

Strimla en rejäl näve färsk basilika, ungefär halva krukan, och blanda ned. Häll i tomaterna och skölj ur burkarna med vatten så konsistensen bli lite lösare. Ta i tomatpuré och smaka av så tomatsåsen inte är sur. Tillsätt mer tomatpuré eller i värsta fall lite socker om den fortfarande är sur.

Koka upp pastavattnet och häll i pastan, den tar förmodligen 10 minuter. Jag valde fullkornspasta men har även bönpasta som är gott till.

Halvera körsbärstomaterna, helst tio av varje ur ett trepack med olika färger, det blir snyggast och ger jättefin smak, de gula är lite sötare. Låt puttra i ca 20 minuter medan pastan blir klar.

Blanda ihop pastan och såsen i grytan. Garnera med färska basilikablad.

Riv parmesan över. Njut!

Vill du inte ha pasta kör grönsaker. Det brukar vi ha dagen efter till resterna.

 

 

  • 2018-01-01, 11:46
  • 18

God fortsättning på det nya året! Tänk att vi har ett alldeles färskt rykande år framår oss. Välkommen 2018! Och välkommen stora pizzadagen.

Ska ni äta någon god pizza idag?

Hoppas ni hade en fin nyårsafton och tack från hjärtat för alla fina hälsningar. Ni är underbara! Så mycket kommentarer här på bloggen och instagram, jag blir så glad.

Vi hade en fin dag i Sälen igår, det är hur mycket snö som helst. Nyårsafton firade med våra vänner Kalle och Ylva och det var mäktigt att fira nyår med så mycket snö högt upp till fönsterkanterna. Ska visa bilder.

Men ingen nyårsdag utan pizza, hade jag varit hemma hade jag svängt ihop en av mina favoritpizzor. Knaprig botten med extra allt. Topping kan ni ha vad ni har i kylen, perfekt att tömma kylskåpet om ni har rester. Mycket godare att göra den själv.

Pizza med mandelbotten 2-3 p0rt (Jag brukar dubbla)

Botten:
3 dl mandelmjöl
1 dl skalade sesamfrön
2 ägg
4 tsk olivolja
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk timjan
Oregano

Salt, peppar

Gör så här: 

Blanda ihop alla ingredienser och tryck ut på en plåt med bakplåtspapper. alt kavla ut men då måste du ha bakplåtspapper mellan för det fastnar lätt.

Grädda på 175 grader ca 12 min eller tills det fått färg. Ta ut och lägg sedan på fyllningen. Ställ in i ugnen på 220 grader efter du tagit ut botten.

Lägg på fyllningen på botten som har varit i ugnen redan.

Ta sedan det du tycker om eller har i kylen. Jag brukar ha parmaskinka, färska champinjoner, grillad sparris, mozarella, paprika, goda tomater och lite riven ost.

Eller om du kanske har kött kvar från nyårsmiddagen, lägg på lite beasås när pizzan är klar, åh det är ju så gott!

Nu ska vi ut i backen! Ha en riktigt fin nyårsdag, vi hörs ikväll.

 

2018-01-01 Johanna Toftby, Recept
  • 2017-12-29, 13:56
  • 6

Dessert är nog höjdpunkten, eller champagne vid 12 slaget kanske. Oavsett vad man skålar i så är just desserten viktig tycker jag. Gärna något smarrigt men fräscht. Parfait, glass eller mousse!

Lingonparfait med kolasås har jag bjudit på många gånger, den är så god och fräsch. Passar även till nyår så den behöver inte bara göras till jul. Glöm inte ställa fram lite mer kolasås, den går åt.

Recept till Lingonparfait finner ni HÄR.  

Ca 10-12 bitar

En annan god dessert är ju nutellasemifreddo! Recept HÄR.

Ca 12 bitar

Jag älskar dekorera så det blir lite festligt, man kan sätta vad man känner för men noblesse, eller chokladfingers är fint.

Riv massa choklad och lägg över tårtan och sätt ett band runt om. Glass, maräng och nutella. Brukar funka hos alla, framförallt de yngre.

Lisa-Marie brukar göra vackra cakepops, det är så fint att ställa fram! Hon gjorde på Ballerina, Oreokex och blandade med Philadelphiaost. Två olika smaker, sedan doppade i mörk och vit choklad. Sist vackert strössel på.

Ca 20-30 cake pops 

2 paket chokladkex, Oreo eller Ballerina
100 gram färskost, tex philadelphia
200 gram vit choklad eller mörk choklad eller både och. (de du doppar dem i)
Strössel

30 glass eller träpinnar

Gör så här: 

Mixa kakorna i en matberedare. Tillsätt färskost och mixa till en slät deg. Rulla till 30 bollar och stick i en pinne i varje boll. Låt stå kallt minst 25 min. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Doppa försiktigt klubborna i chokladen och strö över strössel innan chokladen hinner stelna.

En annan dessert som är riktigt god är lakritspannacotta med hallon. Gör den innan och ställ i kylen, enklare kan det inte bli.

Jättegott! Recept HÄR. 

Förra året gjorde jag en jättegod Mousse från Roy Fares recept! ”Pina Colada” Så smaskig! Recept HÄR. 

 

2017-12-29 Johanna Toftby, Recept , ,
  • 2017-12-29, 11:15
  • 9

Här kommer tips på världens godaste potatistårta till nyår! Sätt tomtebloss i så firar ni in 2018 redan till varmrätten. Den är enkel att förbereda, doftar västerbottenost och är alltid en succe på middagsbordet! Tack igen min fina kund Kristina, tänk vad många recept vi delat med oss till alla läsare.

Baconlindad kycklingfile, en billig rätt men ni anar inte hur gott och festligt detta blir. Grönsaker kan man ta avd man känner för, jag gillar grillad tomat och sparris, fint med mycket färg.

Potatistårta: (räcker till minst 8 port)
ca 800g potatis
3 ägg
2 dl creme fraiché
3 dl västerbottenost
1 liten purjolök
Salt och peppar

Gör så här: 

Vispa ägg lätt, blanda ihop med crème fraîche och osten. Strimla purjolöken fint, vänd ner i smeten. Sist skalar du potatis en i taget och river på grövsta rivjärn. Blanda ner i smeten.

Rör ihop allt med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i botten på en löstagbar form. Klipp ur så det passar botten, smöra kanterna.

Fördela smeten i formen och platta till något. Lägg folie i botten på ugnen, det kan droppa i början men slutar så fort den börjar gratineras.

Gratinera tårtan i ugnen på 200 grader 1 timma. Lägg folie över det sista så den inte blir för mörk. Men jag tycker den är godast lite knaprig.

Man kan förbereda den och sedan värma den innan gästerna kommer.

Hade även grillade sparris med lite olivoilja, salt och peppar. Grillade tomater med parmesanost över, ringla lite olivolja och peppra. Sätt in de sista 15 minuterna.

Baconlindad kycklingfile  4 portioner

4 kycklingfileér
1 röd och 1 gul paprika
1 paket bacon

Gör så här:

Putsa filén och dela den på mitten. Vira bacon runt hela filén, dela på längden och pensla med soja och sweet chili, salta och peppra. Lägg i en smord och ungssäker form.

Skär paprikan i fina småbitar och strö över kycklingen.

Stek i ugn ca 20 min på 200 g.

Rosmarinsås:  4 port

2 dl creme fraiche
1 dl grädde
3,5 dl vatten
2 msk kalvfond
3 msk soja
2 tsk torkad rosmarin
1 liten pressad vitlök
1 tsk honung
2 msk mjöl

Gör så här: 

Gör en redning, sedan koka ihop resten av ingredienserna. Jag lät den koka ett tag, sedan fick såsen stå och jag värmde på den precis innan jag skulle servera. Då kommer smakerna fram mer. Den blev himmelskt god.

Jag gjorde hela menyn så här:  Såsen först, den ställde jag sedan i kylen så länge. Skönt bocka av maten man ska bjuda på. Potatistårtan minst en 1,5 timma före gästerna kom. Eller redan dagen före och värm. Sist gratinerade jag kycklingen ca 20 min före vi skulle äta varmrätten. Värm på såsen- Servera.

Nästa inlägg kommer det desserter! Vill ni söka, skriv dessert eller nyårsmiddag längst upp i sökfältet så hittar ni mer.

Nu ska jag åka ner till Göteborg och äta middag med mina svärföräldrar och Jannes barn. Lucy kommer vara hos våra uppfödare på nyår, det blir mycket bättre för henne när det smäller och hon har sina kompisar!

 

 

 

 

 Jag blir så trött på alla som klagar på människor som väljer att äta nyttigt. Uppriktigt skitförbannad blir jag. Jag fick precis nu meddelanden på Instastories där en tjej klagade på att…

Migrän från helvetet slog till i eftermiddags. Finns ingenting som är värre. Jag trodde jag skulle tuppa av. Jag kände det var på gång i morse men tänkte att det bara var…